НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.01.2022)

12 636 ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПОСТАВЕНИ У НАС НА 27 ЯНУАРИ
9 874 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 5 157 от които са установени с PCR, а 4 717 – с бързи антигенни тестове. 76,71% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
През изминалото денонощие са направени общо 37 945 теста, 13 229 от които – PCR, а 24 716 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 422; Бургас – 733; Варна – 802; Велико Търново – 184; Видин – 87; Враца – 213; Габрово – 170; Добрич – 188; Кърджали – 78; Кюстендил – 158; Ловеч – 161; Монтана – 162; Пазарджик – 339; Перник – 175; Плевен – 274; Пловдив – 1 028; Разград – 54; Русе – 192; Силистра – 88; Сливен – 268; Смолян – 158; София област – 363; София град – 2 480; Стара Загора – 509; Търговище – 83; Хасково – 257; Шумен – 115; Ямбол – 133.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 923 466, от тях 227 281 са активни. 663 168 са излекуваните лица, 4 676 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
Общо 5 455 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 520 от тях се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 691, от които 86,83% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 139 365 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента, от които 12 636 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 20 194. Нови 180 случая са регистрирани през изминалите 24 часа. При лекари са установени 29 от тях, при медицински сестри – 59, при санитари – 38, при фелдшери – 5, а при друг медицински персонал – 49.
33 017 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 78 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 89,74% от починалите лица не са били ваксинирани.

ПРОВАЛИ СЕ СРЕЩАТА НА РАБОТНАТА ГРУПА ЗА БЪДЕЩЕТО НА „ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ“
Първата среща за работната група, която има за цел да разисква темата за зелени сертификати, се провали. Причината беше липсата на единомислие по въпроса трябва ли дискусията между експертите да се излъчва на живо или не, съобщи Clinica.bg.
Работната група бе сформирана от премиера Кирил Петков, след протеста срещу зеления сертификат. Целта е в нея да има експерти, представляващи двете различни гледни точни относно смисъла и ефекта от прилагането на зеления сертификат у нас. Днес бе и първата среща, ааа която обаче се провали, заради спор трябва ли да се излъчва тя на живо или не. Заснемането бе инициирано от страна на групата, която е против зеления сертификат. Сред участниците в нея са специалистът по имунология и депутат от ИТН проф. Андрей Чорбанов, доц. Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров и Деян Николов, който се представи като специалист по статистика. От тяхна страна започна ааа живо излъчване на срещата, но от противниковата група казаха, че това не е редно и не са съгласни. Сред участниците в нея са съветника на министър-председателя проф. Радка Аргирова, проф. Георги Момеков и др. Според тях срещата е работна, а не медийна и затова не е редно и не са съгласни да бъдат снимани. Също така заповедта на министър-председателя не предвиждала заснемане. От отсрещната страна обаче заявиха, че държат да се снима в реално време, защото искат пълна прозрачност по тази тема, която е с обществена значимост. Освен това нямат доверие на МС и на медиите за това как ще бъде отразена срещата. В крайна сметка след около половин часови спорове, срещата приключи поради несъгласие по въпроса дали да се предава на живо или не.

Проф. Пенка Петрова: БУСТЕРНИТЕ ДОЗИ НА COVID-19 СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕОБХОДИМИ ЗА ЗАЩИТА СРЕЩУ COVID-19
„Високият брой новозаразени се дължи на факта, че в нашата страна в момента циркулират едновременно и Омикрон, и Делта варианта на COVID-19. Омикрон обаче вече е доминиращ, като данните, които се дават от пълногеномното секвениране са малко изостанали във времето. Може би трябва да вярваме повече на лабораториите, които го идентифицират по характерните мутации“. Това коментира пред bTV директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова, информира Zdrave.net.
По думите на проф. Петрова колкото повече са заразените, толкова повече са и хората в болница, тъй като нашето население не е достигнало 30% на ваксинираните. „В световен мащаб ваксинираните са 60%, като се има предвид, че в страните от третия свят почти няма ваксинационно покритие, а ние не можем да достигнем и половината“, добави проф. Петрова.
Специалистката бе категорична, че след Омикрон идва краят на пандемията. „Някои учени наричат Омикрон естествената ваксина. СЗО очаква възникването на още по-заразен и още по-безопасен вариант. В Дания вече възникна такъв подвариант на „Омикрон“, който веднага зарази населението до 99%. Тези варианти са благоприятни, тъй като създават така желания обществен имунитет, независимо дали хората са ваксинирани и преболедували“, уточни проф. Петрова. Тя обаче подчерта, че бустерните дози са изключително необходими, тъй като Омикрон носи характерните качества на истинското COVID заболяване.
„Никой не бива да рискува да преминава през COVID, независимо кой вариант, тъй като са сериозни последствията от него. Той поразява много други системи – сърдечно-съдовата, нервната, както и различни органи“, обясни проф. Петрова. По думите ѝ има прототип на българската ваксина, който вече е изследван върху мишки срещу COVID-19 и е доказано имуногенен. Все още обаче не може да се направят изследвания във фаза 1, 2 и 3 поради липса на финансиране. „Това е пептидна ваксина, която съдържа различни части от вируса във вид на белтъци, които могат да създават имунен отговор“, добави проф. Петрова.

Стоян Панчев, икономист: УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ЦЕНИТЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ Е ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СПРАВЯНЕ НА БОЛНИЦИТЕ С ВИСОКИТЕ СМЕТКИ ЗА ТОК
„За много болници клиничните пътеки са основният източник на приходи. Последният път, когато бяха актуализирани цените им с темпа на инфлацията, беше през август 2020 г. Един от пътищата всички болници, не само общинските, да се справят по-лесно със сегашната криза със сметките за ток, е актуализация на клиничните пътеки, но на този етап такава актуализация няма“. Това каза икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) пред БНР.
„Решението, специално за общинските болници, е във финансовата децентрализация – 2 процентни пункта от 10%-ния данък да остават вътре в общината и тя да може да ги използва за подпомагане на тези болници“, уточни специалистът.
По отношение на предложението на ГЕРБ-СДС за държавна помощ за сметките за ток и газ за общини, църкви, болници и училища Панчев заяви, че е възможно да се реализира, но чисто икономически това не е добър подход. „Смятам, че механизмите трябва да са по-различни – единият е чрез увеличаване на цените на клиничните пътеки, а другият – чрез съществуващите в момента субсидии за мегаватчас, която конкретно за болниците да е по-висока, отколкото за бизнеса“, каза той.

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право: ПРИТЕСНЯВА МЕ, КОГАТО ЛЕКАРИ ИЛИ ДРУГИ МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА ПРЕПОРЪЧВАТ ЛЕЧЕНИЯ, КОИТО НЕ СА БАЗИРАНИ НА МЕДИЦИНАТА, ОСНОВАНА НА ДОКАЗАТЕЛСТВА
„Това, което ме притеснява, е не толкова конспиративните фалшиви новини, за които вече има много сайтове и организации, “помагащи” на хората да разберат действителността, а случаите, в които лекари или други медицински лица препоръчват лечения, които не са базирани на медицината, основана на доказателства“, коментира адвокат Мария Шаркова пред БНР.
Шаркова изтъкна, че лицето, което приписва лечение, несъответстващо на утвърдените от науката и практиката методи, може да носи гражданска отговорност, да възникне в негова тежест задължението да обезщети пострадалия или неговите наследници, ако е починал. По думите ѝ често се рекламират хранителни добавки, като им се приписва профилактична или лечебна функция, което не е разрешено от закона и подлежи на санкция. „Често се твърди също, че дадена хранителна добавка е преминала клинично изпитване – нещо, което няма как да се е случило, по простата причина, че клиничните изпитвания се осъществяват само по отношение на лекарствени продукти и медицински изделия“, обясни адв. Шаркова.
„Тук вече и Изпълнителната агенция по лекарствата и регионалните здравни инспекции трябва да се намесват, но виждаме една значителна пасивност, която още повече стимулира подобно говорене и от немедицински лица, но и от специалисти.
Пациентът действително се обърква в разнопосочната информация. От самото начало на епидемията се коментира въпросът за изготвяне на протоколи за лечение на COVID-19. За съжаление не се случи така, че да има един консенсусен протокол, който да се прилага в извънболничното лечение, така и в болничното, което също е проблем, защото в различни лечебни заведения се прилагат различни методи за лечение“, изтъкна още Мария Шаркова.

Проф. д-р Асен Гудев: НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ ПРИЛАГАТ ПРОТОКОЛИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДАВА ВСИЧКО НА ВСЕКИ
„Всички ние се подложени на системните грешки. Ние сме бушоните. Хората, особено на предния фронт, са бушоните, които горят от системните грешки, залагани през годините в здравеопазването.“ Това каза в интервю за БНР проф. д-р Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България, ръководител на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.
Проф. Гудев отбеляза, че у нас коронавирусът се е съчетал с изключително високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания преди този период.
„COVID е многолико заболяване, то е съдово заболяване. Предизвиква усложнения върху съдовата система, затова е мултиорганно заболяване. Не знаем точно кой ще получи усложненията, не знаем точно кой е протектиран“, коментира специалистът.
Пациентите със сърдечно–съдови заболявания са застрашени от най-тежко протичане, напомни кардиологът. Той допълни, че продължава да бъде изненадан защо тези хора използват това като аргумент да не се ваксинират.
„Двете масово прилагани РНК ваксини не предизвикват тромботични усложнения“, посочи специалистът.
„За да знаем точно какъв е процентът на усложненията, какви са, трябва да има много прецизна система на докладване на страничните действия, за тяхното описание. Едно е времевата асоциация, друго е да има каузалност между тези неща. В света – от Израел, от САЩ, от други страни има много прецизни наблюдения, които трябва да използваме“, изтъкна проф. Гудев. По думите му важно е системното наблюдение на големи групи ваксинирани пациенти, подчерта проф. Асен Гудев. Той заяви, че тежки странични ефекти от ваксина не е наблюдавал.
„Вярата в теорията на конспирациите накара хората да не се ваксинират, а да вземат абсолютно недоказани медикаменти като ивермектин, белина, хидроксихророкин“, посочи проф. Гудев. Като проблем за страната ни той очерта проблема „ние лекуваме с всички възможни лекарства всички пациенти“.
„Това е друга драма в българската медицина – как да прилагаме протоколите за лечение. Не може да даваме всичко на всеки“, подчерта специалистът.

Богдан Кирилов, изп. директор на ИАЛ: ОЧАКВАМЕ ДА ПОЛУЧИМ ПЪРВАТА АНТИГЕННА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19 ПРЕЗ МАРТ
“В България до момента са осигурени от четирите разрешени ваксини в ЕС срещу COVID-19 за близо 8,5 млн. лв. В ЕС към момента са разрешени пет ваксини, като към държавите членки са извършвани доставки от четири от тях. Най-много дози имаме от ваксината на Янсен, след това ваксината на “Пфайфзер/ Бионтех”, следват по количества ваксините на “Модерна” и на “Астра Зенека”. Петата ваксина, която е първата антигенна или протеинна ваксина, тази на “Новавакс”, я очакваме в България през месец март. Към момента в нито една държава – членка няма извършени доставки от нея.“ Това изтъкна пред БНР Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.
„Министерството на здравеопазването провежда в момента разговори с Европейската комисия за осигуряване на количества и от тази ваксина за нашата страна. Ще има развитие в тази посока и ще имаме доставки и от нея. За количества не мога да уточня все още”, съобщи Богдан Кирилов.
Кирилов уточни, че данните сочат 90 на сто ефикасност на ваксината на “Новавакс” по отношение на симптоматично и тежко протичане, като първоначалните данни показват и ефикасност спрямо варианта “Омикрон”, но са необходими още клинични проучвания, защото ваксината не е прилагана в много държави. Компанията трябва да предостави и тези данни на ЕМА в следващите седмици.
Очаква се одобрение и за другата антигенна ваксина – на фирмите “Sanofi/Glaxo”, която е също антигенна, допълни Богдан Кирилов. България е заявила и 10 000 дози за инактивираната ваксина на “Валнева”, но все още няма окончателни данни от клиничните изпитвания, но към средата на годината би следвало да има окончателна оценка.
500 деца до 11 години са ваксинирани у нас, от 12 до 15 години – 11 000, а от 16- 17 години още 10 хиляди са имунизираните деца. По думите на Кирилов и за новите ваксини, в съответствие с препоръките, компаниите трябва да предоставят педиатричен план, след получаването на разрешение за употреба.
Няма съобщени тежки странични реакции при ваксинираните деца у нас, посочи още той. За децата от 12 до 18 години има 8 съобщения са странични реакция, които са стандартните и са леки, като преминават до 48 часа.
България готви дарение от 250 000 дози от ваксината на “Пфайзер/Бионтех” за Босна и Херцеговина, стана ясно още от думите на Кирилов.

НАД 300 СА НОВОПРИЕТИТЕ ЧУЖДЕСТРАННИ СТУДЕНТИ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
Над 300 са новоприетите чуждестранни студенти в Медицински университет – Плевен, които вече пристигат в града за новата академична година 2021/2022. Това съобщи Велина Дукова от пресцентъра на висшето училище, информира БТА.
Студентите идват от 31 държави – най-много са от Италия, Индия, Великобритания, Япония, Ирландия, Германия, Турция и Гърция. Има записани студенти-първокурсници от Корея, Китай, Шри Ланка, Канада, Ливан, Йемен, Либия, Египет и Зимбабве, както и за първи път граждани на Туркменистан и Косово.
Предвид пандемичната обстановка и ограничителните мерки, събитията, свързани с посрещането и адаптацията на чуждестранните студенти, се провеждат онлайн. Програмата включва поредица от полезни и развлекателни мероприятия – виртуална разходка из университета, онлайн информационни срещи за представяне на информационната система, на онлайн платформата за обучение, на библиотеката и други. Преди старта на учебните занятия чуждестранните студенти посещават курс по български език. От Центъра за чуждестранни студенти са организирани виртуални опознавателни игри с видео изпълнения от студентите, най-атрактивните от които ще бъдат наградени. По забавен начин те научават допълнителна полезна информация за Плевен и България.
Официалното откриване на новата академична година за новоприетите чуждестранни студенти ще бъде на 4 февруари с онлайн обръщение от проф. Ангелина Стоянова, ръководител на Центъра за чуждестранни студенти. Те ще бъдат приветствани с “Добре дошли” и от ректора на висшето училище проф. д-р Добромир Димитров чрез видео обръщение. От 14 февруари започват и редовните учебни занятия в присъствена форма.
“МУ-Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по “Медицина” за чуждестранни студенти изцяло на английски език”, припомни Дукова. В англоезичен курс по “Медицина” в университета се обучават над 1250 чуждестранни студенти от 56 държави. Към момента са дипломирани 18 випуска лекари-чуждестранни граждани, намерили успешна професионална реализация в цял свят – Европа, САЩ, Индия и Австралия.

НОИ ОТКРИВА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ПРОГРАМАТА ПО ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ ЗА 2022 Г.
Националния осигурителен институт открива процедурата за избор на изпълнители на програмата по профилактика и рехабилитация за 2022 г. Заявленията за участие се подават до 25 февруари, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от НОИ.
В процедурата могат да участват бази на НОИ, болници, заведения за рехабилитация и долекуване и др. Пълната информация за задължителните изисквания, условията за финансиране на дейността, както и подробни указания за подготовката на предложението, са публикувани на сайта на НОИ в рубрика “Обезщетения”, раздел “Профилактика и рехабилитация”.
През 2021 г. НОИ сключи договори с 22 бази за общо 52 изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация. Програмата започна на 2 април и продължи до 31 декември 2021 г., като от нея се възползваха общо 37 728 души.