НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.07.2021)

ПАРИТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА МЕДИЦИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ ВЕЧЕ СА НАЛИЧНИ
Постановлението на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по бюджета на МЗ за 2021 г., с което се осигурява устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19, вече е обнародвано в „Държавен вестник“, информира Zdrave.net.
Общата сума на допълнителните разходи и трансфери е 37 млн. лв. От тях 7 млн. лв. са за изплащане на допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на служители в системата на МЗ и подведомствените му разпоредители с бюджет, работещи при неблагоприятни условия на труд по време на обявената извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на COVID-19. С 30 млн. лв. пък се увеличава размера на предоставения трансфер по бюджета на НЗОК за осигуряване на средства за заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за работа при неблагоприятни условия, включително за заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу COVID-19.
Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходи или трансфери по централния бюджет за 2021 г.
В „Държавен вестник“ днес, 27 юли, бяха обнародвани и новите Тарифи за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол и националните центрове по проблемите на общественото здраве.
С промените, предложени още през май, цената на доказване на SARS-CoV-2 чрез RT-PCR се намалява от 130,00 лв. на 90,00 лв. С тях също така се определят и такси за нови тестове, които извършва НЦЗПБ. Сред тях са доказване на IgМ или IgА или IgG антитела срещу SARS-CoV-2 с ELISA, за клас имуноглобулини, който ще струва 40 лв., определяне на неутрализиращи антитела срещу SARS-CoV-2 с ELISA на цена от 60 лв., както и целогеномно секвениране на SARS-CoV-2 срещу 245 лв.
Определянето на SARS-CoV-2 специфични Т-клетки посредством метод ELISpot ще струва 150 лв., а флоуцитометрично определяне на SARS-CoV-2 специфични Т лимфоцити – 142 лв.

НЗОК Е РЕВИЗИРАЛА ПРОЕКТА ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА СИ ЗА 2021 Г.
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е ревизирала проекта за актуализация на бюджета си за 2021 г. на вчерашното си заседание, става ясно от решенията на Надзорния съвет на НЗОК. От проекта са отпаднали допълнителните 3 млн. лв. за администрация и са добавени 14 млн. лв. за заплащане на медиците, извършващи имунизации срещу COVID-19, информира Zdrave.net.
Това бяха условията, които постави вчера по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество министърът на финансите Асен Василев, за да бъде приета актуализацията на бюджета на НЗОК, припомнят от здравния портал.
Допълнителните средства за администрация бяха включени в проекта във връзка с преходните и заключителни разпоредби на ЗБНЗОК за 2021 г., според които Здравната каса заплаща средствата за предоставените на хората с увреждания помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия или за техния ремонт при досегашните условия при стойност до размерите, определени към 31.12.2019 г. до приключване на процедурата по договарянето за определяне на стойността, до която НЗОК заплаща помощните средства.
Според министър Василев тази дейност ще отпадне от НЗОК и ще остане там, където се администрира в момента – в Агенцията за социално подпомагане (АСП). Затова от Касата включват в коригирания проект на актуализация и промяна в преходните и заключителни разпоредби, според която НЗОК ще заплаща помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания до 31 декември 2021 г., при досегашните условия и ред до размерите, определени към 31 декември 2019 г. Така отпада необходимостта от сформиране на нов административен капацитет в НЗОК.
„В коригирания проект обаче остават 10 млн. лв. за издръжка на административни дейности. Записано е още, че се създава нов ред в здравноосигурителни разходи в размер на 120 465 000 лв., в които са включени и 14 млн. лв. за поставяне на ваксини срещу COVID-19 за здравноосигурените лица. Предлага се тези средства да се разпределят по решение на Надзорния съвет на НЗОК.
„Очакваното увеличение на общата заболеваемост на населението в България, както и на специфичната заболеваемост свързана с разпространението на пандемията – COVID-19 и възможността Надзорния съвет на НЗОК да взима решения за покриване на възникналите потребности от средства в съответните направления на разходите за здравноосигурителни плащания налага разпределянето на средствата по време на обявена епидемична обстановка“, пише още в мотивите към проекта.
На база постъпилите приходи се заделя 3% резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи“ в размер на 4 035 000 лв. От резерва са предвидени 20 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за здравни грижи, като от тях се определят 2 500 000 лв. за изпълнение на дейността по здравни грижи, осъществявани в дома от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти.

13 467 МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ У НАС СЕ ЗАРАЗИХА С COVID-19, ПЕТ ОТ СЛУЧАИТЕ СА ОТ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
193 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. От тях 91 са установени с PCR, а 102 – с бързи антигенни тестове. Общо 20 910 са тестовете, направени през изминалите 24 часа. 4651 от тях са PCR, а 16 259 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 9; Бургас – 13; Варна – 9; Велико Търново – 6; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 6; Пазарджик – 7; Плевен – 8; Пловдив – 19; Разград – 1; Силистра – 3; Сливен – 7; Смолян – 1; София област – 4; София град – 74; Стара Загора – 11; Търговище – 3; Хасково – 5; Шумен – 3; Ямбол – 1.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 423 879. Активните случаи са 7456. Излекувани са вече 398 224 лица. 73 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 729 пациенти, от които 73 са настанени в интензивни структури.
1 976 628 са общо поставените в България дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция към момента, като 8538 от тях са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 467. Нови пет случая са регистрирани през последното денонощие. Три от тях са установени при лекари, а два – при медицински сестри.
18 199 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Пет нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

В ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ УВЕЛИЧАВА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОРОНАВИРУСА
17 на 100 000 души население е средната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 за страната. Това сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести към 25 юли. Ръстът в заболеваемостта спрямо предходната седмица вече е отчетлив – с близо 32 на сто, информира Zdrave.net.
Все още цялата страна е в зелената зона на заболеваемост, но спрямо новата класификация, в която тази зона е в диапазона между 0 и 100 на 100 000 души население. Иначе увеличението на заболеваемостта е видно в почти цялата страна. Едва шест са областите, в които показателят е едноцифрен: Кюстендил, Шумен, Ямбол (6 на 100 000), Видин (8), Добрич и Монтана (9). Четири са областите, които според старата класификация щяха да са вече в жълтата зона. Става въпрос за Варна, където заболеваемостта е 21 на 100 000 души население, София-град с 24 на 100 000 души, София-област, която така и не успя да намали заболеваемостта си под 20 и в момента също е с показател 24 на 100 000, и Бургас, с показател от 28 на 100 000 души. Прави впечатление, че увеличението е главно в области с голямо струпване на хора – столицата и околностите, както и общините по Черноморието.
Показателят на смъртността обаче за щастие към момента върви в обратна посока. Така към 24 юли тя е 0,8 на 100 000 души. Спадът е с 33% спрямо предходната седмица, когато показателят беше 1,2 на 100 000.

ОТ 29 ЮЛИ СА В СИЛА НОВИ ПРАВИЛА ЗА ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ ОТ ДЪРЖАВИ В ЧЕРВЕНА ЗОНА
От четвъртък, 29 юли, българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства, гражданите на ЕС и ЕИП и др., пристигащи от държава, попадаща в червената зона, се допускат в страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ, съдържащ същите данни и на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест, удостоверен чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед издадена днес, 27 юли, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Граждани на ЕС, на ЕИП, Конфедерация Швейцария и членове на техните семейства, които пристигат от държава-членка на ЕС, ЕИП и от Конфедерация Швейцария, пристигащи от държава в червената зона, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или аналогичен документ, съдържащ същите данни, се допускат на територията на страната при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест, удостоверен чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни, и се поставят под 10-дневна карантина.
Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или аналогичен документ, съдържащ същите данни, както и отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест, се допускат в страната и се поставят под 10-дневна карантина.
Със същата заповед се допуска влизането в страната, без да е необходимо да представят документи за COVID-19, на деца до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат.

Проф. д-р Мира Кожухарова: МНОГО МАЛКО ОТ МЕДИЦИТЕ У НАС СА ВАКСИНИРАНИ
Неудобно ми е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас в сравнение с другите страни. Това заяви пред bTV проф. д-р Мира Кожухарова, съветник на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Тя посочи, че последно този процент е бил около 20%, има и много преболедували медици, но въпреки това броят на ваксинираните лекари по думите й е крайно недостатъчен, информира Zdrave.net.
„Трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. Медикът има контакти с пациенти, а е още по-лошо ако ти си заразиш пациента. Човекът, който почти си излекувал, и вземе че умре заради теб. Това според мен е непростимо“, коментира специалистът.
На въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, Кожухарова казва, че засега няма такъв план у нас. „Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна имунизация, но министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно. Ние епидемиолозите сме на друго мнение, но допускам, че той е прав“, допълни Кожухарова.
Тя посочи, че постепенно случаите от COVID у нас се увеличават. По думите ѝ следващата вълна на коронавируса в страната няма да бъде по-тежка от предходните, но това не означава, че трябва да се неглижира. Тя посочи, че РЗИ проверяват готовността на болниците, които трябва да са подготвени за ръст на заболелите.
Като положителна тенденция проф. Кожухарова определи факта, че у нас се увеличава броят на ваксинираните лица сред рисковите групи.
Тя подчерта, че единствената реална мярка срещу епидемията, с която разполагаме, е ваксината. Видяхме, че всички други предпазни мерки и да действат, действат в малка степен, включително в страните, в които имаше пълен локдаун, пак се развиха пандемични вълни, коментира проф. Кожухарова.

БЛИЗО 27% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ СЕ Е СРЕЩАЛО С КОРОНАВИРУСА
Близо 27 процента от населението на Великотърновска област се е срещало с коронавируса, съобщи на заседание на Областния кризисен щаб във Велико Търново директорът на РЗИ. В. Търново д-р Евгения Недева. За това информира БТА.
От началото на ваксинационната кампания до 23 юли в област Велико Търново са поставени общо 51 139 дози ваксина, като със завършен имунизационен цикъл са общо 25 221 лица, сочат данните.
Лицата над 60-годишна възраст със завършена имунизация са 19,45 на сто, което означава, че усилията за имунизация на хората от тази възрастова група трябва да продължат, тъй като те са най-уязвими от наближаващия вариант на Делта вируса, допълни д-р Недева.
В социалните домове са ваксинирани 79 лица от общо 405 души персонал и 238 потребители на услуги от общо 766. Разкритите ваксинационни кабинети са 15, в това число и в голям търговски център. В рамките на заседанието бяха набелязани мерки за действие при евентуална нова вълна на заразата.

В ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ ОБЯВИХА ГОТОВНОСТ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА COVID .ПРИ ПОКАЧВАНЕ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА
Областният оперативен щаб в Пловдив обяви готовност да организира увеличаване на леглата за болни от COVID-19, ако се стигне до заболеваемостта до 100 на 100 хиляди души. В момента се отчитат 13 на 100 хиляди, съобщи БНР.
Половината болници в Пловдивска област са със закрити COVID отделения. Легловата база на този етап се поддържа на минимални нива, заяви директорът на РЗИ-П ловдив д-р Ваня Танчева. Тя уточни, че от 290 легла за COVID-19 са заети 50.
По-малко от 20 болни са на интензивно лечение и под 10 са интубираните.
От Щаба още веднъж обръщат внимание на бавните темпове на ваксинация у нас.
Пловдивска област се движи сравнително добре на общия фон.
Имунизираните и преболедували COVID-19 са 22% общо, но това съвсем не е достатъчно. Предвижда се да се активизира работата на подвижните екипи за имунизация, така че да се стигне до хората в малки населени места и фирми.

ОТ ОБЛАСТНАТА УПРАВА НА ЛОВЕЧ АПЕЛИРАХА МЗ ДА ПОДПОМОГНЕ ОЦЕЛЯВАНЕТО НА МЕСТНАТА БОЛНИЦА
От областната управа на Ловеч апелираха Министерството на здравеопазването да подпомогне оцеляването на местната болница.
Лекари и медицински сестри напускат, а липсата на персонал вече застрашава някои от отделенията. Вече са закрити отделенията по съдова хирургия, урология и кардиология. Под риск е отделението по акушерство и гинекология. Структурата, която е ремонтирана и модернизирана, се крепи на двама специалисти, информира Zdrave.net като се позова на БНР.
Областният управител Светослав Славчев е поредният, който се опитва да съдейства за спасяването на болницата в Ловеч. По думите му болницата продължава да затъва финансово, а младите специалисти не желаят да работят в ловешката болница, тъй като заплатите са изключително ниски. Той посочи, че дори хигиенистките напускат ловешката болница. Ниските заплати по думите му се дължат на липсата на средства и неправилно управление от финансовия поток от МЗ.
Предложено е на здравния министър да обяви конкурс, за да се попълни борда на директорите на лечебното заведение. От МЗ единствено са декларирали, че подкрепят местните инициативи за спасяването на болницата, става ясно от кореспонденцията между областната управа и здравното ведомство.
От общината и областната администрация са готови да предоставят жилища за млади специалисти, които желаят да работят в местната болница.
„Засега положението е закърпено“, казва д-р Румяна Нановска, изпълнителен директор на болницата. Лекарите работят на пълен график, допълва тя. „Справяме се с нашите си възможности. Не сме и очаквали помощ“, посочи тя. Д-р Нановска допълни, че в момента лекарите работят на пълен график. За един месец са назначени трима лекари. „Медицинските сестри не достигат, но това е проблем не само при нас“, отбеляза тя. По думите ѝ към момента заплатите не са толкова ниски. С получаваните субсидии по различни договори и направления за момента лечебното заведение се справя. Д-р Нановска се надява на новото правителство и „на ново мислене и преосмисляне на нещата, които пречат в здравеопазването“.

57% ОТ ВЪЗРАСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ЕС Е ВАКСИНИРАНО С ДВЕ ДОЗИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19
57% от възрастното население на Европейския съюз е ваксинирано с две дози ваксина срещу COVID-19. Това стана ясно от изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен относно нов етап в стратегията на ЕС за ваксините, информира Zdrave.net като се позова на пресслужбата на ЕК.
„ЕС удържа на думата си и постигна резултати. Нашата цел беше да защитим 70% от възрастните в Европейския съюз с поне една ваксинация през юли. Днес постигнахме тази цел. А 57% от възрастните вече са напълно защитени с две дози ваксина. Тези данни поставят Европа сред водещите по ваксиниране региони в света“, заяви тя.
„Процесът на догонване беше много успешен, но трябва да продължим усилията“, допълни Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта, че делта вариантът е много опасен. „Затова призовавам всеки, който има възможност, да се ваксинира. Заради собственото си здраве и в защита на другите“, апелира председателят на ЕК.
„ЕС ще продължи да предоставя достатъчно количество ваксини“, увери тя.

АПТЕКИТЕ ТРЯБВА ДА СКЛЮЧАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ СПОРАЗУМЕНИЯ С НЗОК ДО 16 АВГУСТ
Търговците на дребно на лекарствени продукти трябва да сключат допълнителни споразумения с НЗОК до 16 август. Причината е в обнародваните днес в Държавен вестник Условия и ред за изменение на Условия и ред за сключване на договори за отпускане и заплащане на лекарствени продукти по чл. 262, ал. 6, т. 1 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК.
Сключените преди влизане в сила на настоящите Условия и ред договори с търговците на дребно се прекратяват от 16 август, ако търговецът не е сключил допълнително споразумение за удължаване срока на договора си. При неподписване на допълнително споразумение в срок до 15 август 2021 г. се сключва срочно допълнително споразумение за периода от 1 до 15 август, след което договорът се счита за прекратен.
Настоящите условия и ред са със срок на действие до 31.10.2021 г. До тази дата се подават и заявленията за сключване на договори от търговци на дребно на лекарствени продукти.
„Всички издадени до 31 май 2021 г. на хартиен носител рецепти за лекарствени продукти се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност. Издадените електронни предписания за лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, се изпълняват по реда на глава седма от Наредба № 4 от 2009 г. и действащите към момента на отпускане Условия и ред за сключване на договори“, пише в Условията и реда.
В Условията е записано още, че при изпълнение на електронно предписание на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели магистър-фармацевтът от 1.07.2021 г. чрез електронна услуга, реализирана в аптечния софтуер, получава информация за предписаните и изпълнени рецепти на ЗОЛ. Електронната услуга предоставя информация за регистрационен номер на лечебно заведение, издало рецепта; УИН на лекар/заместник/нает, издал рецептата; дата на издаване на рецепта; МКБ код, за който се предписва лекарствен продукт, медицинско изделие или храна за специални медицински цели; НЗОК код на лекарствен продукт, медицинско изделие или храна за специални медицински цели; предписано количество на лекарствен продукт, медицинско изделие или храна за специални медицински цели; дата на изпълнение на рецепта; отпуснато количество лекарствен продукт, медицинско изделие или храна за специални медицински цели.
Достъпът се осъществява с квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден на магистър-фармацевт, работещ в аптеката по договор с НЗОК, и чрез въвеждане на НЗОК код на аптеката (съгласно сключения с НЗОК договор).