НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.06.2021)

12 289 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПРИЛОЖЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
86 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 34 от тях са установени с PCR, а 52 – с бързи антигенни тестове. За изминалите 24 часа са направени общо 14 945 теста, 3838 от които PCR, а 11 107 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 6; Варна – 4; Велико Търново – 1; Враца – 5; Габрово – 1; Добрич – 4; Кърджали – 3; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Монтана – 3; Пазарджик – 3; Перник – 1; Плевен – 2; Пловдив – 7; Русе – 2; Сливен – 3; Смолян – 2; София област – 6; София град – 21; Стара Загора – 4; Търговище – 1; Хасково – 2; Ямбол – 1.
421 487 са общо случаите на новия коронавирус, доказани у нас към момента. 9370 от тях са активни. 394 091 са излекуваните лица, от които 143 са регистрирани през изминалото денонощие.
Общо 1565 са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 196 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
1 721 790 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени общо у нас до момента. 12 289 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 439 лица-медицински служители. Два нови случая на лекари са регистрирани през изминалото денонощие.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 18 026. Нови четири случая са регистрирани през последното денонощие.

Зам.-министър Димитър Петров: ПРОВЕРКАТА В БОЛНИЦА „АЛЕКСАНДРОВСКА” ПОКАЗВА, ЧЕ ДАННИТЕ, ПРЕДСТАВЕНИ ОТ ДОЦ. АЛЕКСАНДЪР ОСКАР, СА ВЕРНИ
Председателят на борда на директорите на „Александровска“ болница е изпълнявал едновременно пет длъжности. Това стана ясно от коментара на заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров. Това е проблем, защото проф. Буланов, като независим член, няма право да има трудови взаимоотношения с лечебното заведение, обясни той. Професорът може да бъде подведен под наказателна отговорност, защото е попълнил декларация, че не работи в болницата , съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Заместник-министър Петров не изключи това да е станало от незнание, но според него, това не променя обстоятелствата. „Твърде много незнания и нелогични действия на този съвет на директорите се събраха”, изтъкна той.
„Проверката в болница „Александровска” показва, че данните, представени от доц. Александър Оскар, са верни. “Взети са решения за плащане на 23 млн. лева без негово участие”, поясни заместник-министърът на здравеопазването. Той заяви още, че „Александровска“ болница е увеличила загубите си, докато се е управлявала от бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов.
За проверката в „Пирогов” за фалшиви хоспитализации зам.-министър Петров каза, че ако бъде установено, че има хора, които са били по документи за лечение, но на практика – не, ще последва прекратяване на договора на болницата по съответната клинична пътека, а здравният министър ще предприеме действия по смяната на ръководството.

Зам.-министър Димитър Петров: ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ МАНДАТНОСТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БОЛНИЦИТЕ
„В Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания конкретни проверки не сме направили, но тя е в много тежко финансово състояние. Генерира в продължение на години загуба и дефакто е декапитализирана.“ Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров в интервю пред Нова телевизия, информира Zdrave.net.
По думите му поради тази причина ще бъде обявен нов конкурс за целия Съвет на директорите на лечебното заведение.
Д-р Петров съобщи, че вече е обявен нов конкурс за ръководство на МБАЛ „Св. Анна“-Варна, като след конкурса ще има събрание на акционерите в болницата. „Там имаме много сигнали за лошо управление, проблеми в лечебната дейност и лошо отношение към персонала“, каза той.
Зам.-министърът беше категоричен, че директори, които са управлявали зле лечебно заведение, не трябва да бъдат допускани до конкурс. „Трябва да се въведе нещо като атестация и ако тя е отрицателна, трябва да бъде приключен договора на директора и да се обяви нов конкурс. Ако има добри резултати, може да му се удължи мандата“, обясни зам.-министър Петров.
Той подчерта, че проблем са и т.нар. „вечни директори“. „В България има хора, които управляват една болница повече от 20 години. По теорията на мениджмънта оптималното време, в което един човек може да заема една управленска длъжност е от 4 до 8 години. След това той започва да пречи и на себе си и на структурата. Трябва да се въведе мандатност по отношение на управлението на болниците“, заяви д-р Петров.

„МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР“ ЩЕ ПРОВЕРИ НЗОК, ЦСМП, БОЛНИЦИ И ДЕНТАЛНИ КРИНИКИ
ИАМН ще провери дейността на Националната здравноосигурителна каса по предоставянето на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Това става ясно от публикувания план за планови проверки на агенцията на периода 1 юли – 31 декември 2021 г. Ще бъдат проверени и договорите, сключени между РЗОК-Бургас, РЗОК-Пазарджик и РЗОК-Варна и изпълнителите на медицинска помощ, както и договорите със застрахователите, информира Zdrave.net.
Отделно са предвидени проверки на “ДЗИ – Животозастраховане” и ЗАД „Доверие“ за предоставяне на здравни услуги, съгласно застрахователни договори.
Изпълнителната агенция е планирала да провери МОБАЛ “Стефан Черкезов”-Велико Търново и МБАЛ-Добрич за спазване на изискванията на Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и поднормативните актове за дейности по вземане и/или присаждане на тъкани и клетки.
Планирани са проверки на три дентални клиники във Варна и три в Пловдив за структурата, устройството, дейността и организацията на медицинската помощ в съответствие с изискванията на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето и подзаконовите нормативни актове по тяхното прилагане.
Ще бъдат проверени ЦСМП-Стара Загора и ЦСМП-Враца за устройството, дейността и спазването на изискванията на медицински стандарт “Спешна медицина”.
За структурата, устройството, дейността и организацията на медицинската помощ в съответствие с изискванията на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето и подзаконовите нормативни актове по тяхното прилагане и за изпълнение на действащите медицински стандарти ще бъдат проверявани КОЦ-Пловдив, МБАЛ-Айтос, МБАЛ-Велинград, МБАЛ „Света Богородица” (ще бъдат проверявани конкретно стандартите “Урология” и “Хирургия”), МБАЛ-Шумен, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” – Казанлък, МБАЛ-Мездра, МБАЛ-Хасково, МБАЛ-Харманли, Пета МБАЛ-София, УМБАЛ „Св. Екатерина“ и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.
Голяма част от служителите и работниците на три големи производствени фирми в Ямбол вече са ваксинирани, информират от Регионалната здравна инспекция.

МОБИЛНИ ЕКИПИ НА РЗИ-ЯМБОЛ ИМУНИЗИРАХА НА МЯСТО РАБОТЕЩИ В ТРИ ГОЛЕМИ ФИРМИ
Мобилните екипи на РЗИ-Ямбол са в готовност при заявен интерес да имунизират работещите на място. Голяма част от работещите три големи фирми в града вече са имунизирани, съобщи БНР.
Всяка от фирмите е с над 1000 души персонал, а инициативата за тяхната имунизация е дошла от страна на ръководствата.
Продължават и посещенията на екипите в отдалечени от областния град села, но интересът е малък, уточни Донка Желева от Регионалната здравна инспекция.
“Нямаме ограничение в бройката на желаещите, но пък колкото повече, толкова по-добре. Все пак минимумът да е поне пет човека, но и един човек да имаме в населено място, отиваме в населеното място, в дома му дори, ако е трудно подвижен и го ваксинираме”, уточни Желева.
Над 12 300 души от Ямболска област вече са с получен сертификат за ваксинация.
Всички констатирани несъответствия с европейските изисквания са отстранени, допълни Донка Желева.