НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.06.2020)

166 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С COVID-19 У НАС
166 са новодиагностицираните лица с COVID-19 у нас от изследваните 2 775 проби през последното денонощие. Това показват данните в Националната информационна система на 26.06.2020 г. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Бургас – 4; Варна – 8; Велико Търново – 3; Видин – 1; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 1; Кърджали – 2; Кюстендил – 13; Пазарджик – 4; Перник – 1; Плевен – 5; Пловдив – 13; Разград – 5; Русе – 2; Сливен – 6; Смолян – 5; София област – 15; София град – 60; Стара Загора – 5; Шумен – 4.
Случаите на COVID-19, потвърдени в България към момента, са 4408. От тях 1 827 са активни. 2 370 са вече излекуваните лица, от които 107 са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират 384 пациенти. 16 от тях са настанени в интензивни отделения и клиники.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при 384 лица-медицински персонал. Осем от случаите са регистрирани през последните 24 часа. От тях 6 са установени при лекари, 1 – при медицинска сестра и 1 – при санитар.
211 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Два са новите случаи от изминалото денонощие.

ЗАТВОРИХА ЗА ПЪЛНА ДЕЗИНФЕКЦИЯ ДВЕ ОТДЕЛЕНИЯ В ТРАНСПОРТНАТА БОЛНИЦА В ПЛОВДИВ
Затвориха за пълна дезинфекция Вътрешното отделение и Кардиологичното отделение на Транспортната болница в Пловдив. Лекарка там е с положителна проба за COVID-19, изследват се контактните, съобщи БНР.
Сред новите случаи в Пловдив са пожарникар от екипа в Район „Тракия“ и готвачка в детска градина „Щастливо детство“, съобщи областният управител Дани Каназирева.
Всички 7 души, контактували със служителя на пожарната, са вече под карантина. Жената от детската градина не е имала пряк досег до децата, а пробите на изследваните 11 души помощен персонал са отрицателни.
И на двете места се изпълняват предписаните от Регионалната здравна инспекция противоепидемични мерки.
Областният управител уточни, че е взето решение от областния медицинския щаб болните от коронавирус да се лекуват само в Университетската болница „Свети Георги“ . Следващата седмица ще се обсъжда варианта и за още една резервна болница.

ДО ТРИ МЕСЕЦА ТРЯБВА ДА ИМА СТРАТЕГИЯ ЗА БОЛНИЦИТЕ В ИЗВЪНРЕДНА ОБСТАНОВКА
В края на септември министърът на здравеопазването Кирил Ананиев трябва да представи пред парламентарната комисия по здравеопазване план за действие за организация на работата и финансирането на лечебните заведения при обявена извънредна епидемична обстановка, става ясно от днешния брой на „Държавен вестник“, информира Zdrave.net.
В ДВ е публикувано решението на парламента, с което депутатите единодушно задължиха министъра и в шестмесечен срок да изготви и да внесе в Комисията и анализ на дейността на инфекциозните отделения, клиники и болници в Република България и изготвя план за ефективното й функциониране при обявена извънредна епидемична обстановка.
Решението беше взето от Народното събрание след разисквания по питането на народните представители Георги Йорданов, Георги Михайлов, Илиян Тимчев, Десислав Тасков, Валентина Найденова, Иван Ибришимов и Анна Славова към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно стратегия за подобряване на условията на труд и за финансова компенсация за българските медици.

38% ОТ ЛЕГЛОВИЯ ФОНД НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ Е НАСОЧЕН КЪМ ПАЦИЕНТИ С COVID-19
2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо 7 400 са осигурени в общинските болници, отчитат от Националното сдружение на общините в Република България в справка, изготвена по молба на Zdrave.net. Това означава, че 38% от легловия фонд на общинското здравеопазване е структуриран специално за нуждите на такива пациенти. В 79 общински лечебни заведения са обособени и 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, се посочва още в нея.
Общините, като собственици лечебните заведения, поеха своята част от отговорността за привеждане на общинските болници в готовност за осигуряване на лечение на пациенти с COVID-19, като на много места започнаха спешни ремонтни дейности, подчертават от сдружението.
Най-често срещаният проблем, пред който са изправени общините са липса на достатъчно обучени медицински специалисти, тъй като и в момента общинските болници работят с минимума от необходимия им персонал, голяма част от който попада в рисковата група – пенсионери. На второ място се нарежда недостигът на специализирана медицинска апаратура и оборудване.
Почти всички общини и общински болници, определени в заповедта на министъра, откриха кампании за подкрепа, тъй като в местните бюджети не са предвидени средства за редица от необходимите дейности в условията на извънредно положение, допълват от НСОРБ.

БЪЛГАРИЯ И САЩ РАЗШИРЯВАТ СЪСТРУДНИЧЕСТВОТО СИ В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и извънредният и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа подписаха Писмо за намерение за сътрудничество в областта на здравеопазването между правителствата на Република България и на Съединените американски щати. До момента подобен документ за двустранно сътрудничество не е имало. Споразумението ще е в сила за период от пет години и може да бъде продължено при взаимно желание, веднага след като бъде одобрено и от Министерския съвет на Република България, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Двете страни се споразумяха да издигнат двустранния диалог в областта на здравеопазването до стратегическо ниво. Сред приоритетните направления на сътрудничество са обмяната на успешни практики при превенцията и лечението на инфекциозни заболявания, инициативи, свързани с електронното здравеопазване и обучението на медицински специалисти.
Министър Ананиев посочи, че споразумението включва всички актуални теми, които са ключови за сектор здравеопазване и в кратки срокове ще започне работа по набелязаните приоритети.