НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.01.2021)

В РАМКИТЕ НА ДЕНОНОЩИЕ 598 СА РЕГИСТРИРАНИТЕ ЗАБОЛЕЛИ ОТ COVID-19, ИЗЛЕКУВАНИТЕ СА 627
598 са новодиагностицираните с лица у нас през последните 24 часа. От тях 366 са установени с PCR, а 232 – с бързи антигенни тестове. 13 279 са общо направените през изминалото денонощие тестове. 3690 от тях са PCR, а 9589 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 26; Бургас – 42; Варна – 18; Велико Търново – 8; Видин – 3; Враца – 13; Габрово – 4; Добрич – 7; Кърджали – 7; Кюстендил – 23; Ловеч – 7; Монтана – 10; Пазарджик – 38; Перник – 5; Плевен – 33; Пловдив – 50; Разград – 1; Русе – 22; Силистра – 7; Сливен – 24; Смолян – 4; София област – 25; София град – 150; Стара Загора – 16; Търговище – 6; Хасково – 24; Шумен – 16; Ямбол – 9.
Общо 217 014 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. 26 448 от тях са активни. 181 622 са излекуваните лица, от които 627 са регистрирани през последното денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 2865 пациенти. 265 от тях се намират в интензивни структури.
У нас към момента срещу COVID-19 са се ваксинирали общо 32 917 лица, 3795 от които са го направили през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 9462 лица-медицински служители. 19 нови случая са регистрирани през последното денонощие, от които 2 са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 4 – при санитари, 1 – при фелдшер и 4 – при друг медицински персонал.
8944 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. Нови 28 случая са регистрирани през изминалото денонощие

ДНЕВНАТА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ У НАС Е СПАДНАЛА ПОД 100 НА 100 000 ДУШИ НАСЕЛЕНИЕ
Дневната заболеваемост у нас е спаднала под 100 на 100 000 души население, съобщи министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Запазва се тенденцията за по-голям брой на излекуваните от коронавирусна инфекция спрямо потвърдените нови заразени, съобщи БНР.
„По отношение на мерките България въпреки ниския индекс на строгост на мерките продължава да поддържа изключително добри нива на заболеваемост в сравнение с всички други европейски страни, което показва, че ние умело ръководим пандемията на територията на страната и постигаме изключително добър резултат въпреки, бих казал, приемливите и не толкова строги мерки в сравнение с ЕС“, изтъкна проф. Ангелов.
„България е на 27-о място в ЕС по заболеваемост и на 6-о на Балканския полуостров. По отношение на смъртността тя достигна 11,5 на 100 000, което ни отрежда 11-о място в ЕС“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
У нас само три са областите в „червената зона“ със заболеваемост над 120 на 100 000 – това са Враца, Кюстендил и Плевен. Други 6 области са в „жълтата“ група от 20 до 60 на 100 000. Най-ниска е заболеваемостта в Търговище за последните 14 дни – 38 на 100 000, най-висока е в Кюстендил – 154 на 100 000.
Министър Ангелов уточни, че масовата ваксинация може да започне в края на февруари при условие, че ваксината на “АстраЗенека” получи одобрение от Европейската комисия.

ГОТОВИ СА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ, ПО КОИТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ
Противоепидемичните мерки, по които ще се проведат парламентарните избори, са готови и днес ще бъдат разгледани от междуведомствена комисия в Министерството на здравеопазването , информира БНР като се позова на здравния министър Костадин Ангелов.
Членовете на секционните избирателни комисии ще имат възможност да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 и ще получат защитни предпазни средства, каза доц. Ангелов.
„Фокусът на всичко онова, което правим по отношение на изборите е да държим тази пандемия на каишка. Мерките, които правим наистина се работят в министерството на здравеопазването, те вече са готови. Ние днес ще го разгледаме“, изтъкна министър Ангелов.
„Нашите усилия ще бъдат насочени основно към мобилните секционни избирателни комисии, които ще влизат в контакт с лица, български граждани, които са поставени в изолация или в карантина. Тези, които изявят желание, могат да бъдат ваксинирани“, каза още министърът.

ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ТРЯБВА ДА ГО ЗАЯВЯТ ПРЕД ЛИЧНИТЕ СИ ЛЕКАРИ
Всички, които желаят да бъдат ваксинирани, трябва да заявят желанието си пред личните си лекари, съобщиха от Българския лекарски съюз.
Записването, за безплатното и доброволно имунизиране срещу COVID-19, може да бъде осъществено по телефона или при лично посещение при общопрактикуващия лекар. Списъците ще бъдат непрекъснато допълвани с актуална информация. Така личните лекари ще разполагат с информация, за да могат максимално адекватно и своевременно да информират и имунизират желаещите, когато ваксините бъдат доставени. Очакванията са до края на февруари да започне четвъртата фаза от Националния ваксинационен план, която е част от масовата ваксинация.

Доц. Михаил Околийски: ПО-ВАЖНОТО Е НЕ САМО КАК СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ВАКСИНИТЕ МЕЖДУ СТРАНИТЕ, НО И В САМИТЕ СТРАНИ
„Необходимо е всяка страна да положи усилия не само да създаде имидж, че ваксинацията се случва по справедлив начин, но това наистина на практика да е така.“ Това каза пред БНР доц. Михаил Околийски от представителството на Световната здравна организация у нас
„Ситуацията е проблемна и динамична. Оказва се, че производството на ваксини не е в желаното темпо и те не могат да бъдат предоставени така, както са договорени“, посочи Околийски в предаването „Хоризонт до обед“. „В Холандия и Германия, които съфинансираха разработването на ваксините със сериозни финансови средства, ваксините също не са в очаквания и договорен размер“, допълни доц. Михаил Околийски. „По-важното е не само как се разпределят ваксините между страните, но и в самите страни, на национална база. Кой има достъп до тях, спазва ли се ваксинационният план, какви са темповете на изпълнението му“, коментира още той.
Относно бунтовете срещу мерките и ваксините, които се случват на фона на недоволството от недостига на ваксини Михаил Околийски отбеляза: „Хората сме страшно субективни същества. Невинаги правим избора си, базиран на всички правилни преценки и обективни реалности около нас и сме много страстни в преследването на подобен тип цели. Много голяма част от тези хора, които протестират по този краен, често брутален начин, са хора, които изпитват много голям страх за това какво се случва. Нямат достатъчно информация за истинските параметри на пандемията. Изпитват силно недоверие в правителството.“

БЧК с призив: НЕКА УВАЖАВАМЕ ДЕНОНОЩНИТЕ УСИЛИЯ НА ЛЕКАРИТЕ, МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ, ЛАБОРАНТИТЕ, ФЕЛДШЕРИТЕ И САНИТАРИТЕ
Нека не обезсмисляме жертвата на медиците, които загинаха, изпълнявайки своя дълг към обществото. Нека помним и с болка в сърцата почетем паметта на хората, които напуснаха този свят, поразени от COVID-19. Това се посочва в призив на Българския Червен кръст, в който се апелира за отговорно спазване на противоепидемичните мерки, информира Zdrave.net.
Нека уважаваме денонощните усилия на лекарите, медицинските сестри, лаборантите, фелдшерите и санитарите, които вече близо година рискуват живота си, водейки битка за нашия, гласи позицията на БЧК и се изтъква, че няма по-висша ценност от човешкия живот и само така ще можем да прегърнем своите близки и да се върнем към нормалността.
„Вече близо година целият свят, в т.ч. и България, се намират в напълно нова и изключително тежка кризисна ситуация, породена от пандемията от COVID-19. За съжаление, динамичната обстановка и новата мутация на вируса, принудиха повечето държави в Европа да въведат максимално строги мерки и ограничения, както и да вземат някои непопулярни решения, имащи пряко отношение към различните общности“, отбелязват от БЧК. От там допълват, че макар и значително по-либерални, въведените противоепидемични мерки у нас са изцяло насочени към опазване живота и здравето на всеки български гражданин. И въпреки че истинското предизвикателство се оказа индивидуалната отговорност на всеки от нас, мерките доказаха, че са работещи.
БЧК, в ролята ѝ на най-голямата хуманитарна организация у нас, която подпомага държавните институции в борбата им срещу коронавируса, и която ежедневно се сблъсква с последиците от налаганите ограничения, ясно осъзнава трудността на ситуацията, в която всички ние сме поставени. Вече 11 месеца чрез своите доброволци и областни структури ние не спираме да подпомагаме не само лечебните заведения в цялата страна и медиците, работещи на първа линия, но и хилядите българи, засегнати по един или друг начин от пандемията и нейните неизбежни икономически и социални последици, допълват от там. От БЧК обаче подчертават, че човешкият живот е безценен, и че силната икономика се движи от здрави хора.
Промяната в поведението води до промяна и на моментната картина. Тя може да продължи да се подобрява или да обезсмисли всички положени до момента усилия и да ни върне към заболеваемостта от месеците ноември и декември, предупреждават от хуманитарната организация.

ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА У НАС СА ОБРАЗУВАНИ НАД 3000 ДОСЪДЕБНИ ПРОИЗВОДСТВА ЗА НЕСПАЗВАНЕ НА КАРАНТИНАТА
Над 3000 досъдебни производства за неспазване на карантината са образувани у нас от обявяването на извънредно положение на 13 март 2020 г. досега. Това заяви пред БНТ министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. По думите му оттогава до днес съдилищата са произнесли 600 присъди за бягство от задължителна изолация, има и 2 ефективни присъди – лишаване от свобода и глоба.
Няма регистрирани телефонни измами, свързани с ваксините, допълни министърът.
“Всяка доставка на ваксини е предварително организирана, изчаква се на летище София или на границата и се поема от автомобили на МВР, прекарва се, до където са разпоредили здравните власти, включително Варна и Бургас”, обясни той.
От 13 март миналата година близо 5000 полицаи са били заразени с коронавирус, в момента на лечение са около 300. Починали са 32-ма служители не реда, каза Христо Терзийски.
„Заразяването не е задължително да е било по време на изпълнение на служебни задължения, но доста ресурси са отделени за МВР болницата“, поясни той и коментира, че като цяло процентът на заболелите е сравнително малък.
“В края на миналата година бяха отделени извънбюджетни средства в размер на 7 млн. лв. за закупуване на нова техника и апаратура. В момента започна ваксинацията на лекари – 113 лекари от МВР болница са ваксинирани, около 100 от тях и с втората ваксина”, посочи министърът.
Приблизително 11 000 служители на МВР ще бъдат ваксинирани, което е около 25% от целия състав, уточни той.

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ОКОНЧАТЕЛНО УПРАВИТЕЛИТЕ НА БОЛНИЦИ ДА МОГАТ ДА РАБОТЯТ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА СИ
Народното събрание гласува днес и на първо, и на второ четене промяната в Закона за лечебните заведения, с която се дава право на управителите на лечебни заведения да работят не само като преподаватели, но и по специалността си. Поправката беше приета на първо четене със 159 гласа „за“, два гласа – „против“ и два гласа – „въздържал се“, а на второ четете – със 166 „за“, един глас – „против“ и три гласа – „въздържал се“. Гласуването на промяната беше извършено в спешен порядък заради предстоящото сключване на договори на болниците с НЗОК, както и защото не бяха постъпили никакви предложения по време на дебатите на първо четене, съобщи Zdrave.net.
Причината за промяната беше приетият през 2019 г. Закон за публичните предприятия, който забранява на управителите им да работят с втори договор.
През октомври миналата година Народното събрание направи изключение за управителите и директорите на лечебните заведения, които влизат в обхвата на ЗПП, и им позволи да работят като университетски преподаватели, припомнят от здравния портал С приетата днес поправка им се разрешава да работят и по специалността си като лекари или лекари по дентална медицина.

20 МЛН. ЛВ. Е НЕРАЗПРЕДЕЛЕНАТА ЧАСТ ОТ РЕЗЕРВА НА НЗОК ЗА 2021 Г.
Неразпределената част от резерва на НЗОК за 2021 г. е в размер на 20 млн. лева. Това казва председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева по време на заседанието на 21 януари, съобщи Zdrvave.net.
По думите на г-жа Начева бюджетът е така разпределен, че да отразява реалните плащания, в които се представят авансово платените средства в края на миналата година, и е равномерно разпределен по месеци. Разликата спрямо параметрите по Закона за бюджета е оставена в последния месец на годината.
„В първичната медицинска помощ е предвиден ръст от 7.6% средно увеличение на средствата за 2021 г. спрямо 2020 г. За специализираната помощ е 9% средно. За плащанията в денталната помощ бих казала, че се запазват на нивото, достигнато през предходната година. За медико-диагностични дейности – също. И за болнична медицинска помощ ръстът е 7% на средствата“, казва Начева. Тя уточнява, че за болнична медицинска помощ преразпределение на средствата ще се извършва на ниво районни каси.
„На базата на това преразпределение на следващото заседание ще разгледаме вече и разпределението по лечебни заведения. На този етап на всички е предвидено 7% ръст на средствата. Ако има нови дейности или разширяване обхвата на дейността, ще го обсъдим, като получим необходимата информация от районните каси, за да се вземе решение какво е бюджетното въздействие на тези допълнителни дейности върху бюджета за тази година“, каза Начева.
„Изискванията са спазени. Ръстът е разпределен равномерно за всички. Не знам дали е справедливо, но е по равно“, казва членът на Надзорния съвет Григор Димитров.
Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев допълва, че нови договори или нови дейности ще бъдат обсъждани за всеки конкретен случай.

НЗОК ВЕЧЕ НЯМА ПРОСРОЧЕНИ ПЛАЩАНИЯ КЪМ ЧУЖДИ ЗДРАВНИ КАСИ
НЗОК вече няма просрочени плащания към чужди здравни каси. Това съобщава управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев по време на заседанието на Надзорния съвет, провело се на 21 януари, информира Zdrave.net.
Председателят на Надзора Жени Начева отбелязва, че в бюджета на Касата са разпределени 85 млн. лв. за лечение в чужбина. „На този етап разпределяме 60 млн. лв. Оставяме един условен резерв от 25 млн. лв., който също ще е за плащания, но през последното тримесечие на годината ще бъде преразпределен, за да можем да реагираме в случаи на възникване на извънредни потребности или неочаквани нужди“, уточни Жени Начева.
Плащанията към съответните фондове вече се извършват спрямо датите на постъпване на исковете.

Д-р Румен Хичев: ЮЖНОАФРИКАНСКИЯТ ЩАМ Е ОПАСЕН
„Загрижен съм повече заради т.нар. южноафрикански щам, защото за него излязоха три независими научни проучвания, които установиха, че този вариант се измъква от защитата на ваксините. Резултатите са обезпокоителни“. Това каза пред БНР д-р Румен Хичев, ръководител на звено за борба с коронавируса в Министерството на здравеопазването в САЩ. Според него не е критичен проблемът с производствените мощности на фирмите производител на ваксините, а с логистиката и организацията.
„Недоверие към ваксините има навсякъде, което се дължи на мощна дезинформационна кампания“, изтъкна специалистът. По думите му не мерките, а разпространението на вируса е причина за проблемите на секторите от икономиката.
„Мерките са просто резултат от вирусното разпространение, докато то е неконтролируемо, те ще се налагат. Дори и след като се ваксинира даден индивид, това не означава, че не може да бъде инфектиран и да разпространи вируса. Вирусните ваксини, които циркулират, са от групата на ваксините, които осигуряват системен имунитет, защитават самия индивид от разболяване, но не гарантират, че вирусът не може да проникне в лигавицата на горните дихателни пътища и да се прехвърли от него на друг индивид, който няма имунитет. За предпазване на горните дихателни пътища трябва ваксина тип спрей“, подчерта д-р Хичев. Той допълни, че най-добри за предпазване са хирургичните маски, които са лесно достъпни за всички. И посъветва здравните власти у нас да изчакат поне месец с отпускането на мерките.

В БУРГАСКА ОБЛАСТ ЗАПОЧВА ИМУНИЗАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19 В ДОМОВЕТЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА
В Бургаска област започва имунизацията срещу COVID-19 в домовете за възрастни хора. Поставянето на ваксината ще става на място в социалните заведения, съобщи БНР като се позова на Регионална здравна инспекция – Бургас.
Имунизацията започва от дом „Анка и Цвета Върбанови“ в морския град. 24 души от общо 39 възрастни и персонал са пожелали да се ваксинират. „Създали сме организация с личния им лекар. Тези хора почти една година не са си прегръщали децата си. С нетърпение се очаква поставянето на тези ваксини, както от потребителите, така и от персонала, защото в крайна сметка за нас е важно, тъй като ние сме хората, които трябва да се грижим за тяхното здраве и живот“, съобщи директорът на дома Живка Турлакова.
195 флакона от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ бяха получени при последната пратка в РЗИ-Бургас за трите области – Бургас, Ямбол и Сливен.