НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.06.2022)

НЗОК НЯМА ДА ПЛАТИ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ПО МЕТОДИКАТА ЗА РАБОТА ПРИ НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ ЗА МЕСЕЦИТЕ МАЙ И ЮНИ
Да не се плаща на лечебните заведения по Методиката за работа при неблагоприятни условия (НУР) за месеците май и юни е решил Надзорният съвет на НЗОК на заседанието си, проведено на 22 юни, става ясно от стенограмата. За това информира Zdrave.net.
НЗОК може да заплаща по Методиката до три месеца след отмяна на извънредната епидемична обстановка, но решението се взима от Надзора.
От стенограмата става ясно, че извършената дейност от лечебните заведения през месец май 2022 г., която трябва да бъде заплатена през юни 2022 г. е в размер на 236 135 032 лв. Сумата, която трябва да бъде заплатена по Методиката за 21 изпълнители на болнична медицинска помощ, е общо 575 868 лв. или 0.35 % от сумата 164 234 527 лв., изчислена като 85% от базисна стойност за дейността за 2021 г. Основно обаче средствата са за пет болници в София, които не са упоменати в протокола.
Според представителя на Министерството на финансите в Надзора Виолета Лорер вече има отрицателно влияние да се плаща за работа при неблагоприятни условия и трябва да се спре с плащането на тези средства. Позицията на Лорер е подкрепена и от директора на НАП Румен Спецов.
„По принцип не подкрепям плащането на НУР вече, но въпросът е, че ние говорим за дейност през месец май, когато Методиката важеше два месеца и незаконно е в момента да откажем заплащане. Не сме дали никакъв сигнал, че това няма да бъде платено и в момента взимаме решение, че няма да плащаме. Днес е юни, но говорим за дейност през май. Не знам доколко това е легално и коректно“, казва обаче другият представител на Финансовото ведомство Естел Василева. Тя е единственият надзорник, гласувал „за“ да бъдат изплатени средствата на болниците, които не са достигнали 85% от индикативните си стойности през май.
Според председателя на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов юридически няма проблем. „А доколко е коректно… Вие сте видели лечебните заведения. Има пет лечебни заведения в София, има още няколко с малки суми. Тук има едно обяснение чисто практически как се е получило. Базисната им стойност, която е била висока и затова те още са в режим на НУР. Това беше обяснение от колегите от оперативното ръководство“, подчертава той.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ 6 МЛН. ЛЕВА ЗА ЗАПЛАТИ ПОЛУЧИ НЗОК СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НА АКТУАЛИЗИРАНИЯ БЮДЖЕТ НА ЗДРАВНАТА КАСА В ПАРЛАМЕНТА
6 млн. лева вместо 4 млн. лева получи НЗОК за разходи за заплати. По този начин тя ще успее не само да назначи нови служители, но и да вдигне доходите на сегашните. Повечето средства за персонала станаха факт с актуализацията на бюджета на НЗОК, който днес парламентът прие на второ четене, информира Clinica.bg.
Общо 65 млн. лв. повече получава фондът до края на годината. Те идват от по-високите приходи от осигуровки след увеличението на пенсиите. Изразходването на допълнителните средства обаче претърпя няколко промени между първо и второ четене. Първоначално се предвиждаше за заплати за НЗОК да се дадат само 4 млн. лв. и средствата за годината да се увеличат от 56 млн. лв. на 60 млн. лева. Близо 46 млн. лева пък трябваше да отидат за болниците, а за лекарства нито лев. Също така се предвиждаше за чуждите каси и за ваксини общо 10 млн. лв. и малко над 3 млн. лв. за резерва на НЗОК. В крайна сметка на второ четене в комисия за медикаменти бяха пренасочени 5 млн. лв. В последния момент в зала пък се отделиха още 2 млн. лв. за увеличаване на заплатите на персонала на НЗОК. Така от 60 млн. лв. средствата станаха 62 млн. лв. Предложението бе направено от Костадин Костадинов от „Възраждане” с мотива, че се увеличава работата на служителите в НЗОК заради прехвърлянето на помощните средства и бе прието със 114 гласа „за”.
“По този начин осигурихме възможност да се направи 10% увеличение на заплатите в НЗОК за оставащите 6 месеца на годината”, коментира за Clinica.bg д-р Ивайло Христов от „Има такъв народ”. Средствата за увеличението пък идват от парите за ваксини срещу COVID-19, към които няма особен интерес.
Срещу промяната се обяви проф. Георги Михайлов от БСП. “Това не е редакционна поправка и не трябва да се разглежда в зала, ако процедираме така ще катастрофира цялата интервенция, това променя цялостната характеристика на НЗОК”, каза той в зала. В крайна сметка обаче депутатите увеличаха средствата за заплати в НЗОК и РЗОК. Не е ясно обаче дали служителите на Здравната каса ще бъдат доволни, защото те настояваха за допълнителни 10 млн. лв. В противен случай синдикатите заплашиха с протести.
“Голяма част от исканията са постигнати, ще има увеличение с 10%. Ще започнем да работим за следващия бюджет”, коментира малко по-късно за Clinica.bg д-р Страшимир Генев, председател на синдикалната структура на КНСБ в НЗОК.

АПТЕКИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЛИПСА НА ЛЕКАРСТВА В СКЛАДОВЕТЕ ЗА ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО
Аптеките ще получават информация за липса на наличности в складовете за търговия на едро с лекарствени продукти на медикаменти, включени в Позитивния лекарствен списък. Това предвижда промяна в Наредба № 4 от 2019 г. за специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, публикувана за обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
Целта на направеното предложение е да се осигури възможност за обмен на информация между притежателите на разрешение за търговия на дребно и притежателите на разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти относно наличностите в складовете, се казва в мотивите към проекта. Общественото обсъждане ще се състои в съкратен 14-дневен срок, тъй като възможността за обмен на информация трябва да се реализира в кратък срок.
С промяна в Наредба 28 от 2008 г. за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти пък се регламентира вендинг машините за лекарства да могат да бъдат разполагани само в приемното помещение на аптеките.
С проекта се забранява на аптеките да извършват дейности, извън посочените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ). В Наредбата се записва изрично, че аптеката трябва да поддържа аптечен софтуер, осигуряващ нормалното функциониране на процеса по отпускане на лекарствени продукти, включително и на лекарствените продукти, заплащани напълно или частично от бюджета на НЗОК.

11 МЕДИЦИ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
595 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през последното денонощие – 71 от тях са установени с PCR, а 524 – с бързи антигенни тестове. 57,48% от новите случаи, доказани за изминалите 24, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общият брой на направените тестове през изминалото денонощие е 5 331, от които 618 са PCR, а 4 713 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 16; Бургас – 37; Варна – 46; Велико Търново – 2; Видин – 6; Враца – 12; Габрово – 13; Добрич – 13; Кърджали – 7; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана -3; Пазарджик – 22; Перник – 14; Плевен – 14; Пловдив – 53; Разград – 4; Русе – 5; Силистра – 10; Сливен – 7; Смолян – 8; София област – 23; София град – 215; Стара Загора – 17; Търговище – 6; Хасково – 10; Шумен – 10; Ямбол – 13.
У нас към момента са потвърдени общо 1 170 686 случая на новия коронавирус, от тях 60 930 са активни. 1 072 509 са общо излекуваните лица, 987 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
329 са общо пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 26 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 63, от тях 71,43% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, са общо 4 407 486, от тях 666 са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 631. Нови 11 случая са регистрирани през изминалите 24 часа.
37 247 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Един нов случай е регистриран през изминалото денонощие.

СОФИЯ ПОСТЕПЕННО НАВЛИЗА В ЖЪЛТАТА ЗОНА ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
София постепенно навлиза в жълтата зона на картата на двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. Това става ясно от данните, публикувани на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи БНР.
Само през последната седмица са установени 89 на 100 000 души от столичното население (виж фигурата по-долу).
Към 28 юни двуседмичната заболеваемост за страната е 51.17 на 100 хиляди души. През изминалата седмица (20-26 юни) са регистрирани 1933 случая на COVID-19. В предходната седмица те са били 1176.
През същия период са направени 21 150 теста, от които 18 277 антигенни и 2873 PCR. В предходната седмица са направени 23 855 теста.
През миналата седмица потвърдените нови случаи представляват 9.14% от всички изследвания. За предходната седмица представляваха 4.93% от всички изследвания.

РАБОТЕЩИ В „ПИРОГОВ” ПРОТЕСТИРАХА С ИСКАНЕ ЗА ПОВЕЧЕ ЯСНОТА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ДИРЕКТОРА НА БОЛНИЦАТА ПРОФ. ИВАН ПОРОМАНСКИ
Работещи в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” излязоха на протест след освобождаването на директора на лечебното заведение проф. Иван Поромански с искането за повече яснота за това решение, съобщи Zdrave.net.
Според протестиращите болницата няма стабилно ръководство вече дълго време. Те поискаха да бъдат „оставени да работят на спокойствие” и заявиха, че обвиненията към проф. Поромански са несъстоятелни.
Работещите в спешната болница не одобряват начина, по който става смяната на ръководството, защото никой не е обяснил по какви причини се случва. Те се оплакаха, че здравният министър Асена Сербезова досега не е дошла нито веднъж да чуе проблемите им. Заради „странни кадрови решения и забавени плащания“ протестиращите са изпратили писмо до премиера.

ДЕФИЦИТ НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ
За втора поредна година област Добрич се нарежда на предпоследно място в страната по лекари на глава от населението, показват данните на Националния статистически институт. Водещи по показателя са областите, в които има медицински университети, на последно място е област Кърджали. Най-чувствителна е липсата на специалисти по хематология, инфекциозни болести, ревматология, ендокринология, информира БНР.
“Това е тенденция, която е доста, доста, доста отдавна. Според мен се дължи на дълго продължило неправилно регулиране на процесите в здравеопазването – тежка система, инертна система. Когато там се направят грешки, тези грешки много дълго време след това не могат да бъдат оправени”, коментира д-р Валери Веселинов, председател на Регионална лекарска колегия – Добрич. Той бе категоричен, че държавата неглижира здравеопазването като приоритет.
Д-р Веселинов определя като пагубно разбирането, че след като всяка година се отделят все повече пари за здравеопазване, проблемите се решават от само себе си.
Според директора на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков има отделения, които продължават да работят благодарение на работещите пенсионери. по думите му всеки един малък областен център, както е нашата болница, има такива затруднения.
“Няма урология, няма отделение по очни болести, лабораторните специалисти са дефицитни”, изтъкна д-р Желязков. За последната година и половина ръководството на областната болница е успяло да привлече 15 млади специализанти.
“Бяхме гледани като просяци на пари, всичко обръщаха в пари. А ние не искахме пари, искахме организация, която да позволи да спечелим пари. Ние сме търговски дружества и трябва да печелим, за да можем да се издържаме”, коментира пред БНР д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници, което представлява повече от половината общински болници. Той нарече ситуацията драматична.
“Младите мигрират, възрастните умират, деца не се раждат – нацията върви към обезличаване. Малкият град е неатрактивен, той не може да привлече кадри. Ние работим в региони, където населението е безкрайно бедно, на дъното на обществото по социален статус”, очерта картината по региони д-р Тотев.

40% ОТ ЛЕКАРИТЕ В ОБЛАСТ ЯМБОЛ СА НА ВЪЗРАСТ МЕЖДУ 55 И 64 ГОДИНИ
Най-голям дял от практикуващите лекари в област Ямбол са на възраст между 55 и 64 години – 40,2%. Осигуреността с лекари в областта е по-ниска от средната за страната с 14,6 процента, а с дентални медици – с 3,7% по-ниска. Това съобщиха от Териториалното статистическо бюро – Югоизток, след обобщаване на данните от изследване за 2021 година, информира БТА.
Двадесет са практикуващите лекари на възраст до 35 години в Ямболско, или 6,1%, а осемдесет лекари са на възраст 65 и повече години, или 24,4% от общия брой медици в региона. В края на 2021 г. в лечебните и здравните заведения на областта практикуват общо 328 лекари, 84 лекари по дентална медицина и 601 медицински специалисти по здравни грижи, в т.ч. 376 медицински сестри.
Осигуреността с лекари в Ямболска област е 28,7 на 10 000 души население, със специалисти по дентална медицина – 7,3 на 10 000 души население, а с медицински специалисти по здравни грижи – 52,6 на 10 000 души население. В областта функционират четири болници с общо 452 легла, като осигуреността с болнични легла се е увеличила със 7,2% спрямо 2022 г.

ФИЛИАЛЪТ ЗА СПЕШНА ПОМОЩ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ТЪРСИ МЕДИЦИ
„Филиалът на „Спешна помощ“ в Горна Оряховица работи при мизерни условия и е в очакване да започната ремонтните дейности по проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, съобщи началникът на филиала д-р Деян Георгиев пред NOVA NEWS, информира Zdrave.net.
„Има проекти, реално няма осъществяване на тези проекти. Докъде са стигнали, вероятно до обществени поръчки, които все още не са приключили, или нямам такава информация. Това е от 2018 година, откакто аз съм тук във филиала. Базата е абсолютно остаряла, наистина”, каза той.
По думите на д-р Георгиев е належащо всичко да се подмени, въпреки че с помощта на дарители някои битови условия са били леко подобрени. Филиалът е най-големият в Северна България и един от най-натоварените в страната. Обслужва над 70 хиляди души от две общини, помага и на съседната община Стражица.
„Тук са концентрирани Военен завод в Лясковец, Държавен резерв в Поликраище, Централна гара в Северна България – все възлови обекти, които се нуждаят от покритие, от човешки ресурс. А на мен все по-трудно ми става да поддържам три екипа”, каза началникът на филиала. Той беше категоричен, че проблемът с човешките ресурси е по-голям от битовия и се задълбочава. „Проблемът е комплексен. Той касае и отношението на обществото, и финансирането. Привличането на човешки ресурс е на кота нула вече при нас“, подчерта д-р Георгиев. Той припомни, че след като през 2019 г. всички във филиала са обмисляли колективна оставка заради нападение над фелдшер, проблемът е бил решен с поставяне на нощна охрана. „Това обаче не решава главният проблем с отношението на обществото към нас. И тази нощ имахме различни случаи на психически и физически саморазправи“, сподели той.

ДИСКУСИЯ ЗА ЗНАЧЕНИЕТО НА ЗДРАВОСЛОВНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ ЗА БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ СЕ СЪСТОЯ В СЛИВЕН
Дискусия за значението на здравословния начин на живот за бременните жени, новородените деца и възможностите за провеждане на профилактични прегледи, се състоя в Комплекса за социални услуги в кв. „Надежда“ в Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на общината, с чиято подкрепа се организира срещата, информира БТА.
В нея участваха здравни медиатори, представители от Центъра за майчино и детско здраве и от Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания – Сливен. В дискусията се включиха и представители на Дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ – Сливен и лечебни заведения.
В рамките на срещата опитни акушерки споделиха пред бъдещи майки и техните близки, колко е важно да се води здравословен начин на живот по време на бременност. Бе изтъкната и необходимостта от консултации за хигиената, храненето, контрол на рисковите поведенчески фактори (тютюнопушене, употреба на алкохол и др.), работа при вредни условия, безопасност, здравословно хранене, контрол на теглото и др. Отбелязано беше, че всяка бременна жена, независимо дали е здравно осигурена, може да избере лекар – специалист по акушерство и гинекология, за профилактичен преглед, който не се заплаща.
Център за майчино и детско здраве работи, освен със здравно осигурените бременни и със здравно неосигурените бременни жени, за които освен преглед, се осигурява още един и пакет клинично лабораторни изследвания. В Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания – Сливен се предоставят безплатни, извънболнични, индивидуални, почасови, специализирани грижи и рехабилитация на деца с увреждания и хронични заболявания до 18 години.

ДВА ЦЕНТЪРА ЗА ХОРА, СТРАДАЩИ ОТ ДЕМЕНЦИЯ, ОТВАРЯТ ВРАТИ ВЪВ ВАРНА
Два центъра за хора, страдащи от деменция, отварят врати във Варна, съобщи днес ръководителят на проекта Ася Георгиева, информира БТА.
Единият център е с капацитет 40 души и ще обгрижва клиентите само през деня, без събота и неделя. Те могат да ползват услугите му както за 8, така и за 4 часа. Този център е за хора с по-лека форма на деменция, уточни Георгиева. По думите й, за да бъдат записани, клиентите трябва да са навършили 66 години и да имат адресна регистрация във Варна.
В другия център ползвателите на услугата ще разчитат на 24-часова грижа, допълни Георгиева. Ще бъдат приемани хора с по-тежки форми на заболяването. Капацитетът му е за 15 души.
В двата центъра ще работят екипи от медицински сестри, болногледачи, лекар, социални работници. Допустимо е клиентите да имат и съпътстващи заболявания.
Проектът за разкриването на новите социални услуги, чиято стойност е 671 000 лева, е финансиран по програмата за развитие на човешките ресурси. Неговата продължителност е една година – до 30 юни 2023 г. След това ще бъде направена заявка двата центъра да станат държавно делигирана дейност, обясни зам.-кметът на Варна Коста Базитов. Ако тази стъпка не бъде удовлетворена, финансирането на услугите ще поеме общината.

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ “ПИРОГОВ” ЩЕ ПРЕГЛЕЖДАТ БЕЗПЛАТНО ДЕЦА В КЪРДЖАЛИ
Специалисти от УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” ще преглеждат деца в Кърджали, като част от Национална програма „Детско здраве – Пирогов”. Това казаха за БТА от МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ в родопския град, където ще се провеждат безплатните профилактични прегледи.
За трети път Кърджали е част от Национална програма „Детско здраве – Пирогов”. Записаните до момента деца са повече от 300.
Кърджали е първият град в страната, след столицата, където след две годишно прекъсване заради COVID пандемията се реализира националната програма. Тя е организирана от Университетска болница „Н. И. Пирогов“ и Софийска лекарска колегия на Български лекарски съюз.
Общо 13 детски специалисти се предвижда да пристигнат на 2 юли в Кърджали, за да осъществят прегледите. Сред тях има: кардиолог, педиатър, неврохирург, дерматолог, УНГ (уши, нос, гърло), офталмолог, уролог, хирург и травматолог.