НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.04.2021)

8080 СА ПАЦИЕНТИТЕ С COVID-19, НАСТАНЕНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ В БОЛНИЦИ
400 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. С PCR са установени 141 от тях, а с бързи антигенни тестове – 259. За изминалото денонощие са направени общо 5454 теста, 3644 от които – PCR, а 1810 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас – 25; Варна – 50; Велико Търново – 8; Габрово – 12; Добрич – 9; Кърджали – 2; Кюстендил – 3; Ловеч – 3; Пазарджик – 2; Перник – 11; Плевен – 11; Пловдив – 28; Разград – 7; Русе – 18; Силистра – 5; Сливен – 5; Смолян – 4; София област – 25; София град – 151; Стара Загора – 11; Търговище – 1; Шумен – 2; Ямбол – 7.
Общо 397 500 са доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента. 56 650 от тях са активни. 324 943 са излекуваните лица. 557 от тях са регистрирани през последното денонощие.
8080 са общо пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 746 се намират в интензивни отделения или клиники.
Общо 723 240 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция, от които 2070 са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските лица, при които е доказан новият коронавирус у нас, са общо 13 045. Нови четири случая са регистрирани през изминалото денонощие. Два от тях са установени при медицински сестри, един – при санитар и един – при друг медицински персонал.
15 907 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 48 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

ПОЛУЧИХМЕ НОВИ ДОЗИ ОТ ДВА ВИДА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
Днес, 26 април, в България пристигнаха 138 060 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя Pfizer/BioNTech и 14 400 дози от ваксината на Oxford University/AstraZeneca. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да се получи на 28.04.2021 г. от производителя Johnson and Johnson – 12 000 дози, уточниха от ведомството. В сайта на МЗ може да се намери информация за работното време на „зелените коридори“ за ваксинация в страната за периода 30 април – 9 май тази година.

Д-р Александър Симидчиев: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИМА ОСТРА НУЖДА ОТ ОПТИМИЗИРАНЕ
Здравеопазването има остра нужда от оптимизиране. Това заяви пред БНТ председателят на Комисията по здравеопазването в 45-то Народно събрание д-р Александър Симидчиев и даде за пример изоставането на профилактичната насоченост като приоритет, както и електронното здравеопазване, информира Zdrave.net.
Запитан има ли достатъчно средства в системата, той отговори: „Не, но няма система в света, която да има достатъчно средства. Въпросът е колко ефективно се изразходват и именно тук е проблемът – че има много по-ефективни начини за изразходване на недостатъчните средства в нашата система“. По думите му, в момента здравната система работи реактивно, след случващото се. „Ако ние работим повече профилактично, парите ще могат да стигат малко повече, отколкото стигат в момента“, смята д-р Симидчиев.
В момента данните за заболеваемостта са сходни с тези след втория пик у нас и бихме могли да използваме това, за да предвидим как ще се развият нещата нататък. Това трябва да се съобщава на хората като ясни критерии, с които властите правят едно или друго, заяви д-р Симидчиев във връзка с епидемичната ситуация у нас.
По думите му, действията по отношение на мерките в момента не са строго координирани. „Защото това, което се прави, се прави на базата на недостатъчно добре съобщени критерии. И едно от нещата, с което лично аз съм решил да съдействам, е да направим законодателна инициатива, с която се предвижда при обявяване на извънредна епидемична обстановка да трябва да се въведе специфичен план, който да съдържа ясни, конкретни и измерими критерии, по които се включват или изключват определени мерки“, каза той. Според него, когато хората знаят точните критерии, при които дадени мерки ще се задействат, те самите биха съдействали с поведението си да не се стига дотам.

От НЗОК заявиха: ВСЯКО ВКЛЮЧВАНЕ НА НОВИ КАТЕГОРИИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В МЕТОДИКАТА ЗА РАБОТА С COVID ПАЦИЕНТИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРИЕТО САМО СЛЕД ОСИГУРЯВАНЕТО НА НЕОБХОДИМИТЕ ТРАНСФЕРНИ СРЕДСТВА
Разширяване на кръга персонал, който попада в обхвата на методиката за изплащането на допълнителни средства за медиците, работещи с пациенти с COVID, поиска Българският лекарски съюз на 8 април с писмо до председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева и управителя на Касата проф. Петко Салчев. Като причината от съсловната организация посочиха, че лекарите от специализирана извънболнична помощ нямат право на допълнителните възнаграждения, въпреки че също работят с рискови пациенти, припомни Zdrave.net.
От БЛС припомниха, че антигенните тестове също се признават за лабораторен критерий в диагностиката на COVID-19, като взимането на проби за извършването им е идентично с това на PCR тестовете и имат не по-малко ниво на опасност за медицинския и немедицинския персонал, работещ с тях. Ето защо от съсловната организация приканиха НЗОК заедно да обсъдят и изменят методиката с цел регламентиране на допълнителни трудови възнаграждения за медиците, които според тях също би следвало да попадат в обхвата ѝ.
В отговор от Националната здравноосигурителна каса посочват, че всяко разширяване на методиката чрез включването на нови категории изпълнители на медицинска помощ може да бъде прието само след осигуряването на необходимите трансферни средства. Искането на БЛС е било обсъдено и на заседание на Надзорния съвет на НЗОК.
В писмо до здравия министър в оставка проф. Костадин Ангелов от Здравната каса предоставят и подробна разбивка за платените до момента суми за допълнителните възнаграждения на медиците, работещи с пациенти с COVID, както и нужните суми по това перо до края на юли. От касата припомнят, че съгласно Закона за мерките и действията по време на извънредното положение допълнителните възнаграждения към изпълнителните на медицинска помощ за работа при неблагоприятни условия поради епидемията се извършват и три месеца след нейното отменяне. Официално, до момента тя е обявена до края на април, въпреки че на последния си брифинг проф. Ангелов обяви, че срокът ѝ ще бъде удължен с месец – тоест, до края на май.
Общата прогнозна стойност на необходимите средства за заплащане за срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 30.04.2021 и за три месеца след нейното отменяне е 281 257 600 лева, което представлява необходимост от допълнителни финансови средства от 147 257 600 лв. От тях 128 100 000 са за периода май-юли за продължаване заплащането на медицинския и немедицинския персонал, зает с дейности с пациенти с COVID, както и с поставянето на ваксини, сочат изчисленията на здравния фонд.
От данните на касата става още ясно, че общата прогнозна стойност на необходимите средства за заплащане за тази дейност до 30-ти април е 153 157 600 лв., което надвишава с над 18 милиона лева заложените. Срокът за изплащането им е до 25-ти май.

ОТ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ ВНЕСОХА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРОМЕНИ И ДОПЪЛНЕНИЯ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДПРИЕМАНЕТО НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ С УСЛОВИЯ НА ПАНДЕМИЯ
Предложение за изменение и допълнение на Закона за здравето, с което да се конкретизира, че в Националния противоепидемичен план задължително трябва да се посочват действията и видовете мерки за ограничаване разпространението на заразна болест, конкретни показатели и критерии за въвеждането и отмяната им, са направили от „Демократична България“, информира Zdrave.net.
Вносителите уточняват, че в момента нормативно е уредено приемането единствено на национални здравни програми, което води до липсата на правно основание за приемането на Националния план на Република България за готовност при пандемия, приет от Министерския съвет на 3 декември 2020 г., както и за финансирането на дейностите и мерките, предвидени в него.
Със законопроекта се предлага при обявена извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването да въвежда в изпълнение приет по реда на Закона за здравето Национален план за готовност и действие при епидемия или пандемия, а ако няма приет такъв план по предложение на министъра на здравеопазването Министерският съвет да приема Национален план за готовност и действие при епидемия или пандемия в срок до 14 дни от обявяването на извънредната епидемична обстановка. В този план задължително ще се посочват действията и видовете мерки за ограничаване разпространението на заразна болест, включително и конкретните показатели и критерии за въвеждане, съответно за отмяната на временни противоепидемични мерки в съответствие със спецификата и степента на разпространение на съответната заразна болест.
„С предлаганите промени се цели да се гарантира предвидимост при въвеждането, съответно отмяната, на временни противоепидемични мерки, което ще доведе до повишаване доверието на българското общество към държавните институции, отговорни за управлението на съответната епидемия или пандемия. Това ще спомогне за по-ефективното прилагане и спазване на мерките, което е от ключово значение за ограничаване на една епидемия или пандемия“, допълват вносителите в мотивите си.

БСП ОТНОВО ВНЕСЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ДОСТЪП НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ДО ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 „СПУТНИК V“
БСП отново внесе предложението за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“. Според проекта на решение Народното събрание ще възложи на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за осигуряване в страната на ваксината и достъпа на българските граждани до нея, информира Zdrave.net.
„С оглед осигуряване на възможност на всички български граждани, които желаят да се ваксинират, да го направят, е необходимо да се използват наличните препарати. В България се прилагат ваксините на Pfïzer-BioNTech, Modema и AstraZeneca, но са очевидни трудностите за набавяне на необходимите количества. Вече много страни се възползваха от правото си да договорят самостоятелни ваксини, извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз“, пише в мотивите на вносителите.
Те припомнят и че ЕК е обявила, че държавите от Европейския съюз имат свободата да се снабдяват с ваксини извън стратегията на Европейската комисия, но на собствена отговорност.
Предвидено е проектът за решение да бъде гледан на първото заседание на новата здравна комисия, което ще се проведе в сряда от 14:30 часа.

НСИ ОТЧИТА 26% РЪСТ НА СМЪРТНОСТТА ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА ТАЗИ ГОДИНА В СРАВНЕНИЕ СЪС СЪЩИЯ ПЕРИОД ПРЕЗ 2020 ГОДИНА
През първото тримесечие на 2021 г. (1-ва – 13-а седмица вкл.) броят на умрелите лица е 36 152, а коефициентът на обща смъртност – 21.1‰. Спрямо същия период на миналата година смъртните случаи се увеличават със 7491, или с 26.1%. Смъртността при мъжете е по-висока (22.9‰) в сравнение с тази при жените (19.3‰). За това информира Zdrave.net като се позова данни на Националния статистически институт за смъртността у нас.
Най-висока смъртност през първото тримесечие на 2021 г. е регистрирана през 13-ата седмица (29 март – 4 април) – 3945 души, или 29.8 на 1000 души от средногодишното население. Това е и най-високата стойност за първото тримесечие през периода 2016 – 2021 година. Най-малко смъртни случаи през първото тримесечие на 2021 г. има през 6-ата седмица – 2329 души, или 17.6‰, отчитат от НСИ.
Прирастът на смъртните случаи през първото тримесечие на 2021 г. спрямо средното за периода 2016 – 2020 г. е с най-висока положителна стойност през 13-ата седмица – 1845 случая, или смъртността нараства с 88.5% спрямо базовия период.
През първото тримесечие на периода 2016 – 2021 г. възрастовото разпределение на умрелите лица се запазва сравнително еднакво във възрастовите групи до 69 навършени години. През първите тринадесет седмици на 2021 г. наблюдаваме нарастване на относителния дял на умрелите във възрастовите групи от 70 до 79 години и намаление във възрастите над 80 години, посочват от статистическия институт.
Във всички области на страната се наблюдава увеличение на абсолютния брой на умрелите лица през първото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 година. С най-висок прираст са областите Кюстендил (41.0%), Плевен (39.7%), Пазарджик (38.2%), Враца (38.0%) и Бургас (37.4%), а с най-нисък – Търговище (4.5%), Разград (7.5%), Ямбол (8.8%) и Габрово (9.4%).

ДО ДНИ ЩЕ БЪДЕ ОБЯВЕНА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА СПАСИТЕЛЕН ХЕЛИКОПТЕР
До дни ще бъде обявена обществената поръчка за спасителен хеликоптер. Това обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов на съвещание при Бойко Борисов, съобщи БНР.
„В момента поръчката е в процес на проверка от Агенцията за обществените поръчки и е въпрос на време да бъде обявена. Това вече е стартирано, минаха всички обсъждания, целият план сме го консултирали с всички лечебни заведения, с кметове, с Националното сдружение на общините, с пациентски организации, с професионални организации, експертни съвети“, изтъкна проф. Ангелов.
България е единствената страна в ЕС без спасителен хеликоптер.
Според експерти изграждането на система за хеликоптерно спасяване би отнело няколко години, а страната ни има нужда от няколко такива машини, както и от специално обучен персонал за целта. С подобна система би могло да бъдат спасени стотици хора, пострадали при катастрофи, инциденти в планините, аварии и други.

ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ВЕЧЕ ЩЕ РАБОТЯТ „КАТО ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“
„Налице е затихване на интереса към ваксините.“ Това поясни в интервю за БНР д-р Георги Миндoв, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз.
„Затихва общо желанието, стимулът, мотивацията на хората“, коментира той.
„Просто вече няма желаещи. За никакви ваксини. Рязко намаляха. Изчерпаха се, стигна се едно насищане. Едно затихване на интереса въобще към всякакъв вид ваксини. Този процес не можем да го контролираме“, заяви д-р Миндов в предаването „Преди всички“.
Това се случва на фона на налични ваксини, уточни д-р Георги Миндов, при който има „Модерна“ и „Астра Зенека“. Той разказа, че в списъка му има трима желаещи за „Пфайзер“, но му липсват други трима, за да отвори един флакон. От неговите пациенти, ваксинирани с първа игла с „Астра Зенека“, няма отлив за втората доза. Към д-р Миндов няма запитвания за „Янсен“, нито за „Спутник“.
При общопрактикуващия лекар не са регистрирани усложнения след ваксини. „При „Астра“ няма нито един пробив, нито един, който се е разболял след първата игла. Никой не ми се е разболял“, заяви д-р Миндов. „Важно е, че от този месец джипитата могат да ваксинират и лица извън пациентските им листи, както и неосигурени“, подчерта той допълни, че общопрактикуващите лекари вече ще работят „като зелени коридори“.
Според Миндов празничните дни около Великден са неудачни за ваксиниране при личните лекари, защото ще има само дежурни и те няма да работят амбулаторно, а ваксината на „Пфайзер“ изисква специфично съхранение след размразяването.

ОТДЕЛЕНИЕТО ПО КАРДИОЛОГИЯ НА „УМБАЛ-БУРГАС“ ВЪЗСТАНОВИ РАБОТАТА СИ
Отделението по кардиология на „УМБАЛ-Бургас“ възстанови работата си и вече приема пациенти, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
От здравния портал припомнят, че със заповед на РЗИ-Бургас на 26 март 2021 г. Кардиологията в Бургас бе затворена и превърната в COVID-звено заради усложнената епидемична обстановка. Отделението е изключително важно за града и региона, тъй като спешните пациенти с кардиологични проблеми от цялата област постъпват основно в Университетската болница в Бургас, представляват повече от половината от спешните случаи и трябва да имат безпрепятствен достъп до лечение. От кардиологично лечение се нуждаят и пациенти, настанени и в други отделения на болницата. Това бе и мотивът на ръководството на „УМБАЛ – Бургас“ да настоява Кардиологичното отделение да отвори отново в първия възможен момент.
Наблюденията от последните две седмици показват, че в болницата има достатъчно свободни легла за лечение на COVID-пациенти, такива ще има и след като кардиологията заработи като “чисто” отделение. Леглата за пациенти с коронавирусна инфекция в „УМБАЛ – Бургас“ остават 190, плюс 12 реанимационни. Другите отделения, които имат COVID легла не са закрити и продължават своята работа в други помещения с двойни екипи и сериозен извънреден труд от страна на персонала, допълват от болницата.

В ХАСКОВО МОБИЛЕН ЕКИП ВАКСИНИРА ТРУДНОПОДВИЖНИ ХОРА В ДОМОВЕТЕ ИМ
В Хасково започна ваксинация срещу COVID-19 на трудноподвижни и неподвижни хора по домовете им. В мобилния екип на РЗИ са включени двама лекари, а на желаещите поставят ваксина на Пфайзер, информира БНР.
В Хасковска област вече са ваксинирани над 20 000 души, имунизацията продължава.
Записването на трудно подвижните хора е започнало още през миналата седмица. Засега желаещите са 8, съобщи директорът на РЗИ – Хасково доктор Соня Димитрова.
“Към момента на територията на област Хасково са имунизирани над 20 000 лица. Имаме достатъчно количество ваксини, днес получаваме отново “Пфайзер”, “Модерна” ще бъде получена. Утре ще раздаваме на общопрактикуващите лекари според тяхното желание ваксини. Най-вероятно ще бъдат обявени зелени коридори за всички, които желаят да бъдат имунизирани”, уточни Димитрова.