НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.04.2021)

1759 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
1759 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 714 от тях са установени с PCR, а 1045 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалите 24 часа, е 14 023. От тях 6602 са PCR, а 7421 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 81; Бургас – 25; Варна – 136; Велико Търново – 83; Видин – 17; Враца – 37; Габрово – 30; Добрич – 54; Кърджали – 19; Кюстендил – 38; Ловеч – 35; Монтана – 56; Пазарджик – 61; Перник – 25; Плевен – 38; Пловдив – 174; Разград – 15; Русе – 105; Силистра – 24; Сливен – 33; Смолян – 27; София област – 54; София град – 338; Стара Загора – 120; Търговище – 19; Хасково – 41; Шумен – 49; Ямбол – 25.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 399 259. От тях 54 115 са активни. Излекуваните лица са 329 043, от които 4100 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 7669. В интензивни структури се намират 724 от тях.
734 150 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, от които 10 910 са поставени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 086 лица-медицински служители. 41 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 10 от тях са установени при лекари, 13 – при медицински сестри, 12 – при санитари и 6 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 16 101. Нови 194 случая са регистрирани през последното денонощие.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ СТАРТИРА ОБЩЕСТВЕНА КОНСУЛТАЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪЗДАВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИ ОРГАН ЗА РЕАКЦИЯ ПРИ ИЗВЪНРЕДНИ ЗДРАВНИ СИТУАЦИИ
Европейската комисия стартира обществена консултация във връзка със създаването на Европейски орган за реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Като част от инициативата на ЕС за създаване на Европейски здравен съюз Комисията предвижда да публикува своето законодателно предложение за формиране на HERA през втората половина на 2021 г. Предвижда се HERA да оказва подкрепа за разработването, производството и внедряването на медицински мерки за противодействие по време на здравни кризи в Европейския съюз.
Обществената консултация е предназначена за всички заинтересовани страни (държави членки на ЕС, индустрия, академични среди), които желаят да дадат своето мнение по въпросите, свързани с дейностите на бъдещата Агенция HERA относно оценка на риска, внедряване и финансиране на медицински мерки за противодействие, оценки на заплахи и т.н.
В сайта на МЗ е посочен линк, чрез който може да се вземе участие в обществената консултация до 12 май т. г. (полунощ, централно европейско време).

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ЩЕ УДЪЛЖИ ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА
„Утре в Министерски съвет ще приемем като точка удължаването на извънредната епидемична обстановка, за да могат да вървят всички мерки. Продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента с даването на мандата. Времето си лети, мина един месец от изборите и дойде 1 май.“ Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на среща с представители на туристическия бранш. На срещата присъстваха още министърът на туризма в оставка Марияна Николова и здравният министър в оставка Костадин Ангелов, информира Zdrave.net.
В България ще се влиза със сертификат за ваксинация срещу COVID-19, отрицателен резултат от PCR-тест или антигенен тест, или документ за преболедуване на COVID-19 през последните 6 месеца. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.
„Всички ангажименти, които поехме към туризма, са изпълнени. Надявам се, хората, които идват у нас, да се чувстват добре и в безопасност”, добави проф. Ангелов.
За влизане в България ще се признават резултатите само от антигенните тестове на 16 производители, тъй като тези тестове са доказали своята достоверност. Списъкът на производителите е изготвен от ЕС и ще бъде публикуван в сайта на Министерството на здравеопазването.
Заповедта за начините за влизане в страната ще бъде подписана след удължаване на извънредната епидемична обстановка.

НЗОК УВЕЛИЧАВА СРЕДСТВАТА, СВЪРЗАНИ С ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Увеличават се средствата, свързани с лечение на пациенти с COVID-19, заложени в бюджета на НЗОК за тази година. Това става чрез вътрешно-компенсирани промени по бюджета на фонда от трансферите от Министерството на здравеопазването. Промяната е приета с решение на Надзорния съвет на НЗОК от 22 април, информира Zdrave.net.
От решението става ясно, че с 4 милиона лева се увеличават средствата по заложените разходи, свързани с интензивното лечение на здравнонеосигурени лица, стационарната психиатрична помощ, както и задължителното лечение или задължителна изолация. Така средствата по тези пера ще се увеличат от 12 млн. лева на 16 млн. лева.
Половината от допълнителните пари идват от заложените за компенсацията за потребителската такса на пенсионерите, дължима на лекарите. Припомняме, разликата между 2,90 лв. и 1 лв., който заплащат лицата с право на пенсия за стаж и възраст, се поема от Министерството на здравеопазването чрез трансфер към НЗОК. От Касата обясниха за Zdrave.net, че към края на март са изразходвани 19% от заложените общо 16 035 000 лв. за компенсации.
Другите 2 милиона лева идват от по-малко похарченото по бюджета на фонда за медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. По това перо сумата се намалява съответно от 38 млн. лева на 36 млн. лева. Към края на март са разходвани 21% от бюджетните средства по него. За сравнение, парите за дейностите, към които се насочват допълнителни средства, са изразходвани на 90% към края на март.

ЗАПАЗВА СЕ ТЕНДЕНЦИЯТА ЗА СПАД НА ПАЦИЕНТИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В БОЛНИЦИТЕ
Запазва се тенденцията за спад на пациентите с COVID-19 в болниците, става ясно от седмичната справка на НЗОК, информира Zdrave.net.
Данните от информационната система на Здравната каса показват, че към 25-ти април от пациенти с COVID-19 са заети 6903 легла. За сравнение, седмица по-рано те са били 8282 души. Спадът е с близо 16,7%
София-град е областта с най-много болни от COVID, като към 25 април в столичните болници се лекуват 1782 пациенти с вируса, но тук се отчита сериозен спад: за първи път от седмици заетите от пациенти с COVID легла са под 2000. Спадът спрямо миналата седмица е с над 18%. Втора остава област Пловдив, където в болница се лекуват 769 пациенти с коронавирусна инфекция – с 12,7% по-малко от предходната седмица. На трета позиция за пръв път от началото на пролетната вълна излиза област Варна, където според данните на Касата са хоспитализирани 471 пациенти с COVID.
На обратния полюс е област Видин с 29 хоспитализирани пациенти с COVID, следвана от Кюстендил (72) и Кърджали (78). На практика в нито една от областите хоспитализациите не са намалели спрямо предходната седмица.
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има сключени договори с лечебни заведения за болнична помощ (ЛЗБП) в цялата страна общо за 48 529 легла за активно лечение към 25 април 2021 г. От общия брой договорени легла са заети 24 635, а незаетите легла за активно лечение са 23 894.

Доц. д-р Ангел Кунчев: НЕ СЕ ОБМИСЛЯ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 ДА СТАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА
Не се обмисля ваксината срещу COVID-19 да стане задължителна, заяви на пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, информира БНР.
Доц. Кунчев бе категоричен, че „заветната цел“ пред държавите в борбата срещу CОVID-19 e постигането на 70-75% ваксинирани, към което се стреми и България.
„Количествата ваксини, които получаваме през месец май, ще бъдат два пъти по-големи в сравнение с април, а през юни са четири пъти по-големи…Ще хвърлим маските, ще паднат ограничителните мерки и ще се върнем към нормалния начин на живот“, увери държавният здравен инспектор.
Той припомни, че след отпадането на ограниченията за ваксината на „Джонсън и Джонсън“ тя ще влезе в употреба, но страната ни чака и втората доставка, тъй като засега количествата са малки.
„Искаме да използваме предимството на тази ваксина, че е еднодозова и да я насочим към контингенти, при които е необходим по-бърз ефект. За момента това е туристическата индустрия. Искаме да уверим всеки, който иска да почива в България, че той ще бъде в една безопасна среда. Заявилите интерес от тази индустрия са 80 хил. души, ние сме в състояние да ги обхванем. При добра организация можем да правим над 20 хил. имунизации дневно“, каза още доц. Кунчев.

Д-р Александър Симидчиев: ПОЗИТИВНАТА МОТИВАЦИЯ ЗА ВАКСИНИРАНЕ Е МНОГО ВАЖНА
„Научих от сина си нещо много важно: позитивните стимули е много по-вероятно да доведат до желания резултат, отколкото наказанията. Затова, ако ние искаме да ваксинираме повече хора, трябва да им създадем позитивна мотивация.“ Така председателят на Комисията по здравеопазването в парламента д-р Александър Симидчиев отговори на въпрос защо е толкова нисък процентът на лекарите, пожелали да се ваксинират срещу COVID. Той взе участие , по време в пресконференция, посветена на Европейска имунизационна седмица (26 април – 2 май 2021 г.) под надслов „Ваксините ни сближават“, информира Zdrave.net.
Д-р Симидчиев посочи, че биха могли да се създадат законодателни рамки, които да осигурят такива стимули. „В момента, ако лекар се разболее от COVID, няма да му се признае професионално заболяване. Има редица причини за това, като едната от тях е, че от COVID можеш да се разболееш и извън болницата. Ако обаче създадем законотворческа рамка да се признава, ако лекарят е ваксиниран, тогава това ще им създаде позитивен стимул, защото ще им даде гаранция, че дори и да се разболеят, това ще има за тях по-малко последици, отколкото ако не са ваксинирани“, разясни той.
Председателят на здравната комисия в парламента припомни, че ваксините са нещото, което е променило драстично съвременната медицина. „Това ще промени и общественото здраве до неузнаваемост. Вече виждаме и примерите в Израел, САЩ, Великобритания и Гибралтар – в тези държави с високо покритие икономиката им, културния, обществения, спортния им живот започнаха да се възстановяват“, каза д-р Симидчиев и посочи, че заради този проблем у нас са починали 7000 души допълнително само за първите три месеца на тази година, а заедно със смъртните случаи от миналата година надхвърлят 20 пъти починалите от катастрофи на годишна база. По думите му смъртността е и главният параметър, по който можем да следим дали кризата се управлява ефективно, а не толкова заразността, и уточни, че е внесен законопроект към законовата рамка да се предвиди въвеждането на Национален пандемичен план с конкретно разписани мерки и критерии за всеки отделен случай.

Доц. д-р Михаил Околийски: ЗАНАПРЕД ТРЯБВА ДА ИМА ЕФЕКТИВНИ КАМПАНИИ ЗА ВАКСИНИРАНЕ
„Изминалата година и тази продължават да бъдат трудни и показват колко сме уязвими към нововъзникнали болести, още повече когато няма правилните ваксини и медицински технологии. А когато се появиха новите ваксини, този щит срещу вируса, започнаха дискусиите кои да се ползват, кога да се ползват, но това не стана по добрия комуникационен начин за хората в България, а стана хаотично“, коментира пред БНР доц. д-р Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация в България.
„Ние от СЗО винаги сме настоявали да има план за комуникация на риска, за комуникационна стратегия, която да придружава целия процес по ваксиниране и по спазването на мерките, но такъв план така и не беше развит. А това не се случва изненадващо, защото все още има родители, които не спазват и задължителния имунизационен календар за децата, който е много добър календар“, коментира още доц. Околийски.
„Това се случва заради неумението на здравните власти и държавата да намерят правилния диалог с хората. В Нова Зеландия например, ваксината срещу човешкия папилома вирус се поставя и там той е почти изкоренен, а у нас тази ваксина се поставя на под 10 на сто от младите момичета, при условие, че тя почти на 100 процента предпазва от развитието на рак на шийката на матката.
Има пряка връзка между доверието на хората в Министерство на здравеопазването и властите и степента, до която хората са склонни да вземат решение дали да се ваксинират и да използват маските”, каза още доц. Околийски. Той обобщи, че у нас така и не се е направило едно структурирано усилие да се обясни коя е безопасната ваксина.
“Защото за всичките одобрени от СЗО ваксини, включително и за “АстраЗанека”, не стана ясно, че тя не е опасна, тя не застрашава живота на хората, а има установени един-два случая на тромбоемболия на един милион души. Занапред трябва да има ефективни кампании за ваксиниране, защото с идването на лятото трябва да продължим със спазването на мерките”, каза още доц. Околийски.

РЗИ-ВЕЛИКО ТЪРНОВО УВЕЛИЧАВА ДОСТАВКИТЕ НА ВАКСИНИ ЗА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ
Регионалната здравна инспекция във Велико Търново увеличава доставките на ваксини за общопрактикуващите лекари, съобщи БНР.
Повече от 19 000 са ваксинираните в област Велико Търново, а с две дози е приключен имунизационният процес за над 4000 граждани.
Личните лекари имат от всички видове ваксини, посочи д-р Нина Тодорова: „Успяхме да получим съвсем спокойно от всичките видове желани ваксини. Цяло предизвикателство е от списъка, който сме направили, да съберем необходимата бройка, за да осъществим дозите. Поддържаме списък на желаещите“.
83 са новите случаи на коронавирусна инфекция в областта. Под карантина са поставени детска градина в село Асеново и паралелка в 8 клас в гимназията в Полски Тръмбеш. На този етап в областта не се предвижда отваряне на „зелени коридори“ за ваксинация.