НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.06.2022)

НАЧАЛНИЦИТЕ НА КЛИНИКИ В “ПИРОГОВ” НАСТОЯВАТ ПРОФ. ИВАН ПОРОМАНСКИ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕН НА ПОСТА ДИРЕКТОР
Лекари от УМБАЛСМ “Пирогов” настояват здравният министър Асена Сербезова да върне на работа отстранения директор проф. д-р Иван Поромански, информира Zdrave.net като се позова на bTV.
Директорът на „Пирогов“ беше отстранен преди дни заради финансови нарушения. Началниците на клиники изпратиха отворено писмо до премиера Кирил Петков, в което настояват директорът да бъде възстановен на работа и ако това не стане, ще преминат към протестни действия.
Според доц. Стоян Сопотенски след COVID кризата и точно когато болницата се е стабилизирала и е започнала да работи като спешен център, идва нов трус.
“При смяна на директора няма как да стоя настрана и да не бъда в групата на колегите, които не са съгласни с тези промени. При услови, че обвиненията, които бяха изнесени в медиите, според мен не отговарят на истината, а и не е времето да се правят промени от министър в оставка“, коментира Сопотенски в предаването „Тази неделя” по bTV.
По думите на Сопотенски е необходимо да бъде потърсена отговорност: „Но нека да не забравяме, че болницата не се управлява еднолично от изпълнителния директор, а от борд на директорите. Това са колективни решения, които отговарят пред принципала”.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ИМА СЪМНЕНИЯ ЗА ТРЕТИ СЛУЧАЙ НА МАЙМУНСКА ШАРКА У НАС
Има съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Третият пациент, чиито окончателни резултати от изследванията се очакват, е мъж, близък на единия от двамата заболели, които в момента се лекуват в София, информира Zdrave.net.
„Днес, най-вероятно, ще излезе третият положителен случай, който е партньор на единия от заболелите. Това показва още веднъж, че е необходим много близък, много тесен контакт. Засега заболяването се движи в една по-затворена група – предимно в тази на мъжете, които се определят като такива, правещи секс с мъже, но неминуемо то ще излезе от тази група”, уточни доц. Кунчев. Той посочи, че засега рискът не е голям. „Говорим за отделни случаи. Дори да станат 10-15, това не представлява кой знае каква опасност нито за заразяване, защото не е лесно, нито пък за здравната система. Тя спокойно може да лекува такъв брой хора”, каза още главният държавен здравен инспектор, цитиран от Нова телевизия.

СПОРЕД СЗО МАЙМУНСКАТА ШАРКА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ГЛОБАЛНА СПЕШНА СИТУАЦИЯ
Маймунската шарка все още не е глобална спешна ситуация, заявиха от Световната здравна организация. Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус обаче отбеляза, че огнищата на болестта са еволюираща заплаха за здравето, която се следи внимателно от организацията. За това информира БНР.
За момента като глобална спешна ситуация са определяни пандемията от коронавирус, както и усилията за ликвидиране на полиомиелита.
Потвърдените случаи на маймунска шарка вече са 3200 в 48 държави, в които заболяването не е ендемично. СЗО съобщава и за един смъртен случай през последните 6 седмици.
В централните райони на Африка, където болестта е често срещана, тази година са регистрирани близо 1500 нови случая на заболяването и 70 смъртни случая.

61 301 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
240 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа – 33 от тях са установени с PCR, а 207 – с бързи антигенни тестове. 58,75% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Направените през последното денонощие тестове са общо 1 974 – от тях 309 са PCR, а 1 665 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 22; Варна – 33; Велико Търново – 4; Видин – 1; Враца – 5; Габрово – 4; Добрич – 9; Кърджали – 3; Кюстендил – 3; Пазарджик – 1; Перник – 3; Плевен – 10; Пловдив – 14; Разград – 1; Силистра – 3; Сливен – 6; София област – 10; София град – 90; Стара Загора – 1; Търговище – 1; Хасково – 7; Шумен – 1; Ямбол – 4.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 1 169 968. Активните случаи са 61 301. Излекуваните лица са общо 1 071 421, от тях 122 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общо 318 са пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 26 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 16, от тях 81,25% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 406 807 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са поставени у нас общо до момента, като от тях 37 са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 24 620. През последните 24 часа не са регистрирани нови случаи.
37 246 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. През последното денонощие не са регистрирани нови случаи.