НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.04.2022)

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ С НАСОКИ С КЪМ ДЪРЖАВИТЕ-ЧЛЕНКИ ЗА СЛЕДВАЩА ФАЗА НА ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19
Европейската комисия предлага набор от действия за управление на настоящата фаза на пандемията от COVID-19 и за подготовка за следващата. Комисията призовава държавите-членки да предприемат действия преди есента, за да се осигурят бдителност и непрекъсната координация на подготвеността и реакцията в областта на здравеопазването, информира Zdrave.net.
В тази връзка ЕК приканва държавите-членки да ускорят поставянето на ваксини и бустерни дози, като вземат предвид едновременното разпространение на COVID-19 и сезонен грип; да създадат интегрирани системи за наблюдение, които вече не се основават на идентифицирането и докладването на всички случаи на COVID-19, а на получаването на надеждни и представителни оценки; да продължат целевото тестване и секвениране на достатъчно проби с цел точна оценка на разпространението на вариантите и откриване на нови варианти.
От ЕК призовават още държавите от ЕС да инвестират във възстановяването на здравните системи и да направят оценка на по-широкото въздействие на пандемията върху здравето; да прилагат координирани правила на ЕС за осигуряване на свободно и безопасно пътуване както в рамките на ЕС, така и с международните партньори; да подкрепят разработването на следващото поколение ваксини и терапевтични средства; да засилят сътрудничеството срещу разпространението на невярна информация и дезинформация относно ваксините срещу COVID-19, както и да продължат усилията си за солидарност в световен мащаб и подобряване на глобалното управление.
Освен това Комисията обявява действия за гарантиране на устойчиви вериги на доставки по време на пандемията — както за медицински мерки за противодействие, така и за продукти от критично значение във всички промишлени екосистеми. В рамките на инициативата EU FAB, тя стартира обществена поръчка за резервиране на капацитет за производство на иРНК, протеин-базирани и векторни ваксини. По този начин новосъздаден производствен капацитет ще бъде запазен за използване при бъдещи извънредни ситуации, свързани със здравето. Обществената поръчка е насочена към производителите на ваксини със съоръжения в ЕС/ЕИП, които могат да изпратят своето заявление за участие до 3 юни 2022 г., уточняват от ЕК.
Мерките в краткосрочен и дългосрочен план включват по-нататъшно подобряване на подготвеността за пандемии и засилване на координацията на реакцията между държавите членки, както и на световно равнище, изпълнение на предложенията за Европейски здравен съюз, справяне с по-широкото въздействие на пандемията върху здравето, включително продължителния COVID и последиците за психичното здраве, и ускоряване на цифровизацията в здравеопазването.

19 МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА ДАЛИ ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА COVID-19
741 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа – 104 от тях са установени с PCR, а 637 – с бързи антигенни тестове. 64,91% от новите случаи, потвърдени през последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
За изминалото денонощие са направени общо 9 977 теста, 1 954 от които – PCR, а 8 023 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 22; Бургас – 63; Варна – 28; Велико Търново – 23; Видин – 9; Враца – 10; Габрово – 11; Добрич – 9; Кюстендил – 8; Ловеч – 24; Монтана – 8; Пазарджик – 22; Перник – 14; Плевен – 13; Пловдив – 53; Разград – 2; Русе – 13; Силистра – 12; Сливен – 20; Смолян – 4; София област – 24; София град – 263; Стара Загора – 39; Търговище – 4; Хасково – 15; Шумен – 13; Ямбол – 15.
Към момента в България са доказани общо 1 155 387 случая на новия коронавирус. 147 908 от тях са активни. 970 592 са излекуваните лица, 5 349 от които – регистрирани през последните 24 часа.
937 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ – от тях 97 се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 138, от които 79,71% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 379 356 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента, 1 337 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е доказан при общо 24 402 лица-медицински служители. 19 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: шест от тях са установени при лекари, пет – при медицински сестри, четири – при санитари, един – при фелдшер и три – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 887. Нови осем случая са регистрирани през изминалото денонощие. 75% от починалите лица не са били ваксинирани.

ОТПАДАТ ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ
Считано от 1 май, неделя, се отменят противоепидемичните мерки за влизане на лица, пристигащи от други държави, на територията на Република България. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
От там припомнят, че до 1 май лицата, пристигащи от други държави на територията на Република България, се допускат при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни.

Проф. Ива Христова: НЯМА СЛУЧАИ НА НЕОБЯСНИМ ХЕПАТИТ ПРИ ДЕЦА У НАС
„Твърде вероятно e през есента, към зимата да се появят нови мутации или да се получи натрупване на мутации, които да доведат до нов вариант на коронавируса и той да повиши заболеваемостта. Вероятно вълната ще бъде с по-леко протичане, но с повече заразени“. Това прогнозира пред Nova News директорът на НЦЗПБ проф. д-р Ива Христова. Тя обясни, че в момента намаляването на случаите на COVID-19 е устойчиво, но темпът на това намаляване се забавя, информира Zdrave.net.
Вирусологът коментира и темата за случаите на необясним хепатит при деца, и посочи, че към момента има единични случаи сред децата в Европа, основно във Великобритания, но у нас такива не са наблюдавани. Проф. Христова допълни, че основният въпрос е етиологията на заболяването.
„Това е възпаление на черния дроб, което не е причинено от основните вируси, които водят до хепатит. Много е нетипично за децата, те по-често боледуват от инфекции на стомашно-чревния тракт, на дихателната система“, каза специалистката и потвърди, че най-същественото сега е да се открие причинителят на заболяването, което стана актуално през последните дни.
При поне половината случаи има доказан аденовирус, но той засяга най-вече децата в детските градини и причинява зимните заболявания, предава се по въздушно-капков път, както и при досег на кожата на заболял или повърхности.
По думите на проф. Христова има два варианта коронавирусът да повлияе за появата на хепатит – директен, чрез увреждане на микроциркулацията, и индиректен, поради спаднал имунитет след прекарано друго заболяване.
„Ясно е, че не се дължи на ваксини, тъй като децата не са били ваксинирани“, подчерта тя.
Проф. Христова обясни, че лечението на хепатита е известно от години, то обаче е симптоматично и поддържащо, етиологично не може да има, защото не е известен причинителят. Тя бе категорична, че има създадена организация за ранно откриване на евентуални случаи на хепатит при деца. Лекарите в страната са инструктирани да обръщат по-сериозно внимание на деца с повишени нива на трансаминази и дори и най-леки прояви на иктер, със стомашно-чревни оплаквания.
„В НЦЗПБ има готовност ще бъдат изследвани проби за всички видове вируси, не само хепатитни, за да се засекат рано евентуални позитивни случаи. Това означава, че ще се изследват и за аденовируси, и за ентеровируси, Епщайн-Бар, цитомегаловирус и т. н.“, увери директорът на НЦЗПБ.

НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ПОДКРЕПЯ ИЗГРАЖДАНЕТО НА НЗИС И ПРЕДЛАГА ДОПЪЛНЕНИЯ
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) приветства публикуването на проекта за Наредба за НЗИС и подкрепя изграждането на НЗИС. Това се казва в становище на сдружението, изпратено до институциите в рамките на общественото обсъждане на проектодокумента, информира Zdrave.net.
В началото на месеца Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект за нормативен акт, уреждащ работата на Националната здравна информационна система (НЗИС).
От НСОПЛБ подчертават, че при е-здравеопазването оригиналният документ е електронният документ, а не хартиеният, и държат това да бъде разписано в наредбата. „На основа на електронния документ трябва да се вземат медицински решения. Разпечатване на изготвен електронен документ трябва се счита за хартиено копие на електронен документ и може да се използва само в кризисни ситуации при невъзможност да бъде създаден или обменян електронен документ между ангажираните в здравеопазването“, посочват от сдружението.
От там отбелязват, че замяната на хартиените медицински документи с електронни и свързаното с това отпадане на съхранението на хартиени досиета ще освободи време и място в лечебните заведения, за да се обръща повече внимание на пациента. „Така ще постигнем едновременно както по-високо качество, така и по-голямо количество на оказаната на пациентите медицинска помощ“, изтъкват в становището си джипитата.
Според НСОПЛБ в нормативния документ трябва да се добавят някои текстове, както и функционалности в НЗИС. Сред тях е модул за автоматично изпращане на електронни съобщения до определените в нормативните документи институции за извършените в лечебните и здравните заведения дейности, подлежащи на съобщаване до съответните институции при постъпване в НЗИС на електронни медицински документи от преглед, хоспитализация или консултация, съобразно описаните в тях данни.
Също така според сдружението трябва да има и модул за автоматично изпращане на електронни съобщения до пациентите, както и модул за автоматично извличане на данни от НЗИС от съответните държавни, общински или обществени институции за извършените в лечебните и здравните заведения дейности, когато това се изисква от нормативната уредба.
Общопрактикуващите лекари предлагат и текст, според който изпълнителите на медицинска помощ, лечебните и здравните заведения, подаващи текущо данни за дейността си в НЗИС, не могат да бъдат задължавани да подават към държавни, общински и обществени институции информация, която вече са подали текущо в НЗИС и е налична там, с изключение на исканията за заплащане на извършената от тях дейност от съответната финансираща институция.

Омбудсманът настоява: ДА БЪДЕ ОСИГУРЕН СВОЕВРЕМЕНЕН И ГАРАНТИРАН ДОСТЪП НА ПАЦИЕНТИТЕ ДО БЕЗПЛАТНИ PCR ТЕСТОВЕ ЗА ДОКАЗВАНЕ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Да бъде осигурен своевременен и гарантиран достъп на пациентите до безплатни PCR тестове за доказване на SARS-COV-2, както и до лекарствени продукти за домашно лечение на COVID-19, заплащани от Здравната каса. За това настоява омбудсманът Диана Ковачева в нова препоръка до здравния министър проф. Асена Сербезова и до управителя на НЗОК проф. д-р Петко Салчев, информира Zdrave.net.
Поводът за препоръката на омбудсмана са затрудненията, които срещат гражданите при осигуряване на диагностика и лечение на COVID след отпадането на извънредната епидемична обстановка.
„Сред основните проблеми, поставени от граждани и пациентски организации, е промяната на реда за издаване на „Направление за медико-диагностична дейност“ за извършване на „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ (PCR). Предвид това, че посоченото медико-диагностично изследване е високоспециализирано, направление за провеждането му се издава от специалист, към когото пациентът трябва да бъде насочен от общопрактикуващия си лекар. Това е предпоставка за сериозни затруднения за голяма част от пациентите, предвид недостатъчния брой специалисти (например по „Пневмология и фтизиатрия“), неравномерното им разпределение в страната и необходимостта от отложен във времето час за преглед. Същевременно посещението при специалист на пациенти с коронавирус създава риск останалите пациенти, посещаващи го по повод други заболявания“, пише омбудсманът.
Диана Ковачева отбелязва още, че алтернативното изследване на PCR – бързите антигенни тестове, също се извършват в лицензирана лаборатория срещу заплащане, което според нея е в категорично нарушение на правата на пациентите.
„Доказването на COVID-19 е възможно и със закупени от аптеката и заплатени от пациента бързи антигенни тестове, но в този случай, независимо дали тестът е проведен от пациента или от личния му лекар, е невъзможно регистрирането на резултата в Националната здравноинформационна система“, посочва още омбудсманът.
Според Ковачева недиагностицирането на COVID-19 нарушава правата на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица, като същевременно може да стане причина за нарастване на заболеваемостта и нова епидемична вълна.
„Не на последно място, бих искала да изразя безпокойството си от невъзможността за предписване и получаване на лекарствени продукти за домашно лечение на здравноосигурените лица с COVID-19, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)“, подчертава общественият защитник. Тя настоява да бъде проявено разбиране, че независимо от отпадането на извънредната епидемична обстановка, опасността от разпространение на COVID в страната не е отминала и правата на гражданите при диагностиката и лечението на инфекцията следва да бъдат изцяло гарантирани.