НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.06.2021)

ПРЕМАХВАТ СЕ ИЗИСКВАНИЯТА ЗА МИНИМАЛЕН БРОЙ НА ПЕРСОНАЛА В СТРУКТУРИТЕ ПО КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ
Премахват се изискванията за минимален брой на персонала в структурите по клинична лаборатория. Това става ясно от проекта на Наредба за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория“, публикуван на сайта на МЗ за обществено обсъждане. Срокът на обсъждането е до 25 юли тази година, съобщи Zdrave.net.
Според предложението в проекта, ще бъде достатъчен един лекар със специалност, за да бъде обезпечено съществуването на структури по клинична лаборатория от първо, второ или трето ниво на компетентност. Допълнително в клиничната лаборатория могат да работят и лекар с или без придобита специалност по клинична лаборатория, както и специалисти с висше немедицинско образование на образователно-квалификационна степен “магистър” (химик, биохимик, магистър-фармацевт, биолог). Разликата в нивата на компетентност произлиза основно от оборудването, апаратурата и дейностите, които се извършват в лабораторията.
Според мотивите към проекта медицинският стандарт по Клинична лаборатория няма да доведе до повишена финансова тежест за лечебните заведения.
Като пример се дава премахването на изискванията за минимален брой персонал, което ще осигури възможност да се намалят разходите на лечебните заведения, както и да се преразпределят човешките ресурси в зависимост от потребностите в здравната система.
„По отношение на необходимите финансови средства за осигуряване на необходимия персонал следва да се има предвид, че всяко лечебно заведение самостоятелно определя размера на възнагражденията на служителите при съобразяване с минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната календарна година. Освен това, ръководителите на лечебните заведения имат пълната свобода да определят необходимият брой лекари и други специалисти в зависимост от обхвата и обема на осъществяваната дейност по клинична лаборатория. Към настоящия момент минималният месечен размер на осигурителния доход за лекарите и специалистите по здравни грижи, работещи в болница, е както следва: за началник на клиника/началник на отделение – 1103 лв., за лекар – 987 лв., за старша медицинска сестра – 766 лв. и за медицинска сестра/лаборант – 709 лв.“, пише в мотивите към проекта.
Пак там са уточнени и необходимите финансови средства за осигуряване на необходимото оборудване за изпълнение на дейността по клинична лаборатория на различните нива в здравната система и нива на компетентност в болничната помощ. За структура по клинична лаборатория от I ниво на компетентност оборудването и апаратурата е на приблизителна стойност от 150 хил. лв.; за структура по клинична лаборатория от II ниво на компетентност оборудването и апаратурата е на приблизителна стойност от 200 хил. лв.; за структура по клинична лаборатория от III ниво на компетентност оборудването и апаратурата е на приблизителна стойност от 250 хил. лв.

В СОФИЯ СА УСТАНОВЕНИ СЕДЕМ СЛУЧАЯ НА ДЕЛТА ВАРИАНТ НА COVID-19
Седем случая на Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, и един случай на Бета вариант, известен като Южноафрикански, са установени от НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Всички клинични проби от вариантите Делта и Бета са взети в УМБАЛСМ “Пирогов“ в периода от 6 до 14 юни и са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести, уточниха от ведомството.
Делта вариантът на COVID-19 ще бъде доминиращ в цяла Европа до края на лятото, включително и в България. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, съобщи БТА. Очакванията на големите държави са още през юли Делта да премине 50% положителност от всички проби, а по-късно – над 80%, посочи той. Притеснително е, че в някои държави това би съвпаднало и с началото на учебната година.
Вариантът Делта засяга по-ниска възрастова група, няма особена разлика в тежестта на протичане, 60 на сто по-заразен е, което означава, че 60 процента по-малко от вируса са достатъчни, за да се случи заразяването. По думите на доц. Кунчев здравната ни система е доста по-подготвена. „Ако искаме да сме максимално подготвени за среща с “Делта”, трябва да има максимално високо ваксинационно покритие“, добави още той. „Очевидно ще има случаи на ваксинирани, но отново заразени, но болестта ще бъде преборена по-леко“, допълни още д-р Кунчев.
Засега няма да се въвеждат нови ограничителни мерки, тъй като начинът на разпространение на този вариант не се отличава от другите и ако се прилагат познатите противоепидемчини мерки ще бъде достатъчно, увери специалистът.
Предстои до два дни да бъде издадена нова заповед с указания за влизането в България на хора, идващи от държави с ниско или високо разпространение на вируса.

9379 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
16 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 3 от тях са установени с PCR, а 13 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени за последните 24 часа, е 2915. От тях 451 са PCR, а 2464 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас – 2; Варна – 2; Враца – 1; Пазарджик – 4; Перник – 1; Пловдив – 2; София област – 2; София град – 2.
Доказаните у нас случаи на новия коронавирус са общо 421 531. Активните случаи са 9379. Излекуваните лица са 394 125. От тях 19 са регистрирани през последното денонощие.
1560 са общо пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 197 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Към момента в България са поставени общо 1 727 616 дози от ваксините срещу COVID-19, от тях 2720 са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 13 439. За изминалите 24 часа не са регистрирани нови случаи.
Починалите лица, при които е била доказана коронавирусна инфекция, са 18 027, като през последното денонощие не са регистрирани нови случаи.

Проф. д-р Ива Христова: ВЪЗМОЖНА Е НОВА ВЪЛНА НА ЕПИДЕМИЯТА НАСРЕД ЛЯТО
Възможна е нова вълна на епидемията насред лято. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова на брифинг във връзка с новите случаи на COVID с делта и бета мутации, засечени у нас, информира Zdrave.net.
Тя обясни, че делта вариантът е около 60% по-заразен от британския щам, поради което е възможно случаите да нараснат в близко време. Заразените са били контактни с други хора, посочи тя. Те са работили в „Електротранспорт София“.
Бета вариантът е засечен при чужденец, временно пребиваващ у нас. Той е бил с леки симптоми и е карантиран. При останалите – заболели с делта вариант, също симптомите са били леки и те са на домашно лечение. Предстои задълбочено изясняване на връзката между тях и техните контактни лица.
Един заболял е бил хоспитализиран и е бил в тежко състояние – с двустранна пневмония и с нужда от прилагане на кислорна терапия. Пациентът вече е без симптоми и е в добро състояние.
Проф. Христова посочи, че ваксините, които се прилагат у нас, предпазват и от тези варианти на вируса. Тя апелира мерките да се спазват и да не отпускаме прекалено, като даде пример с Великобритания, където в момента също има ръст на случаите.
От думите ѝ стана ясно, че в НЦЗПБ се секвенират само проби, доказани с PCR тестове. Според нея с приоритет трябва да се изследват проби от завърнали се от чужбина и положителни за COVID-19 лица от повторно преболедували или ваксинирани, които са се разболели.

ВСЕ ПО-МАЛКИ ДЕЦА ЕКСПЕРИМЕНТИРАТ С НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА
Намалява възрастта, на която децата решават да експериментират с наркотични вещества – тя е 12-13 години, а дори вече 11-12. За притеснителната тенденция предупредиха експерти по време на международна работна среща, организирана от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) в рамките на Плана за изпълнение на Националната стратегия за борба с наркотиците (2020-2024), информира Zdrave.net.
„Така на 18-19 години те вече търсят медицинска помощ за детокс, но често пъти при тях вече са настъпили и нервнопсихиатрични усложнения”, коментира д-р Георги Джупанов от Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм.
Темата на тазгодишния международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици е „Споделяй факти за наркотиците, спаси животи“. Фокусът е върху борбата с дезинформацията и насърчаване на споделянето на факти за наркотиците – от рискове за здравето, през възможности за справяне с проблема в световен мащаб до превенция, лечение и грижи.
Според представени данни 19% от 15-16 годишните ученици в България са употребявали наркотици поне веднъж в живота си, като този процент е близък до средноевропейското ниво от 17%.

ПЛЕВЕН Е ДОМАКИН НА НАЦИОНАЛНАТА ИНИЦИАТИВА „БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ ДИАБЕТА“
На площад „Възраждане“ в Плевен от 11 до 13 часа гражданите ще могат да получат информационни материали и безплатно да им бъде измерена кръвната захар, съобщи БНР.
Целта на инициативата „България срещу диабета“ е превенция на заболяването, както и подобряване на осведомеността за него. Активисти от националния поход ще представят опасностите от пандемията на 21-ви век, наречена диабет. Индивидуално организирани колоездачи са в подкрепа на борбата с диабета като самите те демонстрират здравословен начин на живот с повече спорт и движение като най-доброто средство за превенция.
Велопоходът от Плевен към Ловеч ще тръгне в 12:00 часа. Проектът се изпълнява от всички Лайънс клубове в България, Българска асоциация „Диабет“ и други организации. Инициативата се организира в дните от 26 юни до 8 юли, а колоездачите ще обходят всички областни градове в България, за да представят опасностите от пандемията на XXI век, наречена диабет. Те ще представят здравословния начин на живот и спорта като най-доброто средство за превенция на диабета.
В рамките на инициативата през юли предстоят обучения на медицинските специалисти от здравните кабинети в училищата, детските градини и детските ясли. През септември ще се организират четири лагера за деца с диабет тип 1, придружени от родител.

Д-р Тея Александрова-Илиева: В НОВАТА НАРЕДБА НЕ Е ПРЕДЛОЖЕНО РЕШЕНИЕ ЗА СТРОЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ ПО КАНДИДАТСТВАНЕТО И ПРОВЕЖДАНЕТО НА КОНКУРСИТЕ ЗА СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ
„Най-съществената промяна в документа е предложението да отпаднат трите години задължителна работа на младия лекар да работи в България, ако е специализирал по държавна поръчка“, коментира в предаването „Преди всички“ д-р Тея Александрова-Илиева от Сдружението на младите лекари към Столичната лекарска колегия на БЛС относно предложения от Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане проект на наредба за специализация на младите лекари.
„Тази предложена промяна засяга само местата, финансирани от държавата. Към момента всяко лечебно заведение си има собствена политика по отношение на договорите със специализантите, които обучава. В някои случаи те са задължени за работят в болницата от една до пет години по договор. Това показва какво е отношението към специализантския труд и че ние трябва да получаваме заплатите си под определени условия“, поясни д-р Илиева.
По думите ѝ в столицата не е популярна идеята да учиш по такава държавна поръчка заради условието да работиш три години и възможността за разпределение, където държавата реши.
„Освен това в новата Наредба не е предложено решение за стройна организация по кандидатстването и провеждането на конкурсите за специализантите. Те се провеждат по всяко време на годината и се създава хаос и липса на прозрачност, което за един млад лекар е плашещо и фактор за заминаването му чужбина”, смята д-р Илиева. Според нея това, че се дава възможност на РЗИ да обявяват местата за специализанти, е добра стъпка, защото е опит да се разпределят правилно кадрите, но трябва да се намерят и механизмите, които да стимулират дефицитните специалности.

СЛАБ Е ИНТЕРЕСЪТ НА РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ КЪМ ВАКСИНАЦИЯТА, КОЯТО ПРЕДЛАГА РЗИ-ПЛОВДИВ
Слаб е интересът на родители и ученици към ваксинацията, която от днес започна в Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Кампанията в града за имунизацията на деца над 12 години започна в четири училища, като според предварително подготвените списъци заявилите желание да им бъде поставена ваксина са около 140, съобщи БНР.
Децата, дошли в здравната инспекция, казват, че не се притесняват и че всички останали в семействата им вече са имунизирани.
Д-р Добринка Вълова, която преглеждаше децата преди ваксинацията и приемаше документите им, ги съветваше след поставянето на първата доза да почиват повече и да пият много течности, ако спортуват, днес да пропуснат. Повечето от родителите са на мнение, че информационната кампания трябва да е по-добре организирана.
Ваксинационният кабинет в РЗИ – Пловдив ще приема желаещите ученици и в следващите два дни.

ДОСЕГА 6157 СТОЛИЧАНИ СА СЕ ВАКСИНИРАЛИ В ОТКРИТИТЕ ИМУНИЗАЦИОННИ ПУНКТОВЕ
Общо 1276 души си поставиха ваксини в изнесените пунктове на Столична община и Столичната РЗИ през почивните дни, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на Столична община.
Откакто стартира инициативата за разкриване на пунктове на открито по инициатива на кмета на София и Столичната Регионална здравна инспекция, са се ваксинирали общо 6157 души. Ваксините се поставят от екипи от общинските болници и диагностично-консултативни центрове. Организацията се извършва от екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община.