НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.03.2021)

ИЗДАВАНЕТО НА СЕРТИФИКАТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19 ЩЕ БЪДЕ БЕЗПЛАТНО
Надзорният съвет на Националната здравно-осигурителна каса взе решение издаването на сертификат за ваксинация срещу COVID-19 да е безплатно. За това съобщи във фейсбук профила си здравният министър проф. Ангелов, информираха на 29.03.2021 г. от Единния информационен портал за мерките срещу коронавируса.
Разпечатването на сертификата може да се извършва от ваксинационните центрове и от общопрактикуващите лекари, когато ваксинираното лице няма електронен подпис.

ОБЩО 436 541 СА ПОСТАВЕНИТЕ У НАС ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
983 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, 412 от които са установени с PCR, а 571 – с бързи антигенни тестове. За изминалите 24 часа са направени общо 4094 теста. 2487 от тях са PCR, а 1607 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас – 89; Варна – 91; Велико Търново – 28; Видин – 1; Враца – 21; Габрово – 4; Добрич – 8; Кърджали – 4; Кюстендил – 18; Ловеч – 24; Монтана – 2; Пазарджик – 21; Перник – 30; Плевен – 29; Пловдив – 65; Разград – 12; Русе – 32; Силистра – 9; Сливен – 17; Смолян – 14; София област – 47; София град – 318; Стара Загора – 65; Търговище – 11; Шумен – 10; Ямбол – 13.
Към момента у нас са доказани общо 328 753 случая на новия коронавирус. 66 682 от тях са активни. 249 361 са излекуваните лица, от които 457 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 9839 пациенти с потвърден COVID-19. В интензивни отделения или клиники са настанени 773-ма от тях.
От тях 2383 са поставени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 11 703 лица-медицински служители. Десет нови случая са регистрирани през последните 24 часа. Четири от тях са установени при лекари, два – при медицински сестри, три – при санитари и един – при фелдшер.
12 710 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Нови 60 случая са регистрирани през последното денонощие.

31 590 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА PFIZER/BIONTECH
Днес, 29 март, в България пристигнаха 31 590 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Доставените количества веднага са разпределени към Регионалните здравни инспекции в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в средата на седмицата от производителя Moderna – 51 600 дози, уточниха от ведомството.

Министър Костадин Ангелов: В НАСТОЯЩАТА СИТУАЦИЯ БОЛНИЧНАТА СИСТЕМА ИЗДЪРЖА НА НАПЛИВА НА ЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ КОРОНАВИРУС
„В настоящата ситуация болничната система издържа на наплива на заболелите от коронавирус“. Това докладва на работно съвещание в Министерския съвет здравният министър Костадин Ангелов, съобщи БНР.
„Благодарение на подготовката, която успяхме да направим, и оборудването с допълнително количество дихателни апарати и кислородни концентратори, изграждане на кислородни инсталации във всички лечебни заведения, така че нямаме притеснения по отношение на повишеното търсене от болнични грижи на пациентите“, каза министърът.
Няма драматична промяна в ситуацията у нас, заяви държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той очаква до дни да бъде достигнат пикът на заболеваемост.
„Тази или другата седмица ще достигнем върха на заболеваемостта. И ако удържим на тези стойности, това все пак ще е добре, няма да има някаква извънредна вълна, която да постави на колене системата“, каза той.
Във ВМА и в УМБАЛСМ „Пирогов“ разкриват нови легла за лечение на коронавируса .
Проф. Венцислав Мутафчийски отчете слаб интерес към „зелените коридори“ за ваксинация. „Имаме наличност на достатъчно количества „АстраЗенека“ – около 3000 бройки са във ВМА. Интересът за съжаление е слаб – едва 200 човека вчера“, конкретизира той.
До края на седмицата ваксинираните се очаква да достигнат половин милион.
През тази седмица се очаква доставката на над 200 хиляди дози от разрешените ваксини, а за месец април потвърдените до момента количества са 700 хиляди дози.
Очаква се и информация за допълнителните количества, които ще получи България по сключеното споразумение между Европейската комисия и „Пфайзер“ и „Бионтех“ за ускорена доставка на 10 милиона дози от препарата.
От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че с очакваните количества ваксини планът за имунизация трябва да се ускори.

РАЗКРИХА COVID СЕКТОР В КОЦ – ШУМЕН С 20 ЛЕГЛА
На 29 март отново бе разкрит COVID сектор в Комплексния онкологичен център – Шумен с 20 легла, съобщи БНР. Това се наложи заради увеличилия се брой болни в коронавирусна инфекция в Шуменска област и необходимостта да се окаже помощ на „МБАЛ-Шумен“.
COVID отделението при Центъра по онкология ще бъде отново в сградата на “Палиативни грижи”. Онкологично болните пациенти, които сега са настанени там, ще бъдат преместени в основната сграда на КОЦ.

МОБИЛЕН КОРПУС С КАПАЦИТЕТ ОТ 48 ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОНОРАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЩЕ БЪДЕ РАЗКРИТ КЪМ МБАЛ-СИЛИСТРА
Капацитетът от болнични легла в областния град Силистра и в Тутракан е изчерпан. До вчера в Силистренска област имаше само осем свободни легла за пациенти с COVID-19, те бяха в болницата в Дулово, съобщи БНР.
Силистра от седмица е в черната зона по заболеваемост. По последни данни над 1000 на 100 000 души са с COVID инфекция. Затова и всички очакват скоро да бъде пуснат в експлоатация новият мобилен корпус с капацитет от 48 легла.
В сравнение с предишната вълна през есента на миналата година, от началото на март двойно повече са хората в Силистренско, нуждаещи се от медицинска помощ, коментира д-р Енчо Василев, директор на Центъра за Спешна медицинска помощ в Силистра.
Дневно повикванията на телефон 112 са около 40, като 90 на сто от тях са свързани с вируса. Ситуацията е много напрегната, констатира и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещението си в Силистренската болница.
Разкрити са допълнителни легла в Отделението по урология. Капацитетът от 80 легла в отделенията и други 11 в COVID реанимацията е изчерпан.
До седмица се очаква да бъде готов и новият корпус за COVID болни. Това са 24 фургона от модулен тип, съобщи д-р Васил Славов, директор на МБАЛ – Силистра. Идеята е там да бъдат събрани пациентите с COVID-19, разпръснати в другите отделения. А когато приключи епидемията, в това отделение да се долекуват болни или да се превърне в хоспис.

В „МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“ ОТНОВО СА ИЗЧЕРПАНИ COVID ЛЕГЛАТА
В „МБАЛ-Пазарджик“ отново са изчерпани COVID леглата. През почивните дни през Спешното отделение са преминали 409 пациенти с коронавирусна инфекция, каза за БНР директорът на лечебното заведение д-р Красимир Темнилов.
“Напрегнато е много! Днес сутринта – пак много болни в коридорите. За съжаление, на някои не можем да им помогнем, защото са в много тежко положение. Вдигнахме на 30% от легловия фонд. Почти всички павилиони, които са терапевтични, са за COVID пациенти. Не можем да пуснем пациенти по нагоре, защото ще влезем в блока за родилки и бебета. Приемаме за лечение и пациенти само с бързи тестове. Ситуацията е тежка”, изтъкна д-р Темнилов.

ПОЧИНАЛА РОДИЛКА В БУРГАС Е ОТКАЗАЛА ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ СЛЕД ПЪРВИЯ ПРЕГЛЕД
Родилката Лора Янева, която почина от COVID-19 в бургаската областна болница, след първия преглед на 17 март сама е отказала хоспитализация, препоръчана от лекарите. Тя е приета в болницата два дни по-късно във влошено състояние. Това написаха в становище от здравното заведение по повод твърдения, че на 36-годишната жена е бил отказан достъп до лечение, информира БНР.
На 17 март с линейка на „Спешна помощ“ Лора Янева е транспортирана до бургаската болница. Там е прегледана първо в триажния център, а след това и от лекар – акушер-гинеколог. Становището и на двамата медицински специалисти е, че тя трябва да бъде приета за лечение. Акушер-гинекологът ѝ предписва терапия, която да се прилага, след като бъде настанена в болница.
Предложението за хоспитализация е записано в листа от дежурния лекар, но пациентката собственоръчно написва, че не желае да постъпи за лечение.
Два дни по-късно, вече във влошено състояние, е приета в здравното заведение и веднага е започната терапия, пишат в становището си от областната болница.
Ден по-късно състоянието ѝ става критично. Свикана е експертна лекарска комисия, която взима решение за извършването на спешна операция, за да бъде спасен животът на бебето и родилката.
По време на престоя на Лора Янева в областната болница е приложено лечение с всички медикаменти, с които се провежда терапия срещу COVID-19, включително ремдесивир и кръвна плазма, уточняват още от болницата.
Сега е назначена вътрешна проверка за изясняване на всички обстоятелства по случая.

СЛАБ Е ИНТЕРЕСЪТ КЪМ „ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ“ ЗА СВОБОДНА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19 В СТОЛИЦАТА
Слаб е интересът към зелените коридори за свободна ваксинация срещу COVID-19 в столицата, показа проверка на „Хоризонт“.
Без предварително записани часове имунизират в УМБАЛСМ „Пирогов“, във Военномедицинската академия и в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.
От сутринта до обяд в пункта пред „Пирогов“ са ваксинирани около 60 души, съобщи д-р Юсеинов.
„Зелен коридор“ в „Пирогов“ ще има до края на месец март, съобщават от лечебното заведение, а поставената ваксина ще бъде на „АстраЗенека“.
Заедно със „зелените коридори“ продължават ваксинациите и по Националния електронен регистър, реваксинации и имунизации на планирани целеви групи.

УСЛОЖНЯВА СЕ СИТУАЦИЯТА С БОЛНИТЕ ОТ COVID-19 В ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ
Ситуацията с болните от COVID-19 в Пловдивска област се усложнява и вече има над 930 хоспитализирани. По тази причина медицинският щаб реши от 29-ти март леглата в здравните заведения с COVID отделения да се увеличат, съобщи БНР.
Междувременно РЗИ започва разпределението на новите количества ваксини по имунизационните центрове.
В Пловдив и областта заради промени в списъците с членове на секционните избирателни комисии все още продължава имунизирането на администрацията за вота. Така определените за Пловдивската здравна инспекция нови 90 флакона от ваксината на „Пфайзер“ ще бъдат използвани за завършване на процеса.
Включени са и всички останали, на които е дошъл редът за поставянето на втора игла.
Отделно нови 4000 дози на ваксината на „АстраЗенека“ ще бъдат предоставени по имунизационните центрове, където се ваксинират записалите се в Националния електронен регистър.
„На този етап няма възможност за масова ваксинация“, каза заместник-директорът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров. „Количествата не са големи, така че за „зелени коридори“ е много рано да се говори. Евентуално може да има, но те ще са с ваксината на „АстраЗенека“, допълни той.
Продължава ваксинирането и с малките количества на „Модерна“, разпределени още миналата седмица, уточни д-р Аргиров.

1102 АКТИВНИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В ОБЛАСТ ПЕРНИК
Пет деца на възраст до 10 години са сред новозаболелите от коронавирус в Област Перник за периода от 26 до 28 март. Три случая на COVID-19 са регистрирани и във възрастовата група от 10 до 19 години. Активни към момента в региона са 1102 случая, като 206 от тях са от последните три дни, съобщи БНР.
„Заболеваемостта в Перник нараства. Със случаите от последните дни преминаваме границата от 800 заразени на 100 000 души“, каза директорът на РЗИ-Перник д-р Александър Златанов.
Заразата обхваща цели фамилии, включително и деца. С нарастването на броя на заболелите, расте и броят на хоспитализираните. В момента в лечебните заведения в Перник се лекуват 152-ма пациенти с коронавирус. Други 49 са хоспитализирани извън региона.
COVID леглата в местните болници са 180. Търсят възможности за тяхното увеличаване.
Въпреки растящият брой болни на този етап не се обсъжда въвеждането на допълнителни мерки на територията на региона извън разпоредените от здравния министър. Резултат ще има, ако хората проявят разум и спазват социална дистанция, категорични са от РЗИ.