НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.02.2021)

РАЗХЛАБВАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ ОТ 1 МАРТ
От 1 март се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания. Занятията трябва да се провеждат в съответствие с изготвените от министерствата на образованието и науката и здравеопазването Насоки за работа на системата на училищното и предучилищното образование в условията на COVID-19. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов със своя заповед, издадена вчера, информира Zdrave.net.
Със същата заповед се допуска провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица. Изискването е за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., носене на защитна маска за лице, проветряване на всеки час и дезинфекция.
Отпада забраната да бъдат провеждани в присъствена среда групови и извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда занимания.
От 1 март, между 6:00 ч. и 23:00 ч., се разрешават посещенията в заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, с изключение на дискотеки – бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, които ще отворят от 1 април. Изискванията към обектите, които ще отворят на 1 март, са: да използват не повече от 50% от капацитета си, при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска за лице от персонала.
Отново от 1 март, в часовия диапазон между 6:00 ч. и 23:00 ч., работата си могат да възобновят и игралните зали и казината, при използване на не повече от 50% от капацитета си и носене на защитна маска за лице от персонала и посетителите.
От 1 март се разрешава провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната, а от 1 април – и в чужбина.
Разрешават се и изложенията при създаване на организация за еднопосочно движение и спазване на физическа дистанция от 1,5 м. между посетителите.

1681 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
1681 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. От тях 999 са установени с PCR, а 682 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалите 24 часа, е 13 697. От тях 7 964 са PCR, а 5733 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 85; Бургас – 53; Варна – 59; Велико Търново – 40; Видин – 7; Враца – 58; Габрово – 28; Добрич – 34; Кърджали – 22; Кюстендил – 45; Ловеч – 21; Монтана – 17; Пазарджик – 56; Перник – 30; Плевен – 115; Пловдив – 150; Разград – 8; Русе – 26; Силистра – 32; Сливен – 33; Смолян – 18; София област – 55; София град – 499; Стара Загора – 47; Търговище – 4; Хасково – 57; Шумен – 64; Ямбол – 18.
Към момента у нас са доказани общо 245 627 случая на новия коронавирус. 32 005 от тях са активни. 203 494 са излекуваните лица. От тях 800 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 4502-ма пациенти с потвърден COVID-19, от които 378 са настанени в интензивни структури.
204 439 са общо поставените до момента дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция, от които 15 927 през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е доказан при 10 183 лица-медицински служители. 40 нови случая са регистрирани през последните 24 часа. 8 от тях са установени при лекари, 19 – при медицински сестри, 6 – при санитари, 1 – при фелдшери и 6 – при друг медицински персонал.
10 128 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Нови 49 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Проф. д-р Асен Балтов: „ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ“ ЩЕ СЕ ВЪЗОБНОВЯТ, КОГАТО В СТРАНАТА ПРИСТИГНАТ ПО-ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА ВАКСИНИ
Имунизациите в първите четири фази от ваксинационния план ще бъдат възстановени вероятно от утре, съобщи за програма „Хоризонт“ на БНР директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов. „Зелените коридори“ ще се възобновят, когато в страната пристигнат по-големи количества ваксини, посочи Балтов.
„От първа до четвърта фаза може би ще бъдат възстановени от утре с „АстраЗенека“, която ще дойде или довечера, или утре рано сутринта се чака и веднага ще бъде преразпределена по Регионалните здравни инспекции и от всяка РЗИ към съответните лични общопрактикуващи лекари и ваксинационните пунктове. Още „зелени коридори“ няма да бъдат възстановени, защото чакаме да дойдат още две пратки с ваксини в началото на следващата седмица. Да има възможност широко да се отворят. Иначе ще отворим за един ден, ще свършат ваксините и после пак ще има напрежение. По-добре е да се изчака два-три дена и тогава вече, когато има наистина достатъчно количества, да започнем да работим“.

В УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА” БЕ ИЗВЪРШЕНА ПЪРВАТА БЪБРЕЧНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ЗА 2021 Г.
Тази нощ в УМБАЛ “Александровска” бе извършена първата бъбречна трансплантация за 2021 година. Донорът е мъж на 29 години от гр. Горна Оряховица, обл. В. Търново, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на хеморагичен инсулт, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащи за трансплантации у нас, сърцето е било транспортирано за Унгария по линия на сътрудничеството с Евротрансплант. За черния дроб са намерен подходящи реципиенти в Университетска болница „Лозенец”, а бъбреците на донора са транспортирани в Александровска болница.
Единият бъбрек не е бил подходящ за трансплантация поради установени съдови аномалии и нарушена перфузия. Реципиент на здравия бъбрек е 48-годишен мъж от Разград с хронична бъбречна недостатъчност, който от две години се лекува на перитонеална диализа. Той е показал най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи. След интервенцията пациентът се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието му е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.
Екипът на УМБАЛ “Александровска” изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

НОВ КОМПЮТЪРЕН ТОМОГРАФ В УМБАЛ „СВ. МАРИНА“ – ВАРНА
С тържествен водосвет за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, бе открит новият компютърен томограф в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Лентата прерязаха министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, ректорът на МУ-Варна проф. д-р Валентин Игнатов и изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна проф. д-р Силва Андонова. На събитието присъстваха още проф. д-р Красимир Иванов, председател на Общото събрание на МУ-Варна, и областният управител на Област Варна г-н Стоян Пасев.
Новият компютърен томограф с два рентгенови източника е производство на фирма SIEMENS Healthcare GmbH, Германия. Апаратът има отлични образни качества с висока пространствена и контрастна мекотъканна разделителна способност. Разполага с широк отвор за пациента и висока максимална скорост на ротация. Предимства на апаратурата са и възможността да работи с по-ниска доза и потенциал за намаляване на контрастното вещество, редукция на лъчевата доза при запазено качество на образите, изключително бързо сканиране – за 1 сек. сканира гръден кош и корем, възможност за 4D заснимане и за перфузия на цели органи – мозък, сърце, черен дроб, персонализиран скан на всеки пациент в зависимост от възраст, тегло и клинични показания. Скенерът дава възможност и за изследване в режим на двойна енергия за откриване на костномозъчен едем, получаване на виртуален безконтрастен образ след субтракция на контраста, определяне химичен състав на конкременти и изобразяване на уратните тофи при подагра.

Министър Ангелов: В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ИМА 10-12 БОЛНИЦИ, В КОИТО ДА СЕ ПРЕДЛАГАТ ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ УСЛУГИ
По време на посещението си в ЕМБАЛ „Св. Марина“ министър Ангелов се срещна с ръководителите на клиники в лечебното заведение. Той се обърна към тях с думите: „Искам да благодаря на всички за усилията, които положихте по време на COVID кризата. Над 3300 са спасените животи в лечебното заведение. Знам, че този самоотвержен труд има висока лична цена. Благодаря за това, че се раздадохте в тази криза. В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна се случва и още нещо уникално за страната – това е единствената болница в България, в която се предлага комплексно лечение на всички заболявания. Това е ваша заслуга и отново искам да благодаря на всички за усилията и екипната работа. Това е моделът, който трябва да се случи в почти всички големи лечебни заведения в страната. Предполагам сте чували за една идея, която аз имам – изграждането на 10-12 болници в страната, в които да се предлагат всички медицински услуги, които трябва да се предлагат в една модерна болница. Убедено мога да кажа, че УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна е болницата, по която трябва да се равняват тези 10 или 12 болници в страната. Това не става за един ден, нито за една година. Това става за много години с ясна и осъзната мисия и политика. В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна има още един модел, който съм сигурен, че ще се мултиплицира в страната, и това е доброто взаимодействие между Медицинския университет и лечебното заведение. То рефлектира в много посоки, както в намирането на подходящи лекари, които да специализират и да продължат да развиват клиниките, така и при постигането на много добри лечебни и научни резултати.“
Пред ръководството и студентите от МУ-Варна министърът изрази възхищението си от модерната материално-техническа база, високите технологии и отличната организация на учебния процес в електронна среда. На срещата с академичното Ръководство бяха обсъдени различни теми, между които приоритетите за страната при обучението на студентите по медицински и здравни специалности, специализациите и докторските програми. Министърът акцентира върху изключителното значение на специалност „Здравни грижи“ поради същественият недостиг на кадри в България.

С РАЗЛИЧНИ ИНИЦИАТИВИ ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАН МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ХОРАТА С РЕДКИ БОЛЕСТИ
Националният дворец на културата в София ще грейне в цвета на редките болести, като по този начин ще покаже решимостта на хората да се справят с проблемите, възникващи от хронични животозастрашаващи заболявания. Събитието е част от поредицата инициативи, с които се отбелязва Международният ден на хората с редки болести в България в последния ден от месец февруари. Тази година той се чества за четиринадесети път. Поради пандемичната обстановка провеждането на всички събития за отбелязване Световния ден на редките болести ще бъде съобразено с наложените мерки, информира Zdrave.net.
Главната цел на инициативата е да се повиши осведомеността сред обществото и да помогне за по-бързото диагностициране и лечение на засегнатите. Кампанията е създадена от EURORDIS и нейния Съвет на националните сдружения през 2008 г. и постепенно се превръща в световен феномен. Всяка година хиляди градове в над сто държави вземат участие в тази мащабна инициатива, която гарантира, че гласът на хората, живеещи с рядко заболяване, продължава да бъде чуван и отразяван от глобалната общност дори на фона на пандемията от коронавирус.
Основното послание на тазгодишната кампания е „Ние, хората с редки болести, сме много, ние, хората с редки болести, сме силни, ние, хората с редки болести, сме обединени“ и се фокусира върху преформулирането на думата „рядко“, представляващо над 8000 вида редки болести, както и върху различните аспекти на живота на тези хора и опита им от живота с рядко заболяване. Стреми се да ни напомни, че сме нещо повече от болестта и че потенциалът ни не е ограничен от това, което сами можем да постигнем, посочват от Националния алианс на хората с редки болести.
Редките заболявания са глобална грижа и засягат около 300 милиона души по целия свят .
Сред другите събития са спортен празник на пациенти с хронични заболявания в Национална спортна академия. На 27 и 28 февруари ще се проведе онлайн семинар с един от най-старите ресурсни центрове в Европа за подкрепа на хора с редки болести и увреждания FRAMBU.
В неделя ще бъде отслужен и молебен за здраве по повод Деня на хората с редки болести в София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ракитово, Сандански, Радомир, Враца, Шумен, Бургас, Сливен, Добрич, Кюстендил, Силистра, Плевен, Русе, Велинград.

ОБЩИНА СВИЩОВ ЩЕ ПРЕДОСТАВЯ НОВА 24-ЧАСОВА СОЦИАЛНА УСЛУГА ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ И ВЪЗРАСТНИ
Община Свищов ще предоставя нова 24-часова социална услуга за хора с увреждания и възрастни, които не могат да се самообслужват, съобщи БНР.
Центърът е предназначен за 15 човека. Вече е напълно медицински оборудван и обзаведен с над 800 000 лева европейско финансиране. Чрез оперативна програма са осигурени и над 270 000 лева за издръжката. За предлаганите грижи кметът на Свищов Генчо Генчев поясни:
„Мониторинг за наблюдение на всички тези пациенти, обгрижването на хората, медицинско обслужване, изхранване, така наречените палиативни 24-часови грижи“.
Започна набирането на 14-членния персонал и след неговото едномесечно обучение центърът за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване ще приеме първите си потребители, посочиха от Община Свищов.