НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.08.2021)

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОДОБРИ ПРОМЕНИТЕ В СПИСЪКА НА РЕГУЛИРАНИТЕ ПРОФЕСИИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Министерският съвет одобри изменения и допълнения на Решението за одобряване на Списъка на регулираните професии в Република България, информира Zdrave.net.
Промяната е по отношение на удостоверенията за професионална квалификация и наименованията на курсовете на обучение. Тя е продиктувана от изменение на директива на Европейския парламент и на Съвета за признаване на професионалните квалификации. Европейската комисия измени приложение към директивата след законодателни решения на държави членки на ЕС, посочват от пресслужбата на МС.
Директивата съдържа списъци на удостоверенията за професионални квалификации на лекари, медицински сестри с общ профил, лекари по дентална медицина, ветеринарни лекари, акушерки, фармацевти и архитекти.
Измененията в приложенията са изцяло технически, но важни, тъй като с тях се постига синхронизиране на директивата за признаване на професионалните квалификации с националното ни законодателство, уточняват от Министерския съвет.

МИНИСТЪР СТОЙЧО КАЦАРОВ ПРИЗОВА ДЕПУТАТИТЕ ДА ГЛАСУВАТ БЪРЗО АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА НА НЗОК
Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров призова депутатите да гласуват бързо актуализацията на бюджета на НЗОК, за да се осигурят пари за посрещане на четвъртата вълна от COVID-19, информира БНР.
„От гледна точка на настъпващата пандемична вълна е важно не само приемането на законопроекта, важно е и той да бъде приет възможно в най-кратки срокове, за да даде сигурност и спокойствие на системата в планирането и провеждането на мерките за противодействие на четвъртата пандемична вълна, която настъпва“, каза министърът.
„Има такъв народ“ настоява в актуализацията на бюджета на Здравната каса да се осигурят пари за COVID добавка за магистър-фармацевтите, които работят в болничните заведения. Необходимата сума е един милион лева, обясни д-р Ивайло Христов от партията. „Получава се един парадокс – помощник-фармацевтите от болничните аптеки, които са специалисти по здравни грижи, имат право по смисъла на член пет и получават допълнително възнаграждение в размер на 360 лева, а техните ръководители – не“, каза той.
ГЕРБ – СДС няма да подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК, защото е „неиздържана“, заяви д-р Даниела Дариткова. По думите ѝ заложените над 105 милиона лева допълнителни приходи от здравно-осигурителни плащания не са мотивирани.
Партията е поискала специални разчети за очакваните здравни вноски изцяло, според който се очакват 91 милиона лева допълнително.
„Но затова не е необходима актуализация на бюджета, защото и в действащите текстове на закона за бюджета на НЗОК има правна възможност Надзорният съвет да разпределя тези средства по свое усмотрение в зависимост от това какви са изпълненията по отделните пера, но само за здравно осигурителни плащания“, каза Дариткова. Тя разкритикува и логиката на осигуряване на пари за ваксини, както и бавния процес по ваксиниране срещу COVID-19.
В предложената актуализация на бюджета не са осигурени средства за училищата в условия на COVID-19, заяви Георги Михайлов от „БСП за България“. Депутатът остро разкритикува липсата на яснота около началото на учебната година, както от страна на организацията ѝ, така и от финансовата ѝ обезпеченост в сферата на здравеопазването.
„Само през пролетта на тази година на ученик са изразходвани, и то от бюджетите на училищата, средно по 25 лева на ученик. Представете си каква сума представлява това за държавата в момента – около 25 милиона лева“, каза Георги Михайлов.
Начинът, по който ще се разпределят парите от Здравната каса, е новата „джипка“, заяви Хасан Адемов от ДПС.
В актуализацията се залагат 120 милиона лева допълнително, предназначени за посрещане на COVID кризата и здравни услуги, които могат да бъдат разпределени с решение на Надзорния съвет на ВЗОК.
„Ние всички бяхме против това „джипката“ да разпределя разходите. Сега определяме нова „джипка“ – Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса, само че тази „джипка“ вече е с девет места. Трябва ли на девет човека, от които 4-ма представители на държавата, да им дадем възможността да разпределят по собствено усмотрение, без методика, 120 милиона лева“, каза Хасан Адемов.
Броят на хоспитализираните с коронавирус ще бъде около 10% от заболелите и в новата вълна, прогнозира д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“.
„Ние няма да имаме адекватното намаляване на хоспитализациите, интензивното отделение и смъртността, именно защото ваксинационното покритие е много ниско. По мотивирането на актуализацията и справянето то е наложително да се дефинира конкретна активност, която да бъде финансирана“, подчерта той.

БЛИЗО 14 000 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПОСТАВЕНИ У НАС НА 25 АВГУСТ
1601 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през последните 24 часа. От тях 829 са установени с PCR, а 772 – с бързи антигенни тестове. За изминалото денонощие са направени общо 22 480 теста. 6646 от тях са PCR, а 15 834 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 65; Бургас – 150; Варна – 122; Велико Търново – 64; Видин – 8; Враца – 12; Габрово – 26; Добрич – 29; Кърджали – 25; Кюстендил – 25; Ловеч – 23; Монтана – 17; Пазарджик – 36; Перник – 22; Плевен – 33; Пловдив – 163; Разград – 16; Русе – 77; Силистра – 29; Сливен – 26; Смолян – 15; София област – 38; София град – 296; Стара Загора – 71; Търговище – 76; Хасково – 58; Шумен – 40; Ямбол – 39.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 446 698. От тях 24 793 са активни. 403 292 са излекуваните лица, от които 574 са регистрирани през последното денонощие.
Към момента у нас в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 2985 пациенти с доказан COVID-19. В интензивни структури са настанени 262-ма от тях.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, са общо 2 256 350. През изминалите 24 часа са приложени 13 800 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при общо 13 708 лица-медицински служители. 23 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. Седем от тях са установени при лекари, пет – при медицински сестри, шест – при санитари, един – при фелдшер и четири – при друг медицински персонал.
18 613 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Нови 48 случая са регистрирани през последното денонощие.

Доц. Ангел Кунчев: ПИКЪТ ОТ ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА ОТ COVID-19 ЗА НЯКОИ ОБЛАСТИ У НАС ЩЕ БЪДЕ ДОСТИГНАТ ОЩЕ В КРАЯ НА АВГУСТ ИЛИ В НАЧАЛОТО НА СЕПТЕМВРИ
Пикът от четвъртата вълна от COVID-19 за някои области у нас ще бъде достигнат още в края на август или в началото на септември, а за цялата страна – вероятно в рамките на септември. Това заяви в сутрешния блок на “Нова телевизия” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, информира БТА.
Специалистът каза, че засега данните са, че “наистина вълната ще е малко по-лека, но откъм тежест на протичане, а откъм бройки – няма да е толкова лека, защото много лесно предаваем и много заразен е този Делта вариант, и затова ще засегне много хора”.
За седмицата от 18 до 23 август 93,8 на сто от всички нови случаи у нас са на неимунизирани хора, съобщи главният държавен здравен инспектор. Затова не трябва да се съмняваме в ефективността ваксините, заяви доц. Кунчев и добави, че “имаме две оръжия срещу COVID-19 – ваксинацията и спазването на мерките”.
При достигането на над 300 заразени на 100 000 в градовете ще се наложат мерки за цялата страна, които веднага трябва да бъдат обвързани с икономически мерки в помощ на бизнеса, обяви доц. Кунчев.
Според него, ситуацията с коронавируса във Велико Търново, Търговище и Русе е сериозна. Затова днес се организира оперативен щаб във Велико Търново, на който ще се направи анализ на тази ситуация.
Главният здравен инспектор участва във Велико Търново на заседанието на Областния съвет по здравеопазване, свикано заради засилващия се натиск върху болниците в региона, информира БНР. Той призова за въвеждане на единни ограничителни мерки в страната с ограничаване на масовите мероприятия, засилване на ваксинацията, а в областите с висока заболеваемост от COVID-19 маските да станат задължителни на открито при струпване на хора. Доц. Кунчев заяви, че настоява за въвеждане на задължителна ваксинация за два държавни сектора – за медицинските специалисти и работещите в социалните заведения. Обсъжда се ваксинацията да стане задължителна и в образованието при педагозите.
Направеният анализ на хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция в национален мащаб показва, че от новите случаи имунизираните са 14-15%, в интензивни отделения са 5 на сто от хората с ваксина, а при смъртните случаи 3% са на ваксинирани.

РЪКОВОДСТВОТО НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ПЛОВДИВ ИЗЛЕЗЕ С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО СТУДЕНТИТЕ
Ръководството на МУ-Пловдив излезе с отворено писмо до студентите. До позицията на ВУЗ-а се стига след реакциите на заповедта, според която задължително условие за достъп на студентите до присъствени упражнения е представяне на сертификат за ваксинация, документ за преболедуване на COVID-19 или отрицателен тест, информира Zdrave.net.
В писмото на МУ-Пловдив се казва: „Пред прага сме на новата учебна година. И за сетен път сме изправени пред предизвикателството да работим и да се обучаваме в условията на доказана пандемия. Заповедта на ректорското ръководство Р-1350/20.08.2021 г. за организация на учебния процес през следващата учебна година предизвика напрежение сред някои, изразено бурно в социални мрежи и медии. За съжаление никой от протестиращите студенти не поиска разговор с нас по темата. Подобна организация на учебната дейност с изисквания в ситуация на COVID-19 пандемия се прави и в други университети в света – в САЩ стотици висши училища изискват студентите да са ваксинирани при началото на учебните занятия през есента. Това са университетите в Колумбия, Харвард, Принстън, Станфорд, Илиноис, УКЛА, Иейл и много други. В Европа задължително ваксиниране се въведе за работещите в здравния сектор и обучаващите се в Англия, Франция, Германия. В Италия, Гърция и Франция парламентът одобри задължителната ваксинация в здравния сектор. Медицинските университети в тези страни предвиждат задължителна имунизация или антигенен тест за присъстващите студенти.
Благодарим за категоричната подкрепа на тези студенти и колеги, а те бяха стотици, които: разбраха правилно отговорността, която носим като обучители и обучаеми за опазване на индивидуалното и общественото здраве; са наясно, че вирусът SARS-CoV-2, болестта COVID-19 и настоящата епидемична обстановка представляват сериозна реалност; съзнават, че медицинското образование е специфично, изисква контакт с болни хора и техни роднини, множество комуникации, но и стриктно спазване на противоепидемични мерки и правила, съобразени с особеностите на медицинското обучение; не се поддадоха на провокации за бунт, заплахи за съд, публични протести, внушения за дискриминация и натиск за ваксинация, защото заповедта дава право на избор.
Всеки студент има право да учи и работи, а в медицината това право е свързано с определени задължения и дисциплина, защото носим гражданската и медицинска отговорност да пазим не само нас самите, но и колеги, пациенти и техни роднини, тъй като живеем и работим в общество.
Медицински университет – Пловдив желае да запази атмосфера на спокойствие разбирателство в учебната си среда и не се стреми към насаждане на напрежение в обществото в условия на сложна политическа обстановка в страната.“
В писмото се уточнява, че на последния Ректорски съвет са предложени уточнения в спорната за някои студенти т. 3 с цел осигуряване на повече информираност относно възможностите за вида на обучение, а именно: „Достъпът на студенти до клиничните учебни бази ще се съобразява стриктно с изискванията на ръководствата на лечебните заведения и необходимостта от преструктуриране на болничните звена, която ще се наложи от натоварването на здравната система. Студентите при влизане в практически занятия в учебните клинични бази следва да представят ясни данни за индивидуалния си статус по отношение на COVID-19 (наличие на валиден документ за ваксиниране или документ за преболедуване/антителен тест в началото на семестъра, антигенен или PCR тест), за оценка на риска от внасяне на инфекция при рискови болни и медицински персонал, минимизиране на шанса за предаване на зараза, опазване на индивидуалното и общественото здраве и стабилността на здравната система. За тези студенти, които при обективно доказани обстоятелства и медицински контра-индикации, не могат да се обучават присъствено, ще бъде осигурено адекватно присъствено обучение в Симулационния център или онлайн обучение. Същите при болест, заразоносителство, карантина или други обстоятелства ще бъдат компенсирани с възможност за практическа работа с хоспитализирани пациенти след настъпване на промени, които ще позволят влизането им в присъствена среда. Желаещите да работят в COVID-19 структури могат да компенсират част от практическите си занятия по вътрешни болести.“
Писмото завършва с призив към студентите да се съобразяват с правилата и да спазват противоепидемичните мерки: „Подкрепяме правото им на личен избор, но следва да проявяват гражданска и медицинска отговорност, да уважават правото на здраве на пациентите, медицинския персонал и колегите си. Както и в предишни семестри, така и за този, МУ-Пловдив ще осигури необходимите комплекти от лични предпазни средства.“
Предстои ни труден семестър. Заедно можем да преодоляваме предизвикателствата в образователния процес – не с гняв и ненавист, а с разбиране и диалог, основани на научна информация.

МИНИСТЪР СТОЙЧО КАЦАРОВ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИТЕ НА ВАП
Здравният министър д-р Стойчо Кацаров изпрати изчерпателен отговор в края на 25 август на Въпросите, зададени от Върховната административна прокуратура в същия ден по отношение на предприеманите от МЗ мерки във връзка с пандемията от COVID-19. В отговора си д-р Кацаров отбелязва, че би предпочел кореспонденцията между институциите да не се води чрез медиите, но посочва и че не е против тази избрана от прокуратурата форма, тъй като тя му дава възможност да запознае обществото с действията на ведомството.
Относно Националния оперативен план министър Кацаров изтъква, че той не е административен нормативен акт, с който да се създават права и задължения за гражданите и институциите, а план, създаден за да даде предвидимост, последователност, логика и условия за подобрена организация на борбата със епидемията от SARS-CoV-2. „Конкретните противоепидемични мерки за територията на страната се прилагат в условие на обвързана компетентност, със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на Главния държавен здравен инспектор“, се казва в отговора и се допълва: „Всеки доклад на Главния държавен здравен инспектор, с който се предлага промяна в противоепидемичните мерки, се разглежда в кратки срокове и се предприемат предвидените в закона действия на базата на експертна оценка на противоепидемичната обстановка“. В отговора се припомня, че законът предвижда противоепидемични мерки да могат да се налагат и за отделна административна област. Отбелязва се и, че действащите към момента противоепидемични мерки са съобразени с мненията на експертите и са публикувани на интернет страницата на МЗ.
„По отношение на прилагането на трета доза ваксини Ви информирам, че лекарствените продукти в страната според действащото законодателство се прилагат съгласно показанията и в дози, посочени в кратката характеристика на продукта, която се регистрира от регулаторните органи – Европейска агенция по лекарствата за всички страни членки на ЕС и Изпълнителна агенция по лекарства за България. Министерството на здравеопазването няма законови правомощия да пуска и спира лекарствени продукти на пазара, както и да определя в какви дози да се прилагат“, се казва още в отговора на здравния министър.
Относно искането на ВАП за становище на МЗ по повод започването на следващата учебна година и какви ограничителни мерки следва да бъдат прилагани министър Кацаров изтъква, че МЗ не издава такива становища. „Конкретните противоепидемични мерки ще бъдат приети, след съгласуване с Министерството на образованието и науката, с които работим в тясно сътрудничество“, се казва с отговора.
„По въпроса за прилагането на социално-икономически мерки за подкрепа на засегнатите от пандемията лица Ви информирам, че същите не са в определените от закона отговорности и задължения на Министерството на здравеопазването“, изтъква министър Кацаров
По отношение на контрола по прилагането на противоепидемичните мерки здравният министър припомня, че е била проведена среща с директорите на всички регионални здравни инспекции в страната, на която им е възложено да изготвят списък с рискови обекти от гледна точка на разпространението на вируса и да засилят контрола върху тях. Освен това на 6.08.2021 година е издадена съвместна заповед на министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи и министъра на земеделието и храните за извършване на съвместни проверки от контролните органи на трите ведомства. „За последната седмица от 16 до 22 август в страната са извършени 3389 (три хиляди триста осемдесет и девет) проверки на обекти с обществено предназначение“, се казва в отговора на здравния министър.
„По отношение на въпроса дали МЗ е осигурило необходимите лекарствени средства нужни за лечение на пациенти с COVID-19, отговорът е да, осигурени са съобразно заложените в Национален оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 индикатори. Същото се отнася и за осигуряването на функционирането на лечебните заведения за болнична помощ. Макар да не сте ме питали, използвам случая да Ви информирам, че съвместно с НЗОК и БЛС работим по създаването на процедура за амбулаторно лечение на болни с COVID-19, което допълнително да облекчи натиска върху болниците“, се казва още в отговора на министър Кацаров.
Относно въпросът за информационната кампания на МЗ за стимулиране на ваксинационния процес у нас министър Кацаров изтъква, че в бюджета на МЗ за 2021 година за тази цел са предвидени малко над 10 000 лева. „Въпреки наследения оскъден ресурс, извършваме последователна кампания за информиране на населението, като за пълнота ще изброя част от действията предприети от Министерството на здравеопазването или от други лица по наше настояване и съгласувани с нас“. В отговора се изброяват близо 40 конкретни инициативи за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19.
„Считам, освен това че за да бъде успешна, борбата с пандемията трябва да се води от всички институции, в рамките на техните компетенции. В тази връзка позволете на свой ред да се обърна, чрез Вас към органите на прокуратурата от цялата страна с призив да обмислите възможностите за по-активно участие на прокуратурата в контрола по спазването на противоепидемичните мерки“, се казва още в отговора на здравния министър. В послепис той изтъква, че според него законовият текст, на който се позовават от ВАП като основание за искане на информацията, всъщност не дава това право на прокуратурата. “По този въпрос има няколко произнасяния на Конституционния съд”, отбелязва д-р Кацаров.

Директорът на ИАЛ Богдан Кирилов: В БЪЛГАРИЯ ИМА БЛИЗО 5,5 МЛН. ДОСТАВЕНИ ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
В България има близо 5,5 млн. доставени дози ваксини срещу COVID-19 от четирите разрешени за употреба. Наличните са около 2,5 млн. Това заяви пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, информиря Zdrave.net.
Поставените в страната ваксини са 2,3 милиона, като най-голямото количество е от ваксината Pfizer-BioNTech – над 1,3 милиона или 60% от общия брой. Следват я AstraZeneca, Moderna и тази на Johnson & Johnson. Доставките и получените количества са повече за РНК-ваксините.
Кирилов увери, че у нас има достатъчно ваксини. Той обясни и че през юни и юли доставките са намалени, за да не се стига до натрупване на количества, които да не се изразходват. Кирилов посочи, че в момента в редица европейски държави има излишък на ваксини заради увеличените доставки.
Има около 3000 българи, които са предпочели за втора доза да им бъде поставена РНК-ваксина, след поставяне на първа доза от векторната, съобщи още Кирилов. В тази връзка той цитира данни от различни проучвания, които показват добри резултати за имунния отговор при комбинирането на ваксини.
Директорът на ИАЛ препоръча консултация с лекар или фармацевт преди избора за прилагането на конкретна ваксина.
Кирилов отчете и че страната ни е дарила 172 500 дози ваксини на Бутан и 50 000 на Босна и Херцеговина. Предстои да бъдат дарени и 51 000 дози на Република Северна Македония. Реализирана е и първата препродажба – 100 000 дози от ваксината на Moderna са продадени на Норвегия, като ваксините са продадени на същата цена, на която са били закупени.
За нуждата от прилагането на трета доза директорът на ИАЛ обясни, че ЕМА изисква индивидуални проучвания от отделните производители. В момента, в който има официална препоръка, това ще бъде реализирано. Имаме и достатъчно количества, за да се приложи, увери Кирилов.
На въпрос дали има недостиг на лекарства в аптечната мрежа, той отговори, че когато се наблюдава затруднение, се търсят алтернативни варианти за доставяне на медикаменти. Наблюдава се увеличено търсене, именно затова указанията са да има регулярност в доставките. Нямаме информация за недостиг на национално ниво, каза Кирилов. От думите му стана ясно, че тази есен се очакват по-големи доставки на противогрипните ваксини.

Д-р Иван Маджаров: ПАРИТЕ ОТ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НЯМА ДА СТИГНАТ ДО БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров изрази опасения, че гласуваните през актуализацията на бюджета средства за здравеопазване няма да достигнат до медиците. В интервю за БНР той оспори механизма, по който те ще бъдат разпределяни:
„Средствата не са малко – това са 120 милиона. Дори да бяха само 1 лев или 10 000 лева, те би трябвало да бъдат разпределени пропорционално между отделните редове, записани в Закона за здравното осигуряване, като започнем от болнична медицинска помощ и стигнем до лекарствени средства.“
Според Маджаров това е огромна сума в ръцете на няколко души от Надзорния съвет на НЗОК „да решават кога и как, на кой да разпределят парите“, което по думите му е безпрецедентно.
Той изрази опасения, че парите няма да достигнат до българските медици.
Относно новите амбулаторни процедури за лечение на коронавируса в извънболнични условия Д-р Маджаров предупреди: „Ако се говори, че тази процедура е в извънболничната помощ, би трябвало да се заделят средства и да се запишат още отсега от парламента точно за специализираната и първичната извънболницна медицинска помощ. В противен случай ще се окажем във вариант нова процедура за заплащане със старите средства. Ще стане ясно, че няма пари за нея. Ще трябва да работят колегите със средства, предвидени за други хронични заболявания, за профилактичните прегледи, за диспансерните прегледи.“
Според д-р Маджаров COVID зоните в ДКЦ-тата и в болниците са се представили много добре по време на предишните вълни на заразата и е трябвало да бъдат ясно подкрепени.

ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА ЩЕ РАЗСЛЕДВА ДОГОВОРИТЕ НА МЗ ОТ НАЧАЛОТО НА COVID ПАНДЕМИЯТА
Прокуратурата на Република България уведоми Министерството на здравеопазването, че изпратените от МЗ материали относно сключени договори за доставка на апарати за белодробна вентилация, респиратори, лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти са предадени по компетентност на Европейската прокуратура, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От ведомството припомнят, че МЗ е сезирало държавното обвинение за договори за доставка на апарати за белодробна вентилация по проект, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., договори за доставка на респиратори, лични предпазни средства и лекарствени продукти, както и сключването на договори за доставка на лични предпазни средства и дезинфектанти за проведените на 4 април 2021 г. парламентарни избори и разпределение на доставките.
МЗ подаде сигнала заради неспазване на законоустановените процедури при сключването на договорите, се уточнява в съобщението на ведомството.

И ПЕРНИК ВЛЕЗЕ В ЧЕРВЕНАТА ЗОНА ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
И Перник влезе в червената зона, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Стела Димитрова, информира БНР.
Регистрираната 14-дневна заболеваемост е 207 на 100 000 души. Успоредно с броя на заболелите расте и броят на хоспитализациите. Към днешна дата на болнично лечение са 55 жители на областта, като 11 от тях се лекуват извън региона.
Местните болници са готови да реагират при увеличаване броя на нуждаещите се от хоспитализация, са заявили директорите им на среща с областния управител д-р Симеон Василев. Според тях един от най-големите проблеми продължава да бъде липсата на достатъчно персонал в лечебните заведения. Въпреки недостига и умората медиците са достатъчно мотивирани за работа, са подчертали те.
От началото на пандемията досега в региона са регистрирани 8440 случаи на коронавирус. Починалите са 421. Поставени са 36 094 дози ваксина, като със завършен ваксинационен цикъл са 18 225 жители на областта.

ОСЕМ ОБЩИНИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАТЯГАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
Осем от десетте общини в област Велико Търново отмениха масовите си мероприятия и празници през септември. Болниците в региона, където заболеваемостта е над 360 на 100 000 население, имат само 40 свободни легла, съобщи БНР.
Националните чествания за независимостта на България ще се проведат на 22 септември във Велико Търново, но при строго спазване на противоепидемичните мерки, посочи след днешното заседание на областния съвет по здравеопазване областният управител Георги Гугучков.
За една седмица заболеваемостта в областта се е увеличила с 60 на сто. Болниците непрекъснато разкриват допълнителни легла, като COVID секторите са заети на 83 %, посочи директорът на РЗИ Велико Търново д-р Евгения Недева: “Имаме разкрити 239 легла в областта. На днешна дата са хоспитализирани 199 пациенти, от тях 14 са на интензивно лечение”.
Децата с COVID на болнично лечение са 6. В областта работят 15 ваксинационни пункта.

РЗИ-ВАРНА НАСТОЯВА В ОБЛАСТ ВАРНА ДА БЪДАТ РАЗКРИТИ 500 ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
РЗИ-Варна иска увеличение на болничните легла за заразени с COVID-19, съобщи днес директорът на инспекцията д-р Дочка Михайлова. По думите й Варненският регион ще влезе в червената зона до няколко дни. В момента са разкрити 242 болнични легла, от които 160 са заети. Предложението на инспекцията е броят на леглата да стане 500, информира БТА.
За последните 14 дни в региона има 673-ма заразени с COVID-19. Само за днес броят им е 122-ма. Сред заразените през последните две седмици има петима медицински специалисти, уточни Михайлова. Под карантина има и деца от група в детска ясла.
Областният управител Марио Смърков допълни, че в община Бяла кметът е издал превантивно заповед, според която, до 9 септември се спират всякакви културно-масови и спортни прояви, включително и предварително планираните. Детската градина в общината също е затворена.

УВЕЛИЧАВАТ COVID ЛЕГЛАТА В ДОБРИЧ
Заповед за увеличение на леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в болничните заведения на територията на област Добрич издаде Регионалната здравна инспекция. Мярката се налага поради нарастването на заболеваемостта и цели осигуряването на лечението и хоспитализацията на пациенти с коронавирусна инфекция, съобщи БНР.
14-дневната заболеваемост в област Добрич към днешна дата е 162,1 на 100 000 души, информира директорът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова. Според заповедта местата в МБАЛ-Добрич трябва да се увеличат на 48, а интензивните легла на 5.
В многопрофилната болница в Балчик леглата за лечение на неусложнени пациенти с COVID-19 трябва да бъдат 9, в Държавната психиатрична болница Карвуна – 4 и в Центъра за психично здраве в Добрич – 5. В заповедта се казва още, че всяко лечебно заведение трябва да открие триажен център за преглед на лица със симптоми на коронавирусна инфекция, както и че МБАЛ-Добрич трябва да поддържа готовност за осигуряване на над 50% от легловия си капацитет за настаняване на пациенти с Covid-19.
Преструктурирането не трябва да нарушава достъпа и да прекъсва лечебната дейност в посочените лечебни заведения, се уточнява в заповедта.

В ТЪРГОВИЩЕ ЗАЩИТНИТЕ МАСКИ СТАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ И НА ОТКРИТО
Временни противоепидемични мерки се въвеждат в Търговище от днес до 30 септември със заповед на кмета Дарин Димитров. Задължително става носенето на защитни маски на открити обществени места – пазари, тържища, и навсякъде на открито, където е невъзможно спазването на физическа дистанция от 1,5 м. за това съобщи БТА като се позова на съобщение от пресцентъра на общината.
Контролът по спазването на мерките ще се осъществява от кметовете на кметства, кметските наместници и определени служители на общинската администрация, съвместно с органите на МВР, РЗИ и ОДБХ.
На заседанието на Общинския съвет в Търговище днес кметът призова гражданите за повече отговорност и спазване на противоепидемичните мерки.
“Вече сме в червената зона. За разлика от миналата година, когато в края на август ситуацията бе добра, сега тя става все по-тежка. Ситуацията с “Делта” варианта вече е такава, че когато се разболее един от семейството, се заразяват всички”, допълни той.
Димитров изтъкна и ползата от ваксинацията. “Това не е задължително, но е животоспасяващо”, каза кметът и изрази убеждението си, че гражданите ще подходят отговорно, за да може да протече нормално новата учебна година.
Заповедта е публикувана на сайта на община Търговище.

43-ГОДИШЕН МЪЖ Е ГЛОБЕН С 300 ЛЕВА ЗА ОБИДИ СРЕЩУ ДЕЖУРЕН ФЕЛДШЕР ОТ СПЕШНА ПОМОЩ
Парична глоба в размер на 300 лв. Това е присъдата, наложена от Районния съд в Тервел на 43-годишен мъж, предизвикал скандал в ЦСМП-Добрич, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от полицията.
На 24 август около 16 ч в Тервел, във филиала на ЦСМП Добрич мъжът от с. Орляк предизвикал скандал с дежурен медицински фелдшер, като отправял закани, обиди и нецензурни думи.
Делото е гледано на следващия ден – 25 август, като съдът го е признал за виновен и му е наложил глобата от 300 лв.