НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.05.2021)

БЛС И БАПЗГ ПОЗДРАВИХА СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ ЗА ТЕХНИЯ ПРАЗНИК
Българският лекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изпратиха поздравителни адреси до спешните медици по повод днешния Ден на спешната помощ, информира Zdrave.net.
„Благодаря Ви, колеги! Благодаря Ви, че не спирате да водите нелеката битка за живот и че останахте на работните си места, когато всеки друг си беше у дома! Благодаря Ви за всеотдайността, непоколебимостта и високия дух! Благодаря Ви за това, че сте избрали Спешната помощ за Ваше призвание! Поклон пред неуморната работа и надеждата, която носите! Пожелавам Ви здраве, сили и вяра!“, написа председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
От името на Управителния съвет на БАПЗГ Милка Василева също изрази благодарност към висококвалифицирания и всеотдаен труд на медиците от Спешна помощ.
„Днес, когато отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ, бихме искали за изтъкнем, че вече втора година в условия на пандемия медицинските екипи от Центровете и Филиалите за спешна медицинска помощ, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Спешните отделения в лечебните заведения в страната правят всичко по силите си за да спасяват човешки животи. Поклон пред паметта на нашите колеги, които загубиха битката с COVID-19, оставайки до последно верни на своята мисия в служба на обществото!“, се казва в поздравителния адрес.
„Въпреки напрегнатото ежедневие и работа на първа линия, медицинските специалисти и служителите в системата на спешната помощ продължават да повишават своята квалификация след възстановяване на обученията по европейската програма „Подобряване на условията за лечение на спешни състояния“ (ПУЛСС). Въоръжени с най-съвременни знания и умения, дисциплина, любов и смелост, лекарите, медицинските фелдшери, медицинските сестри и други медицински специалисти в сферата на спешната помощ предоставят навременна и животоспасяваща медицинска помощ в цялата страна. Днес много от тях отново са на работните си места, за да посрещат нови предизвикателства“, написа още Василева.
„Изразяваме надежда, че в тазгодишната кандидатстудентска кампания ще има повече млади хора, които ще пожелаят да учат и да посветят своите сили за развитието на спешната помощ у нас. Защото най-големият проблем в момента в системата на спешната помощ е именно недостигът на медицински кадри. Вярваме, че на държавническо ниво ще бъдат намерени работещи решения за преодоляването на кадровия дефицит, който в последните години стана хроничен. Без съмнение това е ключът и към намаляването на случаите на агресия срещу спешните медицински екипи“, завършва поздравителния адрес на БАПЗГ.

ЗА ЧЕТВЪРТА ПОРЕДНА ГОДИНА ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
За четвърта поредна година на 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. Като такъв той е обявен за пръв път през 2018 г. от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM. Изборът на дата не е случаен. В същия ден, но през 1994 г., в белгийския град Льовен се случва едно от най-значимите събития в историята на спешната помощ. Група медици създават “Клуба Льовен” и въвеждат специалността „Спешна медицина“ в Европа. България е една от първите пет страни на стария континент, която през същата година въвежда специализацията по „Спешна медицина“ като основна специалност за лекари, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Оттогава досега образованието в тази област у нас се усъвършенства. Пример за това е въвеждането през 2015 г. и на специализацията „Спешна медицинска помощ“ за медицинските специалисти. Целта е системата да се обезпечи с добре подготвени кадри, способни да отговорят на нарастващите очаквания и нужди на пациентите. Не спират и усилията за подобряване на колаборацията между отделните звена на спешната помощ, но въпреки това тя си остава едно от най-натоварените направления в сектор „Здравеопазване“. Така е било и така ще бъде, защото спецификата на работата на спешния медик налага бързи и адекватни реакции, с които да бъдат спасявани човешки животи. На техните компетентни грижи разчитаме по време на тежки инциденти и кризи като настоящата с COVID-19, която повече от година доказва колко важна и отговорна е работата им. Въпреки това трудът на тези медицински специалисти до голяма степен остава недооценен от обществото. Не са редки и случаите, в които те стават жертва на агресия от страна на пациенти или техни близки. Ето защо настоящият ден не е единствено повод да изкажем признателността си към труда, без който не можем, на всички лекари-специалисти по спешна медицина, медицински сестри, парамедици, фелдшери, помощен персонал в организирани спешни структури и др. Световният ден на спешната медицинска помощ ни задължава да направим и равносметка на постигнатото в системата на спешната медицинска помощ у нас до момента, на слабите страни и възможностите за подобряване както на условията за работа на ангажираните в тази сфера, така и на качеството на предоставяната от тях спешна медицинска помощ.
Затова Министерството на здравеопазването е готово на конструктивен диалог с всички, които имат отношение към това направление, защото не само на този, а всеки ден трябва да се работи за решаването на проблемите в системата, свързани с недостатъчното кадри, тяхната безопасност, материалната база и др. С такава цел продължава и изпълнението на европейските проекти BG16RFOP001-4.001-0001 “Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“, финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. и др.

Д-р Десислава Кателиева: ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРСЯТ РЕШЕНИЯ ЗА КАДРОВИЯ ДЕФИЦИТ В СПЕШНАТА ПОМОЩ
Българската здравна система посреща Световния ден на спешната медицинска помощ отново с недостатъчно медици в сектора, информира Clinica.bg.
Към момента в извънболничната спешна помощ работят около 7000 души. В 36 спешни отделения в страната текучеството е много голямо. Един двумилионен град като София трябва да разполага със 70 спешни медицински екипа на дежурство, в реалността обаче дежурните екипи са 20. Над 60% от работещите в спешните звена са над 50-годишна възраст. Това изтъква председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева през здравния сайт. Тя подчертава, че кадровият дефицит продължава въпреки направените стъпки в облекчаване на режима за специализации и повишаване на заплатите. Според нея привличането на млади лекари и парамедици, които да работят в екип с лекар, би помогнало на системата на спешната помощ. Важно е у нас да се осигурят и медицински хеликоптери за оказване на спешна помощ, изтъка още д-р Кателиева. Та дава да пример Румъния, където съществуват 15 бази с по два медицински хеликоптера, които са готови по всяко време да транспортират пациенти, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ И СОЦИАЛЕН МИНИСТЪР ГЪЛЪБ ДОНЕВ ЩЕ ОТГОВАРЯ ЗА РЕСОР “ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ” В МАНДАТА НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ
Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев ще отговаря за ресор “Здравеопазване” в мандата на служебния кабинет. Това гласи заповедта на министър-председателя Стефан Янев, с която се разпределят функциите по координация на общата политика на правителството и по взаимодействието с органи на изпълнителната власт към Министерския съвет, информира Zdrave.net.
Заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев ще координира работата на министрите на здравеопазването, на икономиката, на туризма, на културата, на младежта и спорта, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката. В ресора на вицепремиера са Националната агенция за оценяване и акредитация, Националната агенция за професионално образование и обучение, Националния компенсационен жилищен фонд, Държавната агенция за закрила на детето, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенцията за публичните предприятия и контрол, Агенцията за ядрено регулиране и Патентното ведомство.

ОБЩО 1 303 575 СА ПОСТАВЕНИТЕ У НАС ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19
393 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 192 от тях са установени с PCR, а 201 – с бързи антигенни тестове. За последните 24 часа са направени общо 13 872 теста, от които 5671 са PCR, а 8201 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 26; Бургас – 20; Варна – 26; Велико Търново – 12; Видин – 8; Враца – 8; Габрово – 6; Добрич – 11; Кърджали – 9; Кюстендил – 8; Ловеч – 8; Монтана – 12; Пазарджик – 8; Перник – 4; Плевен – 7; Пловдив – 51; Разград – 6; Русе – 10; Силистра – 6; Сливен – 5; Смолян – 4; София област – 8; София град – 81; Стара Загора – 18; Търговище – 7; Хасково – 7; Шумен – 11; Ямбол – 6.
У нас към момента са потвърдени 417 526 случая на новия коронавирус. 22 591 от тях са активни. 377 318 са вече излекуваните лица. През последното денонощие са регистрирани 1192 от тях.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, са общо 3396. От тях в интензивни отделения или клиники се намират 375.
Общо 1 303 575 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19. 20 860 от тях са поставени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 13 389. Нови 11 случая са регистрирани през изминалото денонощие. Четири от тях са установени при лекари, три – при санитари и четири – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 17 617. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 36.

УДЪЛЖАВАТ ВРЕМЕННИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ДО 31 ЮЛИ
С две заповеди министърът на здравеопазването удължава временните противоепидемични мерки, въведени в страната, до 31 юли, съобщиха днес от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
С друга заповед министърът на здравеопазването разпореди от 1 юни румънските граждани, пристигащи от Република Румъния, могат да влизат в България през всички гранични контролно-пропускателни пунктове, без да е необходимо да предоставят документ за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, сертификат за ваксинация или положителен резултат, удостоверяващ преболедуване. Със същата заповед временно се забранява влизането у нас на лица, пристигащи от Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и държави и територии в Африка. Изключение са лицата, които са български граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства, пристигащи от тези места, се поставят под 10-дневна карантина. В заповедта са посочени държави и територии, които не попадат в обхвата на забраната за влизане у нас.

НЗОК ПРЕДЛАГА ПРОМЯНА В МЕТОДИКАТА, С КОЯТО ЗАПЛАЩА 85% ОТ ОТЧЕТЕНИЯ СРЕДНОМЕСЕЧЕН РАЗМЕР НА ДЕЙНОСТИТЕ ПРЕЗ 2020 Г. НА ДОГОВОРНИТЕ СИ ПАРТНЬОРИ
НЗОК предлага промяна в методиката, с която заплаща 85% от отчетения средномесечен размер на дейностите през 2020 г. на договорните си партньори, въведена по време на епидемията от COVID-19. Това съобщи управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на семинар на НЗОК, информира Zdrave.net.
Припомняме, тя беше въведена с цел да се компенсират медиците и лечебните заведения заради намалените медицински дейности по време на паднемията.
„Обсъжда се мярката да отпадне доплащането до 85%, но не изобщо, а да бъде свързано с дейността. Това значи, че ако някой лекар в извънболничната помощ, дентален лекар, болницата са изработили Х дейност, тя ще бъде умножена по коефициента, залегнал в заповедта на МЗ, за готовност при работа с COVID инфекцията“, разясни проф. Салчев. Той подчерта, че доплащането в момента е неефективно. Той даде пример с лични лекари, на които е платено по 39 лв. или пък по 2858 лв. средно в различни региони в съответствие с тази методика, отделно от тези 1000 лв., които получават за работа на първа линия.
„Функцията на НЗОК е да закупува услуги, а не да дава субсидии“, посочи проф. Салчев. Той припомни още, че на медиците, които отказват да поставят ваксини срещу COVID-19, няма да се изплащат допълнителните 1000 лв.

Министър Стойчо Кацаров: ОЧАКВАМ ПО-ДОБРА ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА НА АДМИНИСТРАЦИЯТА В ИАМН, КАКТО И МЕРКИ ЗА ПРОБЛЕМА С ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ
По-добра организация на работата на администрацията в ИАМН, както и мерки за проблема с трансплантациите – това очаква д-р Стойчо Кацаров от новия шеф на Агенцията д-р Георги Христов, стана ясно от думите на служебния здравен министър пред БНТ, информира Zdrave.net.
Д-р Кацаров посочи, че доклад на Медицинския инспекторат след проверка в агенцията „Медицински надзор“ констатира множество просрочени преписки по жалби на граждани.
„Първото нещо, което очаквам, е да няма просрочени преписки. След като е постъпила жалба, в срока трябва да бъде извършена проверка и на гражданина да бъде отговорено. Това е едно от нещата. Второто нещо – очаквам, понеже д-р Георги Христов е с много дълъг опит в контрола – той е работил и в Медицинския надзор, и в контрола на Здравната каса дълги години – да организира по-добре работите и да подобри ефективността на контролната дейност. Тъй като я познава идеално, бидейки толкова години контрольор“, коментира д-р Кацаров.
По отношение на трансплантациите пък министърът заяви: „Очаквам предложения за мерки, които да подобрят проблема с трансплантациите. Там е огромен проблем. Не знам дали знаете, но през цялата минала година има само две трансплантации от трупни донори. Само две. А средно през последните години са били между 15 и 20. Това, към което ние трябва да се стремим, е 80-100 на година“.
Д-р Кацаров се спря и на средствата за медиците, работещи на първа линия, като увери, че за тях парите са осигурени до септември. „С вземане на много резерви, най-вече резерви от незаети бройки в администрацията и такива допълнителни плащания на администрацията, на практика в момента се осигуряват парите както за пенсионерите, така и за лекарите на първа линия. Успяха да се организират до септември месец са осигурени, слава Богу, тогава вече ще има Народно събрание, то може да реши проблема по-нататък“, коментира министърът.
Допълнителни резерви се търсят по всякакви начини, включително и чрез проверки на обществените поръчки в болниците, стана ясно от думите на д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR. Търговете в лечебните заведения се проверяват не толкова за нарушения, колкото за целесъобразност в този момент, уточни министърът. Нито една вече започнала обществена поръчка не е спряна, увери той и допълни, че се прави преглед доколко разходите на болниците са спешни, тъй като с оглед на факта, че няма Народно събрание, правителството не може да разчита на актуализация на бюджета и осигуряване на допълнителни средства по този начин. Затова и ако има разход, който може да бъде отложен, той ще бъде отложен, обясни д-р Кацаров.
Той информира, че проверката в Александровска болница вече е приключила и резултатите от нея ще бъдат обявени публично.

ТРИСТРАННИЯТ СЪВЕТ ОБСЪЖДА ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
На заседание на Комисията по осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество социалните партньори ще обсъдят проект на постановление за промени в Наредбата за медицинската експертиза, информира БНР.
Документът предвижда промяна на критериите, въз основа на които се извършва оценката на уврежданията, както и изменения, свързани с издаването на болнични листове на карантинираните.
Промените засягат отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в проценти. В част от случаите се актуализира величината на процентите, премахва се и зависимостта между възраст и оценка на степен на увреждане при доказани генетични аномалии.
Други изменения в наредбата за медицинската експертиза са свързани със сигнали от различни ТЕЛК, че не достигат специалисти по професионални болести и за съставите на комисиите и това налага да има взаимозаменяемост между специалистите по трудова медицина и тези по професионални болести.
Друга група промени засяга временната неработоспособност, продиктувани от редица практически затруднения от пандемията COVID-19, когато лицата, които са карантинирани са ползвали преди това значителен брой болнични листове.
По време на карантината те трябваше да се явяват пред комисии, за да получат съответния болничен лист. С промяната болничният лист за карантината ще се издава от лекуващия лекар, независимо колко дни временна неработоспособност е имал човек преди карантината.

ВСИЧКИ СЕРТИФИКАТИ ЗА ПОСТАВЕНИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19, КОИТО СА ИЗДАДЕНИ ДО МОМЕНТА, ЩЕ БЪДАТ ПРЕИЗДАДЕНИ
Всички сертификати за поставени ваксини срещу COVID-19, които са издадени до момента, ще бъдат преиздадени. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред телевизия “България он еър”, информира БНР.
Преиздаването се налага във връзка с приетия от ЕС единен формат на документа.
„Гратисният период, в който ще важат старите сертификати, ще бъде до средата на юли”, посочи министър Кацаров и допълни, че не се налага струпване на хората за преиздаване. Става дума за около 400-500 хил. сертификата, които могат да бъдат преиздадени в рамките на няколко дни. Най-добре е хората да получат новите си сертификати от мястото, където са се имунизирали, но ще могат да ги получат и от офисите на “Информационно обслужване”, обясни Кацаров. Той посочи, че за преболедувалите сертификатът важи 6 месеца, докато за ваксинираните няма краен срок засега, но вероятно ще бъде сложен такъв.

ПРИЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА ЩЕ ДАВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗВЪРШЕНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Приложение на телефона ще дава информация за извършената медицинска помощ, включително изписани лекарства. Това съобщи на семинар на НЗОК нейният управител проф. Петко Салчев. Все още не е ясно кога ще заработи мобилната услуга, като по думите му това ще е възможно най-скоро, може би в рамките на месец-два, информира Zdrave.net.
Приложението ще е обвързано с електронното здравно досие на здравноосигуреното лице, както и с пускането на електроните рецепти, стана още ясно от думите на проф. Салчев. Чрез приложението ще се изпраща СМС за извършена медицинска услуга и лицето ще може да реагира при несъответствие.

СТОЛИЧНИТЕ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ СА ПОДГОТВИЛИ ПРОЕКТИ НА ОБЩА СТОЙНОСТ 12, 3 МЛН. ЛВ. ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МЕДИЦИНСКА АПАРАТУРА И РЕМОНТНИ ДЕЙНОСТИ
Здравната комисия към СОС е подкрепила единодушно писмо на заместник- кмета на Столична община Дончо Барбалов относно участие в процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с конкретен бенефициент Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net като се позова на Stolica.bg.
Предложението е общинските многопрофилни и АГ болници да кандидатстват за безвъзмездно финансиране по европрограма “Мерки за справяне с пандемията“.
Четирите общински многопрофилни болници и двете АГ-болници са подготвили проекти на обща стойност 12, 3 млн. лв. за закупуване на медицинска апаратура и/или ремонтни дейности, с които да дооборудват структурите за лечение на пациенти с COVID-19.
Процедурата обхваща няколко основни направления: укрепване капацитета на болничната мрежа, чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19; осигуряване на медицинско и болнично оборудване за структури, създадени за лечение и грижи за пациенти с COVID-19; повишаване капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19; внедряване на телемедицина с оглед редуциране на контактите на инфектираните пациенти при получаване на медицински грижи; други дейности в подкрепа на инвестиции в продукти и услуги за здравно обслужване и мерки за опазване на здравето и безопасността, включително осигуряването на ваксини и лекарства.
След подписване на партньорско споразумение с болниците, до края на юли т.г. Министерството на здравеопазването трябва да кандидатства за финансиране по оперативната програма. Общата сума, предвидена за проекти от цялата страна по “Мерки за справяне с пандемията“ на ОП “Региони в растеж” е 129 млн. лв., като бенефициентът (МЗ) може да изпълнява проектите в партньорство с общински лечебни заведения.

„ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ В СТОЛИЧНИ ПАРКОВЕ ПРЕЗ УИКЕНДА
Тази събота и неделя (29 и 30 май) всеки, който има желание да се ваксинира, може да го направи на някой от трите пункта на открито, които се разкриват в столицата. Те се намират на входа на Южен парк към бул. “Гоце Делчев”, на входа на Борисовата градина при Орлов мост и на паркинга пред „Т-Маркет“ на бул. “Възкресение”. Това съобщава кметът на града Йорданка Фандъкова във Фейсбук профила си, информира Zdrave.net.
Ваксините ще поставят лекарски екипи от общинските болници между 9:00 и 16:00 ч. Кампанията е по инициатива на Столична община и столичното РЗИ.
Гражданите, имунизирани с еднодозовата ваксина на „Янсен“, ще получат сертификат за ваксинация веднага, а тези, които предпочитат друг вид ваксина, ще получат информация кога и къде ще им бъде поставена втора доза, уточнява Фандъкова.

МЕДИЦИ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СТРЕСА НА РАБОТНОТО МЯСТО
Възможностите за справяне със стреса на работното място е основната информация, от която имат нужда медицинските специалисти, работещи в областта на хематологията. Това показват данните от анкета, проведена сред членовете на Българското медицинско сдружение по хематология (БМСХ). Допитването е направено в рамките на информационната кампания за злокачествените заболявания на кръвта „Иновация за живот“, партньори в която са Българско сдружение „Лимфом“, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АРФАРМ) и БМСХ, информира Zdrave.net.
В анкетата са взели участие около 1/3 от членовете на дружеството (46 души – специалисти и специализанти по хематология, онкология, фармакология, онкохематология, клинична микробиология, биология и др.), съобщиха от БМСХ.
Целта на допитването е да се установят нуждите на медицинските специалисти, свързани с професионалното им и личностно развитие, след което да бъдат организирани специални обучения за тях.
Останалите области, в които медиците имат нужда от повече информация, за да подобрят компетенциите си, са свързани с: дигиталните решения в здравеопазването (43,5%), стратегиите и тактиките за повлияване върху политиките в здравеопазването и застъпничеството (37%), комуникацията с пациенти и техните близки (32,6%), презентационни умения (32,6%) и комуникационни умения (28,3%).
60,9% от анкетираните споделят, че с цел самоусъвършенстване и професионално развитие, биха се записали на обучение за усвояване на нови техники и технологии в лечението на пациентите. 26,1% биха подобрили мениджърските си умения. По 23,9% изразяват готовност за обучения за подобряване на дигиталните умения, 19,6% – за усъвършенстване на комуникационните умения.
В анкетата медиците описват и проблемите, които срещат най-често по време на работа. Основните сред тях са административни (голям обем от документация, която лекарите е необходимо да попълват, нееднозначен прочит на нормативната база, лимити и недостатъчно финансиране, недостатъчна информация за новите терапии и др.). Друг очертан проблем е агресията и недоверието от страна на пациентите и техните близки.