НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.07.2019)

КНСБ към работодателите: ПАЗЕТЕ РАБОТЕЩИТЕ В ЖЕГИТЕ
Работодателите са длъжни да осигурят нормални условия на труд по време на летните жеги, алармират от КНСБ. От синдиката припомнят, че шефовете трябва да предоставят на персонала си вода и студени напитки, както и помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма, информира Clinica.bg.
“В летните горещини е добре да се премине и на облекчен режим на работа. Това означава, че може да се промени работното време, особено за тези, които се трудят на открито”, обясни за здравния сайт д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ. Например, да се почива в най-горещите часове по обяд от 13:00 до 16:00 часа. Необходимо е също работодателите да набавят подходящо облекло и допълнителни лични предпазни средства като шапки, очила и други. Задължително е и осигуряването на долекарска и първа медицинска помощ, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.
Според нормативните изисквания и лекарските препоръки в закрити помещения работодателите са длъжни да поддържат оптимална температура. При работа на закрито градусите през топлия период трябва да бъдат между 18 и 25, като стойностите варират според типа дейност – лека, средна или тежка. Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, но има и определени изключения. Според тях при много високи температури навън, в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса, пише в нормативните документи.
„Всички препоръки са посочени в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места”, обясни д-р Кокалов. Той напомни, че ако не спазват изискванията, инспекторите от ГИТ могат да извършат проверка и да наложат сериозни глоби. Според нормативите те са в размер от 1500 до 15 000 лв. При повторно нарушение санкцията скача от 20 000 до 30 000 лв.

ОТКРИХА НАРУШЕНИЯ НА ЛИЧНИ ЛЕКАРИ ПРИ ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ШОФЬОРИ
Министерство на здравеопазването установи нарушения от лични лекари в Пловдив при издаване на документи за шофьори, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на Регионалната здравна инспекция в града. Проверките са извършени по метода „таен клиент“.
„Установени са нарушения в процеса по издаване на медицински свидетелства по реда на Наредба №3/11.05.2011 г. за изискванията за физическа годност към водачите на МПС и условията и реда за извършване на медицинските прегледи“, пише в съобщението на инспекцията.
От РЗИ предупреждават личните лекари, че е необходимо да се спазват стриктно изискванията на Наредбата, според които физическата годност на водачите на МПС и на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС се установява чрез медицински преглед, като се издава съответното заключение.

Д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС: НЕ СА ИЗЧЕРПАНИ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА НАСТОЯЩИЯ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛЕН МОДЕЛ, ЗА ДА СЕ ПРЕМИНЕ КЪМ ПЪЛНА ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ
„Българският лекарски съюз (БЛС) е силно обезпокоен от предложената от Министерството на здравеопазването (МЗ) концепция за здравеопазването. Прави впечатление, че преди 8 месеца, когато за първи път се предлагаше концепция, тогава везните накланяха към другия модел, а именно да остане НЗОК и с надграждане с допълнителен пакет от здравно-осигурителни фондове. Ние смятаме, че това е по-приемливият вариант“, каза д-р Стоян Борисов – главен секретар на БЛС в студиото на телевизия „Европа“, информира Zdrave.net.
От БЛС смятат, че е трябвало да се направи подробен анализ за това какви са причините здравеопазването да стигне до това положение. „Ние смятаме, че не са изчерпани възможностите на тази система, за да се премине към пълна демонополизация и прехвърляне на едни средства от порядъка на над 4 млрд. лв. в частни здравно-осигурителни фондове. Ние смятаме, че със същите средства не би могла да стане тази реформа, която се замисля. При всички положения трябва да има надграждане и да влязат повече средства в здравеопазването“, обясни д-р Борисов. Той даде пример с Германия, където се отделят 11% от Брутния вътрешен продукт (БВП) за здравеопазване, а в Холандия – 10%. У нас за целта се отделят около 4,2% от БВП. Средно за ЕС около 9% от БВП отиват за здравната система. Д-р Борисов напомни, че здравната вноска в Германия е 14,5%, а при нас е 8%. В същото време здравнонеосигурените граждани у нас са над 1 милион.
„Друго много по-важно в момента е, че се говори, че пациентът ще има право да избере лекар и лечебно заведение, но може да се окаже, че фондът, в който е този пациент, няма подписан договор с тази болница. Ние категорично не сме съгласни с това лекарите в доболничната помощ сами да се договарят с такива мощни структури, каквито ще бъдат фондовете. Те ще разполагат със суми от порядъка на 500 млн. лв. до 1 млрд. лв. Също така, не сме съгласни и болниците сами да се договарят с тези структури, защото на някои от по-малките лечебни заведения ще им бъдат извивани ръцете да подписват договори с по-неблагоприятни условия. Говори се, че всеки фонд ще има собствени ставки и цени. Изключва се БЛС от преговорния процес, за което сме категорично против. Искаме да участваме в рамково споразумение, където да има минимум цени, от които фондовете да не могат да падат, за да бъдем в защита на колегите“, обясни д-р Борисов.
БЛС предлага, преди да се правят каквито и да било опити за промяна на здравната система, да се въведат национална здравно-информационна система и здравно досие на всеки пациент. Второ – да се направи реално остойностяване на труда на медицинските специалисти. Трето – основният пакет да остане с финансиране от тези средства, събрани от 8% здравна вноска, които са до момента, но да бъде по-малък. В него да влизат основните и тежки заболявания – раждания, инфаркт, инсулт, рак, пострадали от катастрофи и др. По-леките заболявания да минат за финансиране в допълнителен пакет, който ще се доплаща.

СЕМИНАР, ПОСВЕТЕН НА ДИАБЕТА, СЪБРА СПЕЦИАЛИСТИ
525 000 души или 8% от възрастното население у нас болeдува от диабет. Това обаче са само диагностицираните случаи, които се лекуват по Здравна каса. Много болни от диабет са поели сами лечението си и не влизат в тази статистика, а същевременно има и много недиагностицирани случаи, затова се приема, че болните от диабет са почти двойно повече. Това каза проф. Цветалина Танкова, член на УС на Българското дружество по ендокринология и на Експертния съвет по ендокринология към МЗ по време на презентацията си на семинара „Диабетът – предизвикателство и решения“, информира Zdrave.net
Над 1 100 000 деца в света са болни от диабет, а всяка шеста бременна жена има гестационен диабет, който излага на риск както майката, така и плода. 2017 г. 1 от 10 възрастни има диабет в света или 425 млн. души, от които 67 млн. живеят в Европа. 7, 3% или 350 млн. са с предиабет по света, каза още проф. Танкова. Тя подчерта, че предиабет е състояние, което е обратимо. Ако не му се обърне внимание, изследванията показват, че предиабетът до една година се превръща в диабет. В случай обаче, че се предприеме лечението, процесът е обратим.
„500 000 диабетици са изключителен сериозен трудов ресурс за икономиката на страната. 38% не знаят, че са с диабет, а 50% от тези, които знаят – при тях контролът на кръвната захар не е добър. Там, където контролът е добър, българските диабетици живеят по-дълго от общата популация“, каза при откриването на семинара Деян Денев, директор на ARPharM.

Д-р Теменужка Любенова: ЕНЕРГИЙНИТЕ НАПИТКИ СА ОПАСНИ, ОСОБЕНО ЗА ДЕЦАТА
Децата са особено рискова група по отношение на употребата на енергийни напитки. Това каза д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Благоевград по Радио Фокус, информира Clinica.bg.
Д-р Любенова посочи, че в САЩ се водят дела от 7 семейства, които твърдят, че децата им са починали след консумация на такива продукти. Специалистката каза, че енергийните напитки са представени като безалкохолни напитки за масова употреба, но вредят изключително много на човешкия организъм. „Те съдържат различни комбинации, количества от кофеин, витамини от група B, растителни екстракти като гуарана, мате, акация, женшен, гинкобилоба, таурин, глюкоронолактон, инозитол, карнитин, креатинин и други. Тези напитки са разработени уж за подкрепа на умствената и физическата активност, но какво всъщност се получава, когато се приемат кофеин в съчетание с посочените съставки със стимулиращ ефект и какви са неблагоприятните въздействия върху организма – повишена нервност, тревожност, безсъние, главоболие, сърцебиене, дихателни нарушения, ерозивни промени на лигавицата на стомашно-чревния тракт, дехидратация в следствие на загуба на вода и соли от организма”, обясни специалистката.