НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.01.2021)

ОТ 4 ФЕВРУАРИ 2021 Г. СЕ ДОПУСКАТ ПРИСЪСТВЕНИТЕ УЧЕБНИ ЗАНЯТИЯ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 5-И ДО 12-И КЛАС
Със своя заповед министърът на здравеопазването удължава срока на въведените в страната временни противоепидемични мерки, считано от 1 февруари до 30 април 2021 г., съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването на 26.01.2021 г. Със заповедта се допускат присъствените учебни занятия и за учениците от 5-и до 12-и клас при спазването на следния график:
– от 4.02.2021 г. до 17.02.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 12 клас;
– от 18.02.2021 г. до 2.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас;
– от 4.03.2021 г. до 17.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците в 6, 9 и 12 клас.
От 1 февруари се разрешават посещенията в кината, както и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещения и спазване на физическа дистанция.
От началото на следващия месец фитнесите могат да възобновят работата си при използване на до 50% от капацитета на помещенията.
До 28 февруари са преустановени посещенията в заведенията за хранене и развлечение, като се допускат доставки или вземане на храна за дома и офиса. Изключение от забраната се допуска за ресторантите в местата за настаняване при досегашните изисквания.
От 1 март се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, при използване на до 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.
От началото на следващия месец работата си възобновяват и търговските центрове, и Моловете, като малолетните и непълнолетни лица имат право да ги посещават, само ако са придружени от родител, настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.

ОТ 29 ЯНУАРИ 2021 Г. ПРИСТИГАЩИТЕ В СТРАНАТА ТРЯБВА ДА ПРЕДОСТАВЯТ ДОКУМЕНТ ЗА НЕГАТИВЕН РЕЗУЛТАТ ОТ PCR-ТЕСТ
Считано от 29 януари (петък) до 30 април се въвежда изискването пристигащите у нас да предоставят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването на 26.01.2021 г.
Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в страната и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят под 10-дневна карантина.
Изключение от изискването за отрицателен резултат от PCR-тест се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили, извършващи или приключващи международен превоз, екипажите на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

ОТ 1 ФЕВРУАРИ 2021 Г. В ЗАКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НОСЕНЕТО НА ЗАЩИТНИ МАСКИ ЗА ЕДНОКРАТНА ИЛИ МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА
От 1 февруари до 30 април 2021 г. всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в т.ч. и в обществения транспорт, трябва да носят защитна маска за лице, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването на 26.01.2021 г. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато. Това означава, че отпада възможността вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата.
Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в последните са разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и т.н.

827 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ
827 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 530 от тях са установени с PCR, а 297 – с бързи антигенни тестове.
Направените през последните 24 часа тестове са общо 15 656, от които 4088 са PCR, а 11 568 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 52; Бургас – 59; Варна – 30; Велико Търново – 23; Видин – 5; Враца – 25; Габрово – 4; Добрич – 12; Кърджали – 17; Кюстендил – 24; Ловеч – 5; Монтана – 6; Пазарджик – 37; Перник – 16; Плевен – 26; Пловдив – 92; Разград – 7; Русе – 9; Силистра – 16; Сливен – 41; Смолян – 7; София област – 27; София град – 169; Стара Загора – 26; Търговище – 5; Хасково – 61; Шумен – 13; Ямбол – 13.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 216 416. От тях 26 505 са активни. 180 995 са излекуваните лица. От тях 868 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 2818 пациенти с доказан COVID-19. В интензивни отделения и клиники са настанени 281 от тях.
29 122 са общо ваксинираните срещу коронавирусна инфекция лица у нас до момента. 2324 ваксинации са регистрирани през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 9443-ма. Нови 29 случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 10 тях са установени при лекари, 9 – при медицински сестри, 4 – при санитари и 6 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 8916. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 36.

ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ, А НЕ ЦИК ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ ЗА ИЗБОРИТЕ
Министърът на здравеопазването и главният държавен инспектор ще определят противоепидемичните мерки, свързани с изборния процес, реши мнозинството в Правната парламентарна комисия, съобщи БНР.
Против бяха само депутатите от БСП, според които е недопустимо промяна в изборните правила да се прави през Закона за извънредното положение, а не през Изборния кодекс.
В първоначалния вариант на промените ГЕРБ и „Обединените патриоти“ бяха натоварили ЦИК да пише противоепидемичните правила. След възраженията на комисията ангажиментът вече ще е на министъра на здравеопазването и на главния държавен инспектор.
Министерският съвет пък беше задължен да обезпечи изборния процес с всички необходими средства за защита, а разходите ще бъдат включени в изборната план-сметка.
При повече хоспитализирани в болниците ще могат да се обособяват специални секции, а карантинирани или носители на коронавирус на домашно лечение ще могат не по-късно от три дни преди датата на изборите да поискат до дома им да отиде подвижна избирателна кутия.
Според Красимир Ципов от ГЕРБ колко такива ще има на 4 април, ще зависи от конкретния брой карантинирани тогава.
И още една новост – по предложение на ДПС, беше прието, че партийните и предизборните събития в ситуация на пандемия ще се провеждат по противоепидемичните правила за театри, концерти и кина, актуални към момента на провеждането им.
Утре новите изборни правила влизат и в пленарната зала.

СЪС 170 ПО-МАЛКО СА ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ ПАЦИЕНТИ С COVID ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА
Със 170 са намалели заетите болнични легла за активно лечение в страната, които са били заети от пациенти с COVID за последната седмица. Това показва справката от информационната система на НЗОК към 24 януари. За периода те са били 2819, докато предходната седмица са били 2989, информира Zdrave.net.
Общо 28 804 са незаетите легла за активно лечение, докато към 17 януари те са били 29 752.
Все още броят на пациентите с коронавирусна инфекция на болнично лечение е най-голям в София – 559, Бургас – 360 и Пловдив – 310 , а най-малко са във Видин – 9.
В столицата най-много хоспитализирани с COVID пациенти има в УМБАЛСМ „Пирогов“- 87, в УМБАЛ „Св. Анна“ – 66 и ВМА – 49. В УМБАЛ „Александровска“ броят на пациентите с коронавирусна инфекция остана непроменен – 48, в МВР болница – 45, а в Инфекциозна болница – 22.

Премиерът Бойко Борисов: С ПАНДЕМИЯТА МАЙСТОРСКИ ПРЕДОТВРАТЯВАМЕ ОПАСНОСТИТЕ, ЗАТОВА БЪЛГАРИЯ ИМА НАЙ-ДОБРИТЕ ПАРАМЕТРИ
„Както с бедствията и авариите, щом има проблем, веднага реагираме, за да няма риск, така и с пандемията майсторски предотвратяваме опасностите. Затова и България има най-добрите параметри“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание, информира Zdrave.net.
Премиерът сравни настоящата ситуация по отношение на COVID-19 в България със случващото се в други европейски страни и въведените там строги мерки. „И вместо да се радваме, сега ще си търсим начин, по който да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както и в другите държави. Трябва ли да го направим?“, попита реторично министър-председателят. Той отбеляза, че разбира затрудненията на ресторантьорския и хотелиерския бизнеси: „Разбираме ги и тях, затова и Министерството на труда и социалната политика, и Министерството на икономиката разработиха толкова мерки за подкрепа за близо 2 млрд. лева.“
Премиерът Борисов добави, че заедно с помощта за пенсионерите разходите нарастват на около 3 млрд. лв.
„Това не е нагласата на целия туристически бранш“, отбеляза от своя страна кметът на Банско Иван Кадев и добави, че голямата част разбират мерките у нас и ги приемат. Той подчерта, че е много тънка границата между живота и здравето на хората и бизнеса.

Министър Костадин Ангелов: ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА МОГАТ ДА БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, КОИТО ЖЕЛАЯТ ТОВА
До края на годината могат да бъдат ваксинирани всички български граждани, които желаят това, а същевременно ще имаме такова количество от ваксините, че да постигнем 60-70% имунизационен обхват. Всичко обаче зависи от желанието на хората да се ваксинират. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред Нова телевизия, информира Zdrave.net.
По думите на здравния министър личните лекари в България са 4500: „Ако всеки от тях извършва по 10 имунизации на ден, това са 45 000 имунизирани лица за един ден. Вчера само от един лекар в София са извършени 40 имунизации, като е попълнена цялата документация за това.“
Министър Ангелов коментира и темповете на ваксинация срещу коронавируса към настоящия момент: „Колкото ваксини дойдат, толкова се поставят. Няма смисъл да се правят сравненията с други държави. Ваксините се договорят от Европейската комисия и фирмите, които произвеждат ваксините. Народното събрание взе решение, с което упълномощава ЕК да преговаря от името на страната. Ние подходихме много консервативно. От всяка една ваксина, която е поставена, се запазва втората доза за всеки гражданин. Ако не го бяхме направили, сега щяхме да водим разговор защо има 17 000 българи, за които няма втора доза. Количествата от ваксината не зависят от България.” Той съобщи и графика на пристигането на ваксините – на 7 февруари – 48 325 дози от Оксфордската ваксина на „Астра Зенека“, на 14 февруари – 74 556 дози, а в края на февруари – 139 126 дози. Общо 261 997 дози от ваксината, с които ще бъдат ваксинирани 130 000 български граждани.

СРОКЪТ ЗА СКЪПОСТРУВАЩО ЛЕЧЕНИЕ СЕ УДЪЛЖАВА ДО 30 АПРИЛ
Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, предписването, отпускането и отчитането на лекарствени продукти, се удължава до 30 април във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от НЗОК.
До 30 април включително аптеките могат да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта, съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти, като здравноосигурените следва да посетят същата аптека, от която са получили лекарствата си предишния път.
Срокът на валидност на протоколите, изтичащи по време на въведената извънредна епидемична обстановка, т.е., в периода от 16 ноември 2020 г. включително до 30 април 2021 г. включително, е удължен служебно за времето на извънредната епидемична обстановка. Служебно удълженият срок на валидност на протоколите, изтичащи по време на извънредната епидемична обстановка, се прекратява на 30 април и не се удължава след тази дата.
Издаването на нови протоколи, както и предписването и отпускането на лекарствени продукти по тях, се извършва по установения в Националния рамков договор (НРД) за медицинските дейности 2020 – 2022 г. ред и индивидуалните договори на търговците на дребно с лекарствени продукти (аптеките).
Договорните партньори на НЗОК, изпълнители на първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) и специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), както и търговците на дребно с лекарствени продукти (аптеките), са информирани от районните здравноосигурителни каси за тези обстоятелства, уточняват още от НЗОК.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: БАРОВЕТЕ И НОЩНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ КРИЯТ НАЙ-ГОЛЯМА ОПАСНОСТ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ
В eфира на bTV началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски изрази твърдо мнение, че заведенията не трябва да бъдат отваряни преди месец март, информира Zdrave.net. Той се спря на подхода при изчисляването на риска от заразяване в отделните видове пространства и обясни, че се използват скалата на “Оксфорд” и Тексаската скала. Тези скали са от 1 до 9, а баровете и нощните заведения са твърдо 9. Ресторантите са между 7 и 8, защото се прави някаква разлика между бюфет и ресторант, а при ресторантите с открита площ навън има минимален шанс от заразяване – 3 по скалата. Хипермаркетите са с риск 4, а фитнесите – с риск 6, обясни проф. Мутафчийски. Той подчерта, че според него фитнесите са изключително опасни.
„Включих се доброволно в едно местно проучване на Националния център по заразни и паразитни болести, което набираше доброволци, за да се проследи как действат ваксините и кога се изгражда имунитет и е свързано с проследяване от 3 месеца. Миналият понеделник ми беше направена втората доза и вече съм 9 дни след втората доза“, разказа проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той обясни, че около 10-тия ден след първото убождане, когато му е била взета кръв, не е имал нито антитела, нито клетъчен имунитет.
„След втората ваксина дойде съживяване на клетките и вече имам антитела над 77, при необходим минимум 30. Ваксината работи”, категоричен бе той.
Ген. Мутафчийски допълни, че засега експериментът е с продължителност 3 месеца, но най-вероятно ще се продължи още и ще се смени дизайнът на проучването.
„Засекли сме повторно заразяване на наши колеги. Все още има доста неизвестни и няма категоричен отговор дали мога да пренасям или не мога. Би трябвало, когато вирусът попадне в носоглътката ми, да бъде унищожен“, коза той и уточни, че се е ваксинирал с ваксината на Pfizer/BioNTech. Фирмата производител дава 95% сигурност, а 100% дават за това, че няма да изкарате вируса тежко. AstraZeneka дава сигурност 75% от заразяване и 100% от тежко протичане на заразата. Грипните ваксини също дават 50% успеваемост, но създателите им предупреждават, че ако човек заболее, протичането ще бъде много по-леко”, посочи още за сравнение председателят на НОЩ.
Той коментира и проучването на “Политико”, според което през 2040 година ще имаме 70% покритие и ще успеем да създадем стаден имунитет.
“Ако бяха направили това проучване на първото пристигане на ваксината, щяха да сметнат, че ще стигнем имунитет през 3000 година“, каза ген. Мутафчийски. Навлизайки в конкретика за количествата ваксини, той обясни, че общо страната ни ще получи 12 млн. ваксини и това е напълно достатъчно. „България винаги получава 1,55% от договорените количества от ЕК, защото това е квотен принцип, съответстващ на броя на населението ни“, обясни председателят на НОЩ.
Pfizer ще достави 4,5 милиона ваксини за България, а Moderna – на всеки 3 месеца по 200 000 ваксини, допълни той. ЕК е договорила с Astra Zeneca първоначално 300 млн., с оглед да станат 400 млн., и ние ще получим 1,55% от тях. Единствените противопоказания, според кратките характеристики, са провеждана химиотерапия, имуносупресивно лечение и тежки алергии към някои от съставките, проявяващи се с анафилактичен шок.
„Доколкото ми е известно, са подадени документи за руската ваксина и очакваме резултат. Това, което се знае, е много малко. За нея нямаме кратка характеристика. Тя е от типа на векторните ваксини, но използва човешки аденовирус, както е AstraZeneka, но тя използва маймунски. Първото убождане при руската е с един тип вирус, а второто – с друг тип вирус и това е много хитро измислено”, допълни ген. Мутафчийски.
По думите му, цялостният процес на ваксиниране ще продължи около година, т.е. цялата 2021 г.

Доц. д-р Атанас Мангъров: НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ НАПРАВИ СЕРОЕПИДЕМИОЛОГИЧНО ПРОУЧВАНЕ
Важно да се установи каква част от населението се е срещнало с този вирус, изтъкна пред БНР началникът на COVID отделението в столичната Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров. По негово мнение е абсолютно безсмислено и хвърляне на средства на вятъра да се правят антигенни тестове на учителите: “Това е едно епидемиологично недоразумение”.
Според доц. Мангъров трябва да се направи сероепидемиологично проучване: “Трябва да се изследват няколко хиляди души в цялата страна и да се установи каква част от населението се е срещало с вируса. Трябва да направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни.”
По думите на специалиста в Инфекциозна болница – София в момента има 7 болни с коронавирусна инфекция. COVID отделението в лечебното заведение разполага с 90 легла и се разполага на два етажа. Той отново изтъкна, че вирусът ще спре да се разпространява, когато се създаде т. нар. колективен имунитет – 70% от населението да се срещали с вируса чрез заболяване или ваксина.
Доц. Мангъров смята, че лекарство срещу COVID-19 трудно ще бъде открито, тъй като вирусите по принцип трудно се лекуват.

Д-р Аспарух Илиев: УЧЕНИЦИТЕ СА ОСНОВНИЯТ РАЗПРОСТРАНИТЕЛ НА ВИРУСА
“Всички анализи показват, че учениците са основният разпространител на вируса – т.нар. суперразпространители, т.е. един много малък брой хора, които заразяват голям брой други. Това е защото са безсимптомни и отделят много вируси.” Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, който живее в Германия, експерт по безопасност на ваксините. Според него отварянето на училищата в България ще е грешка. Д-р Илиев подчерта, че не изказва мнение, а цитира факти от научни изследвания и анализи. “Може да не са съгласни родителите и учителите, но трябва да кажем това”, категорично посочи той.
“Много хора са уморени от изолацията, но трябва да се съобразяваме с това, което се случва. … Този вирус не е прищявка на политиците”, подчерта специалистът и уточни, че хората имат право на протести, но да не се забравя сериозността на пандемията. По думите му културата на забавление и “отпускане в заведения” е много по-различна от тази в много от западните държави.
“Няма какво да се лъжем, мерки в дискотеки и барове няма как да се спазват, може на хартия да се спазват, но на практика – всеки знае каква е ситуацията. За моловете имам известно разбиране, че могат да се справят с добри хигиенни мерки, но дори за малките заведения и ресторанти съм абсолютно скептичен и мисля, че трябва да се изчака още 2-3 седмици с отварянето им. Очевидно, че правителството е под натиск на общественото мнение”, изтъкна още д-р Илиев. Той беше категоричен, че не можем да си позволим да оставим ситуацията да излезе от контрол, защото здравната система няма да издържи.
Д-р Илиев разказа, че в Швейцария и Германия мерките са много строги заради т.нар. британски щам на коронавируса, който е много по-заразен и много по-смъртоносен.
Прогнозата на д-р Аспарух Илиев за изпълнението на ваксинационния план в България беше, че през следващите 5-6 месеца ще има много повече желаещи да се имунизират, отколкото ще има налични ваксини: “Това е проблем в целия ЕС. Европейската комисия се провали в договарянето на достатъчни количества ваксини. Тя осигури недостатъчно ваксини за страните от ЕС”.
По думите му и “Пфайзер”, и “Модерна” са предложили в началото на преговорите с ЕК по-големи количества, отколкото бяха поръчани.
Във връзка с руската ваксина “Спутник V” д-р Илиев коментира, че по отношение на количествата, които могат да бъдат осигурени от производителите ѝ, тя има “по-скоро пропаганден характер, отколкото медицинска роля”: “Количествата, които те могат да осигурят, са повече от скромни”.

Работодатели и синдикати настояват: РАБОТЕЩИТЕ В ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВАТА ПРОМИШЛЕНОСТ ДА БЪДАТ ВКЛЮЧЕНИ В ТРЕТАТА ФАЗА НА НАЦИОНАЛНИЯ ПЛАН ЗА ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ COVID-19
Работещите в хранително-вкусовата промишленост да бъдат включени в третата фаза на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, настояват синдикати и работодатели. Според тях така ще се гарантира, че у нас няма риск от недостиг на храни, информира Clinica.bg.
В момента според Плана в трета фаза попадат служителите, участващи в поддържането на критичната инфраструктура в България. Според КНСБ обаче това включва и тези работници, защото „само своевременната ваксинация ще гарантира, че няма да спират производства и няма да има недостиг на храни и напитки и ще предпази държавата от недостиг на основни продоволствия и тежки последици от евентуална трета вълна на COVID-19″.
В писмо до здравно министерство и Националния ваксинационен щаб КНСБ и 9 работодателски организации от бранша декларират и готовност да съдействат за организацията и логистиката на имунизациите. Според тях искането им за приоритетно ваксиниране се подкрепя от Министерството на земеделието, храните и горите, но е нужно процесът да се ускори.
„Забавянето на цялостния процес по ваксинация и недостатъчните своевременни доставки на ваксини, отдалечават все по-напред във времето масовата ваксинация. Това прави необходимостта да получим подкрепа, като сектор с национално значение, още по-спешна, за да може да продължим да осъществяваме функцията си по осигуряване на непрекъснати доставки на храни и напитки на населението”, се казва в писмото.
Европейската комисия също препоръча на държавите-членки във ваксинационните планове да се включат и работещите „във важни сектори извън здравеопазването”, включително земеделски производители и работещи в хранително-вкусовата индустрия, изтъкват от бранша.

ЗАПОЧВА ВАКСИНИРАНЕТО В ДОМОВЕТЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА
От днес започва ваксинирането на потребителите и персонала на домовете за възрастни хора в София. Имунизациите ще се извършват от мобилен екип на Столичната регионална здравна инспекция на място в социалните домове.
Първите ваксинирани в столицата ще са от Дом за стари хора „Надежда“. Около 30-40 души от дома са заявили желание да бъдат имунизирани, съобщиха за БНР от Министерството на здравеопазването.
Възрастните обитатели на общинския дом ще получат първата доза от ваксината „Пфайзер/Бионтех“ в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова. Имунизациите ще се извършват на място от медицински екип.
„Общо около 30% от домуващите в общинските домове са пожелали (ваксинация – б.р.). Столичната община в момента се грижи за 8 домове за възрастни хора. Разбира се, ние сме поканили и частни домове, ако имат желание да се включат в тази организация. Към този момент нямаме заявки от тях, но предстоят“, каза Йорданка Фандъкова. По думите ѝ има готовност от следващата седмица да бъдат ваксинирани и учителите в София.
От днес започва ваксинирането в домовете за възрастни в Ямболска област. Първите дози ще бъдат поставени на потребители от Дома „Св. Архангел Михаил” в Ямбол, информира кореспондентът на БНР Даниела Костова. 36 възрастни и 15 души от персонала на дома са пожелали да бъдат ваксинирани. Имунизацията ще се извършва от специалисти на Регионалната здравна инспекция в специално обособен за това кабинет в дома. Общо 145 са обитателите на социалното заведение. От тях близо 50 са срещали вече с коронавируса и имат изграден имунитет.

ЛЕКАРСТВО ОТ МЕКОТЕЛО СЕ ОКАЗВА 27 ПЪТИ ПО-ЕФЕКТИВНО ОТ РЕМДЕСИВИР СРЕЩУ КОРОНАВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ В РАМКИТЕ НА ЛАБОРАТОРНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ
Лекарство от мекотело се оказва 27 пъти по-ефективно от ремдесивир срещу коронавирусната инфекция в рамките на лабораторни експерименти, твърди в своя публикация едно от авторитетните научни списания. Търговските права за продажбата на плитидепсин са на испанска компания. В страните от ЕС това лекарство не се прилага.
Ситуацията е доста спорна и е трудно да се прецени доколко потенциално успешен би могъл да бъде един медикамент, който не е бил разработван като антивирусен, а по-скоро с първоначално предназначение да бъде противораков, коментира пред БНР д-р Никола Кереков, главен асистент в Лабораторията по експериментална имунология в БАН.
„Този медикамент е инхибитор на синтеза на протеини в клетката. Резултатите, които са демонстрирали, показват наистина 27 пъти по-висока ефективност от ремдесивир, като са провели експерименти при мишки, при които са получили доста обещаващи резултати: с 95% е намален титърът на вируса в белия дроб на мишки“, поясни Кереков. Той уточни, че тези 27 пъти по-голяма ефективност са в рамките на инвитро експеримент. При мишките в голяма част от случаите медикаментът е бил даван, преди животните да бъдат заразени с вируса.
„В момента текат клинични изпитвания на този медикамент и приложението му срещу този вирус. Тече в момента изпитване във фаза I-II, фазата, в която трябва да се докаже, че медикаментът е преди всичко безопасен, а след това да се гледа ефективността. От испанската компания обявиха, че очакват да стартират и фаза II-III, но нищо от това не е сигурно. На този етап се тестват различни дози.“
Всички тези предварителни резултати по нищо не се различават от предварителните резултати на над 100 потенциални медикамента, затова не бива да прибързваме и да подхождаме сензационно, изтъкна Никола Кереков.
„Общо взето, в момента се тества абсолютно всичко, което имаме, с което разполагаме, за да видим кое, кой медикамент би бил потенциално ефективен срещу конкретния вирус. На различни клетъчни линии, които се заразяват предварително с вируса, се тестват цели „библиотеки“ с медикаменти – това е единият от вариантите“, изтъкна специалистът. Според него много по-обещаващ е вариантът за тестове в изцяло компютърна среда под формата на модели и симулации, които едновременно могат да тестват не хиляди различни медикаменти, но и буквално милиони варианти на тези хиляди различни медикаменти.
„Това е чудесен начин да се скринира предварително огромна „библиотека“ от всичко фармацевтично, с което разполагаме, за да се види кое има някакъв потенциал. След това най-обещаващите медикаменти, дали сигнал, че могат да бъдат ефективни или директно за намаляване на вирусния товар, или за потискане на ефектите и на симптомите на заболяването, свързани със свръхреакция на имунната система, се подлагат на допълнителни тестове“, отбеляза Никола Кереков.

СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ И АНАЛИЗ НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ ВЕЧЕ РАБОТИ
Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) вече работи. Както вече clinica.bg писа, по данни на МЗ в нея са включени 5611 потребители, като броят им се увеличава. През февруари се очаква и първият списък с лекарства, които са забранени за реекспорт. Какво смятат за това паралелните търговци, чийто бизнес пряко зависи от това разказа пред Clinica.bg Боряна Маринкова, директор на БАРПТЛ:
„На първо място искам да изразя пълната подкрепа на членовете на БАРПТЛ за успешното въвеждане и ефективно функциониране на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА). СЕСПА е единственият възможен обективен подход за регистриране на наличността от лекарства в България, чиято философия приветстваме. Бих искала да уточня, че цитираните 5611 потребители са всички регистрирани длъжностни лица от подаващите към момента данни задължени субекти, като в повечето случаи за една компания те са поне двама. Това означава, че данни в СЕСПА в момента въвеждат около 2800 от задължените по Закона за лекарствените продукти субекти. С други думи задължените субекти по Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти не са обхванати в пълна цялост.
Към момента се счита, че притежателите на разрешения за употреба и внос, търговците на едро, откритите и болничните аптеки са близо 4000. Този брой обаче не включва всички останали задължени субекти по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Нашият основен въпрос е какъв е пълният брой на всички задължени лица и как ще бъде осигурено коректното и навременното подаване на данни от тях в СЕСПА?
Съществуват и някои неясноти, които тревожат сектора на лекарствено снабдяване. Доколкото имаме информация, не е решен въпроса с подаването на данни от откритите аптеки, които по различни причини не разполагат с информация в електронен вид за лекарствата за 6 месеца назад, както и с подаването на информация от Министерството на здравеопазването. По информация от различни участници във веригата на лекарствоснабдяване все още се изчистват и няколко функционалности на системата.
Въпреки активното взаимодействие и бързата обратна връзка от Дирекция „Електронно здравеопазване” на МЗ, има редица регулаторни казуси, които остават нерешими и за които информацията и отговорите на официално поставени въпроси, е непредоставена или оскъдна.
Не е ясно например дали СЕСПА е одитирана или кога и какъв одит се предвижда да премине. Периодичният одит е регламентиран в редица нормативни актове, сред които Закона за електронното управление, Закона за киберсигурност и съответните наредби към тях, които предвиждат изисквания за мрежова и информационна сигурност на информационните системи.
Бих искала да подчертая, че съгласно ЗЛПХМ, за да функционира СЕСПА, в нея трябва абсолютно всички задължени лица да са се регистрирали и подали 6-месечни отчети за един и същи период от време и поне една седмица да са подавали ежедневни/ежеседмични данни, за да не бъде допуснат луфт между 6-месечните и ежедневните отчети за търговците на едро, откритите и болничните аптеки и всички други задължени субекти по ЗЛПХМ, както и ежеседмичните отчети за ПРУ и ПРПВ. Създаде неудобство факта, че имаше разминаване в указанията кой е отчетния период за 6-месечните отчети, както и липсата на леснодостъпна публична информация за идентификация на участниците във веригата на лекарствоснабдяване – например ЕИК на аптеки, както и дублирането на разрешителните на търговците на едро.
В противен случай не е възможно да бъде генериран достоверен Списък на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, за които е установен недостиг на територията на Република България, изчислен за всеки лекарствен продукт от ПЛС като 65 на сто от необходимите количества за задоволяване на здравните потребности на населението за период от един месец, изчислени въз основа на средномесечното потребление на съответния лекарствен продукт за предходните 6 месеца.“