НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.07.2022)

НА СРЕЩА ПРИ ПРЕМИЕРА КИРИЛ ПЕТКОВ БЯХА НАЧЕРТАНИ СПЕШНИ СТЪПКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕТО НА СЕНЗОРИ ЗА ПОСТОЯНЕН МОНИТОРИНГ НА КРЪВНАТА ЗАХАР НА ВСИЧКИ ДЕЦА С ДИАБЕТ ТИП 1 У НАС
Днес на среща при министър-председателя Кирил Петков бяха начертани действия от спешен порядък за осигуряването на сензори за постоянен мониторинг на кръвната захар на всички деца с диабет тип 1 у нас, информира Zdrave.net.
„Новите технологии за контрол и лечение са бъдещето, именно те гарантират нормално качество на живот на българските деца с това заболяване, длъжни сме да им го осигурим“, подчерта премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.
В срещата участваха министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, председателят на сдружение „Култура без граници“ Росица Пандова, която в последните 10 години се занимава с интеграцията, социализацията и модерните постижения в терапията на пациентите с диабет тип 1, и експерти.
В хода на разговора бяха очертани редица проблеми, пред които всекидневно са изправени децата с тази диагноза и родителите им. Бе решено да се предприемат необходимите действия, с които да се гарантира достъпът на малките пациенти с диабет тип 1 до сензори. По инициатива на здравната каса в кратки срокове ще се проведе среща с научните дружества по ендокринология и Българския лекарски съюз с цел постигане на консенсус по въпросите за осигуряването на глюкозните сензори. НЗОК разполага с необходимите средства, но специалистите трябва да са единни при определянето на правилата и критериите за отпускането на сензорите.
Бе дискутиран също въпросът за разширяване на обхвата на пациентите до 18 г. с диабет тип 1 в страната чрез разкриването на нови специализирани комисии. В момента те функционират в големите университетски болници в страната. По данни на НЗОК около 4000 са децата у нас, диагностицирани с диабет тип 1, а до момента само 332 деца са заявили и получили платените от НЗОК сензори. Премиерът Петков настоя институциите да реагират в кратки срокове и да обезпечат по този начин контрола на диабета при всички деца с тази диагноза.

ВАС ЩЕ РАЗГЛЕДА СЪДБАТА НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ В НРД ЧАК ПРЕЗ НОЕМВРИ
Върховният административен съд (ВАС) ще разгледа съдбата на задължителното увеличение на заплатите в Националния рамков договор чак през ноември, информира Clinica.bg.
Дотогава изискването за въвеждането на по-високи заплати за медиците няма да е в сила. То вече беше спряно от съдиите на първа инстанция заради жалбите на Националното сдружение на частните болници и Националното сдружение на общинските болници. В тях мениджърите посочиха, че задължителното увеличение на заплатите не медиците от 1 август ще доведе до финансови проблеми на болниците им, защото нямат достатъчно средства за реализирането му дори след увеличението на цените на клиничните пътеки, по които касата им плаща. Според тях по-високите цени не компенсират разходите за увеличението на заплатите, които в някои случаи стигат до 100%. Заради това ВАС спря изпълнението на тези разпоредби в Анекса към Националния рамков договор. Решението обаче подлежеше на обжалване от страна на МЗ и НЗОК. Следващото дело, след което ще стане ясно дали отмяната на заплатите ще остане или не, ще се състои на 10 ноември тази година. Междувременно пък от синдикатите заявиха, че обмислят протести в лечебните заведения, ако по-високите заплати не се изпълнят от мениджърите.

ПРОМЯНА В ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВАТА ЦЕЛИ OFF-LABLE ЛЕКАРСТВАТА ЗА ДЕЦА ДА СЕ ЗАПЛАЩАТ С ПУБЛИЧНИ СРЕДСТВА
Off-lable лекарствата за деца да се заплащат с публични средства. Такава промяна предвижда законопроект за изменение в Закона за лекарствата, внесен от депутати от ПП, ИТН, БСП и ДБ, информира Сlinica.bg.
За проблема с достъпа до лекарства на деца, които се прилагат извън условието за разрешение за употреба и са единствена алтернатива за лечението им, сигнализираха от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”, припомнят от здравния сайт. Проблемът се състои в това, че държавата не плаща за тях, a разходите остават за сметка на пациентите и по-рядко за сметка на лечебните заведения. Впоследствие здравният министър проф. Асена Сербезова и управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обещаха въпросът да бъде решен.
Днес здравната комисия ще разгледа законови поправки по тази тема, а именно да се направи изключение и off-lable лекарствата за деца, да се заплащат с публични средства. Това ще става по реда на наредбата, която регламентира правилата, по които се финансира лечението на българските пациенти извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Най-вероятно механизмът ще бъде отново чрез НЗОК, която ще плаща, а средствата ще постъпват в нея с трансфери от държавния бюджет. Както вече Сlinica.bg писа, разходите по това перо сериозно са се увеличили през изминалата година – при децата с над 140%, а при възрастните с над 400%. Въпреки това към момента липсва анализ какво провокира подобно нарастване, няма и разчет на очакваните средства на година за off-lable лекарствата за деца.
„Целта на предлаганите нормативни промени е да се разширят възможностите за лечение на заболявания на пациентите до 18-годишна възраст чрез осигуряване на публичен ресурс за заплащане на лекарствени продукти, които се прилагат извън условието на разрешение за употреба и които са единствена възможност за подобряване на здравословното състояние на тези пациенти”, гласят мотивите на вносителите.
По данни на НЗОК заявленията за финансиране на off-lable лекарства са основно за лечение на деца с онкохематологични заболявания, както и такива с редки и автоимунни, при които са изчерпани терапевтични възможности или са наблюдавани тежки нежелани лекарствени реакции, или са установени противопоказания за лечение с налични терапевтични алтернативи, става ясно още от мотивите на вносителите.

2 987 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС
2 987 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие – 202 от тях са установени с PCR, а 2 785 – с бързи антигенни тестове. 64,25% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени у нас през изминалото денонощие, е 10 65 -. от тях 926 са PCR, а 9 727 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 133; Бургас – 77; Варна – 222; Велико Търново – 47; Видин – 19; Враца – 51; Габрово – 46; Добрич – 65; Кърджали – 50; Кюстендил – 52; Ловеч – 49; Монтана – 48; Пазарджик – 116; Перник – 61; Плевен – 51; Пловдив – 303; Разград – 47; Русе – 64; Силистра – 74; Сливен – 71; Смолян – 36; София област – 92; София град – 852; Стара Загора – 150; Търговище – 28; Хасково – 98; Шумен – 41; Ямбол – 44.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 198 359. Активните случаи са 20 081. Излекувани са общо 1 140 936 лица, 1 432 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 891 пациенти, 44 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 219, от тях 76,26 % не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, са общо 4 460 244 – от тях 2 455 са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас към момента, са общо 25 000. Нови 30 случая са регистрирани през изминалите 24 часа: 5 от тях са установени при лекари, 13 – при медицински сестри, 1 – при санитар и 11 – при друг медицински персонал.
37 342 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. 12 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 75% от починалите лица не са били ваксинирани.

ОЩЕ ТРИ ОБЛАСТИ МИНАВАТ В ЧЕРВЕНАТА ЗОНА ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
Заболеваемостта от COVID-19 в страната на двуседмична база е рекордна – 276 на 100 000 души население, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. За сравнение на 25 юли тя беше 251 на 100 000 души население, информира БНР.
По данни от картата за епидемичната обстановка, разделена на пет региона, указваща заетостта на леглата за интензивно лечение на пациенти с коронавирусната инфекция, всички региони са все още в етап едно.
Нови три области минават в червената зона по заболеваемост. Това са Кюстендил, Сливен и Ямбол.
Статистиката отчита, че най-високата заболеваемост на двуседмична база има в областите София-град, Варна, Бургас, Силистра и Перник
А през последното денонощие най-много новорегистрирани с инфекцията има в областите София-град, Варна и Пловдив.

101,1% СА ПРЕИЗПЪЛНЕНИ ЗАЛОЖЕНИТЕ ПРИХОДИ ОТ ЗДРАВНИ ВНОСКИ ЗА 2021 Г.
3 389 229 400 лв. са отчетените ПРИХОДИ от здравноосигурителни вноски за 2021 г., което представлява изпълнение от 101,1% спрямо заложените 3 353 353 800 лв. в годишния план за средствата, или с 35 875 600 лв. повече. Това става ясно от Годишния отчет за изпълнение на бюджета на НЗОК, който предстои да бъде разгледан в парламента, информира Zdrave.net.
През отчетната 2021 г. приходите от здравноосигурителни вноски са нараснали с 11,1%, което е с 337 290 700 лв. повече спрямо отчетените 3 051 938 700 лв. през предходната 2020 година.
Приходите от здравноосигурителни вноски са 65,6% от здравноосигурителните приходи и 57,4% от общата сума на приходите и трансферите.
Отчетените приходи от вноски за работници и служители от работодатели за 2021 г. са в размер на 1 927 808 200 лв. През отчетната 2021 г. те са нараснали с 10,8%, което е със 188 439 800 лв. повече спрямо отчетените 1 739 368,4 хил. лв. през предходната 2020 година и съставлява 56,9% от събраните здравноосигурителни вноски.
„Върху размера на постъпленията през 2021 г. оказват влияние увеличаването на минималната работна заплата от 610 лв. на 650 лв. от 01.01.2021 година, повишаването на минималния осигурителен доход на земеделските производители и на самоосигуряващите се лица съразмерно с увеличението на минималната работна заплата“, посочват от НЗОК.
Личните вноски от работници и служители за 2021 г. са в размер на 1 134 055 300 лв. като са нараснали с 11,4% или със 116 486 500 лв. спрямо отчетените 1 017 568 700 лв. през предходната 2020 година. Тези приходи съставляват 33,5% от събраните здравноосигурителни вноски.
Самоосигуряващи се лица са внесли 200 129 000 лв. за здраве. През 2021 г. приходите от тях са нараснали със 7,5%, което е с 13 966 200 лв. повече спрямо отчетените 186 162 800 лв. през предходната 2020 година и представляват 5,9% от събраните здравноосигурителни вноски.
Най-малко са приходите от здравноосигурителни вноски за други категории осигурени лица за 2021 г., които са в размер на 127 236 900 лв., макар че са нараснали с 16,9% или 18 398 100 лв. спрямо отчетените 108 838 800 лв. през предходната 2020 година. Приходите от здравноосигурителни вноски за други категории осигурени лица съставляват 3,8% от събраните здравноосигурителни вноски.

19-ОТО ИЗДАНИЕ НА „БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“ Е НАСОЧЕНО КЪМ СПЕШНАТА ПОМОЩ И ИНТЕНЗИВНОТО ЛЕЧЕНИЕ НЕ ДЕЦА
От началото на деветнадесетото си издание президентската инициатива “Българската Коледа” е помогнала за лечението и рехабилитацията на 400 деца .
Близо 640 000 лв. са средствата, дарени от инициативата за лечението на 400 деца с различни заболявания, които имат нужда от скъпоструваща медикаментозна терапия, рехабилитация и помощни средства. През юли тази година са били подпомогнати 61 деца, информира БНР.
19-ото издание на „Българската коледа“ е насочено към спешната помощ и интензивното лечение не деца и разполага с бюджет от 3 070 000 лв.
В момента е в ход обществена поръчка за закупуване на медицинска апаратура за нуждите на лечебните заведения в цялата страна.
Набирането на дарения за кампанията „Българската коледа“, както и приемът на заявления за подпомагане на деца продължава през цялата година.

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ЗАПОЧВА ПРОВЕРКИ ЗА ПРОДАЖБАТА НА РАЙСКИ ГАЗ
Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки за продажбата на райски газ. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова, информира БНР като се позова на БГНЕС.
“Разпространението и използването на райски газ взема застрашителни размери. Трябва да се вземат решителни и бързи мерки. Ето защо КЗП започва масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове и в социалните мрежи за продажба на това вещество. Ще се издават актове и ще се съставят глоби до 25 хиляди лева”, посочи Нинова. “Имаме добри закони, но лошо приложение”, каза още тя и съобщи, че БСП ще внесе законови промени, с които да се наложи забрана върху свободната продажба на райски газ на малолетни и непълнолетни. “Нека всички да бъдем нащрек”, призова Нинова, обръщайки се и към родителите на деца.

Проф. Маргарита Апостолова: МУТАЦИИТЕ НАМАЛЯВАТ КЛИНИЧНАТА ИЗЯВА НА ВИРУСИТЕ
“Подвариантите на Омикрон – ВА.4 и ВА.5 реално притежават повече мутации или промени в неговата структура. Разликата се наблюдава в това, че те са повече вирулентни, или с други думи казано тяхното разпространение става по-бързо поради по-бързото възникване на заразата.” Това обяви проф. Маргарита Апостолова, ръководител на Лаборатория по медико-биологични изследвания към Института по молекулярна биология на БАН, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“
“Хубавото е, че клиничната изява на вирусите практически намалява”, посочи проф. Апостолова. „Ние не знаем къде и с как всеки един нов, следващ вариант на SARS-CoV-2 вируса ще се прояви. Заедно с тези варианти, за които ние в момента говорим и са предимно доминантни в България, въз основа на данните на Центъра по заразни и паразитни болести, трябва да знаем, че идва и следващият субвариант, който е т.нар. ВА.2.75 или ВА.2.12.1. Т.е. това, което всички молекулярни биолози, респективно вирусолози и останалите хора, които се занимават с науката знаят, е, че този вирус непрекъснато мутира. Ще има и други вълни, които ще протичат все по-леко и по-леко, т.е. вирусът ще стане част от нашето ежедневие, както всички мислехме преди това”, изтъкна още специалистката.

Д-р Николай Брънзалов: БЪРЗИТЕ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19, ЗАПЛАЩАНИ ОТ БЮДЖЕТА НА НЗОК, СА НАЙ-ПРАВИЛНАТА СТЪПКА В МОМЕНТА
“Като представител на Българския лекарски съюз считам, че решението на Министерството на здравеопазването – общопрактикуващите лекари да имат право да дават на пациента изследване за бърз антигенен тест за COVID-19, заплащан от бюджета на НЗОК, е най-правилната стъпка в момента. Това е и нашето желание. Чакаме да мине общественото обсъждане на проекта на Наредба за допълнение на Наредба №9 от 2019 г. и това да стане факт”. Това коментира за БНР д-р Николай Брънзалов, заместник- председател на БЛС.
“Като общопрактикуващ лекар искам да мога, когато при мен дойде пациент с видими симптоми на COVID-19 да го пратя да се тества, а той да не ми откаже, защото тестът е за негова сметка. Този пациент следва да се тества с антигенен тест, но в сертифицирана лаборатория и данните от неговото изследване да влязат в Единния информационен портал”, изтъкна д-р Брънзалов.
“Само с регистриране на случаите на всички заболели в момента с варианта Омикрон пандемията ще може да се управлява на базата на реалната статистика”, смята д-р Брънзалов. По думите му хората се тестват в момента в къщи и нямат задължение да оповестят за резултата от направения тест.
Д-р Брънзалов коментира също, че не бива да се всява паника, защото вариантът Омикрон протича леко, като това важи особено за ваксинираните и преболедувалите пациенти. Той апелира тези, които са с хронични заболявания, в рисковите групи и в напреднала възраст да си поставят втората бустерна доза.
“Болничната система не е натоварена с болни с COVID-19. Да, при личните лекари има наплив, но пак казвам – заболяването протича доста по-леко. Има майки с деца, които са положителни и те се притесняват и веднага искат да ги хоспитализират, но и те не бива да се плашат толкова много”, каза още д-р Брънзалов за БНР.

Пациентски организации “Заедно с теб”: PCR И АНТИГЕННИТЕ ТЕСТОВЕ ДА БЪДАТ ВЪРНАТИ КЪМ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ И ДА БЪДАТ БЕЗПЛАТНИ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ ПО ОПРЕДЕЛЕНИ КРИТЕРИИ
С оглед на опазване на общественото здраве от Пациентски организации “Заедно с теб” в позиция до медиите настояват PCR и антигенните тестове да бъдат върнати към личните лекари и да бъдат безплатни за пациентите по определени критерии, съобщи БНР.
Да припомним, че проблемът с навременното диагностициране и лечение на COVID-19 както за пациенти, така и за лекари възникна след отпадане на противоепидемичните мерки на 01.04.2022 г. и доведе до прехвърляне на издаването на безплатни PCR тестове от личните лекари към платени от специалистите-пулмолози.
За БНР Пенка Георгиева заяви, че предвид ниския брой пулмолози, работещи в доболничната помощ и големият брой пациенти с постковид синдром, които търсят пулмологична помощ и с нарастващия брой регистрирани с положителни тестове, вече ще се затрудни изключително много дейността на пулмолозите, поемайки и пациенти с остри респираторни инфекции, които трябва да бъдат прегледани в кабинетите (по Закона за здравето), и при необходимост от PCR тест, да бъде предоставен на пациента.
“Предвид, регулярните посещения на кабинетите на пулмолозите от диспансеризирани пациенти с ХОББ и астма и други диагностични случаи, считаме, че се създават условия за смесване на потоците, което е недопустимо в условията на засилваща се епидемична обстановка. Разбираме проблема на държавата, а именно че много граждани си правят PCR тестове за туризъм извън страната през летните месеци, но това има решение и в другите страни отдавна се прави. Нека безплатните PCR и антигенни тестове да важат само за територията на Р България за изписване на нужното лечение. Тъй като за целта са необходими нормативни промени, настояваме ръководството в оставка на Министерство на здравеопазването да не бездейства, а да се погрижи за здравето на нацията в спешен порядък”, пишат още от “Заедно с теб”.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА 12 РЕГИОНАЛНИ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ
Конкурс за длъжността „директор” на 12 Регионални здравни инспекции обяви днес Министерството на здравеопазването. Става въпрос за инспекциите във Враца, Видин, Ловеч, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, Търговище, Хасково и Ямбол, информира Zdrave.net.
Кандидатите за поста трябва да са магистри по медицина, да имат призната медицинска специалност и три години стаж след придобиването ѝ, както и да са с квалификация по „Здравен мениджмънт“. Те също така трябва да имат компютърна грамотност, както и да познават действащото законодателство и подзаконовите актове в областта на администрирането на дейността на регионалната здравна инспекция. От тях ще се иска да представят концепция за стратегическо управление на съответната РЗИ, а след това ще преминат през интервю.
Документи за участие в конкурса се подават до 17:30 часа на 25.08.2022 г.

НАВИГАЦИОННА ЕНДОПРОТЕЗНА ТЕХНИКА ПРИЛАГАТ В УМБАЛ „СВ. МАРИНА“ – ВАРНА
Нова навигационна ендопротезна техника при поставяне на колянна става бе използвана за първи път във Варна, в УМБАЛ „Св. Марина“. Това каза проф. д-р Димитър Райков, ръководител на Клиниката по ортопедия и травматология, информира Zdrave.net.
Навигационната ендопротезна техника, е новост за България. Досега единични операции са били извършвани в големи болници в София и Плевен. Във Варна се използва за първи път, като амбициите на ръководството на болницата и на Медицински университет – Варна е модерният метод да се въведе в практиката.
Операцията беше извършена пилотно на двама пациенти – мъж на 59 години и жена на 62 години от екип в състав – проф. Димитър Райков, д-р Стоян Иванов, д-р Преслав Пенев и д-р Светослав Добрилов, а възстановяването на пациентите се извърши от екипа на проф. Гергана Ненова.
“В нашата клиника това е една сравнително нова техника, която и при нас, в университетската болница „Света Марина”, ще стартираме. Става въпрос за устройство, което помага на хирурга да избере правилните разрези – не толкова на кожата, колкото на костта, което ще гарантира максимално доброто имплантиране на тези елементи на изкуствената става, които ще възстановят в максимален вид движенията. Уверени сме, че това е бъдещето”, изтъкна проф. Райков. Той допълни, че в елитни клиники в САЩ и Централна Европа този метод е рутинен и се използва все повече.
„С нетърпение очаквам да работя с тази нова апаратура”, отбеляза д-р Стоян Иванов, който също е в екипа, осъществил операцията. По думите му прецизността с новия метод е на много високо ниво. Рискът от инфекциозни усложнения е сведен до минимум.
“Апаратурата е много по-щадяща е откъм костните резекции за пациента. Особено при по-младите пациенти, ако им се наложи след време да се стигне до ново ендопротезиране, това е голямо предимство. С тази техника има възможност специфичните ъгли, които задаваме да се видят детайлно. Воля, добра подготовка и желание за работа се иска в нашата професия”, каза още д-р Иванов.

СЕДМИЦА НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ПОД НАДСЛОВ “ПРЕГЛЕДАЙ СЕ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА!” ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ПЛЕВЕН
Седмица на отворените врати под надслов “Прегледай се за туберкулоза!” ще се проведе в Плевен, информира БТА като се позова на съобщение от Регионалната здравна инспекция.
В периода от 8 до 12 август в Отделението за диспансерно наблюдение на болни с пневмофтизиатрични заболявания на ул. “Св. св. Кирил и Методий” 20 в областния град ще се извършва скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета и ще се правят консултации. На съмнителни за туберкулоза лица ще се извършват прегледи и допълнителни консултации.
Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата с туберкулозата в европейския регион на Световната здравна организация (СЗО), в условията на епидемия от COVID-19, туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве и тя не бива да се подценява, отбелязват от РЗИ.
Седмицата на отворени врати е част от дейностите, заложени в Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021-2025 г.