НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.06.2020)

112 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
112 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 1528 PCR теста. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград -1; Бургас – 8; Варна – 5; Велико Търново – 3; Кърджали – 1; Кюстендил – 3; Пазарджик – 17; Перник – 1; Плевен – 1; Пловдив – 16; Разград – 6; Русе – 2; Сливен – 5; Смолян – 1; София област – 8; София град – 29; Стара Загора – 2; Шумен – 1; Ямбол – 2.
У нас към момента са потвърдени общо 4625 случая на новия коронавирус, от които активни са 1934. 2475 са излекуваните лица. От тях 18 са регистрирани през изминалото денонощие.
423-ма са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 20 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.
Националната информационна система показва, че медицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция у нас са 392-ма. През последните 24 часа са регистрирани нови 3 случая, от които 2 са установени при лекари, а 1 – при друг медицински персонал.
216 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. През изминалото денонощие е регистриран един нов случай с летален изход.

БЛС ЩЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С МЗ И НЗОК ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
„Българският лекарски съюз ще проведе през предстоящата седмица среща с Министерството на здравеопазването и с Националната здравноосигурителна каса, на която ще бъде обсъдено предложението всички постъпващи в болница да бъдат тествани с PCR тест за SARS-CoV-2.
„Смятаме, че трябва да има превенция…Не е редно парите да се плащат нито от болниците, нито от пациентите“, каза по БНР д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС. Той поясни, че нито един от тестовете, които се правят, не дава 100% гаранция.
„Ако се правят тестове, ние предлагаме скринингови тестове, ще има предпазване, иначе могат да избухнат епидемии в страната, могат да бъдат обхванати болници. Тогава може да създаде голям проблем за здравеопазването“, изтъкна д-р Борисов.
С коментар по темата в предаването „Неделя 150“ се включи и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването: „В основата на проблема е липсата на ясна оценка какво е COVID-19. Експертите трябва да кажат – това опасна заразна болест ли е, или не е. Ако не е опасна заразна болест, няма нужда да се тестват хората. Ако е, то първото място, на което трябва да се тестват пациентите, са болниците. Идваме до въпроса кой трябва да плати тези тестове. Трябва да ги плати нашият осигурител. Според мен в бюджета на НЗОК има достатъчно средства, за да посрещне този разход – за първите шест месеца на годината Здравната каса е изплатила 200 млн. лева по-малко, около 140 млн. лева не е платила на болниците“.
БЛС ще поиска точен алгоритъм – протокол за поведение за движението на пациент, който е съмнителен за COVID-19.
И според д-р Кацаров, и според д-р Борисов цената на клиничната пътека за лечение на болестта в размер на 618 лева е недостатъчна.
„Вчера се съобщи за случаи с пациенти, чието лечение струва 7000-8000 лева. Категорично ще настояваме за повишаване на цената на клиничната пътека. Когато болен е настанен в отделение, след като се подобри, той не се изписва, докато не се получи отрицателен тест. Оказва се, че тестът става негативен понякога дори след 20 дни, а този човек стои в болница и се води болен. Ние ще поискаме този режим на изписване да бъде облекчен. Този човек може да се наблюдава под карантина вкъщи“, подчерта д-р Стоян Борисов.

КРЪВОДАРИТЕЛИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НАМАЛЯХА ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА
Кризата с коронавируса е довела до значително намаляване на кръводарителите, отчетоха от Хемотологията във Велико Търново.
За първите 5 месеца на годината в Областната болница във Велико Търново кръв са дарили 1136 души или с 118 по-малко спрямо предходната година, уточни д-р Мариана Витанова, началник на Отделението по трансфузионна хематология. Около 15 % от всички са доброволните кръводарителите, а останалите са т.нар. фамилни кръводарители. “Положителна тенденция е, че все повече млади хора, навършили 18 г., стават кръводарители“, коментира д-р Витанова.
Хематологията във Велико Търново получи от “Ротаракт клуб” нов апарат за съхраняване на кръв и кръвна плазма, поддържайки необходимата температура от 37 градуса. Скоро от кръвния център очакват да получат и нов дестилатор.

ПЕТ НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 ВЪВ ВАРНА
Пет нови случая на коронавирус във Варна са потвърдени през последното денонощие.
В болница са настанени таксиметров шофьор и съпругата му. Останалите трима новозаразени са младежи, посещавали увеселителни заведения, но те са на домашно лечение, съобщи БНР.
Обявените вчерашните четири положителни проби също са при младежи, посетили заведения, те се лекуват в домашни условия.
По този начин доказаните случаи на COVID-19 във Варна са вече 70.

НОВО ОГНИЩЕ НА COVID-19 Е РЕГИСТРИРАНО В ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Ново огнище на COVID-19 е регистрирано в Пазарджишка област. 12 работници от вагоноремонтния завод в град Септември са с положителни проби на коронавирус.
Заразените работници са от Септември, Белово, Ветрен, Ветрен дол, Црънча, Мененкьово, Варвара и Ковачево, информира БНР.
“Издирват се контактните по семейна и по служебна линия”, каза директорът на РЗИ – Пазарджик д-р Фани Петрова.
Всички положителни проби са от един от цеховете в завода. Производственият директор Зорка Мацанова обясни: “Правим масово тестване по наша инициатива, за да видим къде се намираме. Предприемаме дезинфекция за 48 часа. Те са отделни халета, отделни цехове обособени. Хората работят на отделни места. Няма причина да затваряме завода за момента”.
Общо заразените в областта за последното денонощие са 17 души.