НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.08.2021)

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ
Със 130 гласа „за“, 45 „против“ и 20 „въздържал се“ депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет, в който са предвидени 200,1 млн. лв. за Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net.
Народните представители бяха единодушни обаче, че трябва да се направят промени по разпределението на средствата в проекта.
Според депутата от БСП проф. Георги Михайлов в бюджета са засегнати само две теми – ваксинационната политика и терапевтичното овладяване на COVID кризата. „Трябва внимателно да се обмислят количествата медикаменти, които се купуват, особено на ремдесивир. Разяснителната кампания на министерството за ваксинацията далеч не е адекватна на това, което е нужно. Липсва и решение на проблема за децата и в бюджета трябва да се предвидят средства за промоция и превенция на детското здраве. Нашите предложения ще бъдат направени между първо и второ четене“, коментира проф. Михайлов вчера по време на дебатите.
В реплика към него народният представител от ДБ д-р Александър Симидчиев заяви, че можем да наваксаме ваксинациите и да достигнем средния за Европа темп, ако се предвидят достатъчно средства за кампания. Припомняме, че по време на заседание на Здравната комисия той предложи за тази цел да се отделят приблизително 8 млн. лв.
Предложения по промени в актуализацията на бюджета ще бъдат правени до 7 септември включително.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОСИГУРЯВА СЪЗДАВАНЕТО НА АМБУЛАТОРНА ПРОЦЕДУРА ЗА ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С ЛЕКА И СРЕДНА ФОРМА НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Министерство на здравеопазването изготви нормативна промяна, утвърждаваща създаването на амбулаторна процедура, заплащана от НЗОК. Тя включва диагностични и лечебни дейности и услуги, които ще се осъществяват в извънболничната помощ и които ще се предоставят на пациенти със заболяването COVID-19, информираха от пресцентъра на МЗ.
Тези диагностично-лечебни дейности включват и предписване на необходимите лекарствени продукти за домашно лечение на пациента, които ще се заплащат 100% от НЗОК.

1733 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС
1733 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 872 от които са установени с PCR, а 861 – с бързи антигенни тестове. Общо 23 298 са тестовете, направени за изминалите 24 часа. От тях 6901 са PCR, а 16 397 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 83; Бургас – 186; Варна – 126; Велико Търново – 67; Видин – 15; Враца – 16; Габрово – 21; Добрич – 26; Кърджали – 21; Кюстендил – 7; Ловеч – 22; Монтана – 26; Пазарджик – 100; Перник – 24; Плевен – 41; Пловдив – 179; Разград – 19; Русе – 78; Силистра – 31; Сливен – 47; Смолян – 24; София област – 34; София град – 218; Стара Загора – 114; Търговище – 48; Хасково – 76; Шумен – 45; Ямбол – 39.
В България към момента са потвърдени общо 448 431 случая на новия коронавирус. 26 007 от тях са активни. Излекувани са вече 403 777 лица. 485 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, са общо 3 163-ма. От тях 279 се намират в интензивни отделения или клиники.
2 269 759 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени общо у нас до момента. 13 412 от тях са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 13 728. Нови 20 случая са регистрирани през последното денонощие, като от тях 6 са установени при лекари, 3 – при медицински сестри, 4 – при санитари и 7 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 647. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 34.

МИНИСТЪР СТОЙЧО КАЦАРОВ ИЗДАДЕ НОВА ЗАПОВЕД ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ
Считано от сряда, 1 септември, от държави, попадащи в червена зона, на територията на България се допускат и чуждестранни студенти, притежаващи виза тип „Д“ за дългосрочно пребиваване с цел обучение. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес, 27 август, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
От здравното ведомство припомнят, че ученици, студенти и докторанти, които живеят в Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до България с цел обучение, както и ученици, студенти и докторанти, които живеят в България и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния с цел обучение, се допускат на територията на страната, без да е необходимо да представят документи за COVID-19.
Също от 1 септември Република Северна Македония, Черна гора, Република Косово, Република Казахстан, Съединени Американски щати, Света Лусия, Федерация Сейнт Китс и Нейвис и Ирландия попадат в червената зона. Това става с промяна в списъка на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България.
От 1 септември от червена в оранжева зона преминава Италия, а от зелена в оранжева – Германия, Естония, Хърватия, Италия и Сан Марино. Румъния вече преминава в зелената зона.
Със същата заповед се създава списък на държавите, чиито сертификати за ваксинация, изследване и преболедуване на COVID-19 се считат за равностойни на цифровия COVID сертификат на ЕС. Това са: Република Северна Македония, Република Сан Марино, Конфедерация Швейцария, Република Турция, Украйна, Държавата град Ватикан (само по отношение на издаваните сертификати за ваксинация).

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев: НЗОК СЕ РАЗПЛАЩА ПО ГРАФИК И НЯМА ДА СПРЕ ПЛАЩАНИЯТА
НЗОК се разплаща по график и няма да спре плащанията. В това бе категоричен пред БНТ управителят на НЗОК проф. Петко Салчев, информира Zdrave.net.
Той коментира амбулаторния пакет за лечение в извънболничната помощ, като обясни, че разчетите са направени и касата има достатъчно средства да ги заплати.
„При разчетите искахме допълнително около 25 млн. лева за изследванията, които ще бъдат правени, бяхме заделили 5 млн. за колегите в първичната помощ, 5 млн. лв. в специализираната извънболнична помощ. Сега може би ще преструктурираме малко парите, защото вчера Надзорът прие друг вариант на методиката. Средствата ще бъдат достатъчни и смятам, че Касата и от миналата година, и тази година не е спряла да се разплаща със своите договорни партньори. Има достатъчно средства и искам да успокоя, че ние няма да спрем плащанията“, обясни управителят на НЗОК.
Проф. Салчев поясни, че пациентът задължително трябва да посети лекар, за да може да получи лекарствата, определени в амбулаторния пакет. Трябва да бъде прегледан, да му бъдат направени изследванията, по електронен път ще му бъде изписана рецепта и ще му се предоставят лекарства, разясни той.
Проф. Салчев допълни и че НЗОК се е разплатила по методиката за работа в неблагоприятни условия към болниците и извънболничната помощ. Той коментира и напрежението в съсловието, свързано с нея. „Договорът за разплащане по методиката за лекарите, които са на първа линия, споразумението, е подписано от Лекарския съюз и от Надзорния съвет. Вчера изпратихме едно писмо, в което имаше доста въпроси от колегите от болничната помощ, обяснихме тези неща и мисля, че сме се разплатили. За следващия месец има лека промяна – ако много рязко скочат заболелите в този период, ние също да реагираме по съответния начин“, каза проф. Салчев. Той съобщи още, че вчера на БЛС е изпратено решението на Надзорния съвет на НЗОК цените на трите клинични пътеки за лечение на пациенти с COVID-19 да се увеличат на 1400 лв., както и предложение това да залегне в анекс към Националния рамков договор. „Освен това вдигаме обемите на част от т.нар. роботизирана хирургия“, допълни управителят на НЗОК. Чакаме Лекарския съюз и тяхната реакция, посочи той.
Във връзка на премахването на болничните лимити проф. Салчев заяви, че към момента няма лимити, а определени месечни стойности на лечебните заведения. Ако тази стойност бъде надвишена, има механизъм, който да компенсира тези неща. „В момента няма проблем, защото те не могат да достигнат месечните си стойности поради кризата“, обясни той.

Министър Стойчо Кацаров: ПЛАНИРАМЕ ПОНЕ 150 COVID ЗОНИ ДА БЪДАТ РАЗКРИТИ В ДИАГНОСТИЧНО-КОНСУЛТАТИВНИ ЦЕНТРОВЕ В СТРАНАТА
У нас вече функционират 39 от така наречените COVID зони към медицински центрове или диагностично-консултативни центрове. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който посети COVID зоната в ДКЦ-12 в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Нашето желание е да осигурим възможност за лечение на пациентите с COVID-19 без да се налага да влизат в болница. Надявам се в рамките на една до две седмици да бъдат разкрити поне 150 такива COVID зони в страната. Те ще бъдат равномерно разпределени географски, така че пациенти с COVID от цялата страна да имат възможност да получат клинични прегледи, лабораторни изследвания, да им бъдат направени рентгенови снимки и изписани безплатни лекарства,“ посочи министър Кацаров и уточни, че става въпрос за пациенти с леки или със средно тежки симптоми.
„По този начин няма да се смесват потоците с другите пациенти, ще се намали натискът върху болниците. На всеки едни от центровете ще бъдат предоставени пулсоксиметри. На ДКЦ-12 предоставихме 30. Те от своя страна ще ги предоставят на пациентите за временно ползване, за да могат да си измерват сатурацията в домашни условия,“ обясни здравният министър. Той каза още, че вероятно ще са необходими седем до десет дни преди да започне безплатното изписване на лекарства за пациентите с леки или със средно тежки симптоми.
„НЗОК досега е плащала само лекарства за лечение на хроничноболни за домашно лечение. За пръв път Касата започва да изплаща лекарства за болни с COVID на домашно лечение и това наложи изменение в няколко наредби,“ обясни д-р Кацаров.
Всеки център ще получи подкрепа чрез осигуряване на апаратура, която да използва при лечението на COVID болни. Тя се осигурява от Министерството на здравеопазването, като за нея са заделени 10 млн. лв.

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК ПРИЕ ПРОМЕНИТЕ В МЕТОДИКАТА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА МЕДИЦИ И СТОМАТОЛОЗИ, РАБОТЕЩИ ПРИ НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ В ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА
Надзорният съвет на НЗОК прие на вчерашното си заседание Методика за изменение и допълнение на „Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка“. Това става ясно от писмото, изпратено за сведение до БЛС и публикувано на страницата на БЛС, съобщиха от Zdrave.net.
Методиката е в сила от 30 юни. На изпълнител на специализирана извънболнична медицинска помощ – медицински център, диагностично-консултативен център или медико-дентален център ще се заплаща 30 000 лв. месечно за срока на обявена с решение на Министерския съвет извънредна епидемична обстановка. Заплащането е за работа при неблагоприятни условия за лечение на здравноосигурени лица с потвърден COVD-19, верифициран в Националната информационна система за борба с COVID, които са с лека или лека към средна степен на тежест на заболяването. В тази сума ще влизат и прегледите на здравнонеосигурените лица. За извършен и отчетен преглед на здравноосигурените ще се заплаща по 25.00 лв.
За да бъдат получени средствата, трябва да бъдат извършени от лекаря-специалист, работещ по договора с НЗОК, до два прегледа на един пациент в рамките на 10 календарни дни от датата на доказване на заболяването, който включва и измерване на кислородна сатурация и ЕКГ. При необходимост и по преценка на лекуващия лекар, при преглед на пациента се назначават изследвания ПКК, CRP, ALAT, креатинин, фибриноген; рентгенография на гръден кош и бял дроб; микробиологично изследване на гърлен секрет, носен секрет и храчка. Прегледът и назначените изследвания се отразяват в амбулаторен лист като посещение за консултация с основна диагноза COVID и се включват в ежемесечния електронен отчет на съответния лекар, осъществил дейността.
При липса на структура за образна диагностика, клинична или микробиологична лаборатория в медицинския или медико-денталния център, същият насочва пациента към най-близкото лечебно заведение на територията на населеното място с направление. При необходимост лекуващият лекар може да назначи лекарствени продукти за домашно лечение, показани за състоянието на пациента, при условие че същите са посочени в Позитивния лекарствен списък.
Отпада изискването отчетената дейност на изпълнителите на медицинска и дентална помощ да е не по-малко от 50% от средномесечната стойност за 2021 г. при заболеваемост от COVID-19 над 250 на 100 000 души и хоспитализирани пациенти среднодневно над 2500 на месечна база. Данните за заболеваемостта са съгласно средномесечната стойност от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

НАЗДОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК УВЕЛИЧИ С 200 ЛЕВА ТРИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Надзорният съвет на НЗОК е приел на вчерашното си заседание увеличението на цените на клиничните пътеки, по които се лекува COVID и същевременно е допълнил изискванията към тях. Това става ясно от предложения Анекс към НРД 2020-2022, изпратен до Българския лекарски съюз, информира Zdrave.net.
Клиничните пътеки № 39, № 48 и № 104 ще бъдат заплащани на цена 1400 лв., вместо на досегашната от 1200 лв., по време на въведените противоепидемични мерки на територията на цялата страна. НЗОК ще плаща за потвърдените случаи на COVID-19, които трябва да бъдат доказани с положителен резултат при приемане за хоспитализация, или с направен по време на хоспитализацията PCR-тест, или с тест за откриване антиген на SARS-CoV-2.
В КП № 39 „Диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18 годишна възраст“ и № 104 „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения“ е добавено, че Компютърна томография на гръден кош се извършва по преценка на лекуващия лекар.
Конвенционалната рентгенография на белите дробове е достатъчна като първи метод на избор при лабораторно потвърдени пациенти със симптоматика от страна на дихателната система, както и при симптомни, лабораторно непотвърдени пациенти.
Компютърна томография на гръден кош се провежда при лабораторно потвърдени пациенти със симптоматика от страна на дихателната система и негативен/неубедителен резултат от конвенционалната рентгенография. Провежда се при средно и тежко болни пациенти, показващи белези на усложнение.
Като се има предвид високата вероятност за влошаване на бъбречната функция от приложението на йод-базирани контрастни материи, контраст-усилената Компютърна томография трябва да се преценява след анализ полза/риск. Контраст-усилените протоколи са показани при съмнение за белодробен тромбемболизъм, системни емболии или хеморагии.
В Условия за сключване на договор и за изпълнение на КП № 39 се добавя „Компютъртомографски апарат на територията на населеното място с осигурен достъп за болницата 24 часа в денонощието“, но това условие липсва при КП № 104.
Компютърна томография на гръден кош е добавена в изискванията и по клинична пътека № 48 Диагностика и лечение на бронхопневмония в детска възраст“. Процедурата се извършва по преценка на лекуващия лекар, при строги клинични индикации и съобразено отношение полза/риск. Конвенционалната рентгенография на белите дробове е достатъчно информативна като първи метод на избор при лабораторно потвърдени пациенти със симптоматика от страна на дихателната система. Провежда се при клиника на усложнение на заболяването, след изчерпване на възможностите на диагностични методи, неизползващи йонизиращо лъчение.
Договорът за изменение и допълнение на НРД за медицинските дейности за 2020 – 2022 г. предстои да бъде подписан от БЛС и ще влезе в сила от датата на обнародването му в „Държавен вестник“.

ОТ НЗОК НАПРАВИХА УТОЧНЕНИЕ ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ ЩЕ БЪДАТ ПОЛУЧАВАНИ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ 1000 ЛВ. ЗА МЕДИЦИНСКИЯ И НЕМЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ
От НЗОК направиха уточнение при какви условия ще бъдат получавани допълнителните 1000 лв. за медицинския и немедицинския персонал, който лекува и се грижи за пациенти с коронавирусна инфекция. То е изпратено до БЛС след заседанието на Надзорния съвет на фонда, проведено на 26 август, информира Zdrave.net.
Право на допълнителни възнаграждения има наетият персонал в лечебните заведения, сключили договор за която и да е от трите клинични пътеки (КП) № 39, № 48 и № 104, който пряко е извършил дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с потвърдена инфекция с COVID-19.
Допълнителни възнаграждения може да получава и персоналът, пряко извършил дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с потвърдена инфекция с COVID-19, без значение от КП, по която се лекува пациента, на база реално отработено време (дежурства) по график спрямо месечния норматив. Процентът на реално отработените часове за месеца обаче не може да надвишава 100% (1,00).
Специалистите, които работят в други отделения, но присъствено консултират пациенти с потвърдена инфекция с COVID-19, също имат право на допълнителни възнаграждения, стига консултацията да е вписана в ИЗ на пациента. В тези случаи за реално отработено време се смята денят на консултацията.
Нетното допълнително възнаграждение се изчислява като процент на реално отработените часове за месеца (реално отработено време (дежурства) по график спрямо месечния норматив) се умножи по 1000 лв.
Медицинският и немедицински персонал, нает на трудов договор и работил по график в спешно отделение или в структурите за медико-диагностични изследвания, който е извършвал дейностите по наблюдение, диагностика, лечение, осигуряване на здравни грижи (в това число транспорт и пряко обслужване) за пациенти, с потвърдена инфекция с COVID-19, получава допълнителни възнаграждения на основание реално отработеното време по график, на база работен ден или дежурство.
Броят на персонала, нает на трудов договор и извършвал лабораторни изследвания PCR за инфекция COVID-19, който следва да получи допълнителни възнаграждения, се определя на база на извършените изследвания общо за календарния месец, независимо от резултата на изследването.
Касата уведомява и ръководителите на лечебните заведения, изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности, че следва да спазват Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

БЪЛГАРСКИЯТ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ ПРЕДЛОЖИ БОЛНИЧНИТЕ ФАРМАЦЕВТИ ДА ПОЛУЧАВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА ЗА РАБОТА В РИСКОВА СРЕДА
Българският фармацевтичен съюз предложи болничните фармацевти да имат право на допълнителните средства за работа в рискова среда, информира Zdrave.net.
„УС на БФС изразява за пореден път силното си обезпокоение поради неравно третиране в действащото законодателство на магистър-фармацевтите, които работят в болнични лечебни заведения“, се посочва в официално становище на съсловната организация.
От БФС изтъкват, че фармацевтите, които работят в аптеките на болничните лечебни заведения, имат пряк контакт както с пациенти, така и с останалия медицински персонал, който полага грижи за лечението на пациенти, боледуващи от COVID-19. Магистър-фармацевтите получават и осигуряват движението на всички лекарствени продукти за лечението на пациентите, боледуващи от COVID -19, в болницата, включително ремдесивир, отговорят за правилното им съхранение и отчитане. Част от тях, които имат придобита специалност по Клинична фармация, участват и в определяне на лекарствената терапия и визитация на пациенти.
От там поясняват, че действащата уредба на Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. обхваща помощник-фармацевти от състава на болничните аптеки, които са специалисти по здравни грижи и имат право на допълнително трудово възнаграждение от 360,00 лева месечно. В същото време техните ръководители от аптеката, магистър-фармацевтите, нямат право на никакво допълнително възнаграждение. По данни на БФС от началото на разпространението в страната на заразната болест COVID-19 много членове на болничния персонал, включително магистър-фармацевти, са боледували и са понесли тежестта на професионалния си риск и продължават да бъдат изложени на него, изтъкват от там.
Според БФС е налице пропуск в закона по отношение на магистър-фармацевтите. Според изчисленията на съюза работещи в болнични лечебни заведения такива кадри са около 400 души за страната. За допълнителните средства за тях ще са нужни около 1 млн. лева на фона на актуализацията в бюджета на НЗОК с около 120 млн. лв.
„За да бъде преодоляно създаденото от нормативната празнота положение БФС настоява да бъде допълнен текстът на чл. 5, ал. 1 като се създаде нова т. 4, която ще е основание за заплащане на допълнително трудово възнаграждение от 600,00 лева месечно на магистър-фармацевтите, работещи в болнични лечебни заведения“, е конкретното предложение на съсловната организация за промени в Закона за бюджета на НЗОК.
Според БФС по този начин ще бъде в пълна степен възстановено създалото се неравноправно положение, в което са поставени магистър-фармацевтите, работещи в болнични лечебни заведения. В противен случай е налице основание за сезиране на Комисия за защита от дискриминацията и за претендиране на обезщетения от магистър- фармацевтите по съдебен ред, заявяват от съсловната организация.

Доц. д-р Любомир Киров: РЕШЕНИЕТО ЗА СЪЗДАВАНЕ НА COVID ПАКЕТ В ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ Е НЕДОМИСЛЕНО И НЕИЗДЪРЖАНО ПРОФЕСИОНАЛНО
Като недомислено и неиздържано професионално определи приетото решение от Надзорния съвет на НЗОК, свързано със създаването на COVID пакета в извънболничната помощ, председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров. Потърсихме мнението му по актуалната тема, свързана с амбицията на здравните власти да прехвърлят по-голямата част от диагностиката и лечението на леките случаи в извънболничната помощ, съобщиха от Zdrave.net.
Това решение в този си вид не би донесло полза нито за пациентите, нито за лекарите, категоричен бе доц. Киров. По думите му с така приетия вариант се прави опит да се прехвърли по-голяма отговорност към специалистите в извънболничната помощ, но това е направено по начин, който не е медицински издържан.
НСОПЛБ преди дни вече изказа своето становище с редица въпроси и възражения, които касаеха основно работата на личните лекари. Сега, според доц. Киров, същото ще направят и колегите им от СИМП.
Доц. Киров подчерта, че това предложение не е издържано нито от медицинска, нито от финансова гледна точка. „Въпросът е какво се цели с всичко това. И ако идеята е да е по-добре и за пациентите, и за лекарите – не, няма да е“, заяви той.
Председателят на НСОПЛБ повдигна и редица въпроси, свързани с изказването по-рано днес на здравния министър д-р Кацаров, че в страната ще се създадат над 100 COVID зони в медицински или диагностично-консултативни центрове. Кой ще работи в тези зони, какво точно ще се извършва в тях, какви пациенти ще се приемат, попита той.
„Има медицина, базирана на доказателствата. Това, което се предлага, е базирано на всичко друго, но не и на медицината“, категоричен бе той.

МЗ И БЧК ЩЕ ПРОВЕДАТ В РУСЕ ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19
В периода 30 август – 2 септември доброволци на Българския Червен кръст – Русе ще раздават информационни брошури за безопасността и ефективността на ваксините на територията на Русенска област в градовете Две могили, Ценово, Бяла и Русе. Акцията е част от информационната кампания, която Министерството на здравеопазването провежда съвместно с Областна администрация – Русе и РЗИ-Русе. Целта е до хората да достига достъпна и проверена информация относно ползите от имунизацията срещу COVID-19, което от своя страна да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
В понеделник, 30 август, акцията ще стартира в 11:00 часа в центъра на град Две могили, а в ранните следобедни часове ще продължи и в селата Баниска и Батишница. На следващия ден, 31 август, доброволци ще раздават брошури и на територията на община Ценово, в селата Ценово и Долна студена. На 1 септември акцията ще продължи на територията на град Бяла. На 2 септември от 11:00 часа мобилни екипи от доброволци ще разпространяват информационни материали в центъра на град Русе.