НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.04.2021)

МЗ ПУБЛИКУВА ЗАПОВЕДТА ЗА УДЪЛЖАВАНЕ НА ВРЕМЕННИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
Министерството на здравеопазването публикува нова заповед на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов, с която на практика до края на май се удължават временните противоепидемични мерки на територията на Република България, информира Zdrave.net.
Съгласно заповедта всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.
Защитна маска трябва да носят и всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.
Изключения се допускат за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, когато се допускат посещенията в тях, спортуващите на открито и закрито за времето на физическата дейност и други.
Работният процес на колективните органи за управление и на служителите трябва да се провежда при възможност в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени.

НОВИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ МАГАЗИНИТЕ И ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ, УЧИЛИЩАТА И ПРОВЕЖДАНЕТО НА СЪСТЕЗАНИЯ
Със заповед на здравния министър в оставка от 1 май отпада изискването магазините за хранителни стоки да осигуряват „коридор” за пазаруване на възрастни хора в часовия диапазон от 8:30 ч. до 10:30 ч. Промени има и по отношение на графика за присъствения учебен процес за учениците, информира Zdrave.net.
Графикът не се отнася за учениците от пети до дванадесети клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището, както и за учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания, които провеждат редовни присъствени занятия.
От началото на месец май спортните състезания за всички възрастови групи ще се провеждат без публика. Изключение се допуска за провеждането на спортни състезания на открито с публика при заемане на 30% от местата, но не повече от 1000 души на сектор, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице.
Със същата заповед е отменено ограничението за работа на заведенията за хранене и развлечения в часовия диапазон между 06.00-23.00 часа.

25 355 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПРИЛОЖЕНИ В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
1382 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. 775 от тях са установени с PCR, а 607 – с бързи антигенни тестове. Направените тестове през изминалото денонощие са общо 14 082, от които 8414 са PCR, а 5668 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 53; Бургас – 80; Варна – 122; Велико Търново – 44; Видин – 14; Враца – 28; Габрово – 21; Добрич – 35; Кърджали – 29; Кюстендил – 15; Ловеч – 19; Монтана – 29; Пазарджик – 33; Перник – 37; Плевен – 12; Пловдив – 127; Разград – 18; Русе – 57; Силистра – 10; Сливен – 24; Смолян – 20; София област – 50; София град – 331; Стара Загора – 59; Търговище – 21; Хасково – 40; Шумен – 36; Ямбол – 18.
Към момента в България са потвърдени общо 402 491 случая на новия коронавирус. Активните случаи са 50782. Излекувани са 335 431 лица, от тях 3013 са регистрирани през последното денонощие.
Общо 7168 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ. 697 от тях са настанени в интензивни структури.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 са общо 776 254. От тях 25 355 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 145 лица-медицински служители. 19 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. Два от тях са установени при лекари, шест – при медицински сестри, шест – при санитари и пет – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 16 278. Нови 96 случая са регистрирани през последното денонощие.

ОКОЛО ТРИ ПРИОРИТЕТА СЕ ОБЕДИНИХА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ПАРЛАМЕНТАРНАТА ЗДРАВНА КОМИСИЯ
Около три приоритета се обединиха народните представители в парламентарната здравна комисия на вчерашното си заседание, информира Zdrave.net.
Приоритетите са продължаващото обучение на кадрите в здравната система, електронното здравеопазване и финансирането.
„Мерките са с различен хоризонт, като най-спешното е справянето с COVID-кризата и ще направим всичко възможно с колегите като нормотворчество. Всички приоритети могат да станат основата за изграждането на програмата на тази комисия“, каза председателят на комисията д-р Александър Симидчиев, който е депутат от групата на „Демократична България“.
Проф. Георги Михайлов заяви, че краткосрочните приоритети на БСП са справянето с коронакризата, социалнозначимите заболявания, отстояването на диагностично-терапевтичната доктрина, високотехнологичните форми на лечение, специално при трансплантациите и Националната детска болница.
Депутатът от ДПС доц. Джевдет Чакъров подчерта, че партията му винаги е била за демонополизация на НЗОК в конкурентна среда.
„Вторият ни приоритет е за подготовка на медицински специалисти с оглед подобряване на системата за специализации от страна на МЗ. Друг е въпросът, че тези специалисти, които ще подготвим, трябва да намерим начин да останат в страната, а не да отидат да работят в чужбина. След това е електронизацията в здравеопазването, намаляване на доплащането в здравната система, профилактиката, по-голям ресурс за доболничната помощ липса на здравни заведения за долекуване, равен достъп до здравеопазване“, каза още доц. Чакъров.
Валентина Филаделфевс от ИСМВ каза, коалицията е за достъпно здравеопазване, реформи в Спешната помощ, поставянето на пациента в центъра на системата, подобряване на квалификацията на медицинските специалисти. „По-краткосрочните ни приоритети са управлението и овладяването на COVID-кризата и да направим каквото можем за Националната детска болница не само като строителство, но и като стратегия. Това трябва да бъде място, на което децата ще влязат не за да се лекуват, а с мисълта, че влизат в някаква приказка“, каза тя.
„Проблемът е, че нямаме индикатори за състоянието на системата в момента онлайн. Да знаем кои са проблемите, които трябва да решим в края на всяка година. Финансовият ресурс в системата е сериозен и следва проблемът за ефективността на здравната услуга. Големият проблем е неглижирането на първичните здравни грижи. При решаването на COVID-кризата също трябва да бъде увеличено участието на доболничната помощ. Промоцията на здравето, качеството и непрекъснатото обучение в здравния мениджмънт. Пазарните принципи не могат да са цел, а само средство за развитие и конкуренция. Доплащането пък може да бъде инструмент за контрол на публичните средства“, изтъкна депутатът от ИТН доц. Силви Кирилов.
Народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова каза, че е много полезно да се намерят общите теми между различните политически сили, излъчени от суверена в това Народно събрание. „Все пак трябва да помним, че в България има разделение на властите и да припомня ключовия текст от Закона за здравето, според който Националната система на здравеопазване се управлява от Министерския съвет. За да определим някакви законодателни приоритети, трябва да знаем кой ще ги реализира и какво правителство ще управлява България в рамките на този мандат“, каза тя.
Д-р Дариткова уточни, че е важно да не се правят реформи на парче и подчерта, че сред приоритети на ГЕРБ в предишния мандат е било изграждането на Националната електронна здравна система. „Това започна, отделните елементи на системата ги има, но не е завършено. Дефицитът и подготовката на медицинските кадри, равен достъп на гражданите до медицинска помощ, инвестиции в профилактиката, но за всичко това също сме зависими от МЗ“, каза тя и предложи на следващото заседание да бъде изслушан управителят на НЗОК за финансовото състояние на Касата, за да е сигурно, че системата е осигурена до края на годината.

НА ВТОРО МЯСТО СМЕ ПО СМЪРТНОСТ ОТ COVID-19 В ЕС И НА ТРЕТО МЯСТО ПО ТОЗИ ПОКАЗАТЕЛ НА БАЛКАНИТЕ
Това, което постигаме до момента, показва само едно – правилният път, по който трябва да вървим заедно в битката срещу COVID. Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки, информира Zdrave.net.
Постигнахме изключително много в сравнение с други държави, подчерта той, като показа графики, според които държави като Гърция, Германия и Италия, в които има по-далеч строги мерки, са с по-лоши резултати. Българите си връщаме все повече свободата и нормалния живот, коментира здравният министър, като изтъкна, че това е постигнато благодарение на усилията на българските граждани, които са спазвали мерките.
Проф. Ангелов посочи, че броят на преболедувалите българи е 402 497, които заедно с ваксинираните минават един милион. Ако запазим този темп, в края на август в България ще достигнем колективен имунитет, а ако се увеличи с очакваните повече доставки на ваксини у нас, това може да стане още в края на юни, прогнозира той.
Здравният министър изтъкна, че тенденцията за повече излекувани спрямо броя на новозаразените е вече факт. На национална база заетостта на леглата за неусложнените случаи е 53%, а за интензивните – 58%. Дневната заболеваемост на 100 000 души в страната е 315,52. На 14-дневна база тя е 332, което ни поставя на 18-то място по заболеваемост от COVID и на шесто място на Балканите, уточни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. „В тази ситуация посланието е само едно – отговорно поведение, което ще ни доведе до щастливи празници и продължаване тенденцията за намаляване на заболеваемостта“, коментира той.
Все още обаче страната ни държи второто място по смъртност от COVID в ЕС с 21 на 100 000 смъртни случаи, като преди нас е само Унгария с 31 на 100 000. На Балканите сме на трето място. Както и по време на вчерашното заседание на парламентарната здравна комисия, и днес проф. Ангелов я обясни с изходно високото ниво на смъртност, влошеното общо здравословно състояние на населението и липсата на профилактични програми.

Здравният министър в оставка: РЕШЕНИЕТО НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА ПРЕГОВОРИ ЗА ДОСТАВКА НА РУСКАТА ВАКСИНА “СПУТНИК V” ПРОТИВОРЕЧИ НА БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Здравният министър в оставка Костадин Ангелов заяви на заседание на Министерския съвет в оставка, че решението на Народното събрание за преговори за доставка на руската ваксина “Спутник V” противоречи на българското законодателство, а също така и на европейската здравна политика, съобщи БНР.
Ангелов посочи, че руската ваксина все още няма одобрение от Европейската агенция на лекарствата и че без такова одобрение тя не може да бъде използвана в България.
Той добави, че в понеделник се очакват още 200 000 дози от ваксината на “Пфайзер”/”Бионтех” и ако се създаде необходимата организация страната може да постигне колективен имунитет.
От своя страна премиерът в оставка Борисов също каза, че въпросът за доставка на руската ваксина може да бъде обсъждан едва след одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

СРОКЪТ НА ПРОТОКОЛИТЕ ЗА СКЪПОСТРУВАЩО ЛЕЧЕНИЕ СЕ УДЪЛЖАВА СЛУЖЕБНО ДО 31 МАЙ 2021 Г.
Във връзка с вчерашното решение на Министерския съвет за удължаване на срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка от Националната здравноосигурителна каса съобщават, че срокът на протоколите за скъпоструващо лечение се удължава служебно до 31 май 2021 г., информира Zdrave.net.
До 31.05.2021 г. включително аптеките могат да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта, съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти, като здравноосигурените следва да посетят същата аптека, от която са получили лекарствата си предишния път.
Срокът на валидност на протоколите, изтичащи по време на въведената извънредна епидемична обстановка, т.е., в периода от 16.11.2020 г. вкл. до 31.05.2021 г. вкл., е удължен служебно за времето на извънредната епидемична обстановка.
Служебно удълженият срок на валидност на протоколите, изтичащи по време на извънредната епидемична обстановка, се прекратява на 31.05.2021 г. и не се удължава след тази дата. Издаването на нови протоколи, както и предписването и отпускането на лекарствени продукти по тях се извършва по установения в Националния рамков договор за медицинските дейности 2020 – 2022 г. ред и индивидуалните договори на търговците на дребно с лекарствени продукти (аптеките).

Проф. Елисавета Наумова: ПРЕДСТОИ ДА СТАРТИРА ПРОГРАМА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПОСТВАКСИНАЛНИЯ ИМУНЕН ОТГОВОР
България не е стигнала колективен имунитет срещу COVID-19. Това заяви пред БНТ националният консултант по клинична имунология проф. Елисавета Наумова, информира Zdrave.net
„Не бих се ангажирала с никакви цифри, тъй като това е работа на епидемиолозите, които да изчислят и да кажат какво се случва с броя на преболедувалите и ваксинираните. Защото и двата вида хора, или по-голямата част от тях, имат постваксинален имунитет”, коментира специалистката.
Според нея е нужно да може да се даде възможност за проверка на постваксиналния отговор. „Това са видове изследвания, които определят доколко има антитела или паметови B или Т-клетки, които са изключително ефективни, особено при вирусните инфекции. Те помнят понякога за цял живот тази информация и могат „да се събудят, когато това се наложи“, каза тя. По думите й такова изследване трябва да се направи един месец след преболедуване и между 20 дни и месец след втората доза от ваксината, ако тя е двудозова. Проф. Наумова посочи, че има случаи, при които може да не се образуват антитела, но пък е налице добър Т-клетъчен отговор. Такива случаи се срещат при пациенти с проблем с хуморалния имунитет. „Изключително важно е да се провери имунният отговор“, изтъкна тя.
В тази връзка проф. Наумова отбеляза, че експерти от клиничния съвет по имунология са разработили програма за изследване на постваксиналния имунен отговор и изтъкна, че се надява тя скоро да стартира. Тя обясни, че е възможно човек да развие имунитет от една ваксина, а от друга не. Има и вариант за хиперактивиране на имунната система.
Проф. Наумова посочи, че самият вирус има механизми да потиска имунната система и образуването на антитела. Според нея е добре имунизацията да се завърши с един тип ваксина, защото имунната система реагира по различен начин на различните видове ваксини.

НЗОК СЪОБЩИ ЗА ФАЛШИВИ СЪОБЩЕНИЯ ОТ НЕЙНО ИМЕ ПО ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА
Спам-съобщение, което насочва към мейла на Националната здравноосигурителна каса и в което се казва, че на гражданите ще бъдат възстановявани различни суми след проверка на личното им „здравноосигурително досие“ се разпространява в интернет, съобщиха от НЗОК.
От институцията изрично уточниха, че съобщението не е изпращано тях. В него се иска получателите да попълнят формулярите, прикачени към съобщението, и те да бъдат потвърдени на посочена връзка. Тъй като подобни действия са противозаконни и представляват възможен опит за изнудване на гражданите, НЗОК е информирала компетентните органи, за да предприемат необходимите мерки.
От НЗОК обръщат внимание на гражданите да подхождат внимателно към съобщения от непознати адреси, които получават на електронните си пощи.

ПРЕДЛАГАТ ДА БЪДЕ РЕГЛАМЕНТИРАН ВНОСЪТ НА ДЕРЕГИСТРИРАНИТЕ ЛЕКАРСТВА
„При 63 на сто от сигналите за недостиг на медикаменти причината е невъзможността за внос, заради прекъснати доставки във връзка с производствени или други проблеми“, каза пред БНР Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.
“Трайната, хронична тенденция за България е медикаментът да спира да се внася. Причината е в силно затегната система за ценови натиск и много от евтините лекарства не могат да останат на пазара в България. Подава се заявление, че се преустановяват доставките, след което продуктът се дерегистрира и българските пациенти, които са били доволни от него, продължават да го търсят, доскоро в други държави, а откакто пътуването е затруднено, много от тези хора попадат в каналите за фалшиви лекарства по интернет. Ние дефакто чрез дерегистрираните лекарства изваждаме хората от законната верига на доставки“, категорична е Маринкова.
От Асоциацията предлагат да бъде регламентиран вносът на дерегистрираните лекарства, които не са спрени заради лекарствена безопасност.
През последните шест години 2080 лекарства са изтеглени от пазара по икономически причини. По данни на интернет базираната платформа на Асоциацията и Федерация Български пациентски форум при анализирани 1327 сигнала се налага изводът, че при 42% от случаите на липсващи лекарства причините се дължат на недостатъчен внос или изтегляне на лекарства от пазара ни, а 19% касаят неразрешени лекарства.

МЕЖДУНАРОДЕН ЕКИП ОТ СПЕЦИАЛИСТИ И КОНСУЛТАНТИ ЗАПОЧНА РАБОТА ПО ПРОЕКТА ЗА ДЕТСКА БОЛНИЦА В БУРГАС
Международен екип от специалисти и консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка испански мултинационален консорциум АЙДОМ (IDOM) започна работа в Бургас по проекта за изграждане на Специализираната детска болница, съобщи БНР. Компанията е световен лидер в строителство, архитектура, инфраструктурни проекти, енергетика, транспорт, телекомуникации и има богат опит в консултирането на редица проекти в областта на здравеопазването по цял свят, сподели кметът Димитър Николов.
Испанските консултанти ще бъдат подпомагани на местно ниво от българската компания „Миа Архитекти“ (MIA Architect), специализирана също в проучване, консултиране и проектиране на сгради от публичната инфраструктура.
Международният екип се срещна с кмета на община Бургас Димитър Николов и неговия екип по проекта за изграждане на специализираната детска болница, на която бе направен план-график по отделните фази на проекта. След това експертите се срещнаха с ръководството на „УМБАЛ-Бургас“, на Медицинския факултет и Регионалната здравна инспекция.
В рамките на следващите три месеца експертите имат задачата подробно да обследват и анализират района на Бургас и съседните области, за да подготвят проект, адаптиран за нуждите на целия регион, отчитайки и туристическия му профил. Екипът ще изготви оценка на здравните нужди, анализ за определяне на капацитета и обхвата на болницата и финансов анализ.
Това е първата реална стъпка към изграждането на специализирана детска болница в Бургас. Резултатът от работата на международните консултанти е да изготвят проект за броя на етажите и отделенията, броя на кабинетите и леглата, обзавеждане и оборудване, както и да подготвят тръжните документи, с които община Бургас да кандидатства за финансиране на строителството на детската болница.
Идеята е Специализираната детска болница да предостави педиатрична помощ на едно място и да позволи комплексно лечение на децата не само от община Бургас, а и от цяла Югоизточна България.

В “ПИРОГОВ” ЩЕ ВАКСИНИРАТ БЕЗ ПОЧИВЕН ДЕН ПО ПРАЗНИЦИТЕ
В УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” ще ваксинират без почивен ден по празниците. “Зеленият коридор” ще осигурява възможност без предварително записване за всеки, който желае защита, ваксиниране от 30 април до 9 май, включително, от 8:30 до 17:30 часа. Това съобщиха от Единния портал за мерките срещу коронавируса.
За да не се получава струпване са разкрити пет имунизационни зони, в които ще се поставят първи дози от Oxford/AstraZeneca и иРНК препарат. Предвиждa се през всяка зона да преминават минимум по 100-150 души всеки ден. Във всяка от петте имунизационни зони ще се поставят и втори дози ваксина. В тях очакват и записалите се в електронния регистър, които могат да дойдат по всяко време.

„ЗЕЛЕН КОРИДОР“ ЗА ВАКСИНАЦИЯ ПО ПРАЗНИЦИТЕ В ПЛЕВЕН
На 30 април в Плевен ще бъде отворен “зелен коридор” за желаещите да се имунизират срещу коронавирус. Това съобщиха за БТА от Регионалната здравна инспекция в града.
Кабинетът ще работи в Многопрофилната болница за активно лечение “Свети Панталеймон”. Гражданите ще имат възможност да се имунизират с избрана от тях ваксина – на Pfizer или на AstraZeneka.
Кабинетът ще бъде отворен и на 3 май – понеделник. В посочените дни ваксинации ще се извършват от 9:00 до 16:00 часа. Предварително записване не е необходимо. Ще се извършва и реимунизация.
Електронно записаните към другите кабинети могат да се насочат към определения временен имунизационен пункт, посочват от РЗИ – Плевен.