НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.08.2019)

ОБУЧЕНИЕ ЗА РЕСПИРАТОРНИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
Традиционният курс на Българското дружество по белодробни болести за обучение на респираторни сестри ще се проведе от 13 до 15 септември 2019 г. в комплекс Старосел – Тракийска резиденция. за това съобщиха от Медицински университет – Пловдив. Последният срок за регистрация за участие в курса е 2-ри септември.

ЗАПОЧНА ПРИЕМЪТ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ЧЕТИРИ МАГИСТЪРСКИ ПРОГРАМИ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА
От днес, 26 август 2019 г., започва приемът на документи за магистърските програми по специалностите „Здравен мениджмънт и медико-социални грижи”, „Фармацевтичен мениджмънт и грижи”, „Рехабилитация, морелечение, уелнес и спа“ и „Опазване и контрол на общественото здраве” в Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, съобщиха от учебното заведение.
Крайният срок за подаване на документи за тези специалности е 13.09.2019 г.
От университета припомнят, че подаването на документи онлайн е удобна опция, тъй като пести време и може да се направи по всяко време на денонощието. Подаването на документи може да стане и на място в Медицински университет – Варна, ул. „Марин Дринов” №55, етаж 1, стая 105. Приемното време е от 8:30 до 12:00 и от 13:00 до 17:00 ч. в работните дни

ПО ВРЕМЕ НА КАМПАНИЯТА НА УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ” ОТКРИХА 44 ДУШИ, ЗАРАЗЕНИ С ХЕПАТИТ С
Над 1800 човека са се изследвали безплатно за хепатит В и С от началото на кампанията „Да открием липсващите 69 000“, която стартира в средата на месец юли в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Специален фокус по време на кампанията, която се провежда с любезното съдействие на АбВи, е поставен върху хората между 34 и 69 г., които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта, тъй като вирусът е открит едва през 1989 г. До тогава кръвните продукти не са били проверявани за наличието му, не са вземани и мерки за дезинфекция срещу него.
От изследваните 1810 проби, 44 са се оказали положителни като 14 от заразените са жени, а 30 – мъже. 26 от диагностицираните са преминали през Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, където се намира най-големият Център за лечение на вирусни хепатити в България, за допълнителни изследвания и назначаване на терапия. При 23-ма от пациентите е установена активна инфекция. При трима от тях такава не е била открита и те са били пренасочени за повторно изследване след 6 месеца.
„Пациентите, които дойдоха при нас за консултация и назначаване на лечение са хора около и над средна възраст, което напълно потвърждава нашите предположения, че именно това е възрастовата група, в която трябва активно да се търси“, коментира проф. Красимир Антонов, който е едно от водещите имена в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.
Всеки, който има съмнение, че може да е заразен, може да се изследва безплатно през работните дни, между 8:00 и 14:00 часа, в Централната лаборатория на болницата.
„Тестовете, които изпалзваме, са иновативни, с изключително голяма точност (98%) и дават резултат в рамките на 10 минути. Не е необходимо изследващите се да не са приемали вода или храна. За самото изследване е нужна само 1 капка кръв, взета от пръста на ръката“, обяснява д-р Ирена Иванова, началник на лабораторията.
По официални данни около 77 000 са болните от хепатит С в България. 90% от тях не подозират, че са заразени. Това прави около 69 000 българи, които трябва да бъдат открити преди болестта в тях да е навлязла в напреднала фаза, когато освен че е много по-скъпо, лечението не винаги е резултатно.

МОДЕРЕН АПАРАТ ПОМАГА НА ДЕЦАТА В УМБАЛ БУРГАС
Двуканална инфузионна помпа намалява наполовина времето, в което децата във Второ детско отделение в УМБАЛ Бургас трябва да стоят неподвижно на системи, съобщиха от лечебното заведение. Помпата се използва за венозно вливане на медикаменти. Апаратът позволява едновременно вливане на два медикамента, което съкращава така трудното за децата стоене “мирно”. При стандартните инфузионни помпи, ако се налага лечение с повече от един медикамент, се изчаква първо да изтече единият, а след това се включва другият. Помпата, заедно с нов триканален ЕКГ апарат, е дарение на отделението от от фондация „Арусяк Чакърян”.
“Досега не разполагахме с подобна помпа и се радваме, че тя ще улесни както нашата работа, така и комфорта на пациентите ни. Всеки родител знае колко е тежко за детето да стои мирно, особено ако е болно. Благодарим на дарителите за този жест”, обяснява д-р Хрипсиме Каспарян, началник на отделението.
Фондация “Арусяк Чакърян” е учредена през 2007 г. и носи името на д-р Арусяк Чакърян, детска лекарка, която през 1960 г. емигрира в Германия. Д-р Чакърян не спира да помага на детски болници в България до края на живота си, а след смъртта ѝ делото продължава нейният син Магърдич Хачикян.