НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.04.2021)

УДЪЛЖАВАТ ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА У НАС ДО 31 МАЙ 
Министерският съвет прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 май 2021 г. до 31 май 2021 г., информира БТА на 28.04.2021 г. като се позова на съобщение на пресслужбата на правителството в оставка.
По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, за последния отчетен 14-дневен период (29 март -11 април 2021 г.), заболеваемостта от COVID-19 на територията на Европейския съюз/Европейското икономическо пространство ЕС/ЕИП е 118,30 на 100 000 население и варира между 25,53 и 860,73 на 100 000 население, като в 39 на сто от държавите от Европейския съюз заболеваемостта надхвърля определената за ЕС. Регистрираната 14-дневна смъртност за същия период е 7,67 на 100 000 население за ЕС/ЕИП, като варира между 0 и 36,29. В 35,7 на сто от държавите от Европейския съюз смъртността надхвърля определената за ЕС.
Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване въздействието на COVID-19 върху общественото здраве и здравната система.
Правителството осигури също така 83 млн. лв. за допълнителното нетно възнаграждение от 1000 лева за работещите на първа линия за месеците май и юни. От отпуснатата сума 23 милиона лева са за персонала в структурите на МЗ, който ще продължи да получава подкрепата от 1000 лева за работата си на първа линия. А останалите 60 милиона са трансфер от Министерството на здравеопазването към НЗОК за поемане на нуждите при изплащането на 1000 лева на договорните партньори на първа линия, както и за осигуряването на сумата от 10 лева за поставена ваксина, която също се покрива от Здравната каса.

1850 ЗАРАЗЕНИ И 3375 ИЗЛЕКУВАНИ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
1850 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през изминалото денонощие. От тях 1036 са установени с PCR, а 814 – с бързи антигенни тестове. 17 987 са общо тестовете, направени през последните 24 часа. 10 295 от тях са PCR, а 7692 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 80; Бургас – 153; Варна – 170; Велико Търново – 54; Видин – 24; Враца – 34; Габрово – 29; Добрич – 48; Кърджали – 25; Кюстендил – 29; Ловеч – 25; Монтана – 29; Пазарджик – 49; Перник – 36; Плевен – 33; Пловдив – 180; Разград – 20; Русе – 70; Силистра – 16; Сливен – 33; Смолян – 22; София област – 83; София град – 375; Стара Загора – 84; Търговище – 38; Хасково – 40; Шумен – 40; Ямбол – 31.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 401 109, от които 52 509 са активни. 332 418 са излекуваните лица. 3375 от тях са регистрирани през последното денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 7480 пациенти. 714 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция е 750 899. През изминалите 24 часа са приложени 16 749 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е доказан новият коронавирус, са общо 13 126. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 40. От тях 9 са установени при лекари, 17 – при медицински сестри, 8 – при санитари, 1 – при фелдшер и 5 – при друг медицински персонал.
16 182 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 81 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

БЪЛГАРИЯ ЗАЯВИ ПОДКРЕПА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ЦИФРОВ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ
Министерският съвет одобри доклада с резултатите от редовното заседание на Съвета „Общи въпроси”, което се проведе на 20 април 2021 г. чрез видеоконферентна връзка, съобщи Zdrave.net като се позова на информация от правителствената пресслужба.
Съветът обсъди епидемичната обстановка в ЕС и въпроси, свързани с противодействието на COVID-19, сред които дигиталния зелен сертификат и доставките на ваксини. България заяви подкрепа за създаването на цифров зелен сертификат, който да улесни свободното и безопасно движение и да допринесе за възстановяването на туристическия сектор.

ДЕПУТАТИТЕ ОТ ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ПРИЕХА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
С 9 гласа „за“, 8 „въздържали се“ и след ожесточена дискусия, депутатите от Комисията по здравеопазването в 45-то Народно събрание приеха на първо четене предложените от Мая Манолова промени в Закона за лечебните заведения, информира Zdrave.net.
Законопроектът предвижда към изборните длъжности управител или директор на лечебното заведение да бъдат добавени и контрольори, да се разшири списъкът на кандидатите за тези длъжности, като се добави образователна степен по „право“, но се премахне изискването за образование по „здравен мениджмънт“. В законопроекта е добавено още, че управителят/директорът, членовете на съвета на директорите и контрольорът се избират от собственика на лечебното заведение след конкурс за срок от три години. От списъка на лечебните заведения, за които не се отнася изборът на органите на управление и контрол на лечебните заведения пък отпадат центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания.
Срещу промените се обявиха министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски и председателят на БЗС д-р Николай Шарков. Отрицателни становища изразиха депутатите от ГЕРБ и ДПС, но положително се изказаха народните представители на БСП и ИСМВ. Законопроектът беше подкрепен и с гласовете на ИТН и “Демократична България”.

ПАРЛАМЕНТАРНАТА ЗДРАВНА КОМИСИЯ ДАДЕ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА НА ВАКСИНАТА „СПУТНИК V“
Парламентарната здравна комисия изненадващо прие предложението за достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“. Проектът на решение бе на БСП и съгласно него на Министерския съвет трябва да се възложи осигуряване на достъп на населението у нас на руската ваксина, информира Zdrave.net.
От ГЕРБ обявиха, че няма да гласуват за проекта на решение с мотива, че той повтаря вече проведена дискусия при предходното обсъждане на въпроса в 44-ото Народно събрание. Проектът бе приет с гласовете на депутатите от БСП, ИСМВ и ИТН.
От здравния портал припомнят, че в началото на март парламентарната здравна комисия на 44-то Народно събрание не прие внесеното от левицата предложение за закупуване на „Спутник V“. Вместо това беше гласуван текст, според който България може да води преговори за ваксини със страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Според проекта на решение, приет днес от здравната комисия, Народното събрание трябва да възложи на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за осигуряване в страната на ваксината и достъпа на българските граждани до нея.

Здравният министър в оставка: ПОСРЕЩНАХМЕ COVID-19 С ИЗХОДНО ВИСОКИ НИВА НА СМЪРТНОСТ
COVID завари една болна нация. Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов, който беше изслушан от членовете на новата здравна комисия в парламента във връзка с пандемията от COVID-19. Той коментира високата смъртност у нас, която към днешна дата наброява 16 182 случая вследствие на епидемията, в отговор на въпрос на депутата от левицата проф. Георги Михайлов.
По думите му страната ни е посрещнала началото на епидемията с висока изходната позиция по отношение на смъртността, а COVID само е добавил стойност към тази висока смъртност. Той показа статистики, според които в периода 2002-2017 нивото на смъртност у нас също е било високо спрямо останалите европейски държави.
Проф. Ангелов припомни, че водеща причина за смъртността у нас са сърдечносъдовите заболявания и най-вече инфарктите и инсултите, а на следващо място са онкологичните заболявания. В същото време в България липсва сериозна профилактична програма, която да включва всички необходими здравни събития, които биха могли да променят демографските показатели, заяви той, като подчерта, че именно по този въпрос трябва да има надпартиен консенсус. Конкретно за онкологичните заболявания здравният министър посочи, че в страната ни има много добра диагностика и лечение, но отново липсват достатъчно профилактични програми.

СПАД НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 В ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ
Спад на заболеваемостта от COVID-19 отчитат здравните власти в Кърджали. Към момента тя е 238 на 100 000 души, съобщи областният управител Никола Чанев за БТА след заседание на Областния кризисен щаб. По думите му пациентите в областната болница “Д-р Атанас Дафовски” вече са 121. От тях 14 са настанени в Инфекциозното отделение, а лечебното заведение разполага с 41 неинтензивни свободни легла. За жалост има 11 починали в рамките на последната седмица, последният смъртен случай е от днес, каза Чанев.
По данни на РЗИ-Кърджали близо 12 000 души в област Кърджали вече са ваксинирани. Най-голям брой имунизации са направени с ваксината на “Пфайзер” – 6500. В момента инспекцията разполага с количества от всички налични ваксини, което дава възможност на желаещите да избират. Само през вчерашния ден са поставени 321 дози. Ваксинационните кабинети ще работят и през почивните дни. Областният управител изтъкна, че личните лекари също следва да ускорят процеса на ваксинация, за да защитят пациентите си.

БЕЗПЛАТНИ ОЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ В ЦЯЛАТА СТРАНА
Безплатни очни прегледи за деца и възрастни, в рамките на инициативата “Зрението е всичко! Прегледай се!”, ще има в Кюстендил нa 11 май, съобщи БТА като се позова на информация от пресцентъра на Община Кюстендил.
Прегледите ще се извършват в Центъра за работа с деца на улицата, като е необходимо предварително записване.
Националната скринингова кампания е по инициатива на Българския лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и “Байер” България, която ще продължи от 10 май до 16 юли в различни градове на страната. Целта е да се осигури безплатна диагностика на най-честите социално-значими очни заболявания и да се популяризира същественото значение на профилактичните прегледи за очното здраве.
В рамките на инициативата мобилен очен кабинет ще посети 42 населени места в страната, а специалисти в областта на офталмологията ще извършат безплатни очни прегледи от 9 сутринта до 16 часа следобед, с възможност времето за прегледи да бъде удължено при голям интерес.