НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.05.2022)

ПРОЕКТ ПРЕДВИЖДА ДЪРЖАВАТА ДА ЗАПОЧНЕ ДА ПЛАЩА ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ
Държавата да започне да плаща за кръв и кръводаряване от догодина предвижда проект на изменение на Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. Проектът е внесен в парламента от депутата от БСП проф. Георги Михайлов, депутатите от „Има такъв народ“ доц. Силви Кирилов и д-р Ивайло Христов, депутата от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев и депутата от „Продължаваме промяната“ доц. Антон Тонев. За това информира Zdrave.net.
Предвижда се кръводарителят на получи подкрепително-тонизираща храна за деня на кръводаряването в размер на 15 лв.; ваучер за сума в размер, равен на 50 на сто от дневното трудово възнаграждение, изчислено въз основа на средната работна заплата за страната и два дни допълнителен платен отпуск. В разхода по взимането на стандартна кръв се включват и разходи на лечебното заведение по промоция на кръводаряването и вземането на кръвта в размер на 15 лв., без стойността на медицинските изделия, които са предоставени безвъзмездно.
Непосредствените разходи (разходите за транспорт до мястото на кръводаряване) на кръводарителя до 35 лв. се възстановяват от лечебното заведение, осъществило вземането на кръвта, въз основа на представен документ, удостоверяващ размера на разходите за дарената кръв. Центровете за трансфузионна хематология възмездяват лечебните заведения за всяка единица доставена кръв, отговаряща на изискванията на стандарта по трансфузионна хематология, в срок до два месеца от представянето на фактура.
Когато кръвта е взета при спешни случаи и при липса на налични количества от необходимата кръвна група в съответния център за трансфузионна хематология; за производство на ваксини, серуми и имуноглобулини; за научноизследователски и диагностични цели в медицината, един литър кръв се заплаща на донора от лечебното заведение, осъществило вземането в размер от 120 до 180 лв.
Необходимите средства за кръводаряване, както и средствата за прилагане на Националната система за ранен контрол и превенция живота и здравето на реципиента (NAT) се осигуряват от държавния бюджет чрез трансфер по бюджета на Министерство на здравеопазването.
В проекта е записано още, че Националната програма за промоция на даряването на кръв и кръвни съставки, изготвяна от МЗ, ще се изготвя съвместно с министъра на отбраната, министъра на образованието и науката, Българския червен кръст, представителните работодателски организации, регистрирани по реда на Кодекса на труда, Съвета на ректорите на висшите училища в България и средствата за масово осведомяване.
„С предлагания нов стимул за кръводаряването на кръв и кръвни съставки – предоставянето на ваучер на кръводарителя за сума в размер равен на 50 на сто от дневното трудово възнаграждение, изчислено на база на средната работна заплата за страната, в размер на 41, 70 лв. (по данни на Националния статистически институт за месец март 2022 г., съгласно които заплатата е в размер на 1668 лв.), ще се ограничи наблюдаваната през последните 10 години нелегална търговия с кръв и кръвни продукти“, пишат още вносителите в мотивите си.
Според проекта изменението трябва да влезе в сила от 1 януари 2023 г.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ КУПУВА МЕТАДОН НА ПО-ВИСОКИ ОТ ДОСЕГА ДОГОВОРЕНИТЕ ЦЕНИ
Министерството на здравеопазването ще купува метадон на по-високи от досега договорените цени, като използва за база не цената, договаряна предходната година, а тази в Позитивния лекарствен списък (ПЛС). Причината: към момента цените са толкова ниски, че това демотивира компаниите и има опасност хората със зависимости да останат без лечение.
Това става ясно от предложени изменения в Наредба 34 за реда за заплащане от държавния бюджет на лечението на българските граждани за заболявания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, информира Zdrave.net.
Сега действащата нормативна уредба изисква при закупуване на медикаментите, които попадат в обхвата на Наредбата, като база да се използва предходно договаряне, което с времето е довело до ситуация, при която метадонът се купува на четирикратно по-ниска цена от тази, която фигурира в Позитивния лекарствен списък.
„Посоченото обстоятелство демотивира притежателите на разрешение за търговия на едро с лекарствения продукт с международно непатентно наименование methadone hydrochloride поради липса на икономически интерес. На следващо място, има реална опасност от прекратяването на поддържащата терапия в програмите за преодоляване на хероинови и други (морфинови) зависимости. Бързото или внезапно прекъсване на приема на посочените по-горе лекарствени продукти от пациентите може да доведе до абстинентен синдром, представляващ съвкупност от физически и психични разстройства, който застрашава тяхното здраве. Не на последно място, в случай, че се стигне до невъзможност от снабдяване, единствената алтернатива за пациентите да преодолеят този синдром е набавянето на тези лекарствени продукти по криминогенен път или връщане към употребата на хероин със съответните последствия за психическото, физическо и социално развитие на личността“, се посочва в мотивите към промените.
В документа се отбелязва още, че измененията ще имат отражение върху държавния бюджет предвид по-високата цена на метадона в ПЛС.
Според предложенията, промяната ще важи само за лекарствата за лечение на зависимости, като за медикаментите за лечение на ХИВ и туберкулоза остава определянето на цени спрямо предходното договаряне.

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК РАЗПРЕДЕЛИ БЮДЖЕТИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
Надзорният съвет на НЗОК разпредели бюджетите на болниците на днешното си заседание, като на някои лечебни заведения индикативните стойности са увеличени заради нови дейности, научи Zdrave.net.
Не е ясно обаче дали лечебните заведения ще успеят да изработят разпределените им средства, тъй като за миналия месец Здравната каса е изплатила 190 млн. лв. при определени 215 млн. лв.
На някои лечебни заведения в болничната и извънболничната медицинска помощ пък са преведени и средства за работа при неблагоприятни условия на труд, тъй като не са успели да изработят 85% от планираните си бюджети. 9 са лечебните заведения, чиято изработена дейност е под 50% от планираното. Заплатени са и средствата за работа при неблагоприятни условия на някои лечебни заведения, които са отчели извършената дейност месец по-късно, каквото право имат по НРД. Медиците, работещи на първа линия ще получат отново допълнение към заплатите съм от 800 лв. за лекарите, 500 лв. за медицинските сестри и 120 лв. за санитарите.

236 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС НА 26 МАЙ
236 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 45 от тях са установени с PCR, а 191 – с бързи антигенни тестове. 63,98% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
У нас през изминалото денонощие са направени общо 5 478 теста, 768 от които – PCR, а 4 710 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 11; Бургас – 15; Варна – 8; Велико Търново – 3; Видин – 5; Враца – 5; Габрово – 5; Кърджали – 1; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Монтана – 4; Пазарджик – 4; Перник – 9; Плевен – 2; Пловдив – 13; Русе – 1; Сливен – 4; Смолян – 5; София област – 10; София град – 110; Стара Загора – 11; Хасково – 2; Шумен – 4; Ямбол – 1.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 164 358, от тях активни са 79 121. Излекуваните лица са общо 1 048 116, през последните 24 часа са регистрирани 1 372 от тях.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 439 пациенти с доказан COVID-19, от които 38 се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 35, от тях 68,57% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 397 280 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са поставени у нас общо към момента. 728 от тях са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 547. Нови три случая са регистрирани през изминалите 24 часа, като от тях два са установени при санитари, а един – при друг медицински персонал.
37 121 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Шест нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 83,33% от починалите лица не са били ваксинирани.

Проф. д-р Иван Костов: ПРИ БРЕМЕННИТЕ COVID-19 ПРОТИЧА ПО-ТЕЖКО ЗАРАДИ ПОНИЖЕНИЯ ИМУНИТЕТ
Коронавирусната инфекция протича по-тежко при бременните, като най-чести са усложненията в третия триместър на бременността, а причината е пониженият имунитет, характерен за всяка бременност. Това посочва проф. д-р Иван Костов, директор на Акушеро-гинекологичната болница “Майчин дом“ по време на видеоконферентна среща със здравни медиатори от цялата страна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ). Дискусията е част от информационната кампания „Плюс мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 и е организирана съвместно с Националната мрежа на здравните медиатори. Бременността е биологичен феномен, тъй като плодът в утробата на майката носи гени и на бащата – чужда генетична информация, и въпреки това бебето се развива пълноценно в утробата. По думите на проф. Костов природата така е създала човешкия организъм, че при бременност имунитетът на майката да бъде потиснат, за да не отхвърли плода.
Рискът от хоспитализация при бременните в сравнение с този при жени, които не са бременни, е три пъти по-висок. Същото се отнася и за вероятността от включване на апаратна вентилация. Данните са предмет на доклада „Бременността, COVID-19 и ваксинопрофилактиката“, изготвен от проф. Костов и базиран на проведени в САЩ, Израел и Европа проучвания, както и на 400 случая на жени с коронавирусна инфекция, преминали през ковид отделението на „Майчин дом“.
COVID инфекцията е причина и за не малко преждевременни раждания, допълва лекарят. По думите му два пъти по-висок е рискът от преждевременно раждане при пациентки с коронавирусна инфекция, като утежняващи фактори са наднорменото тегло, индекс на телесната маса над 35, многоплодна бременност, както и възраст на родилката над 35 години. Той е категоричен, че навременната ваксинопрофилактика ще спести на жените в репродуктивна възраст, правещите инвитро процедури, бременните и кърмещите евентуални здравословни проблеми, включително и пост-ковид усложнения.
В отговор на въпрос кога е най-подходящият период бременните да се ваксинират срещу COVID-19 проф. Костов казва, че, за да е защитена от тежко боледуване, бременната жена не трябва да отлага ваксинацията. Така ще може да изгради нужните ѝ нива на имунитет на възможно най-ранен етап от бременността, а акушеро-гинекологичното общество препоръчва ваксинацията да се проведе след 12-ата гестационна седмица. Препоръката на проф. Костов е всяка бременна жена да обсъди темата със своя акушер-гинеколог.
Пред здравните медиатори той показва данни, доказващи че ваксините срещу COVID-19 по никакъв начин не влияят върху репродуктивните способности на мъжете и жените, нито върху успеваемостта на инвитро процедурите.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ВЗЕ РЕШЕНИЕ ЗА ОБЩО ЗАКУПУВАНЕ НА ВАКСИНА И АНТИВИРУСНО ЛЕКАРСТВО ЗА БОРБА С ОГНИЩЕТО НА МАЙМУНСКА ШАРКА
Европейският съюз взе решение за общо закупуване на ваксина и антивирусно лекарство за борба с огнището на маймунска шарка, заяви координаторът по ваксините на Швеция Ричард Бергстрьом, информира Zdrave.net като се позова на агенция “Ройтерс”.
„След няколко срещи беше решено, че ще закупим както ваксина, така и антивирусна терапия“, съобщи шведският всекидневник Dagens Nyheter, позовавайки се на изявление на Ричард Бергстрьом.
Според тази информация, че ЕС ще закупи ваксината Imvanex и препарата Tecovirimat.
Според Ричард Бергстрьом все още не е подписан договор с двете фирми, но това предстои да се случи. „Ще стане факт в скоро време. Трябва да имаме готов договор след около седмица и, може би ограничени доставки през юни“, каза координаторът.
“Ройтерс” припомня, че Imvanex е ваксина срещу едра шарка, която има одобрение в САЩ както за превенция както на едра шарка, така и на маймунска шарка. Одобрението на европейския регулатор е за едра шарка, но може да се предписва off-label за маймунска шарка. Tecovirimat e разрешен в ЕС за приложение при едра шарка, кравешка шарка и маймунска шарка.
Досега инфекцията е потвърдена при над 200 души в 19 страни, повечето пациенти са мъже. Според наблюденията, заболяването протича леко, досега не са регистрирани смъртни случаи.