НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.07.2022)

БЛИЗО 15% ОТ УЧЕНИЦИТЕ У НАС СА УПОТРЕБЯВАЛИ НЯКОГА В ЖИВОТА СИ НАРКОТИЧНО ВЕЩЕСТВО
Проучване в България, проведено през 2021 г. сред 4109 ученици, показва, че 14,7% от учениците в страната са употребявали някога в живота си наркотично вещество. Това показват данни на Националната пациентска организация, получени от анализ на доклади за употребата на наркотици у нас, информира Zdrave.net.
Най-голям дял от тях са употребявали марихуана (11,9%), както и амфетамини (5,5%), кокаин (4,9%), хашиш (4,8%), екстази (3,9%), метамфетамини (3,4%), халюциногени (2,0%). Употреба на комбинация на две и повече наркотични вещества е характерна за 2,6% от анкетираните, показват данни от доклад на Националния фокусен център за наркотици и наркомании.
Най-ранна средна възраст на първа употреба сред учениците в страната е 14 г. и се наблюдава по отношение на употреба на инхаланти (райски газ, ацетон, лепила). 15-годишните ученици започват с канабис, синтетични канабиноиди и халюциногени. Първата употреба на стимуланти (кокаин, амфетамини, метамфетамини и екстази) започва средно на 16 години.
По отношение на употребата на нови, т.нар. „дизайнерски” наркотици, 2,8% от учениците посочват, че някога в живота си са употребявали синтетични канабиноиди. Учениците употребяват нови наркотици под формата на растителна смес за пушене, като най-често се снабдяват с тях от дилър, приятел или съученик.
Според 11,2% от учениците в България редовното пушене на канабис не представлява риск за здравето. 16,9% смятат, че няма риск за здравето и когато пушат редовно наргиле. 3,4% от учениците определят редовната употреба на кокаин като нерискова. Всеки четвърти ученик (25,2%) одобрява пушенето на канабис, като при 4,7% това се отнася независимо от количеството.
Основен извод откроен в доклада за наркотиците през 2022 г. на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, е, че сега сме изправени пред по-сложна ситуация с наркотиците, характеризираща се с голяма достъпност и по-голямо разнообразие в моделите на употребата им. Данните показват, че за почти всичко с психоактивен потенциал сега съществува опасност да се появи на пазара. Особено обезпокоителна е появата на фалшифицирани продукти на канабис със синтетични канабиноиди. Друг проблем е нарастващото производство на синтетични наркотици в Европа и особено увеличеното производство на метамфетамин. Отбелязана е също така продължаващата необходимост в много държави да се разширят услугите за лечение и намаляване на вредите за хората с проблеми с наркотиците.
Въпреки отчитаното всеобщо намаляване на употребата на опиоиди в Европа, в България те остават водеща причина за търсенето на лечение, която се отнася към 72,6% от всички търсещи лечение във връзка с употребата на наркотици, при средна стойност 25,7% за Европейския съюз. Висок в България е и процентът на хората, които употребяват опиоиди инжекционно – близо 64% при 30,8% средно за ЕС. В същото време, по данни от 2020 г., България е една от държавите с най-малък брой на разпространени чисти спринцовки чрез специализирани програми – 56 457, като след нас са само Унгария с 43 244 и Кипър със 7920. През 2021 и 2022 цифрата за България вероятно е още по-ниска, тъй като не са функционирали специализирани програми за обмен на игли и спринцовки.
В България се отчита малко по-висок дял на новодиагностицираните ХИВ инфекции, свързани с инжекционна употреба на наркотици – 2 случая на милион души от населението, при средно 1,3 на милион в Европейския съюз. Данните са за 2020 г., когато се осъществяваха последните държавно финансирани програми за превенция на ХИВ и изследване сред инжекционно употребяващи наркотици, след което разпространението на ХИВ сред тази уязвима група остана без специализирано проследяване.
През 2020 г. 24 човека у нас са загубили живота си при употреба на наркотици. Това прави 5 човека на милион души от населението. Средната величина за Европейския съюз по този показател е 16,7 души на милион население.
По отношение на употребата на различните видове наркотични вещества, като цяло в България тя е по-ниска от средните стойности за ЕС. Употребата на кокаин някога през живота сред българското население на възраст 15-64 години е 2%, а сред европейското – 5%. За амфетамините тези стойности са съответно 2,1% и 3,1%; за канабиса 8,7% и 27,3%.

Елисавета Котова: БЕЗПЛАТНИ СЕНЗОРИ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНАТА ЗАХАР ИМА, НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ ПРЕЦИЗИРАТ КРИТЕРИИТЕ
Не отговаря на истината информацията за предстоящо осигуряване на сензори за постоянен мониторинг на кръвната захар на всички деца с диабет тип 1 у нас, защото сензорите за постоянно измерване на кръвна захар при пациенти с диабет тип 1, независимо дали са за деца или възрастни, от 28 септември 2021 г. се реимбурсират от НЗОК. Това каза пред БНР вчера Елисавета Котова, председател на „Национална асоциация на децата и младите хора с диабет” и член на Националната пациентска организация, по повод съобщението, че правителството ще предприеме спешни действия за осигуряване на тези средства, информира Zdrave.net.
Решението е било взето след среща при премиера, в която участваха министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, управителят на НОЗК проф. Петко Салчев, председателят на сдружение „Култура без граници“ Росица Пандова, която в последните 10 години се занимава с интеграцията, социализацията и модерните постижения в терапията на пациентите с диабет тип 1, и експерти, съобщиха от правителствената пресслужба.
„Това не е новина и не е супер новина, не прави чест на никого да си прави PR на гърба на деца и хора със заболявания. Сензорите са налични и в България и са безплатни, но има критерии, на които трябва да се отговаря за получаването им. Още през 2019 г. Надзорният съвет на НЗОК даде зелена светлина за реимбурсирането им, но две години средствата стоях замразени, защото нямаше фирми у нас, които да ги регистрират“, каза Котова. По думите ѝ има какво да се желае по отношение на критериите, защото там има пропуски и има неща, които трябва да се пипнат, за да бъде по-лек достъпът до сензорите. Тя заяви и че правителството трябва да представи по-цялостна визия какво точно искат да направят в тази посока за пациентите с диабет тип 1.
„Въпросът не е в това да се каже, че всички ще имат сензори, а да се променят критериите за тези пациенти в заварено положение, които са с добър контрол на кръвната си захар, също да могат да получават по НЗОК от новите сензори. Това може да бъде новината“, каза Котова.
Елисавета Котова посочи също, че големият проблем е и в малкия брой комисии за отпускане на сензорите при възрастните пациенти с диабет – те са три комисии за цялата страна, докато при децата са пет комисиите. „Достъпът за деца и възрастни трябва да бъде еднакъв и да спрем да разделяме пациентите на деца и възрастни“, допълни тя.

21 924 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
1 944 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България за последните 24 часа – 170 от тях са установени с PCR, а 1 774 – с бързи антигенни тестове. 62,14% от новите случаи, доказани през изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
У нас през последното денонощие са направени общо 7 833 теста – 997 от тях са PCR, а 6 836 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 107; Бургас – 142; Варна – 172; Велико Търново – 14; Видин – 11; Враца – 41; Габрово – 42; Добрич – 38; Кърджали – 33; Кюстендил – 31; Ловеч – 28; Монтана – 20; Пазарджик – 56; Перник – 36; Плевен – 35; Пловдив – 170; Разград – 19; Русе – 37; Силистра – 42; Сливен – 51; Смолян – 6; София област – 76; София град – 489; Стара Загора – 117; Търговище – 19; Хасково – 48; Шумен – 35; Ямбол – 29.
Към момента у нас потвърдените случаи на новия коронавирус са общо 1 202 494. Активните случаи са 21 924. Излекуваните лица са общо 1 143 214, от тях 902 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общо 968 са пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 50 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 145, от тях 76,55% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 467 738 са общо дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, през изминалото денонощие са приложени 3 941 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 25 058. Нови 30 случая са регистрирани през последните 24 часа: 12 от тях са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 2 – при санитари и 8 – при друг медицински персонал.
37 356 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Шест нови случая са регистрирани през последното денонощие. 83,33% от починалите лица не са били ваксинирани.

ВЪВ ВАРНА ВЪВЕЖДАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
Нова заповед за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 са подготвили от Регионалната здравна инспекция във Варна. Тя ще бъде изпратена за съгласуване в Министерството на здравеопазването и влиза в сила от 1 август, съобщи БНР.
Мерките включват носенето на защитни маски в закрити помещения – градски, междуградски транспорт, гари, обществени институции, кина, театри и други.
Изключение за ползване на маска се допуска за персонала и клиентите в заведенията за хранене и питейните заведения, фитнеси, както и по време на изказване по време на семинари, конференции, при спазване на физическа дистанция от 1.5 м.
От РЗИ призовават за спазване на препоръчителната дистанция от 1.5 м. между лицата, поставяне на дезинфектанти на входовете/изходите на закрити помещения и добра хигиена.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ЩЕ ОБУЧАВА ЛЕКАРИ КАК ДА СЕ СПРАВЯТ С АГРЕСИВНИ ПАЦИЕНТИ
Тази нощ около 00,15 ч. на ул. „Сирма Войвода“ в Спешното отделение на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана бил приет 59-годишен жител на кв. „Огоста“, който по-късно починал. Когато научили за смъртта му, негови роднини повредили стъклопакета на входната врата на отделението. Полицията е образувала производство по случая, информира Zdrave.net.
Във връзка с инцидента от Българския лекарски съюз реагираха остро, като заявиха, че няма да допуснат медици да бъдат унижавани.
„Български лекарски съюз с тревога следи поредицата от безцеремонни инциденти с наши колеги, които през последните дни станаха обект на вербална агресия, придружена от унищожаване на имущество в спешни центрове в страната“, посочват от там. От съсловната организация са категорични, че няма да търпят „подобно безцеремонно отношение, което никой медик не заслужава“.
През септември Българският лекарски съюз ще рестартира Националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева с редица практически обучения на лекари от цялата страна за това как да се справят с агресивни пациенти. А на имейл blsus@blsbg.com могат да бъдат подавани сигнали за агресия над медици. Те ще бъдат незабавно предавани към Главния прокурор, съгласно подписаното споразумение между БЛС, МЗ и Прокуратура на Р България, информират още от организацията.

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ НАСТОЯВАТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ДА МОГАТ ДА ИЗДАВАТ БЕЗПЛАТНИ PCR И АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУС
Добре е да се върнат безплатните PCR и антигенни тестове за коронавирус, те да се предписват от личните лекари и да важат само за територията на България за изписване на нужното лечение. Това предлагат от пациентски организации “Заедно с теб” във връзка с натовареността на пулмолозите, които след 1 април 2022 г. единствени имат право да изписват безплатни тестове, съобщи БНР.
От една страна, по този начин ще се улесни отчитането на заболеваемостта от COVID-19 – в момента хората се тестват (не безплатно) само когато имат явни симптоми, но до проявата им те могат да заразят други. От друга страна, пулмолозите в доболничната помощ в България са малко. Заразените с коронавирус отново се увеличават, а предстоят сезони с по-чести остри респираторни инфекции, смятат от сдружението.
“Предвид регулярните посещения в кабинетите на пулмолозите от диспансеризирани пациенти с ХОББ и астма и други диагностични случаи, считаме, че се създават условия за смесване на потоците, което е недопустимо в условията на засилваща се епидемична обстановка”, се казва в писмото на сдружението.
“По този начин ще се създадат условия за опазване на общественото здраве и ще намали разходите на публични средства. Нека да не дават право за сертификат (при пътуване в чужбина), но безплатните тестове ще помогнат за навременно откриване на новозаразени”, аргументира се пред Радио София Пенка Георгиева, председател на Сдружение Пациентски организации “Заедно с теб”.

ПУСКАТ ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН ЗА ХОРА С РЕДКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Българска Хънтингтън Асоциация (БХА) пуска телефонна линия за хора с редки заболявания в България, която има за цел да информира и помага на близо 400 000 българи, засегнати от редки болести, информира Zdrave,net като се позова на съобщение от организацията.
На телефонен номер 0700 300 97 страдащите от редки заболявания в страната ще могат да получат информация относно своето заболяване, права и възможности за лечение от експерти в областта.
Линията е част от мрежата за информационни линии за подкрепа на EURORDIS – най-мащабната организация за редки болести в Европа, и съществува като част от проекта на БХА за овластяване на хората с редки заболявания.