НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.03.2021)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА ОЩЕ 96 МЛН. ЛВ. ПО БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Одобрени са допълнителни 96 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването, информираха от правителствената пресслужба след проведено извънредно правителствено заседание, съобщи Zdrave.net.
46 млн. лв. са предназначени за закупуването на Ремдесивир, така че да бъде осигурено лечението с този медикамент на пациентите с коронавирусна инфекция в болниците до септември, включително.
Останалите 50 млн. лв. са трансфер към бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Със средствата се осигуряват допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за месец април за работещите на първа линия в борбата с COVID-19, пряко заети с лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, както и за заплащане поставянето на ваксини срещу COVID -19. Премиерът Борисов посочи, че са налице и още 10 млн. лева, които са остатък от предишни периоди и те също ще бъдат насочени в подкрепа на работещите на първа линия.
„С днешното постановление правителството осигурява средствата по-рано, за да има сигурност, че финансирането е обезпечено и че държавата си е свършила работа. Взимаме това решение, за да могат хората да бъдат спокойни, че има достатъчно лекарства и медицинският персонал е осигурен“, заяви премиерът Борисов. Той беше категоричен, че въпреки че изборите са на прага, правителството няма да допусне финансов стрес в здравеопазването.
Премиерът напомни, че вече месеци наред правителството отпуска огромни средства по тази линия. Министър-председателят изтъкна, че общо с отпуснатите днес средства, от началото на пандемията са осигурени близо 90 млн. лева за почти 100 000 дози Ремдесивир. Средствата, осигурени за медиците и немедицинския персонал на първа линия, възлизат на 370 млн. лева.
Премиерът Борисов коментира и договореностите от приключилото късно снощи видеоконферентно заседание на Европейския съвет. Той изрази увереност, че в резултат на проведените дискусии Европейската комисия ще направи така, че пропорционалното разпределение на ваксините в ЕС да е факт, вследствие на което очакванията са през април България да получи три пъти повече ваксини срещу COVID-19.

321 104 СА ОБЩО ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА НОВИЯ КОРОНАВИРУС ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА, 64 120 ОТ ТЯХ СА АКТИВНИ
3988 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. С PCR са установени 2470 от тях, а с бързи антигенни тестове – 1518. Тестовете, направени през изминалото денонощие, са 17 825. От тях 9934 са PCR, а 7891 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 149; Бургас – 321; Варна – 362; Велико Търново – 89; Видин – 28; Враца – 104; Габрово – 46; Добрич – 90; Кърджали – 30; Кюстендил – 47; Ловеч – 70; Монтана – 62; Пазарджик – 69; Перник – 94; Плевен – 120; Пловдив – 295; Разград – 21; Русе – 136; Силистра – 73; Сливен – 98; Смолян – 57; София област – 135; София град – 1109; Стара Загора – 142; Търговище – 23; Хасково – 95; Шумен – 55; Ямбол – 68.
321 104 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. 64 120 от тях са активни. 244 472 са излекуваните лица, 2161 от които са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ, са 9281. В интензивни отделения или клиники са настанени 769 от тях.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са 415 601. От тях 14 292 са поставени за изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 11 555. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 81. От тях 12 са установени при лекари, 34 – при медицински сестри, 15 – при санитари, 1 – при фелдшер и 19 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 12 512. Нови 99 случая са регистрирани през последното денонощие.

ПРОГРАМАТА „ЕС В ПОДКРЕПА НА ЗДРАВЕТО“ ВЕЧЕ Е АКТИВНА
Европейската комисия приветства влизането в сила днес на програмата „ЕС в подкрепа на здравето“. Програмата беше гласувана от Европейския парламент на 9 март и приета от Съвета на 17 март. Това бележи последната стъпка към предоставянето на 5,1 милиарда евро за укрепване на устойчивостта на здравните системи и насърчаване на иновациите в сектора на здравеопазването, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресслужбата на Еврокомисията.
Очаква се програмата да окаже съществен принос към възстановяването от пандемията, като подобри здравето на европейците. Тя също така ще подкрепи борбата срещу трансграничните здравни заплахи и ще повиши готовността и способността на ЕС да предприема успешни действия при здравни кризи в рамките на бъдещ и силен Европейски здравен съюз.
Програмата „ЕС в подкрепа на здравето“ е специална програма за финансиране за периода 2021—2027 г., целяща да се гарантира високо равнище на закрила на човешкото здраве в рамките на всички политики и дейности на Съюза в съответствие с подхода „Едно здраве“. Програмата беше предложена от Комисията на 28 май 2020 г. в отговор на пандемията от COVID-19, която засегна по безпрецедентен начин медицинските работници, пациентите и здравните системи в ЕС. „ЕС в подкрепа на здравето“ е най-мащабната във финансово отношение програма до сега, която ще предоставя финансиране на държавите от ЕС, здравните организации и неправителствените организации, посочват от ЕК.

АНТИГЕННИТЕ ТЕСТОВЕ ЩЕ СЕ ПРИЗНАВАТ ПРИ ХОСПИТАЛИЗАЦИИ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
БЛС и НЗОК са се договорили антигенните тестове да се признават при хоспитализации на пациенти с COVID-19. Това стана ясно след проведената днес работна среща в МЗ между Жени Начева, в качеството си на заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК, експерти и юристи от МЗ, БЛС и НЗОК, съобщиха от Българския лекарски съюз.
Страните са постигнали а съгласие в Анекса към НРД, който ще бъде подписан на 29.03.2021 г., да залегнат следните промени:
• Антигенните тестове за COVID-19 да се признават при отчитането и заплащането на клинични пътеки № 39, 48 и 104, като изследване за доказване на COVID-19, съобразно Заповед № РД-01-724 от 22.12.2020 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на COVID-19 на министъра на здравеопазването на Република България.
• Отлага се изискването за водене на История на заболяването (ИЗ) във вида, въведен в НРД за медицинските дейности за 2020-2022 с Договор № РД-НС-01-4-7 от 30 декември 2020 г. БЛС настоява отлагането да бъде извършено до изготвяне на нови бланки за ИЗ на МЗ, отговарящи на изискванията за водене на електронна документация в НЗИС, одобрени от МЗ, НЗОК и БЛС и включени в наредба на министъра на здравеопазването.
• Ще бъдат въведени текстове в НРД 2020-2022, с които да се регламентира възможността за пациенти с COVID-19, за които се е наложило превеждането им от едно лечебно заведение в друго, поради влошаване на тяхното състояние, да се заплащат дейностите по клинични пътеки или клинични процедури и на двете лечебни заведения.
• Ще бъдат въведени текстове в НРД, с които се допълва, че всички изпълните на СИМП, включително изпълнители на медико-диагностични дейности, определени със заповед на министъра на здравеопазването, да получават сума в размер на 10 лева за поставена доза на препоръчителна ваксина срещу COVID-19.

16 800 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА OXFORD UNIVERSITY/ASTRAZENECA ПРИСТИГНАХА ДНЕС У НАС
Днес, 26 март, в България пристигнаха 16 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в понеделник, 29.03.2021 г., от производителя Pfizer/BioNTech – 31 590 дози.

Доц. Ангел Кунчев: COVID_19 НЕ Е ЗАБОЛЯВАНЕ НА ГОРНИТЕ ДИХАТЕЛНИ ПЪТИЩА И БЕЛИЯ ДРОБ, А СИСТЕМНО ЗАБОЛЯВАНЕ НА МАЛКИТЕ КРЪВОНОСНИ СЪДОВЕ
„Страховете започват постепенно да се преодоляват и хората отново търсят възможности за имунизация.“ Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Въпреки натиска от третата вълна на епидемията няма причини да се отлага деня на изборите“, каза още доц. Кунчев във връзка с отлива на желаещи да се ваксинират след временното спиране на имунизирането с „Астра Зенека“.
Главният здравен държавен инспектор заяви, че всички ваксини, които пристигнат в България, се употребяват в рамките на 3-4 дни.
“Вече направихме смазана организацията, че след кацането на самолета или след пристигането на ТИР-а, в рамките дори на полунощ, 1:00 – 2:00 часа колите на РЗИ-тата са тук и на следващия ден идват да работят с тях“, каза доц. Кунчев.
Главният държавен здравен инспектор подчерта, че постепенно започват да растат количествата на пристигащите ваксини на “Пфайзер” и “Модерна”, както и на “Астра Зенека”. “Ако има достатъчно доставки, още в началото на следващия месец ние ще достигнем половин милион ваксинирани”, каза още доц. Кунчев.
„COVID-19 e доста коварно заболяване и много многолико. То не е заболяване на горните дихателни пътища и белия дроб, а системно заболяване на ендотела – малките кръвоносни съдове. Поради тази причина 6 деца лежат в болница с остър апендицит в резултат на COVID. При тях там избива“, каза доц. Кунчев.

ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ОБЛАСТ СЛИВЕН ЩЕ ПОЛУЧАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО ДЕСЕТ КИСЛОРОДНИ КОНЦЕНТРАТОРА
150 общо са леглата за пациенти с COVID-19 в областната болница в Сливен, от които към днешна дата са заети 130 за консервативно лечение и 6 за интензивно. За цялата област са определени общо 290 легла за лечение на коронавирусна инфекция. Лечебното заведение се справя със ситуацията, разполага с достатъчно лични предпазни средства, дезинфектанти и консумативи, единственото, което установихме като необходимост, е осигуряването на допълнителни количества от лекарствения продукт Ремдесивир, които болницата ще получи в понеделник, 29 март. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии в Сливен, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
В рамките на днешния ден на лечебните заведения в област Сливен ще бъдат доставени допълнителни десет кислородни концентратора, съобщи още проф. Ангелов.
1093 са пациентите на домашно лечение в областта. Не е голям броят на настанените в лечебно заведение млади хора с коронавирусна инфекция, но и в област Сливен се отчита тенденцията при цели семейства да бъде доказан COVID-19. Хоспитализирана в областната болница с коронавирусна инфекция е бременна жена, която е в стабилно състояние и предстои да бъде изписана. В Центъра за спешна медицинска помощ в Сливен е създадена отлична организация, като дневно екипите се отзовават на около 40 сигнала. Това стана ясно от думите на здравния министър.
По отношение хода на ваксинацията в страната проф. Ангелов посочи, че в последните дни се наблюдава увеличаване броя на желаещите да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 от I-ва и II-ра фаза на Националната ваксинационна програма. Става дума за медицински лица, педагози, помощен персонал в здравните структури и в училищата, които първоначално не са заявили желание за имунизация. Имунизирането на попадащите в тези таргетни групи почти беше приключило, но заради регистрирания завишен интерес в момента количества от наличните в страната ваксини се прилагат приоритетно за обхващане на тези хора.
В Сливен министърът съобщи, че по-късно днес ще издаде заповед, с която ще разпореди всички налични и неизползвани към момента дихателни апарати да бъдат въведени в експлоатация. По този начин освен, че ще бъде увеличен броят на реанимационните легла в страната, лечебните заведения и екипите ще имат спокойствие, че разполагат с всичко необходимо.

ТРАНСФОРМИРАТ КАРДИОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В „УМБАЛ-БУРГАС“ В COVID ОТДЕЛЕНИЕ
Заради усложнената епидемична обстановка в Бургаска област кардиологията на „УМБАЛ- Бургас“ от днес временно спира да приема пациенти. Кардиологичното отделение ще се трансформира в COVID отделение. Това е разпоредено със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в града, съобщи БТА като се позова на информация от лечебното заведение.
Кардиологично болните ще бъдат насочвани към три други лечебни заведения, поддържащи такива отделения. Заповедта е изпратена до болниците и до екипите в линейките на Спешна медицинска помощ.
За да се осигури лечението на болни с COVID-19 в „УМБАЛ-Бургас“ се разкриват още 33 легла, тъй като досегашните 185 вече не са достатъчни. Целият терапевтичен корпус на болницата е определен за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Реанимационните легла остават 12.
От началото на пандемията до този момент „УМБАЛ-Бургас“ не спря дейността на нито едно звено, което приема спешни пациенти. Отделенията, които бяха трансформирани в COVID отделения, продължиха дейността си на други места, с двойни екипи и полагане на огромно количество извънреден труд от страна на лекари и сестри. Поддържането на двойни екипи обаче не е възможно оттук-нататък, затова Общинският и Областния щабове взеха решение за временно насочване на нуждаещи се от прием кардиологични пациенти към други болници, каза директорът на „УМБАЛ- Бубгас“ д-р Бойко Миразчийзки. Той обясни, че работата на Отделението по кардиология ще бъде възстановена при първа възможност.

РАЗКРИВАТ 17 ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В МБАЛ – ЕЛХОВО
Продължава да се усложнява ситуацията в ямболските лечебни заведения. От днес в общинската болница в Елхово се разкриват 17 легла за пациенти с коронавирусна инфекция за общините Елхово и Болярово. В общинската болница “Иван Рилски” няма да се лекуват тежки случаи, тъй като в лечебното заведение няма интензивно отделение. Там ще бъдат настанявани пациенти с пневмония и положителен тест за COVID-19, съобщи БНР
Единственото отделение по реанимация остава в държавната болница в Ямбол и то от няколко дни е препълнено. Зам.-директорът му д-р Валентин Вълчев за пореден път призова да се търси навременна помощ и пациентите да не се самолекуват.
“Не се самолекувайте! Нека всеки пациент да се обръща, при най-малките симптоми към своя личен лекар. Ако са почивни дни, нека се обръща към Спешното отделение на най-близката болница”, призова медикът.
Продължават проверките на служителите на РЗИ за спазването на мерките, както в областния град така и по общините, уточни секретарят на РЗИ-Ямбол Донка Желева.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ХОРАТА С ЕПИЛЕПСИЯ
Днес отбелязваме Международния ден на хората с епилепсия – Purple Day/Лилав ден. На този ден хората се събират, за да превърнат света в лилаво и да повдигнат жизненоважни въпроси за живота си, информира Zdrave.net.
Purple Day е създаден през 2008 г. от Касиди Меган, младо момиче от Канада, което има епилепсия и иска да накара хората да говорят за състоянието си. Касиди иска с този ден да повиши осведомеността за епилепсията и да убеди хората с епилепсия и техните семейства, че не са сами. През последните 10 години Purple Day се превърна в глобално събитие, припомнят от Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).
Касиди избра цвета на лилавото, защото лавандулата е призната за международен цвят на епилепсията.
Над 50 милиона по света страдат от епилепсия, а един на 100 човека има заболяването. 70% е с неизвестен произход. По данни на Световната здравна организация 1% от населението е с това тежко неврологично и най-често срещано заболяване. В България няма реална статистика за хората с епилепсия.
От АРДЕ припомнят и основните предизвикателства пред хората с тези проблеми. Сред тях са достъп до диагностика и лечение, достъп до образование – детски ясли и детски градини, училища, университети. Те настояват и за социални услуги в подкрепа на децата и лицата с епилепсия и техните семейства, достъп до трудова заетост, достоен живот за семействата, грижещи се за деца с епилепсия в т.ч. възможност за пенсиониране на родителите, полагали грижи за болното си дете всеотдайно. Те се надяват и на постигане на по-голяма информираност, чуваемост, чувствителност и отзивчивост към проблемите на децата и лицата с епилепсия и техните семейства.