НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.01.2022)

9 871 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС, 781 ОТ ТЯХ СА ПОСТЪПИЛИ В БОЛНИЦА
9 871 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за изминалите 24 часа – 4 975 от тях са установени с PCR, а 4 896 – с бързи антигенни тестове. 76,67% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани. Това сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Тестовете, направени през последното денонощие, са общо 41 967 – от тях 13 795 са PCR, а 28 172 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 446; Бургас – 672; Варна – 842; Велико Търново – 231; Видин – 85; Враца – 202; Габрово – 155; Добрич – 175; Кърджали – 80; Кюстендил – 172; Ловеч – 148; Монтана – 149; Пазарджик – 336; Перник – 157; Плевен – 329; Пловдив – 1 040; Разград – 48; Русе – 215; Силистра – 78; Сливен – 276; Смолян – 122; София област – 409; София град – 2 349; Стара Загора – 562; Търговище – 61; Хасково – 290; Шумен – 146; Ямбол – 96.
Случаите на новия коронавирус у нас към момента са общо 933 337, от които 234 012 са активни. Излекуваните лица са 666 237, от тях 3 069 са регистрирани през изминалото денонощие.
5 526 са общо пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 509 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 781, от които 80,92% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Към момента в България са поставени общо 4 152 152 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция. През последните 24 часа са приложени 12 796 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 20 368 лица-медицински служители. 174 нови случая са регистрирани през последното денонощие: 33 от тях са установени при лекари, 56 – при медицински сестри, 40 – при санитари, 2 – при фелдшери и 43 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 33 088. Нови 71 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 88,73 % от починалите лица не са били ваксинирани.

ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ ПОСОЧИХА НАБОЛЕЛИ ПРОБЛЕМИ И ВЪЗМОЖНИТЕ РЕШЕНИЯ В ОТВОРЕНО ПИСМО
„Ние, общопрактикуващите лекари, подписали настоящото писмо, обръщаме вниманието Ви към проблемите на първичната извънболнична медицинска помощ в страната ни. За една година, по официални данни на НЗОК, в страната ни са прекратили работата си 400 общопрактикуващи лекари (ОПЛ). Това са 10% от ОПЛ, работещи към септември 2020 година. Броят ни намалява и към днешна дата вече е фактически недостатъчен, за да осигури качествена и достъпна първична медицинска помощ за всички“. С тези думи общопрактикуващи лекари се обръщат към управляващите в отворено писмо, подписано от д-р Виктория Чобанова, съобщи вчера Zdrave.net.
В писмото си те отбелязват още, че се разкриват малко нови практики, които при това са концентрирани в големите градове. „Извън тях, ако се закрие практика на ОПЛ, пациентите остават без лекар в населеното място и са принудени да търсят медицинска помощ далеч от дома си. Повечето от хората без хронични заболявания изобщо не правят нов избор на лекар поради липсата на ОПЛ близо до тях. Много от практиките на ОПЛ вече са надхвърлили броя пациенти, за които могат да полагат качествени медицински грижи. Пациентите, които нямат общопрактикуващ лекар, се увеличават ежедневно. Голяма част от тях са с непрекъснати здравноосигурителни права“, посочват джипитата в отвореното си писмо. В него те изброяват няколко проблема, чието решаване според тях ще облекчи работата на общопрактикуващите лекари, ще забави отлива на желаещи да практикуват работата им и дори в дългосрочен план ще привлече млади специалисти. Сред тях са 24-часовото разположение, неостойностени услуги, извършвани от ОПЛ, липсата на регулиращ ефект на потребителската такса, лимитите за изследвания и консултации, невъзможността личен лекар да откаже да запише пациент в листата си, административното натоварване и др.
По отношение на проблема с 24-часовото разположение например лекарите предлагат то да бъде отменено и вместо това медицинската помощ за пациентите да се организира на териториален принцип „чрез разкриване на дежурни кабинети на издръжката на държавен и/или общински бюджет или по договор с НЗОК за тази дейност“. За проблема с потребителската такса пък решението според тях е въвеждане на официално доплащане от страна на пациента, което те оценяват на между 20% и 30% от стойността на съответната услуга. Това по думите им е важно за ограничаване на свръхпотреблението на квалифицирани медицински услуги.
Лимитите пък лекарите коментират така: „Едно от уникалните правила в България, отличаваща я от останалия цивилизован свят, е, че лекарят, при превишаване на лимитите за изследвания и консултации, необходими за наблюдаваните от него болни, заплаща от собствените си приходи (които за лечение на инфекциозно болни са в размер 1.40-2.20 лв. месечно – капитация) изследванията и консултациите, извършени в полза на пациентите. Аналог на това явление няма никъде по света“.
В заключение медиците заявяват: „Ние, общопрактикуващите лекари, подписали това писмо, вярваме, че проблемите могат да бъдат решени в условията на равнопоставен диалог. Вярваме, че решението на проблемите ще позволи на ПИМП да продължи да извършва над 90% от медицинската услуга за хората и в бъдеще, и че когато ние, работещите днес, имаме нужда от общопрактикуващ лекар, ще има към кого да се обърнем. От Вас, ръководителите на институциите, медиите и обществото, зависи ще има ли ПИМП след 5-10-20 години. Можем заедно да направим нужното – СЕГА! Ако не го направим сега, след няколко години няма да има ПИМП. От Вас зависи“.

Акад. Богдан Петрунов: НЕ ВЯРВАМ, ЧЕ ОМИКРОН ЩЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ПАНДЕМИЯТА
„Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията. Появяват се нови варианти на вируса непрекъснато. Мутацията на вируса е нормален биологичен процес. На всички вируси – не само на този. Ще има още много други мутации. Въпросът не е в това дали ще изчезне пандемията с Омикрона, а в това какви мерки ще се предприемат. В момента една от тази мерки е имунизацията”. Това заяви пред Нова телевизия имунологът акад. Богдан Петрунов, информира Zdrrave.net.
Специалистът беше категоричен, че бустерната доза стимулира производството на антитела. „Не мога да си представя обаче, че непрекъснато ще си правим бустерна доза. Трябва да имаме имунизационна политика, подобна на тази срещу грип. Както всяка година СЗО определя какви са циркулиращите щамове, така трябва да има и ваксина срещу COVID-19, която да се поставя веднъж годишно, съобразно текущите варианти. Данните, които имаме досега, показват, че имунитетът след ваксина трае между 8 и 10 месеца”, изтъкна акад. Петрунов. По думите му колкото повече ваксинирани хора има, толкова по-малко мутации ще има. „Трябва да има поне 80% имунизирано население в глобален мащаб, за да можем да кажем, че сме се справили. Разработват се непрекъснато ваксини, които да противодействат на циркулиращите в момента варианти. Но дори и настоящите ваксини защитават достатъчно от тежко протичане на вируса. Няма никакво съмнение, че текущите ваксини предпазват и от Омикрон”, подчерта той.
Честата и неправомерна употреба на антибиотици пък той коментира така: „Прекаляването с антибиотици носи огромен риск. Опитваме се да убедим не само хората, но и лекарите, че безконтролното изписване на антибиотици е опасно. Ще стигнем до момент, в който ще има такава резистентност към бактериите, че няма да има антибиотик, с който да ги лекуваме.”

НОВ ЗДРАВЕН МОДЕЛ ПРЕДСТАВИХА ЕКСПЕРТИ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ
Експертната среща на тема „Здравеопазване, основано на ползите“ (VBHC) по инициатива на организация „Ценности на бъдещето“ с основател д-р Славейко Джамбазов се проведе в столицата, съобщи БНР.
Харвардският подход VBHC бе представен в София с участието на проф. Робърт Каплан от Харвардския университет, проф. Ник Гулдемонд от Лайденския университет (Нидерландия) и д- р Джамбазов.
Д-р Джамбазов очерта стратегическите стъпки за въвеждане на здравеопазване, основано на ползите. Те включват: реорганизация на грижата по състояния на пациентите в интегрирани лечебни секции, измерване на резултати и себестойност за всеки пациент, въвеждане на основана на ползите реимбурсация и пакетни заплащания за конкретни състояния или групи пациенти в първичната извънболнична медицинска помощ, интегрирана лечебна система, разширен географски обхват и изграждане на IT платформа.
“В момента здравните системи, както и в България, са организирани около отделения и специалности, а за да премине към базирана на ползите система, е необходима реорганизация на грижата по състояния на пациентите в т.нар. интегрирани лечебни заведения. Настоящата система измерва процеси, придържане към ръководства и приходи, а основаните на ползи методологии измерват постигнати резултати и себестойност за всеки пациент. У нас се заплаща на базата на обем извършени дейности и за да се трансформира системата, е необходимо да премине към пакетни заплащания за целия лечебен цикъл”, поясни д-р Джамбазов на форума.
По думите на д-р Джамбазов в момента в България всяко лечебно заведение или практика предлага пълен списък от медицински услуги, а за да се основава на ползите, е необходимо да се трансформира в интегрирана лечебна система, в която не е необходимо всички да правят всичко. Тя е възможна чрез концентрация на голямо количество пациенти по медицински състояния в по-малко на брой локации с цел подобрение на резултатите и ефективността, като се избягва да се прави всичко за всички във всяка локация. Това е важно да стане по пътя на стимулите, а не чрез административно или наложено разпределение, обясни д-р Джамбазов.
Необходимо е изнасянето на несложни оперативни и неоперативни процедури от болниците с най-високо ниво към по-малки лечебни заведения или структури за извънболнична помощ, както и интегриране на цикъла за грижа за пациентите между отделните звена. А дигиталните услуги и телемедицината са в състояние да обединят и оптимизират лечебния процес около състоянието на пациента. За целта е необходима интегрирана IT платформа. По думите на д-р Джамбазов при правилните и прозрачни стимули, лечебните заведения и отделни практики биха се адаптирали бързо, за да отговорят на изискванията.
Подобен подход в здравеопаването изложи и проф. Каплан. „Основната цел в здравеопазването трябва да бъде ползата за пациентите, а не достъпът до медицински грижи, обемът на извършваната дейност, удобство, качество или ограничаване на разходите“, подчерта той.
Проф. Ник Гулдемонд от Лайденския университет бе категоричен, че при този подход трансформацията на системата е насочена към грижа, ориентирана към пациента, поддържане или повишаване на качеството му на живот, персонализиран план за лечение и привеждане в съответствие на медицинските и социалните услуги. Той даде конкретни примери с иновативни организации в здравеопазването, които трансформират медицинските грижи в световен мащаб в посока здравеопазване, основано на ползите, като посочи, че към момента държавите с най-добра интегрирана грижа са Нидерландия, ОАЕ, Канада, Франция, Великобритания, Швеция.
В експертната среща участваха министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, управителят на НЗОК проф. Петко Салчев, представители на изпълнителната и законодателната власт в сферата на здравеопазването, пациентски и неправителствени организации, здравни експерти, представители на фармацевтичната индустрия, директори на водещи болници и др.

ПОРЕДЕН УИКЕНД С ИЗНЕСЕНИ ВАКСИНАЦИОННИ ПУНКТОВЕ
И този уикенд в страната ще работят изнесени имунизационни пунктове, в които всички желаещи могат да си поставят ваксина, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В София на 29 и 30 януари ще работят следните изнесени пунктове в ж.к. „Дружба”, Културен дом, The Mall, България мол, Парадайс мол, Ринг мол, Сердика мол, метростанциите при НДК и СУ „Св. Климент Охридски”, магазин „Метро” – 1 и 2 (бул. „Цариградско шосе” и бул. „Европа”).
В Пловдив изнесен пункт на РЗИ Пловдив ще работи на територията на магазин „Метро” (бул. „Санкт Петербург” №135).
Във Варна изнесени ваксинационни пунктове ще бъдат разположени на територията на магазин „Метро” (ул. „Атанас Москов” №2), магазин „Технополис Варна 2″ (бул. “Цар Освободител” №267), в Делта Планет МОЛ. Всеки ден до 31 януари, вкл., в Гранд МОЛ ще работи временен имунизационен пункт на ДКЦ 5 „Света Екатерина”.
В Бургас през уикенда ще работи изнесен ваксинационен пункт на територията на магазин „Метро”.
В Добрич на 29 януари ще работи изнесен ваксинационен пункт в магазин „Практикер”.
Във Враца в събота изнесени ваксинационни пунктове ще има до хипермаркети „Лидл” (ул. „В. Кънчов” №21 и ул. „Стоян Даскалов” №3), до хипермаркет „Билла” (пл. „Суми”) и хипермаркет „Кауфланд” (ул. „Оборище” №2).
В събота изнесен ваксинационен пункт ще бъде разположен на стадиона в гр. Криводол. В почивните дни мобилен екип на РЗИ Враца ще извършва ваксинация по домовете.
В Сливен през уикенда мобилен ваксинационен пункт ще има до Сити-център (бул. „Цар Освободител”).
Освен в изнесените ваксинационни пунктове желаещите да си поставят ваксина срещу COVID-19 през почивните дни могат да го направят и в имунизационните пунктове в лечебни заведения и регионални здравни инспекции, някои от които работят през цялата седмица.