НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.02.2021)

43-МА МЕДИЦИ СА РЕГИСТРИРАНИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
1822 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. С PCR са установени 1195 от тях, а с бързи антигенни тестове – 627. Тестовете, направени през последното денонощие, са 12 645. От тях 7225 са PCR, а 5420 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 78; Бургас – 194; Варна – 112; Велико Търново – 22; Видин – 5; Враца – 69; Габрово – 11; Добрич – 19; Кърджали – 15; Кюстендил – 41; Ловеч – 27; Монтана – 20; Пазарджик – 44; Перник – 36; Плевен – 103; Пловдив – 139; Разград – 1; Русе – 27; Силистра – 28; Сливен – 65; Смолян – 21; София област – 50; София град – 503; Стара Загора – 55; Хасково – 57; Шумен – 51; Ямбол – 29.
Общо 243 946 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. Активните случаи са 31 173. Излекувани са 202 694 лица, от които 689 са регистрирани през изминалото денонощие.
4368 са общо пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ. 370 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Поставените до момента дози от ваксините срещу COVID-19 са общо 188 512. От тях 20 050 са поставени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 10 143-ма. Нови 43 случая са регистрирани през последното денонощие. 8 от тях са установени при лекари, 13 – при медицински сестри, 6 – при санитари, 1 – при фелдшер и 15 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 10 079. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 53.

ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ ЗАДЕЙСТВАТ ПЛАН Б ЗА ДОСТАВКА НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 У НАС
Здравните власти задействат план Б за доставка на ваксини срещу COVID-19 у нас. Причината e, както стана ясно вчера, в намалените доставки от AstraZeneca – компанията, от която страната ни трябваше да получи най-много дози, информира Zdrave.net.
Договорили сме допълнителни количества от един милион дози на Pfizer, които се очакват в периода март до юни, както и 480 хил. дози на Moderna за същия период, съобщи на пресконференция във Варна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той подчерта, че текущото изпълнение на Националния ваксинационен план е съобразено с редуцирането на доставките на 60 %, но неприятната изненада идва от последващото поредно редуциране на дозите аденовирусна ваксина, предназначени за страната ни. Здравният министър представи и подробни данни за договореното с компанията AstraZeneca и създалите се проблеми с нея.
„В края на миналата година изпратихме форма за поръчка по договора на ЕК с AstraZeneca, по който трябваше да получим 4 518 323 дози. Те трябваше да бъдат доставени в рамките на 7 месеца. Първият месец трябваше да имаме 451 832 дози – дотук добре, всичко върви по план. Края на януари „АстраЗенека“ уведоми медиите, че ще намали доставките в първо тримесечие с 60%. Това означава, че ние ще получим дози на 7 февруари 48 000, на 14 февруари – 74 000, на 28 февруари – 138 126. Общо – 261 000 дози. На 15 февруари компанията изпрати разпределението на ваксините до края на месеца, от което се вижда, че всъщност 26 февруари ще тръгнат 87 000 дози, на 28 февруари – 54 000 дози“, обясни проф. Ангелов. По думите му така общото количество за февруари е следвало да бъде 260 000 дози.
„На 22 февруари получихме нова информация, с която се актуализира планът и вместо двете доставки от 142 000, България ще получи една доставка от 52 800 дози, която ще пристигне вероятно или в събота, или в неделя, или в началото на месец март“, разясни той.
Проф. Ангелов заяви, че такива корпоративни реакции „го дразнят“. Той изтъкна още, че му е много неприятно, че темата започва да се политизира и определи това като безотговорно поведение. Здравният министър допълни, че по време на заседанието на Европейския съвет също е имало критики към компанията.
„Регионалните здравни инспекции чакат, общопрактикуващите чакат, ваксионационните центрове чакат, линейките чакат“, посочи той. „Ние си правим сметката без кръчмаря“, определи ситуацията той. Проф. Ангелов увери, че втората доза за ваксинираните с първа игла се пази, както и че има осигурени ваксини за участниците в изборния процес.
Той отговори и на въпрос по отношение на евентуалното закупуване на руската ваксина, като обясни, че е важна регулаторната гледна точка и оценката на европейските експерти. След като бъдат взети решения на централно европейско ниво, България би могла да закупи и от руската ваксина.
Според министър Ангелов, ако темпът на ваксинация се запази като досегашния, до месец-месец и половина ще имаме контрол над епидемията.
Във Варна министърът на здравеопазването даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в УМБАЛ „Света Марина“. С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. Апаратът е единствен по рода си в България, като от него могат да се възползват както възрастни, така и деца, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

ЗАМ.-МИНИСТЪР СЛАВИ ПАЧАЛОВ ПРЕДАДЕ НА ВМА СЕДЕМ РЕСПИРАТОРА, ЗАКУПЕНИ СЪС СРЕДСТВА ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ”
На 25 февруари, заместник-министърът на здравеопазването инж. Слави Пачалов предаде на Военномедицинска академия седем апарата от висок клас за инвазивна и неинвазивна дихателна вентилация. Респираторите, с производител Philips Respironics, могат да бъдат използвани като стационарни и като транспортни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
До средата на март 2021 г., с всекидневни доставки в лечебните заведения, ще бъдат разпределени всички 136 апарата от този вид, закупени в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.003-0001-С03 „Борба с COVID-19“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020.
Проектът предвижда 94 лечебни заведения в страната да получат общо 453 респиратора, като от тях вече са доставени 258, а останалите ще бъдат предадени до края на март. Техниката е от особено значение за провеждането на лечение при пациенти с тежко протичане на COVID-19.
Основната цел на проект BG16RFOP001-4.003-0001-С03 „Борба с COVID-19“ е подобряване капацитета на обществените здравни институции за справяне със заплахата от COVID-19 чрез осигуряване на апаратура за лечение на болни с COVID-19, на диагностикуми за първична и потвърдителна диагностика на коронавирусна инфекция, както и на лични предпазни средства.
В изпълнение на проекта Министерството на здравеопазването вече предостави на структури в системата на здравеопазването над 3,7 млн. маски (хирургични и специализирани – тип KN95), над 2,3 млн. еднократни калцуни, 200 хил. защитни очила, 100 хил. еднократни защитни гащеризони, 60 хил. защитни гащеризони за многократна употреба, 150 хил. чифта еднократни калцуни тип-ботуш, над 20 хил. литра дезинфектант, 6 лабораторни апарата за автоматична екстракция и 144 хил. комплекта тестове за диагностика на COVID-19.
Проект BG16RFOP001-4.003-0001-С03 „Борба с COVID-19“ е с общ бюджет от 40 439 291 лв., безвъзмездна финансова помощ.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ НАЗНАЧИ ПРОВЕРКИ В ЦСМП-БЛАГОЕВГРАД И БОЛНИЦА “СВ. ПАНТАЛЕЙМОН”- ПЛЕВЕН.
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов назначи днес две проверки, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Центърът за спешна медицинска помощ – Благоевград ще бъде проверен заради сигнал от служители на филиала в Гоце Делчев за неизплатени допълнителни възнаграждения от 1000 лв. за работа на първа линия в борбата с COVID-19.
Втората проверка, назначена днес от министър Ангелов, е във връзка със сигнал от здравнонеосигурени граждани за отказан достъп до ваксина срещу COVID-19 от страна на болница “Св. Панталеймон” в Плевен.
Министерството на здравеопазването напомня, че право на безплатна ваксина срещу COVID-19 има всеки български гражданин, без значение от здравноосигурителния му статус.

Доц. Ангел Кунчев: ГАРАНТИРАНИ СА ВТОРИТЕ ДОЗИ НА ВСИЧКИ ВАКСИНИРАНИ
Гарантирани са вторите дози на всички ваксинирани, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ във връзка с проблема с доставките на ваксините от AstraZeneca. Той посочи, че навсякъде има дефицит на ваксини, информира Zdrave.net.
„Шансът на България беше, че е част от ЕС. Да, има неизпълнение на търговски договори, но надали някой го прави нарочно и вероятно имат сериозни производствени проблеми. Но и една фирма като подписва нещо, трябва да знае какво може да изпълни и какво не“, коментира той. Доц. Кунчев изтъкна, че голяма част от ваксините са предплатени и сега е моментът фирмите да се отплатят на обществото. Все пак той изрази увереност, че този проблем ще се преодолее.
Убеден съм, че ентусиазмът на хората няма да се охлади. Който е убеден, че това е важно за неговото здраве и за това да се върнем към нормалния живот, ще го направи рано или късно, изтъкна той. Държавата няма да отстъпи от двата принципа – имунизацията да е безплатна и доброволна, допълни доц. Кунчев, като в същото време изтъкна, че проблемът ще се преодолее, когато отнемем от полето на вируса чрез достатъчно голям брой ваксинирани и преболедували.
На въпрос дали ваксините могат да предпазват само при поставяне на една доза, специалистът обясни, че човек е максимално защитен след около седмица-десет дни след поставянето на втората. Запитан кога ще имаме възможност за избор на ваксина, той за пореден път заяви, че ако всичко е наред, това ще е възможно на по-късен етап. Доц. Кунчев припомни, че през март са обещани 500 000 дози, с които ще е възможно и възобновяването на зелените коридори. Очакваме да дойде и четвъртата ваксина, изтъкна още той.

Проф. Борис Богов: В АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА ИМА 6 ЕКИПА И 6 МОБИЛНИ ЕКИПА, КОИТО ОСЪЩЕСТВЯВАТ ВАКСИНАЦИИ
„Освен да чакаме, друг изход няма. Малко се преекспонира това напрежение. Ваксини така или иначе ще има. До 7 март трябва да дойдат около 150 000 ваксини на AstraZeneca, около 21 600 дози на Pfizer регулярно всяка седмица трябва да постъпват до края на март. Вчера са получени 12 000 дози от Moderna. До края на март се очакват близо 300 000 дози“. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air директорът на УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов. Той бе категоричен, че веднага след като доставките пристигнат, ще се върне предварителният ваксинационен план и всички лични лекари ще получат съответните дози, информира Zdrave.net.
„Апелираме към всички желаещи да поставят ваксината, това би облекчило натиска върху болниците. За момента нещата са под контрол“, подчерта директорът на Александровска. Той се спря на темата за готовността на ръководеното от него лечебно заведение да се включи във ваксинационната кампания.
„В Александровска болница има 6 екипа и 6 мобилни екипа, които осъществяват ваксинации. Не може в друга болница, която има само един ваксинационен център, да се получи същото количество от ваксини. Дозите ваксини да разпределени според ваксинационните центрове“, обясни проф. Богов.
По думите му в Александровска болница не се забелязва особен натиск от новозаразени, като по-малко от половината заети легла са заети. „Големите болнични заведения в страната сме подготвени, системата е подготвена“, категоричен бе проф. Богов.
Специалистът коментира протичането на инфекцията, когато е причинена от новия щам: „Малко по-леко протича новият щам, малко е спаднала възрастта на заразените. Появиха се много щамове, ще има и други. Колективният имунитет не виждам да се случи много скоро, може би до края на годината или поне август месец.“ Според него обаче е притеснително отношението на хората към ваксинирането.
„Близо половината от хората не желаят да бъдат ваксинирани. Може ба кампанията трябва да продължи“, смята директорът на Александровска болница. Според него на хората вероятно им е трябвало малко време докато разберат, че ваксинацията не причинява странични ефекти.
„Надявам се голям процент от хората да бъдат имунизирани. Предстои да разберем дали отварянето на ресторантите и нощните клубове ще повиши заболеваемостта. Това и да се случи, ще бъде в малък процент. Трябва да свикнем да живеем с коронавирусната инфекция”, подчерта лекарят и припомни, че ваксинираните не са освободени от задължението да пазят другите.

НАЗДОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК РЕШИ МЕДИЦИТЕ ДА ПОЛУЧАВАТ ПО 10 ЛЕВА ЗА ПОСТАВЕНА ВАКСИНА ДО КРАЯ НА 2021 ГОДИНА
10-те лева, които медиците получават за поставена ваксина, да се дават до края на годината, а не само до края на извънредната обстановка. Това е приел Надзорният съвет на НЗОК, става ясно от стенограма от заседанието му, проведено на 18 февруари, информира Zdrave.net.
Предложението е дошло от представители на общопрактикуващите лекари в състава на Българския лекарски съюз и заляга в анекс за допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020-2022 г.
Тъй като ваксините ще се поставят целогодишно, а източникът на финансиране за поставянето им ще се осигурява със средства от държавния бюджет, то от Лекарския съюз предлагат да отпадне текстът „За периода на обявеното с акт на Народното събрание извънредно положение или обявената извънредна епидемична обстановка с решение на Министерския съвет, определен със закон“. Вместо това дейностите по поставянето да се заплащат до края на 2021 г.“, посочва председателят на Надзорния съвет и заместник-здравен министър Жени Начева. Тя пояснява, че ваксинирането е обвързано с национална програма и средствата за ваксините са осигурени от държавния бюджет. Ние постоянно работим за това как ще се реализира този ваксинационен план до края на годината, отбелязва Начева. Ето защо тя предлага текстът да отпадне, защото се създава впечатление, че ще се получават средства само до края на април, а ваксинационният план обхваща цялата година. Предложението е прието.
Надзорниците коментират и начина на отчитане на направените ваксини както от ОПЛ, така и от останалите медици. Изискването на министъра на здравеопазването за поставянето на ваксината е да има преглед, припомня управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ “МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР” ЗАПОЧВА ИЗВЪНРЕДНА ПРОВЕРКА В РЗОК- МОНТАНА
Изпълнителна агенция “Медицински надзор” започва извънредна проверка в Районната здравноосигурителна каса в Монтана за изпълнението на договорите с болниците, осигуряващи лечение на пациенти с COVID-19. За това информира БТА като се позова на съобщение от Агенцията. Проверката е заради получени сигнали в Министерството на здравеопазването.
Инспекторите ще проверят дали са спазени условията за сключване на индивидуалните договори с болниците, изпълнението им, както и реда за отчитане и заплащане на извършената дейност, включително и средствата, предназначени за медицинския и немедицинския персонал, работещ на първа линия.

В ШУМЕН ВЪВЕЖДАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
COVID отделенията в шуменската болница са препълнени и от вчера се насочват пациенти към лечебните заведения в Търговище и Разград. За това информира БНР като се позова на заседанието на Областния кризисен щаб и изказването на директора на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов.
В Област Шумен броят на заразените вече достигна 316 на 100 000 души от населението. При тази ситуация бе решено да се въведат допълнителни противоепидемични мерки и удължаване срока на действие на сега действащите.
От 00:00 часа довечера на територията на цялата област влиза в сила заповед, според която носенето на маски става задължително за всички търговски обекти на открито. Тя се отнася както за продавачите, така и за клиентите на уличните сергии.
В събота и неделя в Шуменско започват проверки на съвместни екипи на РЗИ и полицията.
Вчера са регистрирани нови 51 случая на COVID-19, с което активните случаи в Шуменско днес вече са 723. На лечение в МБАЛ – Шумен са 170.
Щабът реши до 31 март да останат в сила вече действащите противоепидемични мерки, сред които са забраните за семейни и фирмени тържества с над 15 души, пазарите за животни, битаците и ползването на училищни салони от външни спортни и танцови клубове.

УВЕЛИЧАВАТ СЕ ХОСПИТАЛИЗАЦИИТЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 В УМБАЛ “ПРОФ. Д-Р СТОЯН КИРКОВИЧ” – СТАРА ЗАГОРА
Плавна, но трайна тенденция на увеличаване на хоспитализациите на пациенти с COVID-19 се наблюдава в УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович”, съобщи за Радио Стара Загора директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. В момента там се лекуват 40 пациенти, петима от тях са интубирани.
“Броят на хоспитализираните пациенти, които са с усложнения след доказан COVID-19 е общо 40. В клиниката по пулмология има 12 души, които са на кислородна маска, при които заболяването протича тежко”, съобщи проф. Йовчев.
Заети са половината от разкритите легла за лечение на болни от коронавирус в общо три отделения на Университетска болница.
“Ако трябва да бъдем откровени следваща вълна ще има, да се надяваме, че няма да бъде в този размер и интензитет като предишните”, коментира проф. Йовчев.
Към днешна дата леглата за лечението на коронавирусна инфекция са 82. Ако продължи нарастването на броя на пациентите, лечебното заведение има план да разшири броя на леглата в други клиники на Университетската болница.
Проф. Йовчев добави, че досега няма хоспитализирани пациенти, при които да има регистриран нов щам или съответната вирусна мутация, за които се коментира в публичното пространство. По негови наблюдения в момента инфекцията сега протича малко по-леко, броят на починалите също е по-малък.
Въпреки това проф. Йовчев ще продължи да настоява положителните лица да бъдат обследвани клинически още в момента на поставянето на диагнозата, защото всяко едно забавяне на терапията води до риск от възникване на усложнения.
“В болницата една значителна част от здравните работници вече са преболедували COVID- 19 и за щастие нямаме регистрирани смъртни случаи при медицинските лица. Друга част от персонала бяха имунизирани в първата фаза, това ни дава основания да бъдем малко по-спокойни, но не с намалена бдителност. 18% от лицата, които лекуваха пациенти с коронавирус развиха клиника и преболедуваха COVID. 140 са ваксинираните здравни работници в болницата”, коментира проф. Йовчев.

МАЛКА ЧАСТ ОТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СА ПОЛУЧИЛИ НЯКАКВИ КОЛИЧЕСТВА ВАКСИНИ, ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ НЕ СА ПОЛУЧИЛИ НИЩО
Малка част от личните лекари са получили някакви количества ваксини, по-голямата част не са получили нищо. Това обясни в предаването „Преди всички“ общопрактикуващият лекар от Варна д-р Николай Христов.
„В момента ние сме практически изолирани. Само част от нас са получили нещо и то в мизерни количества“, коментира той пред БНР. Същевременно по думите му хората са „засилени на опашки пред фургони“.
Организацията на ваксинирането не изглежда добре, смята д-р Христов. В неговата листа от чакащи има 185 души, а до момента е поставил ваксини на 20, защото с други количества не разполага.
Във Варна има 300 практики, излязъл е списък с 80, които трябва да получат ваксини, без яснота по какви критерии, поясни Николай Христов.
Поставянето на ваксина не е просто нещо, категоричен е д-р Христов, който даде пример за неправилно съхранение на ваксина в хладилна камера, което прави ефекта ѝ сравним с този на изворната вода.
„Хаосът, който се създаде между нас и институциите, действа демотивиращо“, подчерта Николай Христов. Според него е налице лошо планиране на ваксинационния процес у нас и на местно, и на централно ниво.
Общопрактикуващият лекар и разработил собствена листовка за пациентите с информация за ваксините, която ги интересува. „Ако искам да бъда разбран, трябва да го кажа на пациента по начин, по който да го разбере. Хората наистина се страхуват.“
Д-р Николай Христов коментира и разписването на отделните стадии на ваксинирането у нас: „Просто схемата беше прекалено сложна – при нас сложните схеми не работят.“

В ХАСКОВО СЕ РАЗКРИВАТ 21 ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУС
В Хасково се разкриват 21 допълнителни легла за пациенти с коронавирус. От тях 12 са в МБАЛ-Хасково и 9 в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. Капацитетът от 120 легла в болниците, които приемат за лечение с COVID-19 е изчерпан, съобщи БНР.
62 нови случая на коронавирус са регистрирани през последното денонощие в Хасковска област. Шестима са починали, а 67 са оздравели, съобщават от областния оперативен щаб.
Вчера са поставени общо 462 дози ваксини срещу коронавирусна инфекция. Сред заразените са две медицински сестри от МБАЛ – Хасково. Положителен резултат с антигенен тест са отчели и четирима потребители от частен пансион „Калина“ в Димитровград.

ПАНДЕМИЯТА Е ЗАТРУДНИЛА ДОСТЪПА ДО ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ С ИНСУЛТИ И СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ПРОБЛЕМИ, КОИТО МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО ИНФАРКТ
С близо една пета е намаляла дейността на лечебните заведения, свързана със сърдечни заболявания и инсулти. Това показват данните на НЗОК за изминалата година, които „Индекс на болниците“ анализира, информира БНР.
С близо 18 на сто е намаляла дейността на 58-те лечебни заведения, които работят в областта на инвазивната кардиология у нас. Общо 64 327 диагностични и лечебни процедури са осъществили те през миналата година срещу 78 585 през предходната. Понижението обаче е различно в двете направления.
С 25% или с 10 283 са намалели диагностичните интервенции, докато при лечебните спадът е едва с 10,5% или с 3 975. По-малко са и пациентите, на които е бил сложен пейсмейкър. През миналата година броят им е 3599 и е по-малък с 21% в сравнение с предходната година.
Достъпът до медицинска помощ в инвазивната кардиология обаче е най-ограничен в началото на пандемията, показват още анализите на „Индекс на болниците“.
През миналата година се наблюдава увеличение на процедурите, при които са намерени патологични находки (тоест пациентът е имал нужда от лечение) – те са повече с 10%, като делът им достига над 80% от всички осъществени. Процентът на най-спешните интервенции се е увеличил незначително до 24%.
Със 17% са намалели и случаите на исхемични инсулти в болниците през миналата година в сравнение с предходната. Успоредно с това през миналата година намаление има и сред пациентите, при които са приложени иновативни методи на лечение. Общо 994 са тромболизите срещу 1152 през предходната година. Това означава, че сред тях има спад от 13.5%. Понижението е на фона на постоянното им увеличение през изминалите няколко години.
Модерното лечение се е осъществявало едва в една трета от лечебните заведения, където са приемани пациенти с инсулти или в 49 от над 134 болници. За поредна година безспорен лидер при този метод е УМБАЛ „Св. Анна” в столицата, където са осъществени 299 или една трета от всички процедури за страната.
През миналата година има и три болници, в които при исхемичните инсулти е бил приложен интервенционален метод на лечение. Той се налага, когато тромболизата не дава нужните резултати. Това са „Св. Анна”, „Пирогов“ и „Токуда“. В тях този метод на лечение е бил приложен при 24 пациенти.