НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.06.2020)

ПЕТИМА МЕДИЦИ СА СРЕД НОВОЗАРАЗЕНИТЕ С КОРОНАВИРУС
105 са новодиагностицираните с COVID-19 лица от изследваните през изминалото денонощие 2750 проби. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 2; Бургас – 15; Варна – 4; Видин – 1; Враца – 7; Кърджали – 3; Кюстендил – 4; Пазарджик – 8; Перник – 1; Плевен – 1; Пловдив – 2; Разград – 2; Русе – 4; Сливен – 4; Смолян – 5; София област – 7; София град – 23; Стара Загора – 5; Търговище – 2; Хасково – 1; Шумен – 2; Ямбол – 2.
Потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас са общо 4513. 1841 от тях са активните. Излекувани са общо 2457 лица, 87 от които са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 392-ма пациенти с доказан COVID-19, от които 18 са в интензивни структури.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 389. Нови 5 случая са регистрирани през изминалото денонощие, като 1 от тях е установен при лекар, 2 – при медицински сестри, 1 – при санитар и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 215. Четири от случаите са от последните 24 часа.

Заповед на СРЗИ гласи: ВСИЧКИ БОЛНИЦИ С ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ ДА БЪДАТ ГОТОВИ ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Всички болници в столицата, в които има интензивни отделения, да бъдат готови да приемат пациенти с коронавирус. Това гласи заповед на Столичната здравна инспекция до лечебните заведения, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от институцията.
Кои болници могат да лекуват болни с коронавирус определи със заповед здравният министър Кирил Ананиев през март. Списъкът за София включва общо 17 лечебни заведения. След като заразата затихна здравните власти обявиха, че само 7-8 болници ще поемат болни с COVID-19 – сред тях са ВМА, УМБАЛСМ „Пирогов”, УМБАЛ „Св. Анна”, Инфекциозна болница, Специализираната болница за лечение на белодробни заболявания и др.
Идеята беше другите лечебни заведения да са чисти от коронавируса. С увеличаването на заразените през последните седмици обаче става ясно, че и другите лечебни заведения в списъка на МЗ трябва да са в готовност за пациенти с COVID-19. Сред тях са УМБАЛ „Александровска“, Медицински институт – МВР, УМБАЛ „Лозенец“, МБАЛ „Св. София” и др.

ОЩЕ ЧЕТИРИМА СЛУЖИТЕЛИ НА РЗОК-ВРАЦА СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
Четири нови случаи на зараза с COVID-19 са установени сред служителите на РЗОК- Враца. Всички те са свързани с първия случай, който беше потвърден преди дни. Други двама от семействата на заразените също са с потвърдена диагноза, съобщи БНР.
Всички близо 50 служители на Здравната каса са под домашна карантина, като малък брой от тях под контрол ще работят в сградата на Касата.
Самата сграда е дезинфекцирана, като достъпът до нея е ограничен както за пациентите, така и за договорните партньори.
Обслужването на потребителите ще бъде възстановено от понеделник. Те ще се приемат в сградата на Районната здравна инспекция във Враца. Там ще работят командировани служители от други офиси на Здравната каса.

17 ДУШИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СА ХОСПИТАЛИЗИРАНИ В БОЛНИЦАТА В КЮСТЕНДИЛ
Четирима са новорегистрираните с коронавирус в област Кюстендил през последното денонощие. От началото на епидемията общият брой на заразените достигна 222-ма , като 8 са починалите, съобщи БНР като се позова на Областния кризисен щаб.
Спазването на противоепидемичните мерки се следи от полицията и от звено на жандармерията.
До момента хоспитализирани в COVID-отделението на болницата в Кюстендил са 17 души. Главният лекар на болницата д-р Александър Величков се опасява, че няма да достига персонал за обслужването на увеличаващия се брой пациенти.
В периода от 22 юни до 26 юни има издадени 237 предписания за поставяне под карантина. Общият брой карантинираните лица на територията на област Кюстендил от началото на пандемията до 26 юни е 4255.

НАД ПОЛОВИН МИЛИОН СА ДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ДИАБЕТИЦИ У НАС
27-ми юни е Световния ден за борба с диабета. Над половин милион са диагностицираните пациенти със захарен диабет в страната. Специалистите обаче предполагат, че броят им е около 800 000, много от тях обаче не знаят, че са засегнати от заболяването, защото не ходят на профилактични прегледи, къобщи БНР.
В целия свят диабетът се разпространява с много бързи темпове заради начина ни на живот, казва началникът на Клиниката по нефрология в болница “Св. Иван Рилски” доц. Атанас Кундурджиев:
“За 30 години приемът на фруктоза е нараснал с 2000%. Човешкият организъм не е адаптиран към такива количества и това води до по-широко разпространение на така наречените метаболитни заболявания и този метаболитен синдром, който освен диабет включва и висока пикочна киселина, подагра, включва високо кръвно налягане, висок холестерол, липиди и всичко това са много тежки рискови фактори, които скъсяват живота на пациента”, допълни Кундурджиев.
Важно е диабетът да бъде открит навреме, но също толкова важно е той да се държи под контрол, за да не води до усложнения, казва ендокринологът д-р Мариана Пишманова от екипа на клиниката.