НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.11.2019)

МЕДИЦИ, ПОЖАРНИКАРИ И ПОЛИЦАИ ПОМАГАХА НА ПАЦИЕНТИ ЗАРАДИ ИНЦИДЕНТ В УМБАЛСМ “ПИРОГОВ”
Кислородна система е избухнала във Второ вътрешно отделение на УМБАЛСМ „Пирогов“ около 4:00 часа на 27.11.2019 г. Сигналът е подаден малко преди 4 часа. Двама тежко болни пациенти са загубили живота си. Благодарение на бързата, адекватна и професионална реакция на дежурния екип 32 пациенти са евакуирани своевременно. След сигнал от дежурния екип, на мястото незабавно са се отзовали 12 пожарни коли, 36 пожарникари, 32 полицаи и 4 линейки което е позволило овладяване на инцидента без допълнителни жертви, информираха от болницата.
„В опасност е бил живота на повече от 80 души. Двама мъже са починали – на 68 и на 55 години. За останалите пострадали няма пряка опасност за живота. Държа да подчертая бързата реакция екипа на болницата, които са предприели всички действия, за да ограничат щетите до идването на пожарната. Искали са и други болници да помогнат на „Пирогов“, но това не се налага. Тук е бил и директорът на ВМА ген. Мутафчийски, но екипът се е справил сам“, каза на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че напълно изключват вероятността пожарът да е причинен от злонамерени действия. В момента продължава разследването под ръководството на Главна прокуратура. „Най-вероятно се е взривила кислородна бутилка, но това е работна версия и предстои експертите да влязат в помещението и да установят точната причина.
Университетска болница „Пирогов“ отвори гореща линия за близките на пациентите, настанени във Второ вътрешно уведомление: 02 91 54 540.
Софийска градска прокуратура образува наказателно производство за установяване на причините за възникване на инцидента и настъпилата смърт на двамата пострадали, съобщиха от държавното обвинение. Досъдебното производство се води за причиняване на смърт на повече от едно лице, поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – престъпление по чл. 123 ал.3 от НК, информира Zdrave.net.
Незабавно след възникване на инцидента и уведомяването на прокуратурата е създадена организация и са предприети процесуално-следствени действия от разследващи екипи, ръководени от СГП. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването се провежда от следователи от Национална следствена служба, които към момента извършват оглед на местопроизшествието с участието на вещи лица и експерти по пожарна безопасност. Разпитват се свидетели, изземва се документация от лечебното заведение.

БАПЗГ БЛАГОДАРИ ЗА АДЕКВАТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА МЕДИЦИТЕ, ПОЖАРНАТА И МВР ПРИ СПАСЯВАНЕТО НА БОЛНИ В “ПИРОГОВ”
“Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изказва своето признание, респект и благодарност към бързите, адекватни и смели действия на медицинските екипи, които помогнаха за евакуацията на застрашените от обгазяване пациенти веднага след инцидента с кислородната система във Второ вътрешно отделение на УМБАЛСМ “Пирогов” и по този начин спасиха живота на много хора.” Това се казва в отворено писмо до медиите, подписано от Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ, информира Desant.net.
“За съжаление при тежкия инцидент, вследствие на взривната вълна, двама пациенти загубиха живота си. Изказваме нашето съпричастие и подкрепа към семействата на загиналите в този изключително тежък за всички нас момент”, се казва още в текста.
От БАПЗГ благодарят и за бързата реакция на служителите на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”, ЦСМП – София и МВР, които са реагирали професионалнои и с действията си са защитили работещите и пациентите в болницата от нова опасност.
„Този тежък инцидент показа не само високия професионализъм и отговорност на медиците, пожарникарите и полицаите, но и съпричастието на обикновените хора. Той показа, че можем да бъдем обединени, да работим заедно, за да преодоляваме трудностите, които се изпречват пред нас и да вървим напред! Нека се отнасяме с уважение и респект към тези, които са избрали професии в името на здравето и живота на всички нас! „ – се казва още в писмото на БАПЗГ.

ТРИ СТОЛИЧНИ БОЛНИЦИ ЩЕ ОСИГУРЯВАТ СПЕШНИЯ ПРИЕМ НА ДЕЦА
Във връзка с полученото на 26.11.2019 г. в Министерство на здравеопазването писмо от директора на Столичната регионална здравна инспекция, с което д-р Данчо Пенчев уведомява министерството, че поради кадрови проблеми СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ преустановява приема на деца, нуждаещи се от интензивно лечение и дихателна реанимация, МЗ информира:
Считано от днес, 27 ноември, спешният прием на деца, при които е необходимо провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, се осъществява от лечебните заведения УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Национална кардиологична болница и УМБАЛ „Александровска“.
Директорите на трите болници са декларирали готовност лечебните заведения да поемат детската спешност на територията на София, допълниха от МЗ.
Информиран е и Центърът за спешна медицинска помощ – София. Транспортът на деца ще се осъществява до лечебните заведения със структури по педиатрия и с необходимото ниво на компетентност, което да гарантира оказването на качествена и навременна медицинска помощ на пациентите.

ВАС ОСТАВИ БЕЗ УВАЖЕНИЕ ЖАЛБАТА НА КАМАРАТА НА АРХИТЕКТИТЕ ЗА ОТКРИВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА ИНЖЕНЕРИНГ НА НАЦИОНАЛНАТА МНОГОПРОФИЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Със свое Решение от днес, 27.11.2019 г., Върховният административен съд остави без уважение жалбата на Камарата на архитектите в България. С това се потвърждава решението на министъра на здравеопазването за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница“, информираха от пресцентъра на МЗ.
Камарата на архитектите в България обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията решението на министъра на здравеопазването за откриване на обществената поръчка и жалбата на камарата беше оставена без уважение като неоснователна. С днешното си решение Върховният административен съд потвърждава решението на Комисията за защита на конкуренцията.
В момента обществената поръчка за избор на изпълнител за извършване на инженеринг на Национална детска болница е на етап разглеждане на постъпилите оферти от комисия, назначена от министъра на здравеопазването. Очаква се комисията да приключи своята работа в рамките на месец декември 2019 г.
Решението на ВАС е окончателно.

НАЦИОНАЛНАТА КАРДИОЛОГИЧНА БОЛНИЦА Е С НОВ ДИРЕКТОР
Доц. д-р Росен Петков е новият директор на Националната кардиологична болница. Това става ясно от обявените резултати от проведения този месец конкурс, информира Zdrave.net.
За директорския пост доц. Петков се е съревновавал с доц. Жоро Ничев. Първият е получил оценка 5,18, а вторият – 5,05. По информация на Zdrave.net досегашният директор на Кардиологичната болница проф. д-р Марио Станкев не е участвал в процедурата.
Доц. д-р Росен Петков е специалист по вътрешни болести, кардиология, пневмология и фтизиатрия. Член е на Европейското респираторно дружество, Европейско кардиологично дружество, Българска асоциация по утразвук в медицината и Български лекарски съюз. Научните му интереси са в областта на торакалната ехография, ехографски контрол на интервенционални манипулации, пулмология, кардиология и др.

БЛИЗО ШЕСТ ПЪТИ СА НАМАЛЕЛИ СТУДЕНТИТЕ МЕДИЦИ, КОИТО ТЕГЛЯТ КРЕДИТИ ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ
Почти пет пъти са намалели студентите, които теглят кредити за висше образование. Конкретно за следване на медицина кредитополучателите през тази година са около шест пъти по-малко, в сравнение с 2010 г . Това става ясно от данните на МОН, които образователният министър Красимир Вълчев е предоставил в отговор на парламентарен въпрос, информира Clinica.bg.
Законът за студентско кредитиране действа от 2010 г. Тогава 2841 младежи са се възползвали от заем, с който да покрият таксите си за обучение. През следващата 2011 г. кредитополучателите са били 3 978. При следващите две година интересът бележи почти незабележителен спад и остава сравнително стабилен – 3612 младежи да взели кредит през 2012 г. и 3143 през 2013 г. Оттам нататък започва значителен ежегоден спад, като през 2019 г. кредитополучателите са 460 – 440 български и 20 чужди граждани.
Спадът намира отражение при сумите, които са отпуснали банките. През 2010 година студентите са изтеглили кредити за над 14 млн. лв., а през 2019 г. – за над 5 млн. лв. Общо за десетте година, откакто студентското кредитиране действа у нас, банките са отпуснали над 142 млн. лв. заеми за следване в университет на 20 332 български и 577 чуждестранни студенти.