НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.01.2021)

НАЦИОНАЛНИЯТ ПЛАН ЗА ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ COVID-19 ЩЕ БЪДЕ ИЗМЕНЕН И В ТРЕТАТА ФАЗА ЩЕ БЪДАТ ВКЛЮЧЕНИ ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС
Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 ще бъде изменен и в третата фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес – членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК. Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в рамките на свиканото от премиера Бойко Борисов работно съвещание в Министерския съвет, съобщи Единният информационен портал за мерките за борба с разпространението на коронавируса.
Министър Ангелов се ангажира още в сряда да внесе необходимите изменения на правителственото заседание. Членовете на секционните избирателни комисии, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат ваксинирани. „Експертите предлагат всички участници в изборния процес – това са членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК, да им дадем възможност при желание от тяхна страна да бъдат ваксинирани. Ще осигурим достатъчно количество от необходимите ваксини и те ще бъдат ваксинирани“, заяви министър Ангелов. Той добави, че по отношение на указанията за провеждане на изборния процес, протоколът е изготвен и продължава неговото експертно обсъждане.
„Амбицията ни е цялата изборна администрация, тези, които желаят, да имат възможност да се ваксинират, става дума за над 80 000 души“, изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев. Той добави, че в рамките на съществуващия Изборен кодекс, в сътрудничество с ЦИК, се търсят допълнителни възможности изборният процес в България да бъде още по-прозрачен. Дончев напомни, че от ЦИК до СИК представителство имат всички политически сили и това не са хора, които са част от държавната администрация. Също така в България всеки протокол от СИК е публично достъпен.
„Но търсим възможност в рамките на действащото законодателство да осигурим допълнителна прозрачност на изборния процес. Допълнително всеки, който проявява желание – от международна организация до НПО в България, има право да участва като наблюдател в изборния процес. Колкото повече наблюдатели, толкова по-добре“, категоричен беше Дончев и добави, че наличието на повече безпристрастни страни, които да следят изборния процес, ще бъде допълнителен аргумент, че изборите отразяват волята на народа.
„Прозрачността на изборите е изключително важна и затова положете усилия не само ЦИК и членовете й, но и всички, които доброволно и безплатно желаят в секционните избирателни комисии да бъдат ваксинирани“, изтъкна министър-председателят Борисов.
Вицепремиерът Захариева докладва, че до момента Министерството на външните работи е получило съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции като част от тях са с голяма концентрация на българска общност. „След разговори с Министерството на здравеопазването, сме предвидили финансиране и за предпазни средства на членовете на секционните избирателни секции в чужбина, за дезинфекция, а там, където се налага – и за паравани, защото някъде ще има изискване от съответната държава за плексигласови паравани“, каза още Захариева. Тя подчерта, че тъй като денят на вота е на 4 април, когато е католическият и протестантският Великден, това е предизвикало притеснения в МВнР заради допълнителни затруднения, до които може да се стигне предвид ограниченията заради COVID-19.
Министър Ангелов потвърди, че всички дози от ваксините, които са получени в България са поставени, като втората доза за завършване на имунизацията се пази и така се гарантира завършване на имунизацията.
„Броят на ваксините, които получаваме, както и тяхната цена са договорени от ЕК, а гарант е Европейската агенция за лекарствата. Нито ден няма забавяне на ваксинациите. Толкова колкото ни е изпратила ЕК, толкова са дошли в България“, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той напомни, че Народното събрание ратифицира искането ЕК за всички държави членки да проведе конкурсите, търговете и по квотен принцип да разпрати ваксините на страните.
Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че България ще разполага с 18 милиона дози ваксини по всички договори, които Европейската комисия сключва с компаниите производители. „До юни включително, при положение, че пет от компаниите получат разрешение за употреба, това ще даде възможност на България да ваксинира до 2.5 милиона души от населението“, поясни Кирилов. Днес се очаква и становището на Европейската комисия по отношение на употребата на третата ваксина – на Оксфорд, което ще позволи ускоряване на процеса на ваксинация.

4719 СА ВАКСИНИРАНИ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
560 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. С PCR тестове са установени 337 от тях, а с бързи антигенни – 223. Общият брой на тестовете, направени през изминалите 24 часа, е 12 297. От тях 3 947 са PCR, а 8 350 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 35; Бургас – 32; Варна – 20; Велико Търново – 13; Видин – 4; Враца – 14; Габрово – 4; Кърджали – 14; Кюстендил – 18; Ловеч – 8; Монтана – 2; Пазарджик – 21; Перник – 13; Плевен – 22; Пловдив – 52; Разград – 7; Русе – 16; Силистра – 9; Сливен – 25; Смолян – 3; София област – 14; София град – 162; Стара Загора – 16; Търговище – 1; Хасково – 17; Шумен – 11; Ямбол – 7.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас са общо 217 574. Активните случаи са 25 676. Излекувани са вече 182 925 лица. 1303 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 2877. От тях 257 се намират в интензивни отделения или клиники.
Ваксинираните срещу коронавирусна инфекция лица у нас към момента са общо 37 636. От тях 4719 са се ваксинирали през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас при 9476 лица-медицински служители е констатиран новият коронавирус. Нови 14 случая са регистрирани през последното денонощие. 4 от тях са установени при лекари, 5 – при медицински сестри, 1 – при фелдшер и 4 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 8973. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 29.

EMA ПРЕПОРЪЧА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА УПОТРЕБА В ЕС НА COVID-19 VACCINE ASTRAZENECA
EMA препоръча издаване на разрешение за употреба под условие за COVID-19 Vaccine AstraZeneca за предпазване от заболяване, причинено от коронавирус 2019 (COVID-19) при хора на възраст на и над 18 г. Това е третата COVID-19 ваксина, за която Европейската агенция по лекарствата дава препоръка за разрешение за употреба, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването на 29.01.2021 г.
Комитетът за лекарствени продукти в хуманната медицина към ЕМА (CHMP) извърши задълбочена оценка на данните за качество, безопасност и ефикасност на ваксината и препоръча с консенсус да бъде издадено официално разрешение за употреба под условие от Европейската Комисия. Това ще гарантира на гражданите на ЕС, че ваксината отговаря на стандартите на ЕС и въвежда предпазни мерки, контролни механизми и задължения за подкрепа на ваксинационните кампании в целия ЕС.
“С това трето положително становище ние разширяваме още повече нашия арсенал от налични в страните-членки на ЕС и ЕИП ваксини, за борба с пандемията и за защита на гражданите. “ каза Емер Кук, изпълнителен директор на ЕМА. “Както и при предходните случаи, СНМР извърши задълбочена и изчерпателна оценка на тази ваксина и научната основа на нашата работа подкрепя нашия ангажимент за защита здравето на гражданите на ЕС.“
Обобщените резултати от 4 клинични проучвания, проведени в Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка показват, че COVID-19 Vaccine AstraZeneca е безопасна и ефективна при предпазване от COVID-19 при хора на и над 18 годишна възраст. Тези проучвания са включвали общо около 24 000 души. Половината от тях са получили ваксината, а на другата половина е приложена контролна инжекция или с плацебо или с друга ваксина, която не е срещу COVID. На участниците в проучването не е било известно дали са получили изпитваната ваксина или контролната инжекция.
Безопасността на ваксината е била доказана и в четирите клинични проучвания. Проучванията са показали намаление с 59,5% на случаите със симптоматичен COVID-19 при хората получили ваксината (64 от 5 258 са развили COVID-19 със симптоми), в сравнение с хората, на които е приложена контролна инжекция (154 от 5 210 са се разболели със симптоми на COVID-19). Това означава, че ваксината е показала приблизително 60% ефикасност в клиничните проучвания.
Повечето от участниците в тези проучвания са били на възраст между 18 и 55 години. Към момента няма получени достатъчно резултати при по-възрастни участници (на възраст над 55 години), чрез които да се установи до каква степен ще действа ваксината при тази група. Въпреки това се очаква да има защита, тъй като при тази възрастова група е наблюдаван имунен отговор, както и въз основа на опита с други ваксини; тъй като е налична надеждна информация относно безопасността при тази популация, научните експерти на EMA считат, че ваксината може да се използва при по-възрастни хора. Очаква се да се получи повече информация от текущите проучвания, в които са включени повече участници в старческа възраст.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ КОНКУРСИ ЗА ЧЛЕНОВЕ НА СЪВЕТИТЕ НА ДИРЕКТОРИТЕ В НЯКОЛКО ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Министерството на здравеопазването обяви конкурси за избор на членове на бордовете на Многопрофилната болница за активно лечение – Силистра, „Балнеологичен център „КАМЕНА“ във Велинград, „СБАЛ на хематологични заболявания“ в София, Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, Специализираната болница за активно лечение по детски болести – проф. д-р Иван Митев” София”, УСБАЛ по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ и „МБАЛББ „СВ. СОФИЯ“ също в столицата. Конкурс е обявен и за членове на борда бъдещата многопрофилна детска болница, информира Zdrave.net.
Сред основните изисквания към кандидатите са да са български граждани или граждани на Европейския съюз, да притежават образователно-квалификационна степен “магистър“ по медицина, икономика, право, фармация или технически науки, като това изискване важи са двама от членовете на борда. Третият – управителят на съответното лечебно заведение, трябва да притежава образователно-квалификационна степен “магистър” по медицина, съответно дентална медицина, и да има квалификация по здравен мениджмънт или да е лице с образователно-квалификационна степен “магистър” по икономика и управление и с придобита образователна и/или научна степен, специалност или преминато обучение за повишаване на квалификацията по чл. 43 от Закона за висшето образование в областта на здравния мениджмънт.
Всички кандидати трябват да имат най-малко 5 години професионален опит, да са почтени и да имат добра репутация.