НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.02.2022)

2 458 СА РЕГИСТРИРАНИТЕ ИЗЛЕКУВАНИ ОТ COVID-19 В НЕДЕЛЯ
724 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България за последните 24 часа, 206 от които са установени с PCR, а 518 – с бързи антигенни тестове. 73,34% от новите случаи, доказани на 27 февруари, неделя,, са на лица, които не са ваксинирани. Това сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Тестовете, направени през последното денонощие, са общо 6 559 – от тях 1 280 са PCR, а 5 279 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 8; Бургас – 43; Варна – 158; Велико Търново – 14; Видин – 5; Враца – 11; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 5; Ловеч – 10; Монтана – 4; Пазарджик – 9; Перник – 18; Плевен – 19; Пловдив – 30; Разград – 13; Русе – 20; Силистра – 11; Сливен – 14; Смолян – 1; София област – 1; София град – 233; Стара Загора – 35; Търговище – 7; Хасково – 7; Шумен – 30; Ямбол – 5.
Общо 1 088 520 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, 218 694 от тях са активни. 834 344 са излекуваните лица, 2 458 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 4 268 пациенти с доказан COVID-19, 503-ма от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 138, от които 86,23% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 297 604 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са поставени у нас към момента, 554 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 23 268. Нови девет случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях 2 са установени при лекари, 3 – при медицински сестри и 4 – при друг медицински персонал.
35 482 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. 24 нови случая са регистрирани през последното денонощие, 91,67% от починалите лица не са били ваксинирани.

БОЛНИЧНИ СДРУЖЕНИЯ ИСКАТ СПЕШНО ПЪЛНА КОМПЕНСАЦИЯ НА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЦЕНАТА НА ЕНЕРГОНОСИТЕЛИТЕ
Болнични сдружения искат спешно пълна компенсация на увеличението на цената на енергоносителите за месеците януари и февруари и създаване на механизъм за общо договаряне на преференциални цени, на които да се предоставя електроенергията за всички болници. За това настояват от Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Асоциация на университетските болници в България и Сдружение на общинските болници в България в писмо до министър-председателя Кирил Петков, заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министъра на енергетиката Андрей Живков и министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. За това съобщи Zdrave.net.
Лечебните заведения апелират и за отваряне на програма за безвъзмездно предоставяне на средства, с които за определения програмен период бенефициентите – болници да заплащат частта от цената на енергоносителите над определената от Министерски съвет база. Подобна подкрепа за компенсиране на разходи по повод извънредна ситуация вече бе оказана по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, процедура „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.
Представителите на болничните асоциации искат и държавата да настоява пред Европейската комисия за спешно отваряне на фондовете за енергийна ефективност и облекчаване на режима за кандидатстване по тях от страна на лечебните заведения.
От болничния сектор подчертават, че приетото Решение от 20 януари 2020 г. на Министерски съвет за изменение на Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия, одобрена с Решение № 739 на Министерски съвет от 2021 г., e крачка в правилната посока, но в случая с болничното здравеопазване и като крайно недостатъчна за подсигуряване на безпроблемното му функциониране.
От болничните сдружения изтъкват, че от началото на тази година някои от най-големите търговци на енергия фактурират авансово заплащане на енергия, която все още не е консумирана. Това прави условията за осъществяване на нормална работа на болниците още по-невъзможни.
Дългоочакваната корекция на цените на медицинските дейности ще помогне донякъде да се компенсират увеличените разходи за персонал, медикаменти и консумативи, външни услуги, но не и за увеличените разходи за електроенергия с 3 до 5 пъти, изтъкват още представителите на болничните асоциации.

Проф. Радостина Александрова: COVID-19 НЕ Е ИЗЧЕЗНАЛ, ОТИДЕ НА ВТОРИ ПЛАН ЗАРАДИ ВОЙНАТА
„Когато е толкова напрегнато и някъде се води война, без съмнение привлича вниманието на всички. Нормално е COVID-19 да отиде на втори план, но не защото е изчезнал, а защото доминантата е друга. В последното изявление на СЗО беше отбелязано, че Омикрон отбелязва процес на свиване, въпреки че подвариант ВА.2 се увеличава, ВА.1 леко намалява“. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR, информира Zdrave.net.
„Клиничната картина при ВА.2 обаче е по-сериозна в сравнение с ВА.1. Така или иначе SARS-CoV-2 остава с нас и това, за което експертите се обединяват все повече, е, че той ще премине в ендемичен, но това не означава, че е безопасен. Това е вирус, той ще продължава да се разпространява и размножава и може би следващите години ще станем свидетели на още варианти“, допълни проф. Александрова.
По повод на Световният ден на редките болести тя заяви, че не ги познаваме добре. „Те се срещат при един много малък дял от населението. В САЩ наричат „рядко заболяване“ това заболяване, което засяга по-малко от 10 000 души в страната. В Европа за рядко заболяване се приема заболяване, което е по-малко от 5 на 10 000 души. До момента са описани около 7000 редки заболявания, но тъй като науката върви напред, непрекъснато биват описват нови и нови. Колкото и рядко да е едно заболяване, в момента в световен мащаб над 400 млн. души живеят с такова“, посочи вирусологът.
По думите на проф. Александрова около 80% от тези заболявания имат генетична основа, макар това да не означава, че са наследствени. Останалите могат да бъдат в резултат от някои по-редки инфекции, редки ракови заболявания или токсични хранителни агенти. Тя добави, че от 2006 до 2016 г. клиничните проучвания в тази област са се увеличили с 88%, а от 2000 до 2018 г. са въведени повече от 160 терапии.
Специалистката изтъкна, че никъде не е срещала информация, че хората, които са с редки заболявания, не могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. „Единственото основание да не се постави ваксина срещу коронавирус е наличие на алергия срещу някоя от съставките. Страничните реакции при различните ваксини обаче не се припокриват и можем да направим най-добрия за нас избор. Отново да напомним, че COVID не е изчезнал и на дневен ред са панкоронавирусните лекарства и ваксини“, каза още проф. Александрова.

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНО СЪБРАНИЕ РОСИЦА КИРОВА ОРГАНИЗИРА ВЪВ ВИДИН СРЕЩА В ПОДКРЕПА НА ОБУЧЕНИЕТО НА БЪДЕЩИ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА ОБЛАСТТА
Заместник-председателят на Народно събрание Росица Кирова организира на 1 март във Видин среща в подкрепа на обучението на бъдещи медицински специалисти за областта. За това информира БТА като се позова на съобщение от пресцентъра на Народното събрание.
Възможностите за предоставяне на допълнителни стимули от общините и местния бизнес под формата на стипендии на бъдещи медицински специалисти, които ще работят в общинската болница в града, ще бъдат обсъдени с кметове на общини.
Росица Кирова ще постави въпроса за осигуряване на допълнителни стимули за младежи, ако се запишат и учат в медицински специалности при договор за практика и поне три години работа след завършване на обучението във видинската болница, се посочва в информацията.

БЧК ОТКРИ СМЕТКА ЗА НАБИРАНЕ НА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ В УКРАЙНА
Българският Червен кръст следи с тревога ситуацията в Украйна и изразява своята солидарност с действията на Украинския Червен кръст и представителите на Международния комитет на Червения кръст, които денонощно работят на терен. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК. Оттам допълниха, че БЧК е открил специална банкова сметка в лева:
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG23UNCR76301077778563
UNCRBGSF
(За пострадалите от кризата в Украйна)

МУ-ПЛЕВЕН ОРГАНИЗИРА БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР В ПОДКРЕПА НА СТУДЕНТИ ОТ УКРАЙНА
Медицинският университет в Плевен организира благотворителен базар в подкрепа на студенти от Украйна, съобщи за БТА Велина Дукова от пресцентъра на висшето училище. Базарът ще се проведе от 1 до 8 март във фоайето на Ректората от 10:00 до 14:00 часа.
Инициативата е съвместна с Асоциацията на студентите медици в България – Плевен и цели да бъдат събрани средства за 24 младежи, които учат в университета. “В момента тези наши студенти не могат да разчитат на подкрепа от своите бедстващи близки в Украйна, а се нуждаят от пари, за да покриват всекидневните си разходи”, коментира Дукова. Тя добави, че студентите, които са настанени на общежитие, ще бъдат освободени от такси.

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ВМА ИЗВЪРШИХА ЧЕРНОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
На 27 февруари, неделя, специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Реципиентът е 32-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – пациент на 44 години.
Експлантацията е извършена в МОБАЛ-Велико Търново, като по-рано сутринта екип на ВМА е транспортиран до там със самолет „Спартан“. Самата трансплантация след това е продължила около 7 часа.
В момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, коментира доц. Васил Михайлов.
Ръководството на ВМА изказа своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. От болницата благодарят и на колегите си от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” и на техния координатор по донорство д-р Сибила Маринова за перфектната организация при осъществяване на експлантационния процес. „Признателни сме и на екипажа на ВВС, които за пореден път бяха с нас в тази мисия и изпълниха задачата си успешно, въпреки изключително усложнената метеорологична обстановка“, коментира още доц. Михайлов.

В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ СА ИЗВЪРШЕНИ ДВЕ БЪБРЕЧНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ
В Александровска болница тази нощ са извършени бъбречни трансплантации, информира БТА като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Това са първите бъбречни трансплантации, извършени в болницата за тази година. Донорът е мъж на 44 г., изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на черепно-мозъчна травма.
Бъбреците са трансплантирани на двама мъже, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност. Единият реципиент е на 25 г., от Ямбол и е на хемодиализно лечение от четири месеца, а другият – на 38 г., от София, на хемодиализно лечение от 2019 г. Двамата имат най-голям процент органна съвместимост с донора от общо шестима, които са в листата на чакащи и са били поканени за оценка.
Трансплантираните пациенти се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.
Екипът на Александровска болница изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

МЕДИЦИ ЩЕ ПРЕГЛЕЖДАТ ХОРА В ТРУДНОДОСТЪПНИ РЕГИОНИ
Медици ще преглеждат хора в труднодостъпни региони. Инициативата е по проекта „Лекар на село” и цели да помогне на хора, които страдат от липса здравни грижи. Проектът се изпълнява от фондация „Практикум”, която е насочена към развитието на младите медици у нас, съобщи Clinica.bg.
В инициативата ще участват лекари- доброволци, които освен пряка медицинска грижа за пациентите, ще имат възможността да предават своя опит и знания на студентите, участващи активно в проекта. Така до края на годината медиците ще преглеждат хора в 10 труднодостъпни села. Това са слабо населени райони, които от години страдат от липсата на медицинска услуга. По време на профилактичните прегледи лекарите ще придобиват представа за общото състояние на пациентите. Те ще измерват кръвното налягане, кръвната захар, концентрацията на кислород, предвидени са спирография, преглед с ехограф, електрокардиограма и бърз тест за Хепатит С. Също така всеки от жителите ще получи безплатна консултация с лекар-специалист.
Първите подобни прегледи вече са направени на 26 и 27 февруари в с. Орцево, община Белица, където живеят 151 души, като те се проведоха в помещение на общината.
Фондация „Практикум” цели да развие нова верига за обмен по линия “университет-специализация-професионална реализация”. С нейна помощ младите български лекари и студенти имат възможност да се включат в обучителен клъстер, където да получават насоки и помощ за развитието си, както и финансова подкрепа по време на своето обучение и стаж. Средствата се набират чрез различни кампании и дарения.