НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.05.2021)

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ УТВЪРДИ ОБРАЗЦИТЕ ЗА ЦИФРОВ COVID СЕРТИФИКАТ НА ЕС
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за извършена ваксинация срещу COVID-19, съобщи Zdrave.net на 28 май като се позова на информация от Министерство на здравеопазването.
В заповедта на министър Кацаров под формата на приложения са посочени образците за Цифрови COVID сертификати за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема.
Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу COVID-19, от медицинския специалист, приложил ваксината или от общопрактикуващия лекар, посочват от МЗ.
Ваксинираните лица ще могат да свалят своя дигитален сертификат в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система.
За всички извършени до 1 юни 2021 г. ваксинации ще бъдат създадени цифрови COVID сертификати на ЕС, като гражданите ще могат да ги получат по общия ред. Заповедта влиза в сила от 1 юни 2021 г.

287 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
287 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. 119 от тях са установени с PCR, а 168 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 13 506. От тях 7079 са PCR, а 6427 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 18; Бургас – 15; Варна – 17; Велико Търново – 7; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 8; Добрич – 7; Кърджали – 1; Кюстендил – 3; Ловеч – 2; Монтана – 6; Пазарджик – 10; Перник – 4; Плевен – 6; Пловдив – 27; Разград – 6; Русе – 11; Силистра – 1; Сливен – 5; Смолян – 11; София област – 7; София град – 55; Стара Загора – 28; Търговище – 3; Хасково – 7; Шумен – 3; Ямбол – 15.
418 106 са общо потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас. 20 200 от тях са активни. 380 254 са излекуваните лица. От тях 1098 са регистрирани през изминалото денонощие.
Общо 3 188 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения или клиники се намират 367 от тях.
1 341 130 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, от които 19 351 са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 13 403. Нови седем случая са регистрирани през последното денонощие, един от които е установен при лекар, три – при медицински сестри и три – при санитари.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 17 652. През изминалото денонощие са регистрирани нови 15 случая.

МЕДИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ НАСТОЯВАТ В ПРИЗИВ ДА НЕ БЪДЕ РАЗСТРОЙВАНА РАБОТАТА В ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ ПРЕДИ ДА БЪДАТ ЯСНИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СТАРТИРАЛИТЕ ПРОВЕРКИ
Над 610 лекари, медицински сестри, лаборанти, специализанти, химици, физици, болногледачи, препаратори и администрация от Александровска болница се подписаха под Призива на служителите на болницата, с който се настоява да не бъде разстройвана работата в лечебното заведение преди да бъдат ясни резултатите от стартиралите проверки.
Решението за този призив е взето на среща на работещите в болницата на 25 май, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. От там посочват, че тогава ръководството на болницата е поканило представители на всички структури на разговор за обсъждането на ситуацията в Александровска заради появили се публикации и публични обвинения за непрозрачно управление.
Двадесет и четирима професори, 31 доценти, 194 лекари, 30 фармацевти и биолози, 334 сестри, санитари, болногледачи, лаборанти, препаратори, регистратори и администрация са се подписаха под призива.

РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА С ЕПИЛЕПСИЯ ПОДГОТВЯТ ПИСМО ДО СЛЕДВАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО С ПОРЕДЕН ПРИЗИВ ЗА РАЗРЕШАВАНЕТО НА КАНАБИСА ЗА МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ
Асоциацията на родители на деца с епилепсия подготвя поредното писмо до следващото редовно избрано правителство. Искането им е узаконяване на канабидиола за медицински цели, каза председателят на асоциацията Веска Събева, съобщи БНР.
„Отново ще си напишем поредното писмо, очакваме да имаме вече правителство, което да взема решения. Сега, каквото и да искаме, не може да бъде променено, защото няма парламент. Независимо от директивата на Европейския съюз, че това трябва да бъде признато“, подчерта Събева.
Маслото от канабис се продава като хранителна добавка в аптеките у нас. От него са извлечени пристрастяващите вещества, така че не предизвиква зависимост, но без легализация като лекарство, не подлежи на контрол. Така всеки родител поема риск за точната дозировка, казва още Събева:„Защо трябва да бъде нелегално и непроследимо и да се поставя в риск и родителят, и болният, вместо това да бъде узаконено.“
Лечението крие рискове, но дава и добри резултати при не малко пациенти, казва проф. Катриен Янсен от белгийската университетска болница в Льовен.
„Проблемът с тези масла е, че, ако те не са направени професионално, не знаете какво има вътре. Най-добре би било да се създаде лоби, което да ги изиска канабидиол за нуждите на децата с епилепсия. Защото не искаме да се купува през интернет“, коментира специалистът.
Сравнително новите методи на лечение там, които вече навлизат и у нас са невростимулацията и кетогенният хранителен режим.