НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.07.2021)

УДЪЛЖАВАТ СРОКА НА ОБЯВЕНАТА ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА ДО 31 АВГУСТ 2021 Г.
Министерският съвет прие решение за удължаване на срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 август 2021 г. до 31 август 2021 г. За това информира БТА на 28.07.2021 г. като се позова на съобщение от пресслужбата на служебния кабинет.
По данни на Световната здравна организация (СЗО) към 18 юли 2021 г. общият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн. души, а общият брой на починалите надхвърля 4 млн. Броят на новите случаи, докладвани през последната седмица (12-18 юли 2021 г.), е над 3,4 млн. души, като се отчита ръст с 12 на сто в сравнение с предходната. Очаква се, при досегашното темпо на развитие на пандемията, общият брой на случаите през следващите три седмици да надхвърли 200 млн. души.
В световен план към 20 юли 2021 г. България се нарежда на 7-о място по обща смъртност от COVID-19 и на 67-о място по 14-дневна смъртност. Във възрастовото разпределение на случаите се наблюдава спад на заболеваемостта във всички групи, като от последните няколко дни се отчита нарастване на 14-дневната заболеваемост при хората до 39 г. и възрастните хора над 90 г.
До 18 юли 2021 г. в България с първа доза ваксина срещу COVID-19 е обхванато едва 18, 1 на сто от подлежащото на имунизация население, а със завършен ваксинационен курс са 16,2 на сто от подлежащите на имунизация. Това отрежда последно място на страната ни сред държавите в ЕС/ЕИП, се посочва в прессъобщението.
Необходимо е да се запази постигнатият спад в регистрираната заболеваемост в страната, както и да се подготви здравната система и системата на общественото здравеопазване за реакция при евентуална нова пандемична вълна, изтъкват от пресслужбата на кабинета.
Стриктното прилагане на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната ще спомогнат за намаляване на вероятността за разпространение на нови варианти у нас. Основна противоепидемична мярка в борбата със заразните заболявания е ваксинопрофилактиката, поради което от значение е да се подобри информираността на лицата от различните възрастови и социални групи за ползата от ваксинация и свързаната с това възможност да предпазят своите близки от COVID-19.

ПОЛОВИНАТА ОТ МЕДИЦИТЕ У НАС СА СЪС ЗАВЪРШЕН ВАКСИНАЦИОНЕН ЦИКЪЛ СРЕЩУ COVID-19
По данни, предоставени от Дирекция “Електронно здравеопазване” към Министерството на здравеопазването към 27.07.2021 г. със завършен ваксинационен цикъл са 34 043 лекари и специалисти по здравни грижи или над 53 на сто от медиците у нас, съобщиха от пресцентъра на Българския лекарски съюз.
Данните сочат, че към 27 юли на лекари в България са поставени 41 117 дози от различните видове ваксини срещу COVID-19, като със завършен ваксинационен цикъл са 20 453 от тях. 32 724 са общо лекарите в България, които са официално вписани в Регистъра на БЛС . Това означава, че над 62 на сто от лекарите у нас са ваксинирани срещу коварната болест.
По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи около 32 500 са специалистите по здравни грижи у нас. От тях със завършен ваксинационен цикъл са около 14 590 или близо 45 на сто. Общо поставените дози са 29 536.
Медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 467. От тях 3864 лекари, 4559 медицински сестри, 2255 санитари, 290 фелдшери и 2499 друг медицински персонал.

200 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
200 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. 101 от тях са установени с PCR, а 99 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 15 641. От тях 4420 са PCR, а 11 221 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Бургас – 26; Варна – 21; Велико Търново – 5; Враца – 2; Добрич – 5; Кърджали – 2; Кюстендил – 2; Ловеч – 2; Монтана – 2; Пазарджик – 10; Плевен – 4; Пловдив – 28; Русе – 5; Силистра – 5; Сливен – 6; Смолян – 1; София област – 6; София град – 42; Стара Загора – 8; Търговище – 2; Хасково – 3; Шумен – 2; Ямбол – 5.
Общо 424 079 са доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента. 7 541 от тях са активни. 398 335 са излекуваните лица, от които 111 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 755 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. 77 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Към момента у нас са поставени общо 1 988 805 дози от ваксините срещу COVID-19, от тях 12 178 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система при 13 469 лица-медицински служители у нас е констатиран новият коронавирус. Два нови случая на друг медицински персонал са регистрирани през изминалото денонощие.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са общо 18 203. Нови четири случая са регистрирани през последното денонощие.

Министър Стойчо Кацаров: COVID-19 Е ОСНОВАНИЕ ДА СЕ БЪРЗА С РЕФОРМИТЕ
Три са основните рискове за висока заболеваемост и смъртност при евентуална четвърта вълна на коронавируса у нас. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров при изслушването си в парламента, съобщи БНР.
Става дума за ниския темп на ваксинация, лошо управление на кризата миналата година и изключително лошото състояние на здравната система: „Този риск за съжаление не може да бъде преодолян в рамките на месец или два. Здравната ни система е тежко дебалансирана, лошо организирана, лошо структурирана, зле финансирана – от години. COVID-19 е основание да се бърза с реформите“.
Министър Кацаров призна, че има забавяне на ваксинационния процес у нас, но уточни, че това важи за редица страни в летния период. Той оповести данни, с които опроверга твърдения на предходното управление, че има по-малко ваксинирани след назначаването на служебното правителство.
Министър Кацаров съобщи още, че 22 000 ваксини на “Астра Зенека” ще бъдат унищожени заради изтичащ срок на годност в края на юли.
Той отново подчерта, че е против задължителната ваксинация: „Вие като Народно събрание може да обмислите впоследствие и подобен тип мерки, ако прецените, че е необходимо, но аз продължавам да бъда твърд привърженик на това да остане доброволна ваксинацията. Ако хората се ваксинират, разходите ще са несравнимо по-малко, отколкото биха били в случаи в най-тежката ситуация на развитие на пандемичната вълна“.
Пред депутатите министър Стойчо Кацаров съобщи, че са отпуснати 130 милиона лева на 128 болници за ремонт и оборудване на COVID отделения.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ХЕПАТИТА
Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28 юли, като на този ден светът се обединява около темата за хепатита. Целта е да се повиши осведомеността за вирусните хепатити, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Тази година мотото на инициативата е „Хепатитът не може да чака“. Чрез него се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г., дори в условия на пандемия от COVID-19.
Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит – възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит – A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни случая и 3 милиона нови инфекции годишно. За хронична инфекция, свързана с хепатит С вирус, се лекуват 9 400 000 души. В световен мащаб са диагностицирани 10% от хората, които имат хронична инфекция с вирус на хепатит В и 22% получават лечение. Децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит В при раждане, са едва 42%.
Министерството на здравеопазването прие и осъществява Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021-2025 г.
Националната програма съдържа мерки за провеждане на политики за превенция на всички вирусни хепатити (тип A, B, C, D, E) и е съобразена с Целите за устойчиво развитие, Глобалната стратегия на Световната здравна организация за превенция и контрол на вирусните хепатити и Плана за действие за борба с вирусните хепатити в Европейския регион на СЗО.
Основните цели на Националната програма са 7, като най-важните са: намаляване на заболеваемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; достигане и задържане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца; достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С – над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани; намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.
Националната програма има 6 приоритетни области: Превенция на вирусните хепатити сред целевите групи; Политика на изследване за хепатит В, С и Е; Политика за имунопрофилактика срещу хепатит В и А; Качествено проследяване, лечение, грижи и подкрепа на хората, живеещи с хепатит В и С; Епидемиологичен надзор и докладване на заболелите от вирусни хепатити.
Учреден е Експертен консултативен съвет по вирусни хепатити, който да подпомага Министерството на здравеопазването при осъществяване на превенцията и контрола, епидемиологичния надзор, диагностиката, лечението и медицинските грижи в областта на вирусните хепатити. Предприети са дейности за осигуряване на диагностикуми и консумативи, необходими за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораторната мрежа в страната през 2021 г. и изграждане на информационна система за епидемиологичен надзор на случаите на вирусни хепатити.

ПРЕЗ АВГУСТ БЕЗПЛАТНО ЩЕ ТЕСТВАТ ХЕПАТИТ С В УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“
Безплатно тестване за хепатит С ще има в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ от 2 до 31 август, информират от лечебното заведение. Кръвното изследване ще става в централната лаборатория на болницата в работни дни между 8:00 и 14:00 часа.
Не е необходимо предварително записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна, посочват от болницата.
Пациентите, чийто проби се окажат положителни, ще бъдат консултирани безплатно от гастроентеролог и насочени за по-нататъшно лечение в Клиниката по гастроентерология, където се намира най-големият център за лечение на вирусни хепатити в България.

СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ В ПЕРНИК ЩЕ ПОКРИВА ЗАДЪЛЖЕНИЯ С БРАКУВАНЕТО НА 45 ЧУГУНЕНИ РАДИАТОРА
Управителят на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник Емил Ненков иска разрешение от ОбС за бракуването на 45 чугунени радиатора. Отоплителните тела са от старата инсталация на здравното заведение и не се използват. Намерението е те да бъдат издадени за скрап, а с парите от тях да се покрият част от задълженията към ВиК-Перник.
С ВиК здравното заведение е подписало споразумителен протокол за разсрочено плащане, каза болничният шеф Емил Ненков.
„Ние покрихме 30 процента от дълга към ВиК в рамките на два месеца от собствени пари на дружеството по споразумителен протокол. Сега остават 70% от дълга, който трябва да внесем за една година. Такъв е споразумителният протокол – за 12 месеца, като си плащаме и текущата фактура всеки месец. Около 8000 лв. са останали за покриване към ВиК”, каза Ненков.
С бракуването на радиаторите се цели голяма част от дълга към водното дружество да бъде платен. Болницата е наследник на бившия Профилакториум, построен през 1959 г. от мината. Сега тя е общинска и е в тежко финансово състояние.
Общият размер на задълженията ѝ заедно с лихвите е към 1,4 млн. лв.
В края на 2018 година здравното заведение беше обявено на търг от НАП заради дълг от около 450 000 лв. Търгът бе спрян след намесата на тогавашния здравен министър Кирил Ананиев.

Директорът на „МБАЛ-Шумен“: ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД НЯКОИ ТРУДНОСТИ В ПОДГОТОВКАТА ЗА НОВА COVID ВЪЛНА
Има няколко негативни тенденции, които отслабват готовността на „МБАЛ-Шумен“ за очакваната нова вълна на COVID 19. Това заяви пред журналисти управителят на лечебното заведение д-р Димитър Костов, информира Zdrave.net като се позова на Radian.bg.
Има изтичане на кадри от областната болница към други лечебни заведения. Това е обяснимо, защото колегите са преуморени и търсят по-лека работа, коментира д-р Костов, но помоли останалите директори да задържат назначенията.
Освен проблема с кадрите, има проблеми и с базата, както и с финансите на МБАЛ-Шумен, стана още ясно от думите му.
Болницата е подала проект на стойност 360 000 лв. към МЗ за изграждане на асансьор в терапевтичния блок, за монтиране на кислородна инсталация на втория етаж в сградата, както за довършителни ремонти на стаите. Идеята е всички COVID болни да се приемат в терапевтичния блок, където могат да се разкрият 100 легла, поясни д-р Костов.
Във връзка с базата на лечебното заведение, директорът на болницата обаче определи като проблем искането на Филиал Шумен на МУ-Варна да вземе и втория етаж от сградата на бившата белодробна болница. Сега там е настанено отделението по кожни болести на МБАЛ-Шумен. „Ще дам и писмено становище на общината, че тези легла са необходими на болницата и в момента не трябва да се дава етажът на други институции“, заяви д-р Костов.
Той допълни, че в момента не е добро и финансовото състояние на болницата заради големия брой пациенти с COVID през месеците април и май. През пролетта имаше дни, когато броят на болните с вируса достигаше 270 души.
„Нямаме право да не сме готови за нова вълна, тъй като сме единствената многопрофилна болница в региона. Ние ще бъдем готови, но изпитваме определени трудности“, обобщи д-р Димитър Костов.