НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.09.2019)

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ОТ КАРЛОВСКАТА БОЛНИЦА ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ
„Не вярваме, че ще получим обещаното от директора на Карловската болница увеличение на заплатите ни от 1 октомври със 100 лв. Молбите за напускане на медицинските сестри от Вътрешното отделение на болницата също са готови. Готвим утре голям протест на площада в града, с подкрепа на колеги от цяла България и граждани“, казаха медицински сестри от болницата в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия, информира Zdrave.net.
Има реален риск Детското отделение в болницата в Карлово да затвори. След 2 седмици изтича срокът на предизвестието за напускане на медицинските сестри, които работят там.
„Нямаме увеличение на заплати от януари, когато бяха вдигнати със 70 лв. Това, което поискахме, не беше изпълнено. Първо поискахме две минимални работни заплати. След това стигнахме до 950 лв. основна заплата, но до този момент има само обещания. В момента заплатите ни вървят от 720 до 750 лв., а ние настояваме за 950 лв. Работим допълнително поне на половин щат или на друго място. Докарваме си допълнителни средства с извънреден труд, но ни казаха, че от следващия месец няма да имаме право да работим допълнително“, споделиха медицински специалисти.
Д-р Христо Пелев, директор на болницата в Карлово, обясни, че от 1 януари т.г. заедно с увеличението на минималната работна заплата, санитарите получават по 560 лв. месечно, медицинските сестри – 700-750 лв., а старшите медицински сестри – 800 лв. Той е предложил вариант на срещата с медицинските сестри, заедно с ръководството на общината, да се вдигне основната им заплата от 1 октомври със 100 лв., като рамката на техните възнаграждения ще стане 800-900 лв., а след това до декември те да получат сумата 952 лв. като месечна заплата.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ВЪЗОБНОВЯВА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА НАЦИОНАЛНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Министерството на здравеопазването възобновява обществената поръчка за избор на изпълнител за извършване на проектиране, строителство и авторски надзор на Национална многопрофилна детска болница, съобщиха от ведомството. Това става възможно след като Комисията за защита на конкуренцията не одобри искането за налагане на временна мярка “спиране на процедурата” по обществената поръчка за извършване на инженеринг на бъдещата детска болница.
Определението на КЗК не е обжалвано пред Върховния административен съд и към настоящия момент също е влязло в сила. Крайният срок за подаване на офертите се удължава до 15.10.2019 г.

УВЕЛИЧАВАТ СЕ ДЪЛГОВЕТЕ НА НЗОК КЪМ ЧУЖДИ ЗДРАВНИ КАСИ
Увеличават се дълговете на НЗОК към чужди здравни каси. До 30 юни тази година те са на стойност 271 млн. лв., спрямо 264 млн. през 2018 г. 135 млн. от задълженията са просрочени. Това съобщи управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев по време на представянето на Годишните отчети за бюджета и дейността на здравната каса за 2018 г. пред парламентарната ресорна комисия, информира Clinica.bg.
Той определи тенденцията на нарастване на задълженията като тревожна. Скокът на дълговете към здравни каси в европейските страни се дължи на това, че все повече пациенти искат да се лекуват в чужбина. „Иновативните терапии са на непосилни цени, те ще увеличават разходите на НЗОК”, коментира д-р Дечо Дечев. Той акцентира върху това, че българите се лекуват в чужбина на неколкократно по-високи цени, спрямо другите европейски граждани. Д-р Дечев даде пример с Германия, където дадена терапия за сънародниците ни е в пъти по-скъпа, спрямо тази за германците. Д-р Дечев апелира депутатите да поставят този проблем на европейско ниво. Депутатите от различните парламентарни групи се ангажираха да обсъдят с представителите си в европарламента възможностите за регулация на разходите на НЗОК за лечение на български граждани в чужбина.
През 2018 г. са издадени 609 заявления за лечение в чужбина, стана ясно от отчета на НЗОК. Най-честите заболявания, за чието лечение се издават формуляр за лечение в чужди клиники, са онкологичните, хематологичните, тумор на панкреас, карцином на бял дроб, матка и яйчници, чернодробни метастази, урологични и онкологични заболявания, очни и ортопедични заболявания. За лечение на деца са били издадени 265 формуляра. Те са били най-вече са ортопедични операции, коригиращи церебрални парализи, туморни образувания и други.

ТРИСТРАНКАТА НЕ ПРИЕ НОИ ДА ПЛАЩА ЗА ПЪРВИТЕ ТРИ ДНИ ОТ БОЛНИЧНИЯ ЛИСТ
Националният съвет за тристранно сътрудничество не одобри вчера предложения от депутати на „Воля” законопроект, в който се предлага обезщетението за първите три дни от болничния лист да се изплаща от Националния осигурителен институт. За това информира Clinica.bg като се позова на съобщение на БТА.
В момента първите три дни от болничния лист се плащат от работодателя, като обезщетението е 70% от заплатата. След това обезщетението се поема от фондовете на НОИ и покрива 80% от заплатата.
Предложението за промяна беше подкрепено принципно от работодателските организации с някои възражения и алтернативни предложения, а синдикатите и социалното министерство не се съгласиха с промените. Срещу тях се обяви и омбудсманът Диана Ковачева.
Социалният министър Бисер Петков не уточни дали ще има промяна в режима на изплащане на болничните и ако има, в каква посока ще е тя. Преди дни беше изнесена информация, че за първата половина от годината броят на болничните листове е по-голям, отколкото през цялата 2018 г. Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че управляващите са готови да се преборят с явлението “фалшиви болнични” и дори заплаши с арести на лекари. Работодателски съюзи пък съобщиха данни, според които около празниците броят на ползваните болнични се увеличава с 20-30%.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров: ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА ЩЕ ПОМОГНЕ ЗА РЕШАВАНЕТО НА ЧАСТ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
„Дигиталните решения са тези, които могат да послужат за преодоляване на част от проблемите в здравеопазването. Ролята на Български лекарски съюз е да гарантира на пациентите, които се обръщат към дадена дигитална платформа, че консултацията действително е направена от компетентен лекар. Лекар, който активно участва в продължаващото професионално медицинско обучение.“ Това заяви председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по време на форума организиран от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването – “От болноЛЕЧЕНИЕ към ЗДРАВЕопазване чрез ДИГИТАЛИЗАЦИЯ”. Събитието се проведе под патронажа на Н. Пр. Мюриел Берсе Коен, Посланик на Швейцария и е част от седмицата INNOVATION 4 HEALTH.
Д-р Маджаров добави още, че дигитализацията е пътят, по които лекарите ще могат да заслужат доверието на пациентите, които са ги избрали, предлагайки им алтернативен и лесен достъп до второ мнение в случай на колебание от тяхна страна.
“Българското здравеопазване може да стане по-добро, когато изградим единната национална здравно-информационна система. Навлизането на пациентско досие, електронна рецепта, електронно направление, възможността за обмен на данни между отделните структури, възможността за създаване на регистри от една страна ще гарантира сигурност на пациента, а от друга страна ще създаде предпоставки за прозрачна и добре контролирана здравна система“, коментира председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.

20 БРЕМЕННИ ПРЕМИНАХА БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ В “ПИРОГОВ”
Близо 20 бременни жени преминаха безплатни профилактични прегледи в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” днес. Те бяха прегледани лично от началника на Клиниката по кардиология проф. д-р Мария Миланова, д.м.н., съобщиха от лечебното заведение.
Профилактичните прегледи на бременни жени се проведоха по повод Световния ден на сърцето, който ще се отбележи в неделя. С тази инициатива Университетската болница за спешна медицинска помощ
подкрепи кампанията за Дружеството на кардиолозите в България и работна група “Сърдечно-съдов риск при жени” към Дружество на кардиолозите в България с председател проф. Миланова.
“Бременност и сърце” – Погрижете се за своето сърце!” е мотото на тазгодишната кампания на кардиологичното дружество. “Фокусът към бременните жени не е случаен. Бременността е онзи специален период от живота на една жена, по време на който има чести оплаквания от сърцебиене, ускорен пулс, ниско артериално налягане, отоци по долните крайници, задух и лесна уморяемост. Обикновено това е израз на физиологична адаптация, но понякога може да алармира за влошаване на сърдечна патология”, обяснява проф. Миланова. Тя допълни, че при появата на симптоми или нещо, което притеснява жените, те трябва да потърсят специализирана медицинска помощ.

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ ЩЕ СЕ СЪСТОИ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ
За трета поредна година днес, 27 септември, в медицински университет – София ще се състои Европейска нощ на учените, съобщиха от учебното заведение.
REFRESH е иновативен проект за Европейска нощ на учените 2018-2019, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“.
Учените от Центъра по Молекулна медицина и Катедра Медицинска Химия и Биохимия на Медицинския факултет ще запознаят посетителите с най-новите технологии за разчитане на гени, както и с възможностите за изследване едновременно на всички промени в нашия геном, протеом и метаболом. Желаещите ще разгледат най-модерните научни лаборатории за генетични, метаболитни и клетъчни изследвания в България, а млади учени ще демонстрират различни технологии.