НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.05.2021)

УМБАЛ „СВЕТИ ГЕОРГИ“ ЕАД – ПЛОВДИВ ОТПУСКА 20 СТИПЕНДИИ ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
По 10 стипендии за студенти след завършени съответно II и III курс на обучение по специалност „Медицинска сестра“, ОКС „Бакалавър“ отпуска за новата учебна 2021/2022 година УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. Документи се подават от 19 юли до 8 октомври 2021 г., информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Всички необходими образци за кандидатстването в Стипендиантската програма вече са публикувани на интернет страницата университетската болница.
Определената парична сума е в размер от 150 до 200 лв. месечно за срок от една или две години, в зависимост от условията, на които отговарят студентите.
Завършилите II курс с успех не по-нисък от „Много добър“ (над 4,50) ще получават по 150 лв. месечно в продължение на 24 месеца. За същия период студентите с успех „Отличен“ (над 5,50) ще получават 170 лв. на месец. Тези, които са завършили III курс с успех не по-нисък от „Много добър“, ще имат стипендия в размер на 180 лв./мес. за срок от 12 месеца. Най-високата стипендия – 200 лв./мес. в продължение на 1 година, ще получават одобрените кандидати след завършен III курс с успех „Отличен“ – над 5,50.
С всички стипендианти УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив ще сключи трудови договори за постъпване на работа в болницата. Срокът е различен в зависимост от продължителността на получаване на стипендията. При 24-месечното финансиране трудовият договор е 5-годишен, а при 12-месечното – 3 г.
Заявление за кандидатстване за Стипендиантската програма и всички приложими документи се подават в пощенски плик в деловодството на лечебното заведение или се изпращат на адрес: гр. Пловдив, бул. „Пещерско шосе“ 66, УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, за Стипендиантската програма за студенти ОКС „Бакалавър“ по специалност „Медицинска сестра“.
До 15 октомври 2021 г. ще се обявят класираните кандидати. Те ще бъдат поканени за подписване на договор.
Стипендиантската програма бе учредена през 2017 г., а целта на ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив е да подкрепи младите студенти по време на обучението им и да привлече и задържи млади медицински специалисти, гарантирайки им работно място по специалността.

ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ COVID-19 И ХОРА ИЗВЪН ПАЦИЕНТСКИТЕ ИМ ЛИСТИ
Общопрактикуващите лекари ще участват в осъществяването на имунизационната кампания срещу COVID-19, като ваксинират и желаещи лица извън обхвата на пациентските им листи. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес, 28 май, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Заповедта вече е съобщена на регионалните здравни инспекции, които трябва да уведомят лечебните заведения на територията на съответната област.

1838 СА РЕГИСТРИРАНИТЕ ИЗЛЕКУВАНИ ОТ COVID-19 ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
293 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция у нас през последното денонощие, от които 165 са установени с PCR, а 128 – с бързи антигенни тестове. Общо 13 164 са тестовете, направени през изминалите 24 часа. 6420 от тях са PCR, а 6744 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 24; Бургас – 10; Варна – 23; Велико Търново – 5; Видин – 4; Враца – 7; Габрово – 10; Добрич – 5; Кърджали -10; Кюстендил – 6; Ловеч – 4; Монтана – 9; Пазарджик – 10; Перник – 3; Плевен – 5; Пловдив – 28; Разград – 2; Русе – 11; Силистра – 7; Сливен – 4; Смолян – 1; София област – 7; София град – 57; Стара Загора – 16; Търговище – 4; Хасково – 5; Шумен – 8; Ямбол – 8.
Общият брой на потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас е 417 819. От тях активни са 21 026. Излекуваните лица са 379 156, от тях 1838 са регистрирани през изминалото денонощие.
3295 са общо пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 379 от тях се намират в интензивни структури.
Дозите от ваксините срещу коронавирусна инфекция, поставени у нас към момента, са общо 1 321 786. През последните 24 часа са приложени 18 212 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 13 396 лица-медицински служители. Седем нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. Един от тях е установен при лекар, два – при санитари и четири – при друг медицински персонал.
17 637 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Нови 20 случая са регистрирани през последното денонощие.

МОБИЛНИ ЕКИПИ ЗА ВАКСИНАЦИЯ ЗАПОЧВАТ РАБОТА В СОФИЯ
Мобилни екипи за ваксинация започват работа в София. Те ще са разположени на входа на Борисовата градина, откъм Орлов мост, на бул. “Възкресение” в “Красна поляна” и на един от входовете на Южния парк, откъм булевард “Гоце Делчев”.
Oчакванията са до 100 човека дневно да се на ваксинират на всеки пункт, заяви заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, цитиран от БНТ.
Във всеки пункт ще има медицинска сестра и лекар, осигурени от общинските многопрофилни болници. Пунктовете ще работят без предварително записване с работно време от 09:00 до 16:00 часа. Ваксините ще са на Pfizer, Moderna и Janssen, която е еднодозова. Ако хората изберат нея, на място ще могат да получат ваксинационния си сертификат, уточни той.
Създадена е и организация за пренасочване при поставяне на ваксина, която е в две дози. “При поставяне на първата доза всеки ще бъде информиран на коя дата и къде би могъл да получи своята втора доза на ваксината, ще получи и картонче с информация“, поясни заместник-кметът.
„Ще имаме достатъчно ваксини от всеки вид, ще реагираме при недостиг, очакваме засилен интерес”, каза още Дончо Барбалов. Той съобщи, че за осем дни в общинските ДКЦ са ваксинирани над 2200 души. От тази седмица 9 ДКЦ са и пунктове за разпределение на ваксини за личните лекари.

1500 СЛУЧАЯ НА РАК НА КРЪВТА СЕ УСТАНОВЯВАТ У НАС ГОДИШНО
На 28 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с рака на кръвта. Това е общ термин за злокачествените заболявания на кръвоносната система, които са над 140 типа. Делят се на три основни групи – левкемия, лимфом и миелом, като се засягат всички възрасти.
В света, на всеки 35 секунди, се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта. У нас всяка година се установяват около 1500 нови случая, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Данните сочат, че през последните години случаите на рак на хемопоетичната и лимфната системи са се увеличили повече от два пъти. Най-висока честота на рак на кръвта се наблюдава при възрастни хора – между 50 и 79-годишна възраст (приблизително 60%).
Същевременно се създават все повече лекарства, клетъчни терапии (като трансплантация на хемопоетични стволови клетки) и др., които променят характеристиката на хематологичните заболявания от фатални към хронични болести, като при част от тях се стига и до пълно излекуване.
Пациентите в България имат достъп до множество иновативни медикаменти, като напоследък страната ни отбелязва значителен напредък не само в лечението, но и в диагностиката на тези заболявания. Комбинацията от прилагане на различни терапевтични подходи и ранното диагностициране на хематологичните заболявания в България водят до удължаване на преживяемостта на тези пациенти.
Едно от най-важните неща, които трябва да се имат предвид за злокачествените заболявания на кръвта е, че те се проявяват с необичайни симптоми – често и напълно погрешно приемани за настинки или свързани с възрастта заболявания. Това прави навременното и правилно поставяне на диагнозата изключително трудно, което в повечето случаи влошава прогнозата за засегнатите пациенти. Затова, както и при останалите злокачествени заболявания, е важно хематологичните заболявания да бъдат диагностицирани възможно най-рано. За целта е необходимо хората да не пренебрегват профилактичните прегледи при общопрактикуващите си лекари, както и да провеждат редовно рутинните изследвания, които е препоръчително да се правят два пъти годишно, изтъкват от здравното ведомство.

УНИКАЛНА СЪРДЕЧНА ОПЕРАЦИЯ НА НЕДОНОСЕНО ДЕТЕ ИЗВЪРШИХА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ НАЦИОНАЛНАТА КАРДИОЛОГИЧНА БОЛНИЦА
За първи път в България екип от детски кардиолози извърши интервентно затваряне на персистиращ артериален канал на недоносено дете с ниско телесно тегло (3 кг), информира БНР като се позова на съобщение от Националната кардиологична болница.
Това става възможно в началото на м. май от екипа от детски инвазивни кардиолози от Националната кардиологична болница – д-р Любомир Димитров, д-р Кипарисия Ненова, д-р Елисавета Левунлиева, д-р Иван Велковски. До сега това беше възможно единствено при кърмачета над 6 месеца или над 6 килограма. Българските детски кардиолози направиха интервенцията със специално устройство („Piccolo”), създадено за недоносени деца, което получи одобрението на Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) през 2020 година и вече намира приложение и у нас.
Процедурата, която се осъществява с достъп през феморалната вена, под ехографски контрол е изключително щадяща за пациента и му „спестява“ хирургичната травма. Интервентното затваряне и при толкова малки пациенти е ефективно, носи малки рискове, а възстановяването е изключително бързо. Детето беше изписано у дома няколко дни след интервенцията, без медикаментозна терапия.

РЗИ-ТЪРГОВИЩЕ ПОДГОТВЯ ИНИЦИАТИВИ ЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ
Регионалната здравна инспекция в Търговище подготвя инициативи за Световния ден без тютюнопушене – 31 май. Здравните специалисти ще осигуряват помощ и подкрепа на хора, решили да откажат порочния навик. Те ще консултират гражданите на място в здравната инспекция или по телефона, информира БТА като се позова на съобщение от РЗИ- Търговище.
Инспекцията ще се включи в отбелязването на Световен ден без тютюнопушене, като проведе измерване на въглеродния оксид в издишан въздух за пасивни и активни пушачи. В него могат да се включат ученици, учители и медицински специалисти от Второ СУ “Проф. Н. Маринов” в областния град. Всички граждани, пасивни и активни пушачи, които имат желание да измерят въглеродния оксид в издишан въздух ще може да се възползват във фоайето на РЗИ от 13:30 до 15:00 часа и в обновения парк “Роден кът” от 15,30 до 17 часа, уточняват здравните власти.
През целия месец юни експерти от РЗИ – Търговище ще провеждат обучения и измерване на въглеродния оксид в издишан въздух за пасивни и активни пушачи в училищата в област Търговище. Във всяко училище ще бъдат предоставени образователни материали и филми, разработени в рамките на Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020г.
В световен мащаб около 780 милиона души казват, че искат да се откажат от цигарите, но само 30 на сто от тях имат достъп до инструментите, които могат да им помогнат да преодолеят както физическата, така и психическата зависимост от тютюна. Това обаче е предизвикателство и заради добавения социален и икономически стрес, причинен от пандемията от COVID-19., отбелязват специалистите.

ЗДРАВНИТЕ МЕДИАТОРИ В РОМСКИТЕ КВАРТАЛИ В ОБЛАСТ МОНТАНА ЩЕ АГИТИРАТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
Здравните медиатори в ромските квартали в област Монтана да агитират и да започнат изготвяне на списъци на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19. Това решиха на среща в областната управа в Монтана ръководството на местната РЗИ, кметовете на общини от региона и областният управител Валери Димитров, съобщи БТА.
Броят на ваксинираните в региона е 15 150 души, но все още в ромските квартали ваксинираните са малко, обявиха от здравната инспекция в Монтана. Областта е сред първите три в страната с най-високо разпространение на вируса и убеждаването на хората да се ваксинират е проблем, обявиха от инспекцията.

Д-Р МАРИЯ КИРИЛОВА Е НАЗНАЧЕНА ЗА ЗАМ.-ДИРЕКТОР НА ИАМН
Д-р Мария Кирилова е назначена за заместник-директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ със заповед на директора д-р Георги Христов, съгласувано с министъра на здравеопазването. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на Агенцията.
Д-р Кирилова ще ръководи ресора „Контрол на медицинските дейности и оценка на качеството“.
Д-р Кирилова е завършила медицина във Висш медицински институт – София с призната специалност по вътрешни болести. Има квалификации по здравен мениджмънт. Над 35-годишният ѝ професионален опит започва като лекар ординатор в районната болница в гр. Петрич. След това е работила като участъков лекар, завеждащ вътрешно поликлинично отделение, директор и управител на диагностично-консултативен център в гр. София. Управлявала е частен медицински център, била е главен експерт и началник сектор в НЗОК – ЦУ и е ръководила дирекция „Контрол на медицинските дейности“ в Изпълнителна агенция „Медицински одит“. От 2019 година е инспектор в дирекция „Контрол на медицинските дейности и оценка на качеството“ в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.