НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.09.2021)

ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС НАДХВЪРЛИХА 5 ХИЛЯДИ
1038 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 532 от които са установени с PCR, а 506 – с бързи антигенни тестове. 126 или 12,14 % от новите случаи, установени през последното денонощие, са на лица със завършен ваксинационен цикъл.
Общо 10 875 са тестовете, направени за изминалото денонощие. От тях 3914 са PCR, а 6961 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 51; Бургас – 93; Варна – 97; Велико Търново – 26; Видин – 20; Враца – 11; Габрово – 14; Добрич – 24; Кърджали – 4; Кюстендил – 21; Ловеч – 19; Монтана – 15; Пазарджик – 42; Перник – 15; Плевен – 24; Пловдив – 101; Разград – 13; Русе – 21; Силистра – 9; Сливен – 53; Смолян – 25; София област – 31; София град – 211; Стара Загора – 36; Търговище – 11; Хасково – 22; Шумен – 4; Ямбол – 25.
Към момента у нас са потвърдени 492 365 случая на новия коронавирус. 42 409 от тях са активни, а излекуваните лица са вече 429 507, като 477 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
Общият брой на пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ, е 5040. В интензивни отделения или клиники са настанени 418 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 229, от които 20 души (8,73 %) са със завършен ваксинационен цикъл.
2 507 048 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас общо към момента. 2 467 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система при общо 14 361 лица-медицински служители у нас е потвърден новият коронавирус. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 11. От тях три са установени при лекари, три – при медицински сестри, два – при санитари и три – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са общо 20 449. Нови 26 случая са регистрирани през последното денонощие. Нито едно от починалите лица не е било със завършен ваксинационен цикъл.

EMA И ECDC ПРИЗОВАХА ЗА УСКОРЯВАНЕ НА ВАКСИНАЦИОННИЯ ПРОЦЕС СРЕЩУ COVID-19
Хората, които нямат противопоказания за ваксинация, но все още не са ваксинирани, своевременно да започнат и завършат препоръчителния ваксинационен курс. И това трябва да стане сега, когато се увеличава разпространението на Делта варианта на SARS-CoV-2. Това се казва в препоръка на Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), цитирана от българското Министерство на здравеопазването. За това информира БТА.
Завършеният ваксинационен курс, с която и да е от одобрените ваксини, осигурява високо ниво на защита срещу тежко протичане на заболяването и смърт, причинена от SARS CoV 2, включително от варианти като делта. Най-високото ниво на защита, което осигурява ваксината, се достига след изминаването на достатъчно време – седем до четиринадесет дни от деня, в който е поставена последната доза ваксина.
Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания, се казва в съобщението.
Разпространяваната в общественото пространство невярна информация за ваксините подкопава доверието в имунизационния процес, посочват от Министерството на здравеопазването (МЗ) и подчертават, че науката е категорична за безвредността и безопасността на ваксините.
Достоверни източници на информация са Световната здравна организация, Европейската комисия, ЕМА, ECDC, Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националният център по заразни и паразитни болести и др., изтъкват от здравното ведомство.

Доц. Ангел Кунчев: ОБЩЕСТВА, КОИТО РЕАГИРАТ ЕДИННО И ИЗПЪЛНЯВАТ УКАЗАНИЯТА НА ЕКСПЕРТИТЕ, ПРЕМИНАВАТ МНОГО ЛЕКО ПРЕЗ ЧЕТВЪРТАТА COVID ВЪЛНА
„Свидетели сме на поредната COVID вълна. Процентът на положителните проби се движи в тесни граници между 8 и 9,5%, което не е малко, защото продължава да се увеличава броят на приетите за болнично лечение, а това поставя здравната система на натиск“. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му, ако през следващите две седмици започне лек спад, това би било добър вариант.
„Не трябва да гледаме на този процес като на някакво чисто природно явление, в което сме просто наблюдатели, защото другите данни, които имаме от различните страни показват, че общества, които реагират единно и изпълняват указанията на експертите, преминават много леко през четвъртата COVID вълна“.
В предаването „Неделя 150“ доц. Кунчев допълни: „Колкото по-малко имунизирани имаме, толкова по-интензивна е вълната, толкова повече хора са в болница, съответно процентът на починалите е по-голям“. Според него у нас антиваксърството е толкова активно заради социални явления – „да имаш държавата за враг, да не вярваш на никого, а да вярваш на това, което прочиташ в абсолютно неясни източници… При 6 млрд. направени ваксини до момента да твърдиш, че има неясноти, е безумно“.
Доц. Ангел Кунчев поясни, че другата седмица ще бъде коригирано ограничението за публиката на спортни събития. По повод третата доза той каза, че общото мнение на специалистите е, че в масовия случай при човек, който е реагирал нормално на антигенното дразнене, трета доза не е необходима.
„Само че в медицината 2 и 2 не винаги е 4. Всеки реагира на база на собствения организъм. При хора, които по някакви причини имат по-ниско ниво на антителата, което предполага изследване на антитела и на клетъчен имунитет, може да се препоръча трета доза. Подробностите са важни – каква ваксина да бъде направена, в какъв срок, какви изследвания трябва да направят хората. Искаше ми се да има единно европейско решение, но няма смисъл да чакаме, интересът е голям. Това ще се случва минимум 6 месеца след завършения цикъл на ваксиниране… Засега масова реимунизация не е необходима“, изтъкна главният държавен здравен инспектор. Той отбеляза, че хора, които са изградили имунитет по време на боледуване, за което не са разбрали, е нормално да притежават сертификат. Срокът на ваксинационните паспорти според него ще бъде автоматично удължен.

И В НЕДЕЛНИЯ ДЕН ИМА ИЗНЕСЕНИ ПУНКТОВЕ ЗА ВАКСИНАЦИЯ В ЦЯЛАТА СТРАНА
И в неделния ден изнесени пунктове за ваксинация срещу COVID-19 ще има в няколко града в страната, информира БНР.
В София ваксини ще се поставят в пет търговски центъра от 13:00 до 18:00 часа, както и в Културния дом в парка до езерото в ж.к. „Дружба“ от 9:00 до 16:00 часа.
В Пловдив, Бургас и Варна пунктове ще бъдат разположени в голяма верига хранителни магазини. В Плевен ваксини ще се поставят на площад „Възраждане“ пред Мавзолея – от 08:00 ч. до 12:00 ч. Във врачанското село Крушовица отново от 08:00 до 12:00 часа мобилен екип на Центъра за спешна медицинска помощ ще извършва имунизации в района на общинския пазар.
Нов пункт за ваксинация ще бъде отворен от утре в София. Той ще бъде разположен между двата изхода на метростанция “Свети Климент Охридски” – този към университета и този към Орлов мост, обясни заместник-кметът Дончо Барбалов:
“Работното му време ще бъде от 14:00 до 19:00 часа всеки работен ден. Ваксините ще бъдат от всички, които са разрешени за ползване в ЕС. Досега над 25 хиляди дози са поставени във ваксинационните пунктове на Столична община и приблизително същият брой са поставени в общинските ДКЦ, където се извършва ваксинация през седмицата”, изтъкна Барбалов.

РЕКТОРЪТ НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ ПРОФ. Д-Р МАРИАНА МУРДЖЕВА ПОЛУЧИ ПРЕСТИЖНО ОТЛИЧИЕ
Престижната награда “Проф. К. Чилов” получи ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева. Това се случи на специална церемония пред къща музей “Проф. д-р Константин Чилов” в смолянското село Славейно. Наградата се връчва за висок професионализъм, дългогодишна народополезна дейност и висок лекарски морал, информира Zdrave.net.
Наградата носи името на големия колос на българската медицина, българският Авицена, наричан още българския княз на лекарите, който прокарва моста между българската и европейската медицина. Той е живял колкото Авицена – много кратко, само 57 години.
“Тази награда се връчва в това свещено място за българската медицина – с. Салвейно, от което са родом много велики български лекари; което ни впечатлява, вдъхновява, въодушевява да бъдем по-добри като лекари и човеци; което ни връща към размисли за проблемите в родната медицина. Много ми се иска да преодолеем по-бързо тези проблеми и единни да направим така жадуваната промяна в здравната система, да се върнем към онези изконни ценности в българското здравеопазване, каквито е изповядвал самият проф. Чилов – състрадание към болния, висок лекарски морал и компетентност”, каза в словото си ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.
“Такава награда повече задължава. Тя стимулира към повече отговорност. Посвещавам я на Медицински университет – Пловдив, защото ако не бях завършила това висше училище, ако не работих в него, ако не бяха подкрепящите ме колеги, нямаше да израсна като лекар – микробиолог и имунолог и нямаше да мога да предложа моите опит и знания в полза на обществото”, каза още в словото си проф. Мурджева.
Освен проф. Мурджева, която е специалист по имунология, с престижната награда “Проф. К. Чилов” бе удостоен още проф. Атанас Кундурджиев, интернист, кардиолог и нефролог от УМБАЛ “Св. Иван Рилски” – София. Званието “Лекар на България” беше връчено на чл.-кор. проф. Чавдар Славов, уролог от УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Наградата “Проф. К. Чилов” за медицинска журналистика отиде при Диана Янкулова от Програма “Хоризонт”, БНР.

СТАРТИРА ПОДПИСКА СРЕЩУ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ЗА ПРОДАЖБА НА ЧАСТ ОТ ПОЛИКЛИНИКАТА ВЪВ ВЪРШЕЦ
Общински съветници от Вършец организират подписка срещу решение на Общинския съвет за продажба на част от поликлиниката в града на здравето. Подписката ще стартира в понеделник, 27 септември, каза за Радио Видин един от инициаторите Георги Найденов: “Има решение на Общинския съвет на общинската сесия, която се проведе миналия понеделник, на която общинските съветници решиха да стартира процедура по разделяне на новата част от поликлиниката. Там е салонът, там е рентгенът, кабинети на лекари има, които са наематели с евентуална продажба на фирма, която строи до поликлиниката в момента хотел. Проблемът е, че цялата процедура кметът и председателят на Общинския съвет я вкараха през задната врата. В точката нямаше никакви документи за собственост на земята, собственост на сградата”, обясни Георги Найденов.
След като подписката бъде събрана, предстои да бъде внесено ново предложение в Общинския съвет, с което евентуално да бъде отменено решението за продажба на поликлиниката, уточни още Георги Найденов.