НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.03.2022)

КЪМ МОМЕНТА У НАС СА ПОСТАВЕНИ СА ОБЩО 4 346 559 СРЕЩУ COVID-19, ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ СА ПРИЛОЖЕНИ 1 398 ОТ ТЯХ
1 442 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа – 370 от тях са установени с PCR, а 1 072 – с бързи антигенни тестове. 68,86% от новите случаи, доказани през последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани. Това показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
13 155 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие, 1 909 от които са PCR, а 11 246 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 16; Бургас – 38; Варна – 104; Велико Търново – 53; Видин – 17; Враца – 26; Габрово – 28; Добрич – 44; Кърджали – 10; Кюстендил – 21; Ловеч – 20; Монтана – 29; Пазарджик – 23; Перник – 36; Плевен – 37; Пловдив – 118; Разград – 18; Русе – 39; Силистра – 51; Сливен – 26; Смолян – 12; София област – 41; София град – 377; Стара Загора – 97; Търговище – 19; Хасково – 63; Шумен – 43; Ямбол – 36.
Към момента в България са потвърдени общо 1 134 906 случая на новия коронавирус. 188 112 – от тях са активни. 910 314 са излекуваните лица, като 2 639 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1 963-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 218 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 294, от които 78,23% не са ваксинирани, показват данните на Единния информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 4 346 559, през последното денонощие са приложени 1 398 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 007 лица-медицински служители. 31 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: 8 от тях са установени при лекари, 6 – при медицински сестри, 11 – при санитари и 6 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 480. Нови 43 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 93,02% от починалите лица не са били ваксинирани.

МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА УЧАСТВА В РЕДОВНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА НА ЕС ПО ЗАЕТОСТ, СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ПОТРЕБИТЕЛСКИ ВЪПРОСИ
Днес, 29 март, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова участва в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“), съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Акцент в дискусията на министрите беше ситуацията в Украйна. Полша и други гранични на Украйна държави членки на ЕС като Словакия, Унгария и Румъния информираха за засиления бежански поток и предизвикателствата пред съответните държави. В част от изказванията бяха припомнени мерките в помощ на Украйна и украинските бежанци, представени на проведената на 15 март извънредна видеоконференция на Съвета. Нов елемент в дискусията на министрите беше инициативата на Полша за създаването на специален фонд за целево подпомагане на здравното обслужване и медицинските грижи, полагани за украинските бежанци.
Съвместната декларация, инициирана от Полша, е подкрепена от общо 11 държави членки, в т.ч. от инициатора Полша, България, Словакия, Унгария, Словения, Чехия, Литва, Румъния, Латвия, Естония и Хърватия. Европейската комисия прикани държавите членки да се възползват от всички съществуващи механизми за подкрепа на украинските граждани.
По време на дискусията относно ваксинацията срещу COVID-19 в ЕС здравните министри изложиха становищата си относно актуалната ситуация с ваксините и ваксинационния процес. Редица държави, в т. ч. и България, призоваха ЕК да подпомогне държавите в комуникацията с производителите, вкл. чрез съобразяване на договорите и доставките с потребностите на държавите в ЕС и ограничените възможности за предоставяне на ваксини за трети страни. В изказването си България посочи още: „Целесъобразно е спешно да се обмисли механизъм за обратно изкупуване от ЕК на излишните дози ваксини от държавите членки, както и да се търсят решения за даряване извън COVAX, напр. чрез УНИЦЕФ.“ Редица държави изразиха тревога от потенциалното унищожаване на ваксини и свързаната с това значителна тежест върху националните бюджети.
Здравните министри обмениха и становища относно европейския отговор на редките заболявания. България сподели мнението, че са необходими обединени усилия на държавите членки за осигуряването на адекватен достъп на всички граждани на ЕС до лекарства сираци, при отчитане на националните специфики, както и на различията в бюджетите за здравеопазване и БВП на държавите.

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК УТВЪРДИ БЮДЖЕТА ЗА ЛЕКАРСТВАТА ЗА 2022 Г. ПО ОСНОВНИ ГРУПИ
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса утвърди бюджета за лекарствата за 2022 г. по основни групи. Това става ясно от решенията на Надзора от вчерашното заседание, информира Zdrave.net.
519 789 800 лв. е годишният бюджет за прилагане на Механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК, за лекарствените продукти за домашно лечение, назначавани с протокол, за които се извършва експертиза. 302 100 000 лв. са предвидени за лекарствените продукти за домашно лечение на територията на страната. 632 583 600 лв. е бюджетът за лекарствените продукти от пакета, гарантиран от бюджета на НЗОК, предназначени за лечение на злокачествени заболявания, и лекарствените продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии.
Надзорниците са гласували и регулативните стандарти в извънболнична първична и на извънболнична специализирана медицинска помощ, но заради липсата на подписан рамков договор са утвърдени само тези за март. За април 2022 г. броят на назначаваните специализирани медицински дейности и стойността на медико-диагностичните дейности от изпълнителите на първична извънболнична медицинска помощ и специализирана извънболнична медицинска помощ ще е равен на 1/3 от утвърдените за първо тримесечие на 2022 г.
Надзорниците са разгледали и текущото изпълнение към 28.02.2022 г. на бюджета на НЗОК за 2022 г., от което става ясно, че то е на 25% от общия бюджет и не се очертават дефицити.

СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ИЗЛЕЗЕ СЪС СТАНОВИЩЕ ЗА ПРОМЕНИТЕ В ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ
Някои от предложените профилактични изследвания да отпаднат, но пък да се включат други. Това предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в свое становище по проекта за промени в наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, информира Zdrave.net.
От НСОПЛБ предлагат изменения както по отношение на предложените допълнителни изследвания за деца, така и при тези за възрастни. Сред тях са например промени в скрининга за предиабет/диабет тип 2 за хора над 18 години, допълнения към профилактичния пакет изследвания във възрастта 20-65 години и др.
В становището на НСОПЛБ се посочва още, че ехографията на млечни жлези в млада възраст е полезно решение, но за да бъде реализирано, трябва да е предвиден броят подлежащи на изследването, броят лекари, които могат да го извършат, както и тяхното териториално разположение, така че да се осигури равен и лесен достъп до изследването на територията на страната.
Освен профилактичните изследвания, общопрактикуващите лекари включват в становището си и предложения за текстови допълнения, свързани с внедрения в НЗИС модул за електронен преглед. Текстовете най-общо имат за цел както да облекчат административната работа на лекарите, така и да освободят пациентите от разнасяне на документи. Според предложеното от НСОПЛБ при използване на е-преглед не се разпечатват и не се съхраняват амбулаторни листове на хартиен носите, а електронният преглед се съхранява в сроковете, регламентирани в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията. Освен това при използване на електронен преглед не се прилагат изискванията относно попълването на амбулаторни листове на хартиен носител.
В случай, че се ползва електронен преглед, ИМП не поддържат медицински (здравни) досиета на ЗЗОЛ на хартиен носител, а създават и поддържат електронни здравни записи на пациентите от техните пациентски листи, гласят още предложените от сдружението текстове. Те постановяват също така, че гражданите имат безвъзмезден достъп до информацията в своите електронни здравни записи в Националната здравно информационна система.
В своето предложение общопрактикуващите лекари са записали още, че при използване на електронен преглед не се налагат санкциите, предвидени в НРД и свързани с попълването и съхранението на амбулаторни листове на хартиен носител, както и, че лечебните заведения за медицинска помощ, генериращи електронни медицински документи, не могат да бъдат задължавани да разпечатват генерираните от тях електронни медицински документи.
В мотивите си към тези текстове пък от НСОПЛБ казват, че използването на е-здравни документи вместо хартиени ще оптимизира достъпа на гражданите до здравни услуги.
В допълнение според тях електронното здравно досие ще осигури релевантна, достоверна и унифицирана база данни, която може да се използва с определени нива на достъп от различни институции за достоверна основа за анализи с цел формиране на политики, както и за екзактно проследяване на разходването на финансовите средства в системата на здравеопазването, което дава възможност за оптимизиране в посока на ефикасност и ефективност.

КОМИСИЯ ЩЕ ПРОВЕРЯВА ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ОТ РЗОК СРЕДСТВА ЗА БОЛНИЦИТЕ
Нов орган ще проверява месечните стойности, предлагани за всяка болница от РЗОК, преди да бъдат утвърдени от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Това ще е петчленна комисия, предложена от Надзорния съвет на фонда, в която са включени по един представител на Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите и трима представители на НЗОК, информира Zdrave.net..
Комисията ще представя пред Надзора отчет, който обаче ще е има препоръчителен, а не задължителен характер. Нейните членове ще работят без възнаграждение и ще подпишат декларация за неразгласяване на служебна информация.
Такъв текст е приет от Надзорния съвет на НЗОК заедно с правилата за утвърждаване стойностите на разходите за болнична помощ за 2022 г.
Идеята за комисията е на началника на кабинета на здравния министър Васил Пандов, който е и председател на Надзорния съвет на НЗОК. Според него подобна комисия ще подпомогне дейността на Надзора, като с проверката на предложените бюджети надзорниците ще имат по-добра информация за взимане на решенията си. Доц. Пандов уверява, че идеята е функцията на комисията да е само подпомагаща, а не да взима решения вместо членовете на Надзора.
Идеята за комисията подкрепят и останалите представители на държавата в Надзора – Виолета Лорер, Румен Спецов, Естел Василева-Тодорова, както и представителят на АИКБ Боян Бойчев, който обаче смята, че след тримесечен период на действие трябва да се направи оценка дали комисията да продължи работата си.
Против създаването ѝ пък са представителите на синдикатите д-р Иван Кокалов и Теодор Василев, както и представителката на КРИБ и председателят на Българската болнична асоциация адв. Свилена Димитрова.
В крайна сметка текстът е приет с гласовете на представителите на държавата и този на Боян Бойчев.

КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КЪМ НС ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО
С 9 гласа „за“, един „против“ и 7 „въздържал се“ парламентарната Комисия по здравеопазването прие на първо четене промените в Закона за здравето, с които се регламентират противоепидемичните мерки след края на извънредната епидемична обстановка, информира Zdrave.net.
От Министерството на здравеопазването подкрепиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето. „Предложената със законопроекта възможност министърът на здравеопазването да въвежда противоепидемични мерки за определен период от време и след отмяната на обявена извънредна епидемична обстановка ще създаде предпоставки както за предотвратяване на евентуално последващо епидемично разпространение на заразна болест, така и възможност за контролиране на епидемичния риск. По този начин ще се възпрепятства непосредственото застрашаване на живота и здравето на гражданите и няма да се допусне възникването на последваща извънредна епидемична обстановка“, каза началникът на кабинета на министъра доц. Васил Пандов. По думите му с предложените промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. ще се създаде възможност за запазване за определен срок на част от капацитета на лечебните заведения за оказване на медицинска помощ на пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. Създаването на тази възможност е важно и ще осигури своевременен достъп до болнично лечение на такива пациенти, нуждаещи се от хоспитализация в периода след извънредна епидемична обстановка, в който болниците преминават към обичайната си организация на работа, посочи той.
Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обаче подчерта, че с предложения законопроект се предвижда да се създаде правна възможност след отмяната на обявена извънредна епидемична обстановка директорът на РЗОК да може да сключва договор с изпълнители на медицинска помощ, които не отговарят на изискванията, но това предложение крие в себе си много рискове. „Един от тези рискове е нови договорни партньори на НЗОК, които не са били предвидени. Дейността по управление и разходване на средствата от задължителните здравноосигурителни вноски за заплащане на здравни дейности, осъществявана от НЗОК, е бюджетно обезпечена, поради което е необходимо планиране и контрол за ефикасно и ефективно използване на средствата, които не са неограничени“, каза проф. Салчев. Той допълни, че не е против това, тъй като НС ще реши, но попита какво се случва, ако директорът на РЗИ блокира N брой легла заради грип.
Депутатът от „Възраждане“ пък Елена Гунчева заяви, че ще гласува против законопроекта, защото в него не е засегнат начинът, по който заповедите на министъра ще бъдат контролирани.
„Не разбирам защо се възмущавате, след като и сега законът дава същите права на министъра на здравеопазването. В момента това, което е правим, е да върнем ситуацията от преди 2020 г., когато законът позволяваше въвеждането на противоепидемични мерки срещу грип“, отвърна депутатът от „Има такъв народ“ доц. Ивайло Христов.
Народният представител от ГЕРБ проф. Асен Балтов на свой ред настоя от Министерския съвет да се произнесат ясно дали удължават или не епидемичната обстановка, тъй като главният държавен здравен инспектор е предложил удължаването ѝ до 15 май.
„Нямаме информация, че извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена, затова и внасяме законопроекта. Законът ще бъде въведен от 1 април, ако бъде приет със задна дата от Народното събрание“, уточни председателят на комисията по здравеопазването доц. Антон Тонев.

ПАРЛАМЕНТАРНАТА ЗДРАВНА КОМИСИЯ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ИЗМЕНЕНИЯТА В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ
С 10 гласа „за“ и 8 „въздържал се“ парламентарната Комисия по здравеопазването прие на първо четене измененията в Закона за здравното осигуряване, с които се уреждат изрично здравното осигуряване и медицинското обслужване на чужденците с предоставена временна закрила, информира Zdrave.net.
В закона е записано, че приоритет е оказването на навременна и всеобхватна помощ на всички лица със статут на временна закрила, като това се отнася за украинските граждани, бягащи от войната.
Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване изрично се посочва, че лицата със статут на предоставена временна закрила са задължително здравноосигурени в НЗОК. По този начин ще се създаде практическа възможност тези лица да ползват пълния обхват медицинска помощ, заплащана от НЗОК.
Вносителят от „Продължаваме промяната“ и председател на комисията доц. Антон Тонев подчерта, че тъй като статутът на предоставена временна закрила е извънреден и срочен способ, който се прилага само при решение на МС и въз основа на решение на Съвета на Европейския съюз, конкретните въпроси, свързани с определяне на размера на здравноосигурителните вноски, както и източниците на финансиране, ще бъдат уредени с акт на Министерския съвет.
В Закона за здравето се предлага промяна, която изрично да посочи, че лицата с предоставена временна закрила ползват медицинска помощ при условията и по реда за българските граждани.
В Закона за убежището и бежанците се предлага промяна, която изрично да посочи, че всички лица с предоставена временна закрила ползват здравно осигуряване, достъпна медицинска помощ и безплатно медицинско обслужване при условията и по реда за българските граждани.
Доц. Тонев подчерта, че от финансова гледна точка приравняването на горепосочените категории лица на българските граждани ще наложи внасяне на здравни осигуровки, като размерите и източникът на финансиране ще бъдат определени с акт на Министерския съвет поради динамиката на обстановката и временния характер на мярката.
„Министерството на здравеопазването подкрепя Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване. Считаме, че с него се създават ясни правила за ползване на медицинска помощ от чужденците със статут на временна закрила. Това ще даде възможност на лицата, които пристигат към настоящия момент от Украйна, да получават пълен обем медицински грижи, от които се нуждаят. За Министерството на здравеопазването е приоритет оказването на навременна и всеобхватна помощ на всички лица със статут на временна закрила. За постигане на тази цел е целесъобразно тези лица да могат да ползват пълен обхват на медицинската помощ наравно с българските граждани, аналогично на бежанците и лицата с хуманитарен статут“, се казва в становище на МЗ.
Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев заяви, че Здравната каса не е против законопроекта, но в него има редица противоречия, които трябва да бъдат изчистени между първо и второ четене, за да бъде той работещ.
Депутатите решиха, че между първо и второ четене законопроектът ще бъде изчистен от всички спорни текстове.

УЧРЕДИХА СЪВМЕСТНА ОНКОЛОГИЧНА НАЦИОНАЛНА МРЕЖА
На 26 март 2022 г. се състоя учредително събрание на Национална ракова мрежа в Република България, наречена Съвместна онкологична национална мрежа (СОНМ), информира Zdrave.net.
СОНМ е неправителствено сдружение с нестопанска цел, работещо в обществена полза. В социален аспект е замислена като модерна екосистема от медицински и немедицински дружества, включваща широк спектър от мултидисциплинарни връзки в областта на онкологията.
Официални учредители на СОНМ са престижни български медицински сдружения: Българско дружество по генетика и геномика на човека, Българско медицинско сдружение по хематология, Българска асоциация по психоонкология, Български алианс за прецизирана и персонализирана медицина, Българско дружество по кардиоторакална рентгенология, Българска група по бронхология и интервенционална пулмология, Българско дружество по трансплантология, Сдружение Жените в онкологията, фондация Победи рака, фондация МОРЕ-Дарзалас и Национална пациентска организация и др. В процес на включване са: Българско дружество по патология, Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология, Българско дружество по детска хирургия, Джуниър Ачийвмънт България и Българска асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия.
Като физически лица учредители участват 50 авторитетни български експерти в областта на онкологията, между които трима академици, 24-ма професори и 9-има доценти, информират организаторите, без да споменават имена.
Главни цели на СОНМ са синергия в експертните функции на отделните медицински сдружения в България, занимаващи се с фундаментална и/или клинична онкология; оптимизиране на сътрудничеството между браншовите дружества и „триъгълника“ на социалното знание (университети, индустрия, правителство); иницииране и разработване на иновации за онкологични грижи в България, включващи скрининг и превенция, диагноза и лечение, психосоциална подкрепа и качество на живот и дигитализация. Стратегическата цел на СОНМ е да партнира на политическите институции в концептуалното и практическото изграждане на Национален раков план съгласно Европейския план за борба с рака от 03.02.2021 г.