НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.06.2021)

28 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА
28 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през последните 24 часа. От тях с PCR са установени 7, а с бързи антигенни тестове – 21. Общо 6 499 са тестовете, направени през изминалото денонощие. 1 888 от тях са PCR, а 4 611 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас – 1; Варна – 3; Видин – 1; Ловеч – 2; Плевен – 2; Сливен – 3; Смолян – 3; София област – 5; София град – 5; Стара Загора – 2; Ямбол – 1.
Към момента у нас са доказани общо 421 515 случая на новия коронавирус, от които 9 382 са активни. 394 106 са вече излекуваните лица. 15 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
Пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 1 561. В интензивни структури се намират 196 от тях.
Дозите от ваксините срещу коронавирусна инфекция, поставени у нас до момента, са общо 1 724 896. От тях 3 107 са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при 13 439 лица-медицински служители. През изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.
18 027 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Един нов случай е регистриран през последните 24 часа.

В НЕДЕЛЯ ЩЕ РАБОТЯТ МОБИЛНИ ПУНКТОВЕ ЗА ВАКСИНАЦИЯ В СОФИЯ И СТРАНАТА
И тази неделя в София ще работят мобилните пунктове за ваксинация срещу COVID-19 – част от „зелените коридори“ за имунизация, разкрити от Столичната община.
Ваксинация няма да се извършва в Борисовата градина, заради увреждане на палатките от вчерашната буря, съобщи БНР.
Останалите три пункта за имунизация в Южния парк, Северния парк и в парк “Дружба”, ще бъдат отворени от 13:00 до 18:00 часа.
Ще работят и “зелените коридори” в столичните търговски центрове. Изборът отново ще е между четири ваксини.
В събота в София ва се ваксинирали 636 души, съобщи БТА.
В страната мобилни екипи ще ваксинират желаещи в Стара Загора, Плевен, Ивайловград, Ардино, Криводол и Козлодуй.

РЗИ-ПЛЕВЕН ОПУСНА СМЕСВАНЕ НА ДЕЦА ОТ РАЗЛИЧНИ ГРУПИ НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ЯСЛИ
В Плевен през летния сезон Регионалната здравна инспекция допусна смесване на деца от различни групи на детските градини и ясли, заради ниски нива на заболеваемост в региона от COVID-19, информира БТА като се позова на съобщение от областната администрация.
Към момента се отчита спад в основните епидемиологични показатели, характеризиращи епидемичния процес. В област Плевен е регистрирана 14-дневна заболеваемост от 11,57 на 100 000 население. Експертите от РЗИ считат, че до началото на новата учебна година е допустимо смесване на децата от различни групи на детските заведения. Преди пристъпването към това родителите следва да са дали съгласие. В случай на неотложност, например, извършване на ремонтни дейности, могат да бъдат смесени и деца от различни детски градини или ясли.
Необходимо е стриктно спазване на изискванията за дезинфекция. До промяна в обстоятелствата, смесването на групи в детските заведения следва да се съгласува само с кмета на общината, без допълнително разрешение от Областния щаб за борба с COVID-19 и РЗИ. При повишаване на заболеваемостта ще се извърши промяна на подхода, посочват от областната администрация в Плевен.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ДИАБЕТА
Днес отбелязваме Международния ден за борба с диабета, който е определен от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация през 1991 г. Целта на този ден е да бъдат популяризирани рисковете и усложненията, които носи със себе си това социално значимо заболяване, съобщи БНР.
Диабетът е едно от най разпространените заболявания в света. От него страдат 360 милиона души от всички възрасти. Според статистиката, на всеки десет секунди от диабет се разболяват двама души, а един човек умира.
У нас болните са около 500 хиляди души, а още по притеснителното е, че 40 процента от хората дори не подозират, че имат диабет.
Факторите за заболяването са фамилна обремененост, наднорменото тегло, липсата на двигателна активност, пушенето, консумацията на подсладени храни и напитки.
Редовното ходене поне 30 минути дневно снижава риска от диабет до 40 процента.
Изследвания сочат категорично, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.