НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.03.2022)

1 333 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС НА 25 МАРТ
1 333 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа – 576 от тях са установени с PCR, а 757 – с бързи антигенни тестове. 67,22% от новите случаи, потвърдени за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Тестовете, направени през изминалото денонощие, са 14 197 – от тях 3 028 са PCR, а 11 169 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 11; Бургас – 81; Варна – 88; Велико Търново – 53; Видин – 20; Враца – 28; Габрово – 21; Добрич – 36; Кърджали – 8; Кюстендил – 17; Ловеч – 25; Монтана – 23; Пазарджик – 14; Перник – 21; Плевен – 46; Пловдив – 92; Разград – 6; Русе – 42; Силистра – 39; Сливен – 25; Смолян – 9; София област – 42; София град – 382; Стара Загора – 53; Търговище – 22; Хасково – 38; Шумен – 42; Ямбол – 49.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 132 398. Активните случаи са 189 204. Излекуваните лица са 906 769, от които 2 133 са регистрирани през последните 24 часа.
2 020 са пациентите с потвърден COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, в интензивни отделения или клиники се намират 235 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 212, от които 81,60% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента е 4 344 451, през последното денонощие са приложени 1 946 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 23 969. Нови 20 случая са регистрирани през изминалите 24 часа: от тях 3 са установени при лекари, 7 – при медицински сестри, 4 – при санитари и 6 – при друг медицински персонал.
36 425 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. 29 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 82,76% от починалите лица не са били ваксинирани.

В РУСЕ СЕ ПРОВЕЖДА ДВУДНЕВНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ПРОЛЕТНИ ХИРУРГИЧНИ ДНИ“
В Русе започна двудневна научна конференция „Пролетни хирургични дни“. Акцент в докладите е лапароскопската хирургия и нейното по-широко приложение, съобщи БНР.
Организатори на събитието са Университетската болница „Медика“ и Русенският университет „Ангел Кънчев“, а за участие в научния форум пристигнаха изтъкнати хирурзи от България и съседните Румъния и Турция.
За първи път със свои доклади участват и медицински сестри, които представят своя опит в грижата за болните и организацията в операционните зали.
„Важно е да има такива конференции, защото си сверяваме часовника. Докъде сме стигнали ние, какво правим ние, какво правите вие, и след това съчетаваме вашето с нашето и виждаме къде трябва да бъде средната линия и кое правилно трябва да се прави“, каза проф. Огнян Хаджийски, началник на Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия в болница „Медика“ и модератор на един от панелите.
Такъв хирургичен форум се провежда за първи път в Русе и амбицията е в следващите си издания да има и практическа част с демонстрации на техника.

ОТКРИХА ОТДЕЛЕНИЕ ПО ГРЪБНАЧНА ХИРУРГИЯ И ОБНОВЕНО ОТДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗНА ДИАГНОСТИКА. В УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА ПО ОРТОПЕДИЯ „ПРОФ. БОЙЧО БОЙЧЕВ“
В Университетската болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ на 25 март, петък, официално беше открито отделение по гръбначна хирургия и обновено отделение по образна диагностика. Двете структури са част от голям проект за изграждане на Център за гръбначна хирургия и лечение на хронична болка. Обзаведени и оборудвани са с високотехнологична медицинска апаратура, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„С откриването на новото отделение възстановяваме в пълен обем работата на първата специализирана клиника по гръбначна хирургия в България – такава, каквато някога е работила единствено в нашето лечебно заведение. Щастлив съм да заявя, че успешно реализирахме проекта и то в сложно време – в условията на пандемия, при които работата в болниците не просто не трябваше да спира, а се увеличи“, отбеляза директорът на Университетската болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев” д-р Валентин Ангелов.
Главният секретар на Министерството на здравеопазването Георги Липчев посочи, че ведомството винаги е подкрепяло инициативността на държавните болници да се модернизират, да отговарят на най-добрите европейски и световни стандарти, осигурявайки на пациентите си най-високо качество на медицинските грижи. „В този смисъл Клиниката по гръбначна хирургия е със стратегическо значение, защото ще бъде в полза на хора от цялата страна“, заяви още главният секретар на МЗ.
Проектът включва изцяло ново отделение по гръбначна хирургия с 10 легла в двойни стаи за пациенти, две самостоятелни стаи, манипулационни, интензивен сектор с две реанимационни легла и собствена операционна зала. Обновеното отделение за образна диагностика разполага с нов графичноскопичен рентгенов апарат, 32-срезов компютър томограф, нова PAKS система за съхранение и обработка на образите и висок клас ехографски апарат. Част от проекта включва и високотехнологично оборудване за другите отделения на болницата – анестезиологични апарати, респиратори, пациентски монитори, перфузори, оловни престилки, медицински инструменти, операционна лампа, операционна маса, компютъризиран апарат за рехабилитация на крайници, лазер за физиотерапия и други.