НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.02.2021)

ОБЩО 209 760 СА ПОСТАВЕНИТЕ ДО МОМЕНТА ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 У НАС
1079 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. 732 от тях са установени с PCR, а 347 – с бързи антигенни тестове. През последното денонощие са направени общо 8476 теста, 5742 от които са PCR, а 2734 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 29; Бургас – 148; Варна – 60; Велико Търново – 6; Враца – 46; Габрово – 8; Добрич – 16; Кърджали – 3; Кюстендил – 31; Ловеч – 20; Монтана – 5; Пазарджик – 29; Перник – 29; Плевен – 51; Пловдив – 70; Разград – 8; Русе – 7; Силистра – 9; Сливен – 37; Смолян – 14; София област – 56; София град – 322; Стара Загора – 16; Търговище – 1; Хасково – 25; Шумен – 17; Ямбол – 16.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са 246 706. От тях активни са 31 402. Излекуваните лица са 205 137, от които 1643 са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 4674 пациенти, 380 от които се намират в интензивни отделения или клиники.
Общо 209 760 са поставените до момента дози от ваксините срещу COVID-19 у нас. 5321 от тях са поставени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 10 207 лица-медицински служители. Нови 24 случая са регистрирани през последното денонощие. 3 от тях са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 5 – при санитари и 8 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 10 167. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 39.

ПОЛУЧИХМЕ ОЩЕ 52 800 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА OXFORD UNIVERSITY/ASTRAZENECA
52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca бяха доставени днес, 28 февруари, в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Тези количества вече се разпределят между 28-те регионални здравни инспекции в страната и приложението им ще започне веднага. Дозите ще бъдат използвани за имунизиране на заявилите желание за имунизация и попадащи в една от първите четири фази на Националния ваксинационен план граждани.“ Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб маг.-фарм. Богдан Кирилов на брифинг пред сградата на „БулБио-НЦЗПБ“, където малко след 8:00 ч. бяха доставени ваксините.
Разпределение на ваксините се извършва от Министерството на здравеопазването на база брой население и брой желаещи да бъдат ваксинирани. Половината от получените днес дози са предназначени за кабинетите на общопрактикуващите лекари, а останалите ще бъдат на разположение на ваксинационните пунктове в страната за изпълнение на Националния ваксинационен план, стана ясно още от думите на Кирилов.
В отговор на журналистически въпрос относно запазената втора доза от двете иРНК ваксини, разрешени за употреба в ЕС и прилагани у нас, изпълнителният директор на ИАЛ обясни: „Втора доза от ваксините на Pfizer/ BioNTech и на Moderna се пази за всеки гражданин с поставена първа доза. За продукта на AstraZeneca препоръката на ваксинационния щаб е втората доза да бъде поставена на 10-тата седмица след първата, поради което всички пристигнали количества се прилагат.“

ВЪЗСТАНОВЯВАТ „ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ“
От днес се възстановяват т.нар. „зелени коридори“, с цел поставяне на ваксина и на лица, които не попадат в целевите групи на фази I – IV, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов изпрати указания до председателите на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини. Така, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи.
От МЗ припомнят че с решение на Министерски съвет се направи изменение на Националния ваксинационен план, като се допусна, по изключение и при налични достатъчно количества ваксини срещу COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се имунизират и лица, които не попадат в целевите групи на фаза I – V. Заради забавяне на доставките на заявените дози ваксина от компанията „АстраЗенека“ от 25.02.2021 г. до 28.02.2021 г. ваксинацията на лица извън приоритетните групи от фаза I – IV беше временно преустановена.
Днес, 28.02.2021 г., в страната са доставени 52 800 дози от оксфордската ваксина, което позволява възстановяване в цялост на ваксинационния процес. Регионалните здравни инспекции вече са получили разпределените им дози.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ПРИ СПАЗВАНЕ НА ПРАВИЛАТА, РАБОТАТА НА ХОТЕЛИТЕ И ЗАВЕДЕНИЯТА В ТЯХ НЕ СЪЗДАВА ДОПЪЛНИТЕЛЕН РИСК
„Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, но темпът на нарастване е нисък и това ни дава възможност да сме по-демократични в отпускане на мерките. Доказва се, че при спазване на правилата, работата на хотелите и заведенията в тях не създава допълнителен риск. Колегите от тази индустрия вложиха доста средства и сили, за да направят средата безопасна. Но ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане“. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
Този ръст на заболеваемостта не се дължи толкова на по-меките или по-твърдите мерки, на тяхното спазване или неспазване, колкото на наличието на новия вариант на вируса, подчерта той.
„Имали сме разминавания с властта по отношение на това кога какви мерки да се вземат. Имало е случаи, когато ние сме считали, че мерките са прекалено ограничаващи, и обратно. Натискът върху нас е много голям и каквото и решение да вземем, реакцията винаги е отрицателна. Посещението на ресторант за вечеря не крие рискове. Не съм убеден обаче, че ще бъдат спазени мерките, проблемът идва след 22.30 часа, с музиката, с падането на някои задръжки. Не мястото е определящо, а начинът ни на поведение“, изтъкна в предаването „Неделя 150“ доц. Кунчев и допълни, че проблемът не е в зелените коридори за ваксинация, а в забавените доставки.
„И от трите типа ваксини сме взели почти по еднакво количество – по около 3-4 млн. дози. Спряхме се на „АстраЗенека“, защото имаше данни, че първа ще получи разрешение, това не се случи. Освен това тази ваксина се съхранява много по-лесно. Когато вземахме решенията, не знаехме цените на ваксините, водехме се от качеството и от това колко лесно се работи с тях“, обясни главният здравен инспектор. Той подчерта, че системата е в състояние да имунизира между 500 000 и 1 млн. души месечно, „което е супер темп, само материалът трябва да го има“.
„Проблемът с доставките ще се реши, когато има повече ваксини. Когато има конкуренция, фирмите ще се борят къде да стъпят в страните, а не страните да се борят за ваксина“, каза още доц. Кунчев.

Наталия Маева: РЕДНО ДА ЗАПОЧНЕ ИМУНИЗАЦИЯТА НА ГРУПАТА, В КОЯТО ПОПАДАТ ХОРАТА С ХРОНИЧНИ И РЕДКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Днес отбелязваме Международния ден на хората с редки болести. От 2008 година в последния ден на месец февруари по целия свят се организират кампании по проблемите на този тип заболявания, съобщи БНР.
Според здравните стандарти рядка болест означава заболяване или състояние, което се проявява при по-малко от 1 на 2 000 души. болните по света са 350 милиона, в Европейския съюз – 30 милиона, а в България 40 000.
В 80 на сто от случаите редките болести са генетично обусловени, а в останалите са резултат от вирусни и бактериални инфекции, алергии или от въздействие на околната среда.
От Националната пациентска организация подчертават, че българските пациенти с редки болести остават невидими за държавата и политиците. Те не винаги имат достъп до терапия, а за някои болести такава терапия липсва.
Наложително е да се изработи Национална стратегия с фокус върху начина на финансиране и реимбурсиране на иновативните терапии и лекарства, препоръчва пациентската организация.
Във връзка с извършваната COVID ваксинация у нас новоизбраният председател на Националната пациентска организация Наталия Маева посочи, че според нея е редно да започне имунизацията на групата, в която попадат хората с хронични и редки заболявания, които може и искат да бъдат ваксинирани, преди процесът да стане масов:
“Разбирам, че има и други желаещи, в момента има един огромен хаос. Постоянно се обаждат на телефоните на Националната пациентска организация пациенти и питат къде можем да се ваксинираме? Как да го направим? Ето, моят личен лекар, онзи ден загуби около половин ден за да види, дали може да получи отнякъде ваксини, за да мога аз и още други пациенти да бъдат ваксинирани. Отговорът беше – не”.
Национална пациентска организация отбеляза Световния ден на редките болести, който тази година е под мотото “Редките са много. Редките са силни. Редките са горди.”
Днес в София пациенти с редки заболявания символично оцветиха ръцете си в основните цветове на инициативата – зелено, синьо, лилаво и розово.
За страдащите от редки заболявания днес в храм „Свети Николай“ във Враца беше отслужен молебен и водосвет. След това в парка до храма 40 балона полетяха към небето. Информационни плакати са разположени в градския транспорт, на дежурните шофьори са подарени маски с логото на кампанията.
Инициативите във Враца се организират от Националния алианс на хората с редки болести, Медицинския колеж в града и Областния информационен център.

ИМА ВЕРОЯТНОСТ ВАКСИНИРАНЕТО СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ДА СЕ ПОВТАРЯ НА ВСЕКИ ДВЕ ГОДИНИ
До края на лятото пандемията ще е под контрол, ако ваксинирането продължи със задоволителни темпове. Това заявява изпълнителният директор на “Байонтех” Угур Шахин в интервю за германското списание “Шпигел”, информира БНР.
Според Шахин обаче е възможно да има нужда от има нужда и от трета доза от ваксината на “Пфайзер- Байонтех” – най-късно до другата година.
Според изпълнителния директор на “Байонтех” – най-вероятно от тук нататък ваксинирането срещу коронавируса ще се повтаря на всеки две години.
Причината – ваксините ще бъдат модернизирани заради новите варианти на коронавируса, които ще се появяват. Нещо, което се случвало и с противогрипните ваксини.

FDA ОДОБРИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА “ДЖОНСЪН И ДЖОНСЪН”
Американското управление за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобри използването на ваксината срещу коронавирусната инфекция на “Джонсън и Джонсън” за хора на 18 и повече години, информира БНР като се позова на ВВС.
Така препаратът да бъде третата ваксина, разрешена за употреба в Съединените щати след препаратите на “Пфайзер” и на „Модерна“.
Компанията е дала съгласие да достави 100 милиона дози до края на юни 2021 г.
Ваксината на “Джонсън и Джонсън” показа ефективност от 66% за предотвратяване на COVID-19 срещу множество варианти на коронавируса в глобално проучване, включващо близо 44 000 души, заяви компанията през миналия месец.