НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.05.2021)

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ: НУЖНИ СА ПРОМЕНИ В МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ И ПРИЕМАНЕ НА ИЗГОТВЕНАТА ОТ БАПЗГ МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НЕОБХОДИМИЯ БРОЙ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И АКУШЕРКИ ЗА ОТДЕЛНИТЕ ЛЕЧЕБНИ СТРУКТУРИ
Необходимостта от работещи медицински стандарти коментира в предаването “Нашият ден“ на БНР Милка Василева, председател на УС на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. В разговор с журналиста Александър Райчев тя изтъкна, че медицинските стандарти са много важна част от здравното законодателство, но за съжаление на практика те не работят: „Има много причини за това. А ние като организация през всичките тези години непрекъснато сме настоявали да има наши участници в работните комисии към Министерство на здравеопазването, които изготвят тези медицински стандарти, за да сме сигурни, че стандартите за качество на здравните грижи са отразени в общия медицински стандарт.
Нормативната уредба позволява участие на нашата организация, но е въпрос на заповед на министъра при организиране на работна група за изработване и промяна на даден стандарт, да включи представители от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.”
Милка Василева уточни, че нормативната уредба позволява участие на представители на БАПЗГ в работните групи за изготвяне на медицински стандарти, но е необходима заповед на здравния министър за включване на представители на съсловната организация в работните групи.
„Във всеки едни стандарт са отразени изискванията за помещения, медицинско оборудване, брой лекари, брой медицински сестри – всички неща, които са необходими, за да се осъществява качествено една дейност по определена медицинска специалност. Например „Акушерство и генекология“, „Неврохирургия“, „Обща хирургия“ и т.н., изтъкна още Милка Василева. Тя допълни, че в тези стандарти с всички изисквания за оборудването е определен броят на лекарите и тяхната квалификация. Определен е и броят на медицинските сестри, но БАПЗГ не е съгласна с регламентирания брой, защото е изключително нисък.
„Например има стандарти, в които има изискване, според нивото на компетентност на различните лечебни заведения, за трима лекари със специалност, двама лекари-специализанти, един лекар без специалност и две медицински сестри на смяна, което е категорично недостатъчно. Това е причината сестрите да не могат да окажат нужното качество на грижите за пациентите, поради факта, че се са изключително малко и трябва да работят с повече лекари, които имат изисквания за извършване на медицинските назначение и т. н.“, коментира Милка Василева. Тя изтъкна, че БАПЗГ е разработила методика за необходимия брой медицински сестри и акушерки в различните здравни структури, съобразена със стандартите по здравни грижи в света и в Европа. В нея е залегнало една медицинска сестра да се грижи средно за 7-8 пациенти. По думите ѝ у нас битува грешното схващане, че на един лекар трябва да отговарят две медицински сестри
“В медицинските стандарти е определен броят на лекарите и тяхната квалификация, за да могат те да извършват качествена медицинска дейност. В тези стандарти обаче има единствено отразен броят медицински сестри. На първо място, ние не сме съгласни с този регламентиран брой, защото той е изключително нисък. Има стандарти, в които има изискване, в зависимост от нивото на компетентност на различните лечебни заведения, на трима лекари със специалност, двама, които специализират и един без специалност.
И в този стандарт има изискване да има две медицински сестри на смяна, което е категорично недостатъчно. И именно тук идва проблемът, че сестрите не могат да окажат нужното качество на грижа на пациентите. Дори да приемем, че е така, в момента на един лекар в България отговарят 0,95 медицински сестри, дори нямаме съотношение едно към едно. И съвсем не можем да говорим за истинския стандарт – съотношение медицинска сестра към пациенти. И от там възниква проблемът“, изтъкна председателят на БАПЗГ.
“Ние настояваме да бъде приета тази методика за определяне на броя на медицински сестри към всеки един медицински стандарт и разбира се да има изисквания за тяхната квалификация. Защото квалификацията на медицинската сестра не завършва само с получаване на диплома от медицинския университет. Квалификацията е набирането на професионален опит през годините и непрекъснатото обучение през целия живот”, изтъкна Милка Василева. По думите ѝ медицинските стандарти трябва да гарантират качество на медицинската помощ и здравните грижи затова е необходимо да бъде отбелязано необходимото ниво на квалификация на медицинските сестри и останалите специалисти по здравни грижи. Тя изтъкна голямата ролята на БАПЗГ при организацията, координацията, регистрацията и сертификацията на продължаващото обучение за медицинските специалисти от направление „Здравни грижи“. Милка Василева отбеляза, че за съжаление през последните 2 години заради пандемията не е било възможно да се организират курсове, семинари и конгреси. В същото време формите на дистанционно обучение работят добре и има достатъчно специалисти по здравни грижи, които непрекъснато .се квалифицират в защитена среда и удобно за тях време. Милка Василева изтъкна още, че обществото познава съвсем малка част от компетенциите на медицинските сестри. Поради крайно ниския брой на професионалистите по здравни грижи обаче те извършват само основните лекарски назначения.
„Ние се борим професионалистите по здравни грижи да имат възможност за кариерно израстване, за да имат нужното самочувствие, да могат да се обучават през целия си живот и да бъдат пълноправни участници в медицинския екип“, подчерта председателят на БАПЗГ. Милка Василева изтъкна и факта, че заплатите на тези специалисти са твърде ниски за техния отговорен труд: „Ако заплатите бяха на нужното ниво нямаше толкова много специалисти по здравни грижи да заминат в чужбина. Тази тенденция за съжаление продължава“.
Относно кариерното израстване лидерът на БАПЗГ изтъкна, че когато специалистът има по-високо ниво на знания и умения, би трябвало да получава по-високо заплащане и би трябвало да има възможност в практиката на изпълнява придобитите знания и умения. Това за съжаление у нас не е регламентирано никъде. А всъщност професионалистите по здравни грижи, спазвайки програмата за повишаване на квалификацията спрямо Единната кредитна система на БАПЗГ, в рамките да 5 години получават по 150 кредитни точки и сертификат за по-високо ниво на професионална квалификация.

Д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС: КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДЪРЖАВАТА ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА С АНГАЖИМЕНТА ЗА 24-ЧАСОВО РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ
Крайно време е държавата да реши проблема с ангажимента за 24-часово разположение на медиците от извънболничната помощ – общопрактикуващите лекари. Такава позиция изрази председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по време на Международната научна конференция „Основни права и медицинско право“, организирана от Института за държавата и правото.
В контекста на нарушените различни права той даде пример именно с тази практика, информира Zdrave.net.
„Пример за това е вече повече от 20 години практиката в нашата държава да се твърди, че правата за достъп на гражданите в извънработно време до извънболнична помощ може да бъде гарантирани с 24-часовото разположение на личните лекари. Аз мисля, че е крайно време нашата държава да осъзнае тази грешка и да бъде намерено решение“, категоричен бе той. Според него трябва да се въведе друг вид услуга. Няма значение как ще бъде наречена, разчитам на помощ от правната общност“, допълни д-р Маджаров. „На нас ни е казано в нормативната уредба, че ако ни се случи нещо събота или неделя или през нощта, трябва да потърсим личния си лекар, когато не става въпрос за спешно състояние. Той обаче също има право на почивка, отдих и семеен живот“, коментира още председателят на БЛС.

НАД 70 000 ДУШИ РАЗБРАЛИ, ЧЕ СА БЕЗ ЛИЧЕН ЛЕКАР ЕДВА СЛЕД КАТО ГО ПОТЪРСИЛИ ЗА ПОМОЩ
Над 70 000 души разбрали, че са без личен лекар едва след като го потърсили за помощ. Тези данни изнесла Диана Ковачева, омбудсман на Република България, при днешното си участие в Международната научна конференция “Основни права и медицинско право”, организирана от Института за държавата и правото. За това съобщи БТА.
От кабинета на Ковачева информират, че по официални данни 73 лични лекари през 2020 г. са прекратили по различни причини своята практика и договори с НЗОК, но техните пациенти, които са средно между 1000 и 2000 души са разбрали този факт едва след като са потърсили джипито си във връзка със здравословен проблем. Омбудсманът бе категоричен, че това не е ангажимент на личните лекари, а на държавата, в лицето на отговорните институции.
Според Ковачева категорично трябва да се намеси държавата – НЗОК, Министерството на здравеопазването, държавните институции са тези, които трябва да решат проблема, така че хората своевременното да бъдат уведомявани, изтъкна тя и съобщи, че през миналата година жалбите до омбудсмана в сферата на здравеопазването са над 1000 и са свързани предимно с достъпа до медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни райони, качеството на медицинските услуги, съмнения за лекарски грешки, медицинските експертизи, забавяне на експертизите, здравното осигуряване и обезщетенията, проблеми за нарушени социално-икономически права и такива, свързани с издаването на сертификати за ваксиниране.
Ковачева припомни, че миналата седмица е изпратила препоръка до здравния министър и той се ангажирал да реши въпроса с възможностите за поправки на технически грешки в сертификатите. Хората, чиито данни са сгрешени, на практика нямат възможност за корекция на тези данни. Другият проблем, свързан с издаването на сертификатите за ваксини, се отнася до граждани, които са си поставили две дози от различни ваксини.

406 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА У НАС С COVID-19 ОТ НАПРАВЕНИ 13 839 RCR И БЪРЗИ АНТИГЕННИ ТЕСТА
406 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. С PCR са установени 115 от тях, с бързи антигенни тестове – 291. Тестовете, направени през последното денонощие, са общо 13 839. От тях 5084 са PCR, а 8755 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 13; Бургас – 5; Варна – 27; Велико Търново – 22; Видин – 8; Враца – 3; Габрово – 6; Добрич – 7; Кърджали – 8; Кюстендил – 4; Ловеч – 4; Монтана – 24; Пазарджик – 10; Перник – 8; Плевен – 8; Пловдив – 43; Разград – 3; Русе – 19; Силистра – 5; Сливен – 7; Смолян – 10; София област – 18; София град – 89; Стара Загора – 24; Търговище – 9; Хасково – 6; Шумен – 11; Ямбол – 5.
Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас са общо 417 133. Активните случаи са 23 426. Излекувани са вече 376 126 лица. 2423 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 3533-ма пациенти с доказан COVID-19. В интензивни структури са настанени 383-ма от тях.
Към момента у нас са поставени 1 282 717 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция, 16 870 от които – през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 13 378 лица-медицински служители. Четири нови случая са регистрирани през последното денонощие, като три от тях са установени при санитари, а един – при друг медицински персонал.
17 581 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Нови 68 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

АКТУАЛИЗИРАТ ПРОТОКОЛА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Работна група, в която влизат представители на експертните съвети към министъра на здравеопазването, ще изготви актуализиран протокол за лечение на пациенти с COVID-19. Това стана ясно по време на среща, проведена днес, 26 май, между зам.-министъра здравеопазването д-р Тома Томов и представители на експертните съвети, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Документът ще е с препоръчителен характер и ще бъде предоставен както на общопрактикуващите лекари, така и на специалистите в болничната помощ. Целта е да има актуализирани насоки за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция при различните форми на заболяването“, обясни зам.-министър Томов, цитиран от пресцентъра на ресорното ведомство.
До 20 юни специалистите от експертните съвети ще изготвят своите предложения за актуализация в съответните медицински направления. Готовият документ ще бъде публикуван на официалната интернет страница на Министерството на здравеопазването, като при необходимост протоколът ще бъде надграждан и актуализиран, уточняват от МЗ.

Зам.-министър д-р Димитър Петров: КРАЙНАТА ЦЕЛ НА ЕДНА ЗДРАВНА СИСТЕМА Е ДА ПОСТАВИ ПАЦИЕНТА В ЦЕНТЪРА
Ние все още не можем да разберем достатъчно, че крайната цел на една здравна система е да постави пациента в центъра. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров по време на Международната научна конференция “Основни права и медицинско право”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
“Медицинското право е една много тясна част от системата на здравеопазването. В последните 20 години се превръща в неотменна важна част от системата. То има няколко аспекта, които искам да засегна. Първият от тях е нормативната база – законова и подзаконова, в която много от участниците тук са работили активно. След кардиналите промени в системата през периода 1998-2001 г. до 2003 година – когато нормативната база беше променена, перманентната реформа , а и необходимостта от промени, доведе до множество промени в нормативните актове. За съжаление част от тях бяха необмислени, бяха под давление на конкретни интереси, без участието на съответните специалисти в правната общност. През последните 3 години – от 2018 година насам, нормативната база – законодателната и подзаконовата, заприлича на чист законодателен нихилизъм. Множество промени в нормативни актове, под давление на определени интереси на хора, които нямат никаква правна култура, използване на закони- най-вече Закона за бюджета на касата, за внасяне на десетки промени във фундаментални закони в здравната система. По този начин се избягваше и мнението на медицинската и правната общност. Избягваше се обсъждането им в Правна комисия, Здравна комисия, всичко минаваше през Бюджетната. За съжаление дори Конституционният съд не успя да спре тази практика. Силно се надявам, че с вашето мнение, с това, което излиза като послание от специалистите по медицинско право, тази практика ще спре”, каза още зам.-министър Петров. Той подчерта, че се надява това да спре, тъй като щетите не могат да бъдат коригирани с години: “Оттук нататък се надявам това действително да спре, тъй като вече добре виждаме щетите, които нанася това нещо и как с години не могат да бъдат коригирани”.
Като втори аспект на медицинското право зам.-министър Димитър Петров определи взаимоотношенията между отделните участници в здравната система, а като трети – правата на пациента.

Проф. Николай Витанов: ПРИ НАСТОЯЩИЯ ТЕМП НА ВАКСИНАЦИЯ ЩЕ ПОСТИГНЕМ ОБЩ ИМУНИТЕТ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2022 Г.
„Когато заболеваемостта падне под 20 души на 100 000 човека, ситуацията ще изглежда добре. Тогава е важно да не „изтървем шарана”, защото ще трябва да го ловим пак. Шампанското трябва да изчака, защото все още не е време за празнуване”. Това заяви пред Нова телевизия математикът от БАН проф. Николай Витанов, информира Zdrave.net.
Математикът обясни, че миналата година сме били в ситуация, в която сме изпуснали положението и случаите на заразени с COVID-19 отново са обърнали посоката си. Той добави, че резултатите не зависят от топлото време.
„Всичко зависи от нас. Важно е какво ще направим, когато случаите достигнат най-ниските си нива. Миналата година нямахме никаква защита, сега вече има доста ваксинирани хора и можем да не дестабилизираме този благоприятен вариант”, добави проф. Витанов.
Днес базовото репродуктивно число е 0,603, отбеляза математикът. „Пандемията се свива, броят на активните случаи намалява. Ситуацията е много добра, аз следя 30 показатели. Ако тръгне да става нещо, ще минат две-три седмици, преди да се промени“, каза още експертът.
Проф. Витанов коментира и темпа на ваксинация у нас: „Днес ваксинираните са около 16 хиляди. Сметката е проста. Ако трябва да ваксинираме още 2,5 млн. души, това са 5 млн. дози. Ако слагаме по 20 хиляди дневно, това са 250 дни. Става дума за февруари месец 2022 г. Сценарият да се постигне колективният имунитет през юли-август беше при темп на ваксинация от 38 000 души дневно. Този сценарий беше дестабилизиран.” Специалистът обаче уточни, че сценарият с ваксинацията винаги може да се промени.

ЕПИДЕМИОЛОГЪТ ПРОФ. МИРА КОЖУХАРОВА СТАВА СЪВЕТНИК НА СЛУЖЕБНИЯ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР
Епидемиологът проф. Мира Кожухарова става част от екипа на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Това обяви самата тя в ефира на bTV, информира Zdrave.net.
Проф. Кожухарова сподели, че се е срещала с д-р Кацаров и коментира, че той има много трезв и прагматичен поглед върху ситуацията. „Поканата е за съветник и аз приех с голяма благодарност и удоволствие“, заяви тя. До няколко дни специалистът ще се присъедини официално към екипа на служебния здравен министър.
„Обсъждахме варианта да бъда съветник, защото това е подходящото за мен и е това, което мога ефективно да направя“, заяви проф. Кожухарова в отговор на въпроса дали ѝ е предложено да стане главен държавен здравен инспектор. Тя посочи, че длъжността на главния здравен инспектор е по-скоро свързана и с хигиенните дисциплини, освен с епидемиология. Проф. Кожухарова се въздържа от оценка за работата на доц. Кунчев, като припомни, че винаги, когато е имала критики, ги е споделяла. Според нея сега е по-важно да се направи цялостна оценка на взиманите решения в отговор на епидемията.
По думите ѝ в момента няма нужда противоепидемичните мерки в страната да бъдат променяни и те са адекватни. „При увеличаване на процента на ваксинираните хора, което е най-важното, бихме могли да намалим местата, на които е необходимо да се носят маски, например“, заяви тя и даде за пример САЩ, където напълно ваксинираните лица могат да бъдат без маски. В същото време обаче у нас все още процентът на ваксинираните и то сред възрастните хора е нисък, предупреди тя. „Това са всъщност жертвите на епидемията, а не както в началото мислехме – малките деца – те се заразяват и заразяват. Истината е, че са засегнати хората в напреднала възраст и те трябва да се ваксинират“, обясни тя.
Проф. Кожухарова допълни, че има проблеми с информационната система, която трябва да бъде коригирана и сподели, че тя самата не може да получи сертификата си за ваксинация. Според нея прекалено специфични теми като мутациите на вируса се обсъждат с широката общественост, а би следвало това да се прави от специалистите.

БЪЛГАРСКАТА ГЕНЕРИЧНА ФАРМАЦЕВТИЧНА ИНДУСТРИЯ ОЧАКВА СТАБИЛНОСТ, А НЕ КРАТКОСРОЧНИ РЕШЕНИЯ И ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ
Българската генерична фармацевтична индустрия очаква стабилност, а не краткосрочни решения и противопоставяне. Това посочват в позиция до медиите от Българската генерична фармацевтична асоциация, която обединява над 15 производства в България с над 17 000 служители, информира Zdrave.net.
От там заявяват, че пандемията от COVID-19 продължава да бъде най-сериозното здравно, социално, психологическо и икономическо изпитание за всички общества, а здравните системи, дори в най-мощните и високоразвити държави, са били поставени пред невиждани трудности – недостиг на персонал, капацитет, легла, апаратура, медикаменти. Наложи се извънредно преструктуриране на цялата медицинска помощ и спешна доставка на лекарства, а по-късно и на ваксини, за да се отговори на огромните нужди на пациентите, припомнят от асоциацията. Те допълват, че в кризисната обстановка е трябвало да реагират и производителите на лекарства, като са пренасочили усилията си и са вложили допълнителни финансови ресурси, за да се избегне хроничния недостиг на основни медикаменти, не само за лечение на вирусната инфекция и нейните усложнения, но и другите остри и хронични заболявания.
Заради огромното претоварване и практическото блокиране на логистичните вериги всички разходи за субстанции и суровини, заедно с техния транспорт нараснаха неколкократно за изключително кратко време, изтъкват от генеричната индустрия, посочвайки, че поради тази причина най-важната задача на правителствата беше да не допуснат липси на пазара на лекарства.
Повечето държави от ЕС вече извлякоха поуки от кризата и научиха уроците си от нея, отбелязват от Българската генерична фармацевтична асоциация. Европейската комисия предприе спешни и радикални мерки на основата на опита от COVID-19 да създаде организация и изработи препоръки към страните-членки за бързи действия в отделните държави. Изработена е Фармацевтична стратегия и Индустриална стратегия, които са внесени в Европарламента за обсъждане, подчертават от Българската Генерична фармацевтична индустрия, като набелязват и основните насоки в нея -премахване на бариерите пред справедливия достъп до лекарства и поддържане на условия за здравословна конкуренция; пазарни и регулаторни реформи за осигуряване на наличност и устойчивост на веригата на доставки; усилия в кратки срокове да се възстанови производството на суровини и материали на територията на страните от ЕС, както и насърчаване на достъпни иновации като се премахват бариерите пред генерични, биоподобни и лекарства с добавена стойност. Препоръчва се още облекчаване и ускоряване на административните услуги и дейности по отношение на регулациите в агенциите по лекарства и в други институции свързани със здравето на българските граждани. Нужно е и бързо въвеждане на електронизация на здравеопазването, като гаранция за ефективното функциониране на всички системи за здравно обслужване на населението.

НОВ ИМУНИЗАЦИОНЕН КАБИНЕТ БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ В ДОБРИЧ
Нов имунизационен кабинет, работещ без предварително записване, започва работа в Добрич, съобщи БНР.
„Зелени коридори“ за ваксиниране срещу COVID-19 работят в многопрофилната болница в града и в двете поликлиники, а вече и в Медицинския център „Вива“.
Центровете разполагат с всички видове одобрени в страната ваксини.“
Работното време на новия имунизационен кабинет е от 9:30 до 11:30 часа. Налични са достатъчно количества от препарата на “Пфайзер/Бионтех”, който е и най-предпочитан сред желаещите да се имунизират.
За седмица в област Добрич са поставени 3221 дози ваксина срещу COVID-19, съобщиха от РЗИ.
От установените 81 броя на заразени за същия период двама са лекари, трима санитари, заболяването е установено и сред учители и ученици. 26 души от заболелите са хоспитализирани, от тях 8 са в Интензивния сектор.

ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ ЗА ДЕРМАТОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ СРЕД ДЕЦАТА И ВЪЗРАСТНИТЕ
Кампанията за атопичния дерматит под мотото – “Свободни в своята кожа” организира Българското дерматологично дружество в партньорство с Българската асоциация за закрила на пациентите и Федерация “Български пациентски форум”, съобщи БНР.
„Случаите сред децата зачестиха по няколко причини: околна среда, непрекъснатото използване на дезинфектанти, често се къпем, това уврежда кожната бариера. Ако има и едно генетично предразположение – това завършва с атопичен дерматит”, посочи още в “Хоризонт до обед” доц. д-р Жана Казанджиева от Клиниката по кожни и венерически болести на Университетската многопрофилна болница за активно лечение – Александровска болница. По думите ѝ в световен мащаб засегнатите възрастни от болестта са около 8 – 10 на сто, а децата – около 20 до 30 на сто.
Доц. Казанджиева поясни също, че поставянето на жива ваксина може да влоши атопичния дерматит, това се знае от педиатрите и майките: “Когато детето е с остър пристъп на атопичен дерматит се изчаква да се успокои кожата, чак тогава се поставя живата ваксина. За COVID – 19 и ваксините – няма опасност от влошаването на атопичния дерматит. Ако е тежък дерматитът, трябва да се изчака”, съветва още специалистът.
Целта на кампанията “Свободни в своята кожа” е да се повиши информираността сред обществото за едно от най-често срещаните дерматологични заболявания. В България все още пациентите заплащат изцяло лечението за заболяването въпреки дългогодишните опити на лекари и пациентски организации за включване на атопичния дерматит в Списъка на заболяванията, за които НЗОК заплаща напълно или частично домашното лечение. Задача на кампанията е да покаже необходимостта от осигуряване на лечение за всички нуждаещи се пациенти.

ОГНИЩЕ НА COVID-19 В ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ В ЯМБОЛСКОТО СЕЛО ВОДЕН
Огнище на COVID-19 е регистрирано в Дома за възрастни в ямболското село Воден, съобщи БНР.
Заразени са 10 от общо 22-ма потребители. Един от заразените е приет за лечение в болница, останалите се чувстват добре, информира директорът на РЗИ -Ямбол д-р Лиляна Генчева.
С положителна проба е и санитарка от персонала, но се предполага, че заразата в дома е внесена от потребител, след свиждане.
Никой от обитателите не е ваксиниран, въпреки че неколкократно са уведомявани за възможността да бъдат имунизирани, уточни д-р Генчева.
“За съжаление там категорично отказаха. Вчера отново проведохме разговори с тях и продължават да упорстват и не искат да се имунизират”, допълни тя.
В областта продължава ваксинацията на възрастни и трудноподвижни хора с мобилен екип на РЗИ. Кметовете по места правят списъци с желаещите, които се предават към здравната инспекция, допълни д-р Генчева.

Десислава Кръстева: ОСОБЕНО СЕРИОЗЕН РИСК Е ВЪЗМОЖНОСТТА ПРИ КИБЕРАТАКА ДАННИТЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ ДА БЪДАТ ПРОМЕНЕНИ
Всяка една система, независимо колко добре е защитена, има своите слаби места и не е неуязвима. С напредването на технологиите рисковете стават все по-големи и всяка организация трябва да наваксва и да се стреми да прилага максимално ефективни мерки за защита на данните. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Десислава Кръстева от Фондация „Право и Интернет“ в контекста на хакерската атака срещу националната здравна система на Ирландия от преди дни, информира Zdrave.net.
„Здравните данни са чувствителен тип данни, те са част от т.нар. „специална категория данни“, които поставят под особено висок риск нашите права и интереси. Обикновено това е информация, която може от една страна да е свързана с определена стигма, определени заболявания, водят до дискриминационно отношение към лицата, страдащи от тези заболявания. В други случаи самите пациенти възприемат тази информация като по-интимна и съответно са по-чувствителни да се разпространява такава информация за тях“, коментира Кръстева. По думите ѝ, особено важен е въпросът, че в случая са засегнати информационни системи на национален орган, и то от критично значение за Ирландия – по начин, подобен на този, по който при нас бяха засегнати данни в НАП. „Т.е. тук има една уязвимост на самата държава, на самите институции да опазят данните, и блокиране на възможността системите да функционират нормално, което е свързано с много повече рискове. От една страна – невъзможност да се обслужат по адекватен начин пациентите, от друга страна – по същия начин, по който се достига до данните и те могат да бъдат източени или разкрити, те могат да бъдат унищожени или променени, което поставя съвсем различни рискове за пациентите“, подчерта тя.
Като особено сериозен риск Десислава Кръстева открои именно възможността при кибератака данните на пациентите да бъдат променени. „А ако се промени една информация за здравословното състояние на пациента, това може да изложи здравето му на риск, когато лекарите се допитват до информационната система“, отбеляза тя и допълни: „За съжаление в България този риск не стои, защото лекарите от години ни лекуват без никаква информация за предходната ни здравна история, с малки изключения“.
Има какво да се желае относно темпа на дигитализация в здравеопазването и въобще във всяка една обществена сфера в контекста на обслужването на гражданите в България, обобщи Десислава Кръстева, като добави, че паралелно с дигитализация през цялото време трябва да се подобряват и мерките за киберсигурност, което е жизненоважно за всяка една система.

СБАЛ ПО ДЕТСКИ БОЛЕСТИ „ПРОФ. Д-Р ИВАН МИТЕВ” В СОФИЯ СТАРТИРА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ
С благотворителна акция ще бъдат събрани пари за шест медицински апарата, от които спешно се нуждае най-голямата детска болница у нас – столичната „Проф. д-р Иван Митев”, съобщи БНР.
Общо 75 хиляди лева са необходими, за да се осигурят модерните машини, съобщиха от болницата.
От Българския червен кръст вече са дарили сума за апарат, с който се помага при спешни състояния на бебета.
Над 5 хиляди деца с различни заболявания са били приети в болницата през миналата година. 365 от тях са малките пациенти, излекувани от COVID-19, информират още от здравното заведение .
Всички, които желаят да подкрепят СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев”, могат да го направят и чрез дарение по банковата сметка на болницата:
IBAN: BG92UBBS80021009737950
BIC: UBBSBGSF
ОББ АД