НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.04.2022)

ОТПАДАНЕТО НА БЯЛАТА ХАРТИЕНА РЕЦЕПТА СЕ ОТЛАГА
74 становища и предложения са постъпили в Министерството на здравеопазването в рамките на общественото обсъждане на проекта за изменение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, което приключи на 26.04.22 г. Предвид големия брой изпратени становища и предложения от заинтересовани страни, ангажирани с процесите по предписването и отпускането на лекарствени продукти, и необходимото технологично време за тяхното разглеждане и обсъждане, посоченият в проекта за изменение на Наредба 4 срок от 01.05.2022 г. за отпадане на бялата хартиена рецепта се отлага. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Поради огромния обществен интерес и реакциите на съсловните организации по отношение на предложените промени в проекта на Наредбата, в Министерството на здравеопазването беше организирана среща, за да се чуят различните становища, коментари и предложения, свързани с отпадането на бялата рецепта и въвеждането изцяло на електронна такава. Изложените по време на срещата аргументи също ще бъдат взети предвид при финализиране на проекта за изменение на Наредба № 4.
МЗ работи в посока въвеждане на електронно здравеопазване. Елементите от него са електронната рецепта, електронно направление и въвеждане на електронно здравно досие до края на тази година, припомниха от здравното ведомство.

928 ПАЦИЕНТИ С COVID-19 В БОЛНИЦИ
1 140 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през изминалото денонощие, 109 от които са установени с PCR, а 1 031 – с бързи антигенни тестове. 66,75% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу коронавируса.
Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 11 615 – от тях 1 492 са PCR, а 10 123 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 34; Бургас – 39; Варна – 36; Велико Търново – 27; Видин – 20; Враца – 19; Габрово – 23; Добрич – 20; Кърджали – 9; Кюстендил – 36; Ловеч – 17; Монтана – 36; Пазарджик – 46; Перник – 29; Плевен – 17; Пловдив – 89; Разград – 9; Русе – 27; Силистра – 15; Сливен – 19; Смолян – 10; София област – 47; София град – 375; Стара Загора – 70; Търговище – 6; Хасково – 33; Шумен – 20; Ямбол – 12.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 1 154 646. Активните случаи са 152 524. Излекуваните лица са общо 965 243. От тях 4 957 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 928 пациенти с доказан COVID-19, от които 102-ма са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 204, от които 77,94% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, са общо 4 378 019, през изминалото денонощие са приложени 1 316 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 24 383-ма. Нови 16 случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях четири са установени при лекари, четири – при медицински сестри, шест – при санитари и два – при друг медицински персонал.
36 879 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. 23 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 91,30% от починалите лица не са били ваксинирани.

Доц. д-р Ангел Кунчев: В ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ У НАС АКТИВНО СЕ ТЪРСЯТ СЛУЧАИ НА МИСТЕРИОЗНИЯ ХЕПАТИТ
Във Великобритания има съмнение, че случаите на неизяснен хепатит сред децата са предизвикани от аденовирус. Не е ясно обаче защо вирус, който по принцип предизвиква лека чревна инфекция, сега поразява черния дроб до степен, че 10% от децата, засегнати от него, да се нуждаят от трансплантация.
„Информацията за този вид хепатит е твърде оскъдна. Общото при всички случаи е, че клиничната картина е на хепатит и засяга децата до 5 години. Има теория, че децата след прекаран COVID са с много занижен имунитет, но пък не всички засегнати деца са прекарали коронавируса“, каза държавният главен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия, информира Zdrave.net.
По думите на специалиста клиничната картина показва хепатит, отрицателен за досега известните хепатитни вируси, и силно раздвижени ACAT и АЛАТ над 500.
Доц. Кунчев съобщи, че в инфекциозните отделения в страната активно се търсят такива случаи. „Има един щам на аденовирус, сравнително рядък, който дава такива хепатити. И особено при по-нисък имунитет е възможно да стане. Няма го обаче при всички. Хепатитът се разпознава бързо заради жълтеницата, но трябва да знаем какво и как го причинява“, добави той.
Според доц. Кунчев има достатъчно много възможности да бъде подпомогнат организмът в борбата му с причинителя и да бъде облекчен хепатитът. „Така че, ако навреме се хване заболяването, има шанс да бъде излекувано. Имайте предвид обаче, че не всички деца са хоспитализирани“, каза главният държавен здравен инспектор.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ СТАРТИРА ОТНОВО ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ У НАС
Върховният административен съд прекрати обществената поръчка, провеждана от Министерството на здравеопазването, за сключване на Рамкови споразумения за периода от 01.01.2022 г. до 31.12.2023 г. чрез Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
С решението си Върховният административен съд е приел, че с изискването на МЗ в процедурата да се представя декларация за осигуряване на необходимите количества от производителя или от притежателя на разрешението за употреба на съответния лекарствен продукт е допуснато нарушение на Закона за обществените поръчки. Това е единственият мотив на ВАС за прекратяване на обществената поръчка.
Министерството на здравеопазването ще се съобрази с постановеното решение на Върховния административен съд. Вече са предприети незабавни действия да бъде обявена нова обществена поръчка още в началото на следващия месец.

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК ПРЕДЛАГА ЗАЛЕГНАЛИТЕ СТАРТОВИ ЗАПЛАТИ В НОВИЯ КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР ДА СЕ ИЗПЛАЩАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ОТ 1 АВГУСТ
В Националния рамков договор трябва да бъде заложено тази година със сигурност болниците да постигнат основните определени възнаграждения в Колективния трудов договор. Това казва председателят на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов по време на заседанието на Надзора от 20 април, информира Zdrave.net.
Доц. Пандов докладва на Надзорниците за разговорите с БЛС и болничните асоциации по текстовете, касаещи обвързването на Рамковия договор с Колективния трудов договор, който беше подписан от МЗ и синдикалните организации. От здравния портал припомнят, че минималният размер на трудовите възнаграждения в него е 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за професионалист по здравни грижи и 900 лв. за санитар.
„На 13 април проведохме среща с всички заявени болнични асоциации, като на тази среща в общи линии те единодушно съобщиха, че са в невъзможност да изпълнят тези разпоредби на Националния рамков договор, че не са прецизни и други техни възражения. След това им беше дадена възможност те да изпратят становище относно конкретни предложения по тези разпоредби на Договора за изменение и допълнение, като нямахме такова конкретно предложение за текстове до вчера, освен принципната им позиция. Пак казвам, че те не са страна по Националния рамков договор, не могат да изпълнят така заложените изисквания, тъй като финансирането, което те още не са запознати какво ще бъде и по-скоро разчетите, които са направили са, че не могат да изпълнят стойностите залегнали в Колективния трудов договор, който беше подписан. Вчера (б.а. – 19 април) имахме работна среща между членове на Българския лекарски съюз, членове на Надзорния съвет, управителя на НЗОК, включително и част от болничните асоциации присъстваха. Разгледахме отново становището на областните болници до министъра на здравеопазването, които бяха дали конкретни разчети каква ще е за тях стойността, за да изпълнят като основно възнаграждение заложените стойности в Колективния трудов договор. В резултат на дискусията мога да кажа, че имаше различни мнения, позиции, трудни за балансиране“, казва доц. Пандов.
Предложението на доц. Пандов е да има известен период, в който лечебните заведения да се запознаят с новите стойности по НРД и да си реорганизират структурите, като този период да не е по-дълъг от 1 август. „От 1 август трябва да изпълнят изискванията за основните заплати по Колективния трудов договор. И другото, което обсъждахме, до 1 август трябва да изпълняват поне брутно. Да ги заложим от май до 1 август брутни“, казва още доц. Пандов.
Спор с БЛС е предизвикало и намаляването на заложените в мотивите към ЗБНЗОК 2022 обеми – от 2,2 млн. на 1,83 млн. Предложението на Касата е към 30 септември, при наблюдение и трайно превишаване на месечните стойности, което не може да се компенсира с механизма за устойчивост, да има намаляване на стойността на клиничната пътека като цяло според заложения обем на клиничната пътека за годината. От БЛС предлагат пък да има намаляване общо на стойностите на лечебно заведение.
„И по тази точка не стигнахме до някакъв консенсус. Имаме едно значително намаление на обемите с близо 400 000 хоспитализации спрямо заложените в мотивите към Законопроекта за бюджета на НЗОК. И предвид това, че от началото на годината, както виждаме, има лечебни заведения, които имат трайно превишаване на определените индикативни месечни стойности, ние този проблем не можем да не го адресираме. Той е системен. Знаем, че пациентът има свободен избор на лечебно заведение. Оттам нататък ние трябва да предвидим механизми при тези по-ниски обеми какво би се случило и въпросният механизъм е този. Тук имаме обаче концептуални противоречия. Идеята ми е, че такъв механизъм трябва да има. Въпросът е кой да бъде. Това е принципно“, казва доц. Пандов.
Проектът на Договора за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020 – 2022 г. е гледан и на днешното заседание на Надзорния съвет, като предстои Лекарския съюз да се запознае с него и евентуално утре да бъде подписан.

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК Е ОДОБРИЛ ОКОНЧАТЕЛНИЯ ВАРИАНТ НА ПРОЕКТА ЗА АНЕКС НА НРД 2020-2022 Г.
Надзорният съвет на НЗОК е одобрил окончателния вариант на проекта за анекс на НРД 2020-2022 г. и договорът е изпратен за съгласуване с БЛС, научи Zdrave.net. Очаква се анексът да бъда подписан утре, в случай че от Лекарския съюз няма несъгласие с последния вариант на текстовете.
От здравния портал припомнят, че сред спорните моменти са начинът, по който ще бъдат обвързани минималните ставки на заплатите на медицинския персонал по КТД с увеличението на цените на клиничните пътеки, както и намалените обеми на дейностите на лечебните заведения.
На днешното заседание Надзорният съвет е приел стойностите за изпълнителите на първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ и медико-диагностична дейност, за болнична помощ и дентални дейности за заплащане през месец април 2022 г., за работа при неблагоприятни условия през месец март 2022 г. Утвърдена е „Спецификация за изготвяне на Списък с диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от бюджета на НЗОК“, както и проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 10 за условията, реда, механизма и критериите за заплащане от НЗОК на лекарствени продукти, медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, договаряне на отстъпки и възстановяване на превишените средства при прилагане на механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК.
На заседанието днес обаче не са били гласувани индикативните стойности на лечебните заведения, както и индикативните стандарти на първичната извънболнична помощ за месец май.
Надзорният съвет е поискал и доклад от ръководството на НЗОК, който да бъде разгледан на следващо заседание, относно изпълнението на договора с „Информационно обслужване“ и проблемите с Персонализираната информационна система на НЗОК, тъй като в момента системата работи, но е под наблюдение заради очакван възможен срив.

МЕДИЦИ ОТ СИНДИКАТ „ЗАЩИТА“ ПРОТЕСТИРАХА
Протестен палатков лагер пред Министерството на здравеопазването организираха от синдикат “Защита”. Недоволството на здравните работници е заради неизпълненото обещание в началото на април по време на среща с премиера Кирил Петков за вдигане на заплатите в сектора. От организацията предупредиха, че на 12 май ще излязат на национален протест, съобщи БНР.
Представителите на синдиката настояха правителството да изпълни поетите пред тях ангажименти в началото на този месец да се увеличат доходите на работещите в сферата на здравеопазването.
Красимир Митов, председател на синдиката, обвини премиера Петков в лъжа, тъй като в новите бюджети на Центровете за спешна помощ не било залегнало никакво увеличение на работните заплати, а тези бюджети се определят от ресорното министерство. От “Защита” също така считат, че подписаният наскоро нов Колективен трудов договор не е гаранция, че медицинските специалисти ще получат по-високи възнаграждения, тъй като нито една от болничните организации в страната не е подписала въпросното споразумение.
От синдикат “Защита” предупредиха, че на 12 май ще излязат на национален протест, ако исканията им не бъдат чути, а междувременно подготвят гладна стачка.
Фелдшери и лекарски асистенти също протестираха пред здравните и лечебните заведения, в които работят с искане за създаване на собствена съсловна организация.

ИМУНОЛОЗИ ЩЕ ПРОВЕЖДАТ ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИИ В РАМКИТЕ НА ТРИ ДНИ
На 29 април ще отбележим Международен ден на имунологията. Тази година той ще премине под мотото „Благодарим ти, имунология“. По този повод на 27, 28 и 29 април специалистите от отдел „Имунология“ на Националния център по заразни и паразитни болести ще извършват онлайн консултации, информира Zdrave.ne като се позова на съобщение от НЦЗПБ.
Пандемията от COVID-19 постави имунологичната наука в центъра на общественото внимание, но имунологията е нещо повече от ваксини и може да направи много за подобряване на Вашето здраве и качество на живот, отбелязват от там.
Ако се оплаквате от чести „настинки”, които протичат с усложнения, повишена телесна температура с неизяснен произход, хронична отпадналост, симптоми на алергия, ако все още не сте се имунизирали срещу COVID-19, ако имате други въпроси, свързани с ваксините или имунната система, изпратете ги заедно с цялата си медицинска документация, на адреси: imlab@ncipd.org или labalerg@ncipd.org, приканват от НЦЗПБ. „Ние ще Ви отговорим, ще преценим дали се нуждаете от допълнителни изследвания и ще ви определим час за посещение“, уверяват специалистите от центъра.

НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ПО ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ И АНАЛИЗИ С НОВ ДИРУЕКТОР
От днес, 27 април, за директор на Националния център по обществено здраве и анализи е назначен проф. д-р Пламен Димитров, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Проф. Димитров е магистър по здравен мениджмънт и обществено здраве (Факултет по обществено здраве, МУ-София) и магистър по епидемиология (College of Human Medicine, Michigan State University, East Lansing, Michigan, USA). Има две признати специалности – по Социална медицина и здравен мениджмънт и Радиационна хигиена. Професор е във Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт към Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.
Проф. д-р Пламен Димитров е председател на Експертния съвет по медицинската специалност „Социална медицина и здравен мениджмънт“ към министъра на здравеопазването. Член е на Постоянния комитет на Регионалния комитет на Световната здравна организация за Европа и на Изпълнителния борд на EuroHealthNet.
От 2014 г. досега проф. д-р Пламен Димитров заема длъжността заместник-директор на Националния център по обществено здраве и анализи.