НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.03.2022)

ОБЩО 2 059 СА ПАЦИЕНТИТЕ С COVID-19, НАСТАНЕНИ В БОЛНИЦИ
362 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа, 75 от които са установени с PCR, а 287 – с бързи антигенни тестове. 68,23% от новите случаи, доказани за изминалото деноношие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Направените тестове през последното денонощие са общо 4 063 – от тях 659 са PCR, а 3 404 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 16; Варна – 44; Велико Търново – 9; Видин – 5; Враца – 8; Габрово – 7; Добрич – 2; Кърджали – 4; Кюстендил – 1; Ловеч – 5; Монтана – 1; Пазарджик – 7; Перник – 8; Плевен – 13; Пловдив – 16; Разград – 8; Русе – 9; Силистра – 11; Сливен – 4; София област – 15; София град – 120; Стара Загора – 18; Търговище – 6; Хасково – 8; Шумен – 10; Ямбол – 3.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 1 133 464. Активните случаи са 189 352. Излекуваните лица са 907 675, от тях 424 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общо 2 059 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, от тях 242 се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 54, от които 85,19% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Към момента у нас са поставени общо 4 345 164 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция, от които 201 са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 23 976. Нови два случая на лекар и медицинска сестра са регистрирани през последните 24 часа.
36 437 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Осем нови случая са регистрирани през последното денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

Зам.-министър Грибнев: СЪТРУДНИЧЕСТВОТО И ВЗАИМОПОМОЩТА МЕЖДУ СТРАНИТЕ ОТ БАЛКАНСКИЯ РЕГИОН ПО ОТНОШЕНИЕ ПРЕВЕНЦИЯТА И КОНТРОЛА НА COVID-19 ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАТ
Сътрудничеството и взаимопомощта между страните от Балканския регион по отношение превенцията и контрола на COVID-19 трябва да продължат. Това подчерта заместник-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев по време на Първата световна конференция, посветена на здравните предизвикателства в борбата срещу пандемията от COVID-19. Във форума, който се проведе в Белград на 26-27 март т.г., участваха министър-председателят и министърът на здравеопазването на Сърбия, представители на здравните министерства на Северна Македония, Албания, Словакия и други, както и представители на СЗО. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването.
По време на дискусията бяха обсъдени както предприетите мерки от страна на балканските държави по време на COVID-19 вълните в периода 2020-2022 г., така и очакванията за развитието на пандемията. Заместник-министър Грибнев запозна участниците в срещата с начина, по който България се справи с поредицата от епидемични вълни на COVID-19 – от началото на пандемията до настоящия момент. Делегатите се обединиха около виждането, че правилното залагане и планиране на бъдещите действия е гарант за спасяване на човешки животи.
В рамките на двудневния форум заместник-министър Петър Грибнев участва и в дискусионни сесии, свързани с протичането на пост-COVID състоянията, засягането на органите на гастроинтестиналния тракт от коронавирусната инфекция, хирургични усложнения и резултати при лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

НЗОК С ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ПАРИТЕ ЗА ДЕЙНОСТИТЕ В ПЪРВИЧНАТА И СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ
Над 1.746 млн. да са направленията в извънболничната помощ за специализирана медицинска дейност през второто тримесечие на тази година. Това предлага НЗОК на Надзорния съвет на здравната каса, който заседава днес, информира Clinica.bg.
Предложеният обем е съобразен с желанието на Българския лекарски съюз да се намали обема дейност за сметка на цените на прегледите. Заради това увеличението от 380 млн. лв. на средствата за ПИМП и СИМП, или с 24% повече спрямо миналата година, няма да отиде автоматично в нови направления, а в повишаване на цените на дейностите. Засега обаче още не е ясно с колко, тъй като преговорите между БЛС и НЗОК още текат. В тази връзка предложеният обем от 1.746 млн. направления е равен на този от второто тримесечие на 2021 г. и е с 350 хил. или с 16.7% по-малък от броя за първото тримесечие на тази година. Редукцията е съобразена и с отминаването на зимния сезон, когато има по-голямо търсене на лекар, обясняват още от НЗОК. Оттам предлагат по-малко от една трета от направленията – 502 хил., да са за консултации за профилактика и диспансерно наблюдение, а 1.24 млн. за остри случаи. За високоспециализирани дейности пък ще са 304 хил.
За първи път през тази година се предвижда да се прави и ЯМР и Компютърна аксиална или спирална томография под обща анестезия при деца. Засега обаче тези дейности също нямат цени и обеми, тъй като не са приключили преговорите по анекса между БЛС и НЗОК. По-голям тази година е и ресурсът за изследвания (МДД) – там има 207 млн., или ръст от над 54% спрямо 2021 г.
За второто тримесечие НЗОК предлага да се дадат 40.8 млн., или с 54% повече спрямо предходната година. От тези средства 10.6 млн. трябва да са за изследвания за профилактика и диспансерно наблюдение, 27 млн. за остри случаи, а 3 млн. за допълнителни ЯМР изследвания – 12 245 на брой. В документа се предвиждат и 245 хил. за допълнителни 4095 PCR тестове.

ПОСТАВИХА ДЕФИБРИЛАТОРИ В МЕТРОТО
Дефибрилатори за оказваме на първа помощ при сърдечен арест бяха монтирано в столичното метро днес, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от Столична община.
Портативната апаратура е поставена в две от най-натоварени и възлови станции. В следващите дни ще бъде монтирана на още три места. Тя е в кутии, прикрепени към стената, наподобяващи пожарогасителите. Монтирането ѝ е по пилотен проект. „Целта е населението да бъде обучено постепенно как да оказва първа помощ до идването на спешния екип. Такава практика има в европейските страни, където дефибрилатори има на възлови места и в обществени сгради, в които има голямо количество хора”. Това обясни инвазивният кардиолог проф. Иво Петров, който е и общински съветник. Дефибрилаторите могат да се използват от всеки гражданин, тъй като на достъпен език към тях има инструкция, онагледени с картинки за използването им.
„Метрото в световен мащаб е един от първите обекти за поставяне на автоматични дефибрилатори. Това е стъпка в правилната посока. Имаме подкрепа от множество професионални дружества. Дори хора, които не са специалисти могат да действат с тях. Случайни свидетели могат да спасят живот с тези машини. Те не могат да увредят човек, независимо дали някой иска да навреди на човек с това устройство. Неговият дигитален ум не позволява да се предизвика електрически разряд, ако не е необходимо”, каза още проф. Петров.