НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.02.2022)

23 259 МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19 ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА, 13 НОВИ СЛУЧАЯ СА РЕГИСТРИРАНИ НА 26 ФЕВРУАРИ
1 468 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа – 851 от тях са установени с PCR, а 617 – с бързи антигенни тестове. 73,50% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксиниран. Това показва Единният информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
За изминалото денонощие са направени общо 9 975 теста, от които 3 248 са PCR, а 6 727 са антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 198; Варна – 266; Велико Търново – 28; Видин – 15; Враца – 31; Габрово – 10; Добрич – 29; Кърджали – 3; Кюстендил – 8; Ловеч – 9; Монтана – 9; Пазарджик – 11; Перник – 29; Плевен – 39; Пловдив – 114; Разград – 13; Русе – 31; Силистра – 20; Сливен – 40; Смолян – 5; София област – 27; София град – 382; Стара Загора – 47; Търговище – 19; Хасково – 18; Шумен – 30; Ямбол – 30.
Към момента в България са потвърдени общо 1 087 796 случая на новия коронавирус, от тях 220 452 са активни. Излекуваните лица са 831 886, от тях 2 083 са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 4 233-ма – в интензивни структури се намират 498 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 136, от които 86,76% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента е 4 297 051, през последното денонощие са приложени 1 179 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 23 259 лица-медицински служители. 13 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: 3 от тях са установени при лекари, 2 – при медицински сестри, 3 – при санитари и 5 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 35 458. Нови 25 случая са регистрирани през изминалото денонощие, 84% от починалите лица не са били ваксинирани.

ДВЕ СТОЛИЧНИ БОЛНИЦИ ЩЕ ПРЕГЛЕЖДАТ БЕЗПЛАТНО БЕЖАНЦИ ОТ УКРАЙНА
Медицински специалисти от УМБАЛ „Св. Анна“ и УМБАЛ „Лозенец“ в София ще преглеждат безплатно всички пострадали от войната в Украйна, както и хората, напуснала страната заради военните действия, информира Zdrave.net като се позова на съобщения от двете лечебни заведения.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ИМУНИЗАЦИОННОТО ПОКРИТИЕ У НАС ТРЯБВА ДА СЕ ПОВИШИ, ЗА ДА СЕ ПРЕДОТВРАТЯТ НЕЖЕЛАНИ ИЗНЕНАДИ ПРЕЗ ЕСЕНТА
“Намалява заболеваемостта, днес за първи път паднахме под 500 настанени в интензивни отделения. Но не можем да кажем, че сме приключили с пандемията. Няма смисъл да говорим за това от сутрин до вечер. Има смисъл да деескалираме мерките внимателно след анализ, за да не допуснем възвръщане на вълната и да запазим готовността, за да сме по-ефективни при появата на нов щам или нов причинител”. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. И посочи, че на двуседмична база спадът на заболеваемостта е 48%.
“Никой не трябва да си въобразява, че това, че няма мерки, ни освобождава от задължението за повишаване на имунизационния обхват, за да бъдем страна, в която всеки ще дойде без страх. Трябва да продължаваме да убеждаваме хората колко ваксинирането е важно за обществото”, изтъкна доц. Кунчев.
В предаването “Неделя 150” доц. Кунчев допълни, че Министерството на здравеопазването е приело комуникационна стратегия за национална информационна кампания за ползите ваксинирането, която скоро ще започне да се реализира. Той отчете факта, че ефектът от нея няма да бъде желаният заради забавянето във времето и вече формираното мнение по въпроса у хората. “Но по-добре късно, отколкото никога”, отбеляза той. По думите му хората са уморени от мерки и говорене за вируса, но въпреки това имунизационното покритие у нас трябва да се повиши , за да се предотвратят нежелани изненади през есента.
Главният държавен здравен инспектор посочи, че най-големият фал, който е допуснат, е позволяването да се говорят лъжи и да се разпространяват фалшиви новини, което е объркало съзнанието на хората. Той заяви, че коронавирусът се връща към нормалните характеристики на един респираторен вирус и това е видимо.
“Циркулация ще има. И преди появата на този коронавирус в нашето общество циркулираха 10-15 други коронавируси. И те предизвикваха толкова леки заболявания, че ги хващахме само при вирусологични изследвания и то по-скоро с научна цел… Две години и половина са достатъчно дълъг период да надделее човешкият имунитет и да очакваме нов патоген”, каза още доц. Кунчев.