НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.06.2019)

ОТКРИХА ОФИЦИАЛНО РОБОТИЗИРАНАТА СИСТЕМА “ДА ВИНЧИ” В “МАЙЧИН ДОМ”-СОФИЯ
С Роботизирана система за безкръвни операции “Да Винчи” вече разполага в Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” – София. Модерната апаратура е на стойност 6 млн. лева – от тях 2 млн. лв. са инвестиция от Министерството на здравеопазването, 2 млн. лв. – от Медицински университет София – София и 2 млн. лв. – от самата болница.
В събитието за представяне на инвестицията и за освещаване на обновената приемна на болницата участва лично Негово Светейшество Патриарх Неофит I. Той благослови присъстващите гости, сред които бяха председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, Обмудсманът Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова, деканът на Медицинския факултет към Медицински университет – София проф. д-р Иван Митов, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, председателят на БАПЗГ г-жа Милка Василева и др.
„За Медицинския университет това е най-високата инвестиция, който сме направили в последните 30 години, имайки предвид, че така даваме възможност за високотехнологично и качествено обучение на нашите студенти“, изтъкна проф. д-р Иван Митов. Той подчерта, че е трябвало да бъдат обединени усилията на няколко институции, за да стане това факт.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че от него ще могат да се възползват пациенти от цялата страна.
Директорът на болница „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов представи роботизираната система, показа новото фоайе на болницата и напълно обновената Първа гинекологична клиника. В рамките на събитието беше учредено болнично настоятелство.
“Майчин дом” е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница у нас, където се проследяват и обработват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Средно всяко 14-то българско дете се ражда тук и болницата продължава да бъде лидер по брой раждания и гинекологични операции на годишна база, изтъкнаха от лечебното заведение

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ПРОДЪЛЖАВА С ПРЕДСТАВЯНЕТО НА НОВАТА МЕТОДИКА В РАЗЛИЧНИ БОЛНИЦИ
Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще присъства на представянето на две високотехнологични линейки за нуждите на ЦСМП-Кърджали пред сградата на спешния център. Това съобщиха от здравното ведомство.
Доставката им е част от Проект „Получаване на спешна/ежедневна медицинска помощ чрез насърчаване на иновациите в трансграничния регион Гърция – България“, финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ в рамките на програма Interreg V-A Гърция-България 2014-2020 г.
След това министърът ще продължи с представянето на Методиката за формиране на разходите за персонал пред ръководствата на кърджалийската многопрофилна болница, МБАЛ – Хасково и МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” – Смолян.
Вчера министър Ананиев беше в болниците от Северозападна България – във Враца, Видин и Монтана, а след това в столичната УМБАЛ „Св. Анна“.

БСП НАСТОЯВА ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ДА ОБЯСНИ В ПАРЛАМЕНТА НАМЕРЕНИЕТО СИ ЗА ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА БОЛНИЦИ В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ
От БСП искат министър Ананиев да обясни в парламента как ще обезпечи медицинската помощ на българските граждани от Северозападна България. Това стана ясно от декларация на партията, прочетена от доц. Георги Йорданов от парламентарната трибуна днес, информира Zdrave.net.
Повод за това е изявлението на министър Ананиев вчера, който след посещението си във Враца, Видин и Монтана заяви, че е възможно да се закриват отделения и да се оптимизират структурите в болници.
Според БСП с това предложение министърът нарушава най-малко две неща. „На първо място това е конституционното право на всеки български гражданин да получи своевременна медицинска помощ, защото ако неврологичното отделение във Видин не е с добри финансови резултати и бъде закрито, пациентите от Брегово, трябва да получат медицинска помощ в неврологичното отделение в областната болница във Враца. Това са над 150 километра, при ясно какво състояние на пътищата. На второ място областните болници в България са гръбнакът на българското здравеопазване, те са една система и са многопрофилни – не може да закриеш едно отделение, защото нарушаваш нормалния ритъм на получаване на медицинска помощ и консултации в другите отделения“.

ДВЕ СТОЛИЧНИ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ ЩЕ ИЗВЪРШВАТ ОБЩА ДЕЙНОСТ
Първа УМБАЛ и Пета МБАЛ в София ще подпишат тригодишен договор за съвместно извършване на дейност в специалността „Урология“. Това стана ясно по време на вчерашното заседание на здравната комисия към Столичния общински съвет, информира Zdrave.net.
В Първа МБАЛ има цялата нужна апаратура, но там се работи по-малко с нея, докато в Пета МБАЛ има повече пациенти, но нямат апаратура. Затова директорите на двете болници предлагат тази дейност да се извършва съвместно.
Супермодерният литотриптер, с който се извършва извънтелесно разрушаване на камъни в пикочо-отделителната система ще бъде пренесена в Пета МБАЛ и ще заработи още тази година. До сключване на договор на болницата с НЗОК за новата дейност, пациентите ще могат да се възползват от апарата с платен прием, каза директорът на Пета МБАЛ д-р Борил Петров.
По време на днешното си заседание, комисията одобри закупуването на апаратура със собствени средства на ДКЦ VIII за биохимичен анализатор, на ДКЦ XXV за хематологичен автоматичен анализатор на Първа УМБАЛ за модификация на рентгена. Собствена линейка ще за транспорт на пациенти ще закупи и Центърът за психично здраве в София.
Председателят на комисията д-р Веселин Милев отново подчерта, че лечебните заведения в София се развиват добре, щом могат да купуват апаратура със собствено финансиране, а не се налага Общината да им дава пари за това.

14 НОВИ ЛИНЕЙКИ ЩЕ БЪДАТ ДОСТАВЕНИ В ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ
14 нови линейки предстои да бъдат доставени в област Кърджали. Те са по линия на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ. Първата линейка тип Б вече е в Спешния център в града, втората – тип С се очаква през средата на месец юли. Това заяви министър Кирил Ананиев при посещението си в областния град, информира Clinica.bg.
Здравният министър присъства на представянето на две високотехнологични линейки, с които ще разполага Центърът за спешна медицинска помощ в града. Санитарните автомобили са закупени по проект „Получаване на спешна/ ежедневна медицинска помощ чрез насърчаване на иновациите в трансграничния регион Гърция-България”, съфинансиран от ЕС.
„Това е район с труднодостъпни места, а с новите линейки ще се осигури здравна грижа за всеки пациент. Линейки с такъв тип оборудване няма на други места у нас”, посочи още здравният министър.

ПРОДЪЛЖАВА ДА ЛИПСВА ЛЕКАРСТВО ЗА ОНКОБОЛНИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ
Онкоболни от Северозападна България са оставени без животоподдържащо лекарство, информира Clinica.bgкато се позовава на bTV. Проблемът продължавал вече месеци. Здравният министър Кирил Ананиев не отрече информацията. По думите му ведомството е водило разговори с фармацевтичните компании, които внасят въпросните лекарства. Едната фирма вече е заредила пазара, твърди Ананиев.
Въпреки че Онкологичният център във Враца обслужва онкоболни от Видин и от цялата Врачанска област, той е останал без важен медикамент – золедронова киселина, алармираха пациенти. Тя се прилага при лечение на болни, страдащи от рак на простата. Хората се опасяват, че състоянието им може да се влоши, тъй като дълго време не са им бити необходимите инжекции. От аптеката във Враца се снабдяват и болни от Берковица и Бяла Слатина, поясниха потърпевшите. По думи на лекуващия лекар доц. Николай Йорданов заместител на липсващия медикамент има и на него са преминали 30-40% от болните. Преди това обаче трябвало да се направят изследвания.

СПОРЕД РЕШЕНИЕ НА ВКС ЗДРАВНАТА КАСА ТРЯБВА ДА ЗАПЛАТИ БЛИЗО ПОЛОВИН МИЛИОН НА МБАЛ “СВ. МАРИНА” ЗА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ
НЗОК трябва да заплати на МБАЛ “Света Марина” Варна за сумата от 448 390 лв. за надлимитна дейност. Това бе потвърдено и от Върховния касационен съд (ВКС), който не допусна касационно обжалване на решението на Варненски апелативен съд, според което здравната каса трябва да плати на лечебното заведение парите за извършената и отчетена дейност, информира Clinica.bg като се позовава на сайта на Центъра за защита правата на пациентите.
Становището на ВКС не подлежи на обжалване и счита за окончателно. Касата е осъдена да плати също и законната лихва за забавата и съдебните разноски. В касационната жалба, подадена от НЗОК се казва, че обжалваното решение е неправилно „поради нарушение на материалния закон, допуснати нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост”.Съдебният състав на ВКС обаче намира, че поставените в касационната жалба въпроси не са основателни. Основание за плащане е налице, тъй като в договорите на страните не е предвидена възможност, след изчерпване на предварително определените стойности, лечебното заведение да прекрати извършването на определените по договора дейности, гласят мотивите на ВКС.

ВСЕКИ ВТОРИ БЪЛГАРИН СЕ СТРАХУВА ДА ОБЩУВА С ХИВ-ПОЗИТИВНИ
Всеки втори българин се страхува да общува с хора, заразени с ХИВ. Това показва проучването на неправителствената организация Checkpoint София-Център направено през 2018 г. и представено от Елена Биринджиева на семинара за журналисти „За свят без ХИВ”, информира Zdrave.net.
Данните показват още, че 5 от 6 души у нас не са се тествали никога за ХИВ, един от 12 души има ХИВ позитивен познат, трима от всеки четирима души не биха били приятели с ХИВ-позитивен, 9 от 10 не биха живели с такъв, а трима от 5 души не биха работили с болен от СПИН.
Изводът е, че българите не са запознати с ХИВ, въпреки дългогодишните усилия за информиране и превенция. Всеки четвърти българин вярва, че може да се инфектира с ХИВ чрез целувка. Един на всеки пет души смята, че може да се инфектира от неизмити прибори за хранене или от кихане или кашляне на ХИВ-позитивен, а един от петима българи е убеден, че може да се зарази от използване на обща тоалетна със серопозитивен.
92-ма души са се тествали в центъра от началото на 2018 г. до момента. Най-младият е на 18 години, а най-възрастният на 59. По думите на Елена Биринджиева най-уязвима е групата МСМ (мъже, които правят секс с мъже) на възраст от 30 до 39 години.

И РАЙОННИТЕ ЗДРАВНИ КАСИ ЩЕ ПРИЕМАТ ВЕЧЕ ДОКУМЕНТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ
От 1 октомври 2019 г. заявления за лечение на деца и възрастни към Специализираните комисии в институцията вече ще могат да се подават и в районните здравноосигурителни каси. Това съобщиха днес от Националната здравноосигурителна каса. Във връзка със запитвания от граждани, от институцията напомнят, че гражданите могат да подават документи освен лично, така и на адрес: 1407 София, ул. „Кричим“ №1 по пощата или чрез куриерска фирма.
На сайта на институцията (www.nhif.bg) е публикувана информация за документите, които задължително се представят от заявителя при кандидатстване за лечение.