НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.05.2019)

ЗДРАВНАТА КАСА КАЧИ НА САЙТА СИ АНЕКСА КЪМ НРД -2018 ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

Исканията на Български лекарски съюз за повишаване на цените на редица клинични пътеки и най-вече на тези в Педиатрията са изпълнени. Това съобщиха от Лекарския съюз по повод проекта на Анекса към Националния рамков договор – 2018 за медицинските дейности между НЗОК и БЛС, който е публикуван на официалната интернет страница на НЗОК за 14-дневно обществено обсъждане, информира Zdrave.net
Очаква се още от тази година всички пътеки, които в сега действащия Анекс към НРД – 2018 са общи за деца и възрастни, да бъдат разделени в отделен пакет и да бъдат финансирани изцяло като пакет “Педиатрия”.
Цените на клиничните пътеки, изпълнявани в клиники/отделения по „Педиатрия” в структури от трето ниво на компетентност се увеличават с 30%, а тези от първо и второ ниво на компетентост – с 20%.
Поради значителните разходи за хирургично лечение на деца, както и необходимостта от по-продължително проследяване на състоянието им беше договорено увеличение с 50% на цените на четири клинични пътеки. Увеличението на цените в областта на Пулмологията ще бъде с 10%, като там, където има разделение на пътеки за деца и за възрастни, детските пътеки ще бъдат завишени с 20 %. Повишаване с 10% ще има и на цените на терапевтични клинични пътеки, изпълнявани в отделения по „Вътрешни болести”, „Кардиология” и „Анестезиология и интензивно лечение” от първо и второ ниво на компетентност. Договореното увеличение в област „Инфекциозни болести” е в размер на 20%. В подкрепа на демографската политика със 100 лв. е увеличена цената на клинична пътека „Раждане” – от 750 на 850 лв.

ЧЛЕНОВЕТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО НЕ СЕ РАЗБРАХА ЗА ФОРМУЛАТА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НЕТРУДОСПОСОБНОСТТА
Правителството, синдикатите и работодателите са на различни позиции за формулата, по която се определят процентите нетрудоспособност. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи БНР.
Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проекта за промяна на Наредбата за медицинската експертиза заради недоволство на хората с увреждания според които сегашния регламент ги ощетява. Предложението на Министерството на здравеопазването е хората да получават 20 % за съпътстващите заболявания, ако имат поне две диагнози с над 50% намалена трудоспособност. Промените в медицинската експертиза засега се подкрепят само от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и се отхвърлят от останалите работодателски организации и от КНСБ.
От КТ “Подкрепа” настояват предложението за 20 % да важи само за една диагноза с 50% и над 50% неработоспособност. Според работодателите е нужна радикална промяна за оценка на функционалността на хората с увреждания.
До дни се очаква работната група, назначена със заповед на министъра на здравеопазването, да приключи работата си по изготвянето на анализ на Приложение 1 от Наредбата, предмет на който ще бъдат и спецификите на всички заболявания и тяхното отражение върху здравословното състояние на хората с увреждани, съобщиха от пресцентъра на МЗ. Сред промените, които министерството предлага в Наредбата за медицинската експертиза, е и изискването при оформянето на експертните решения да бъде вписван съответния код на заболяването по Международната класификация на болестите – 10 ревизия.

ПРОДЪЛЖАВА ПРИЕМЪТ ЗА ТРЕТИЯ ВИПУСК ВОЕННИ ЛЕКАРИ
Безплатно обучение и сигурна работа за завършилите специалност „Военен лекар” – това предлага проект, който стартира през 2017 г. по тристранно споразумение между Военномедицинска академия, съвместно с Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” в морската столица. Предстои приемането на третия випуск, като до 31.05.2019 г. продължава приемът на документи за предварителната сесия по английски език и физическа годност за кандидат-курсантите във ВВМУ. Приемът на документи за редовната сесия е до 21.06.2019 г. във Военните окръжия и до 28.06.2019 г. във ВВМУ. Срокът за подаване на документи за изпитите по химия и биология в МУ-Варна е от 10.06.-26.06.2019 г., информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на пресцентъра на ВМА.
Студентите в специалност „Военен лекар“ посещават курсовете без такси за обучение и в двата университета, имат и гарантирана реализация след завършване с договор за работа като военен лекар за 10 години.
Бъдещите медици под пагон получават статут на курсант с осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, възможност да присъстват на научни форуми, таксите, за които се поемат изцяло от ВМА. А в края на шестгодишното обучение – си тръгват с 2 дипломи: магистър по медицина от МУ-Варна и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”.
След като завършат, новите военни лекари ще имат възможност да специализират във ВМА, а техни учители ще бъдат доценти и професори на световно ниво. Добрата подготовка дава възможност и за повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.

РЕГИСТРИРАНИТЕ ЗАБОЛЕЛИ ОТ МОРБИЛИ У НАС СА 759
„Към тази сутрин заболелите от морбили са вече 759, като минахме през различни етапи. Епидемията започна от Благоевградско, там процесът вече отшумява, имаме малко нови заразени, но се прехвърли в София-област, като постигна много висока заболяемост, най-вече в Самоков, но също така в Ихтиман и в други населени места. В момента големият брой случаи са от София, но също така и от Кюстендил, където беше пренесена заразата. В други райони – Пловдив, Велико Търново, Бургас имаме отделни случаи“. Това каза пред bTV доц. д-р Ангел Кунчев, национален здравен инспектор у нас, информира Zdrave.net
Една трета от заразените с морбили у нас са деца, които са под имунизационна възраст – под 13 месеца. Останалите две трети по някаква причина не са били имунизирани. Това в повечето случаи е поради несериозно отношение на родителите, липса на избор на личен лекар, подвижност на семействата – излизане от България или връщане в страната, смяна на местоживеенето.
„Около 90% от случаите са сред ромското население, затова там са насочени нашите усилия да постигнем по-висок имунизационен обхват. Вече има наказани лични лекари, където са установени пропуски в имунизациите. В София през последните 2-3 седмици бяха имунизирани над 700 деца допълнително, които досега не са били обхванати. Бяха глобени над 24 родители, лични лекари също“, обясни доц. Кунчев.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТЛИЧИ 46 УЧЕНИЧЕСКИ ПРОЕКТА ЗА ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ
46 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна са номинирани в XI-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2018/2019 г. Наградите на победителите ще бъдат връчени през юни тази година, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.
Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ включва две тематични области: „Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол“ и „Здравословно хранене и физическа активност“. Съгласно регламента конкурсът протича в две фази: първа фаза (октомври-декември 2018 г.), в рамките на която участниците кандидатстват с проектно предложение и втора фаза (януари-май 2019 г.), по време на която се отчита реализацията на проектите.

СТАРТИРАТ БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ХЕПАТИТ С
Безплатни изследвания за хепатит С ще се проведат в столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Тестовете, които ще бъдат използвани, са иновативни, с изключително голяма точност (98%) и дават резултат в рамките на 10 минути, съобщиха от болницата. За целта не е необходимо хората да са гладни и жадни. За самото изследване е нужна само една капка кръв, взета от пръста на ръката, информира Clinica.bg.
Изследвания ще се правят от 29 май до 19 юни включително между 8:00 и 14:00 часа. В случай, че резултатът е положителен, тестът ще бъде повторен. Ако заразяването с хапатит С се потвърди, пациентите ще получат безплатна консултация с гастроентеролог и ще бъдат насочени за лечение.
В УМБАЛ „Св. Иван Рилски” се намира най-големият Център за лечение на вирусни хепатити в България. В него се прилага нов метод за лечение, чрез който болестта, смятана доскоро за нелечима, в много от случаите може да бъде напълно излекувана.