НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.03.2022)

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПОЕМЕ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ НА БЕЖАНЦИТЕ ОТ УКРАЙНА
Държавата ще поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна. Това предвиждат промени в закона за здравото осигуряване, внесени от управляващите. С тях ще бъде предоставена и възможност украинските бежанци да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Националната здравноосигурителна каса за всяка извършена здравна или спешна помощ на бежанците, на които е предоставена временна закрила. За това съобщи БНР.
С промените в Закона за здравното осигуряване, внесени от управляващото мнозинство, изрично се посочва, че гражданите със статут на предоставена временна закрила са задължително здравно осигурени. По този начин се създава практическа възможност тези лица да ползват пълния пакет медицинска помощ, заплащана от НЗОК.
Дава се възможност в срока за предоставена временна закрила на чужденците от Украйна да се даде законова възможност и на тези с двойно чуждо и българско гражданство да се осигуряват в НЗОК. По този начин те ще ползват при необходимост медицинска помощ наравно с тези със статут на временна закрила.
През Закона за здравното осигуряване се прави промяна и в Закона за убежището и бежанците, с която изрично се посочва, че всички граждани с предоставена временна закрила ползват здравно осигуряване, достъпна медицинска помощ и безплатно медицинско обслужване при условията и реда за българските граждани.
Предвижда се размерът на здравните вноски и източникът на финансиране да се определят с акт на Министерски съвет.
В момента украинските граждани, бягащи от войната, независимо от статута им, могат да ползват медицинска помощ у нас единствено при спешни състояния или да се възползват от прегледи, които отделни болници и лекари предлагат безвъзмездно.

189 422 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
704 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 388 от тях са установени с PCR, а 316 – с бързи антигенни тестове. 68,75% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общо 7 385 са тестовете, направени през последното денонощие – 1 881 от тях са PCR, а 5 504 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 86; Варна – 77; Велико Търново – 13; Видин – 14; Враца – 16; Габрово – 3; Добрич – 16; Кърджали – 1; Кюстендил – 7; Ловеч – 9; Монтана – 5; Пазарджик – 9; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 39; Разград – 2; Русе – 12; Силистра – 15; Сливен – 18; Смолян – 11; София област – 20; София град – 222; Стара Загора – 27; Търговище – 11; Хасково – 16; Шумен – 11; Ямбол – 22.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 133 102, от тях 189 422 са активни. 907 251 са излекуваните лица, 482 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 2 045 пациенти – 241 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 83, от които 84,34% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 344 963 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас към момента, 512 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 23 974 лица-медицински служители. Пет нови случая са регистрирани през последните 24 часа: един от тях е установен при лекар, три – при медицински сестри и един – при санитар.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 429. Нови четири случая са регистрирани през последното денонощие. 75% от починалите лица не са били ваксинирани.

ФОНДАЦИЯ ПОИСКА УДЪЛЖАВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
В позиция до медиите от Фондация Астра форум и групата Наука в кризата настояха правителството да удължи извънредната епидемична обстановка и след 31 март.
Пред БНР доктор Момчил Баев, председател на фондацията посочи, че автоматичната отмяна, без в народното събрание да е приело промените в Закона за здравето, които да уредят въвеждане и прилагане на противоепидемични мерки крие рискове и поражда правен вакуум.
Доктор Момчил Баев посочи, че носенето на маски на закрито не трябва да бъда отменяно и се аргументира: “Говорим за една респираторна инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Това е правилният начин за предпазване. Да не говорим за вход в лечебни заведения, в аптеки и в други обществени места, където има струпване на хора или пък на пациенти – тогава маските задължително трябва да са налице. Вижте какво става в други държави в Западна Европа, в далечния Изток. COVID не е отминал”.