НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.01.2021)

БАПЗГ С ОСТРА РЕАКЦИЯ ЗА СРАВНЕНИЕТО НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ С ХОЛОКОСТА
Позиция до медиите, в която се призовава за обединение на фона на изпитанията на днешния ден и доверие на експертите, изпратиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Конкретният повод за нея са думите на известния музикант Ицо Хазарта: „Навремето един европейски политик е преценил, че евреите не са му приоритет. И макар методите да са се променили много от тогава, резултатът е един и същ”. БАЗПГ изразява своето безпокойство и категорично несъгласие с казаното от него. Според асоциацията тези думи звучат като арогантен и абсолютно недопустим паралел между усилията на здравния министър Костадин Ангелов за овладяване разпространението на COVID-19 в България и действията на историческа личност, довели до смъртта на милиони човешки същества с възпламеняването на Втората световна война и изграждането на лагерите на смъртта.
„Уважаеми г-н Петров, да говорите от висока обществена трибуна абсурдни неща е опасно за обществото. Паралелът, който направихте, е неверен и абсолютно недопустим и то в навечерието на Международния ден на Холокоста“, обръщат се от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи към музиканта. И продължават: „Днес, когато целият свят е изправен срещу COVID-19 и търси с общи усилия пътища на спасение, за да се съхранят възможно най-много човешки животи, Вие г-н Петров си позволихте да обиждате на висок глас един лекар в лицето на министър Костадин Ангелов, който, заедно с експертите от Националния оперативен щаб, търси най-верните решения с първи приоритет – запазване здравето на нацията. Хвърляйки тази недопустима обида, Вие поругавате всички усилия направени от медицинските специалисти у нас за лечението и спасяването на пациенти с коронавирусна инфекция. Поругавате медиците и обикновените хора, които платиха с живота си в тази трудна битка с невидимия враг“.
В становището си от БАЗПГ припомнят, че когато бяха въведени по-строгите противоепидемични мерки на 27 ноември 2020 г. заболеваемостта от COVID-19 в България беше 2,5 пъти по-висока на 100 000 население в сравнение със средната 14-дневна заболеваемост в ЕС.
„След въвеждането на мерките броят на заболелите от коронавируса спадаше с бавни темпове, което наложи удължаване на мерките до края на януари 2021 г. В момента заболеваемостта, хоспитализациите и смъртните случаи са значително намалели, но в никакъв случай не бива да се прибързва. Нека не пропиляваме с лека ръка постигнатото с толкова много усилия“, допълват от БАЗПГ. От там са категорични, че е нужно да се вслушваме в думите на експертите. Според тях е нужно да се обсъди поетапно и приоритетно стартиране на дейностите в различните области на социалния и икономическия живот при непрекъснат анализ на данните за заболеваемостта. По този начин няма да се компрометират постигнатата ниска заболеваемост и започналия процес по ваксиниране на приоритетните групи. Още повече, че предстои стартирането и на масовата ваксинация срещу коронавируса, посочват от асоциацията. Те не пропускат да отбележат, че е необходимо да се вземе под внимание и фактът, че у нас вече има регистрирани заболели от английския вариант на COVID-19, който според експертите е значително по-заразен. „Това крие опасност от драстично увеличаване на броя на заболелите и на хората с тежко протичане на болестта, които ще имат нужда от болнично лечение. Ситуацията в Европа е изключително напрегната – Норвегия, Испания, Германия, Франция и други европейски страни продължават да затягат мерките с нови ограничения, включително и за бизнеса“, изтъкнат от БАПЗГ.
„Уважаеми сънародници, нека се обединим, за да преминем заедно по възможно най-добрия начин през трудните изпитания на днешния ден, пишат още от БАЗПГ и призовават ситуацията да не се политизира. Нека се доверим на експертите – на хората, за които всеки човешки живот е ценен независимо от пола, расата, религията и политическите пристрастия“, завършват от асоциацията.
Темата бе коментирана и на днешното правителствено заседание от вицепремиера Томислав Дончев: „Понеже се появиха спекулации кое е приоритет и кое не е – всичко ни е приоритет. Всяко предприятие ни е приоритет, всеки зает ни е приоритет. И ако някъде се налагат ограничения, това е не защото имаме снизходително отношение към който и да е било сектор. Това е единствено в случая, когато работата на един влиза в конфликт със здравеопазването и създава рискове за здравето и живота.“

БЛС в своя позиция: БОРБАТА С ЕПИДЕМИЯТА НЕ Е САМО КАУЗА НА МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
„Български лекарски съюз е силно обезпокоен и с тревога следи нарастващото напрежение сред обществото заради действащите противоепидемични мерки и тяхното прилагане.“ Това посочват в свое становище от Българския лекарски съюз, изпратено до медиите.
„Съсловната организация осъзнава необходимостта от ясни параметри и критерии, при които затворените бизнеси да могат да заработят отново. Осъзнава необходимостта от отговор на зададените въпроси от засегнатите браншове. БЛС смята, че е от особено значение решенията да се вземат бързо и навременно. Не бива обаче да се пропуска фактът, че в сравнение с останалите страни в Европа, мерките у нас са сред най-либералните и реално голяма част от бизнесите продължават да работят“, подчертават в позицията си от БЛС. От там допълват, че БЛС е наясно, че зад всеки затворен бизнес и зад всяко закрито работно място стоят човешки съдби и всеки български гражданин трябва да трябва да бъде убеден, че мерките, които се взимат, целят единствено и само опазването на живота и здравето на хората.
Според тях на този фон е неприемливо борбата с епидемията да се определя като лична вендета на министъра на здравеопазването и да се внушава, че действията на проф. Ангелов са плод на „лично отношение“. „Грозно и недопустимо е да се напада човекът, извел като приоритет опазването на живота както на медиците, така и на всеки един български гражданин. Не е редно да се прави съпоставка, и то в национален ефир, на една тъмна епоха, свързана с физическото ликвидиране на 6 млн. души и днешните икономически трудности, в които се намира целият свят. Целенасоченото отнемане на живота няма нищо общо със стремежа за неговото опазване“, категорични са от БЛС. От там допълват, че в условията на най-голямата криза от Втората световна война насам е недопустимо да има други приоритети освен здравето. Единствен приоритет е и трябва да бъде животът. А балансираното, рационално и гъвкаво управление на мерките, заедно с осъзнаването на необходимостта от тяхното стриктно спазване, са определящи за това как ще продължим да функционираме като общество, пишат лекарите.
„БЛС застава категорично зад действията на министъра на здравеопазването и призовава за разумно говорене и конструктивен диалог, ясно осъзнавайки необходимостта, че от нас, лекарите се изисква да даваме навременни и ясни отговори на поставените от обществото въпроси. Опасността, за съжаление, все още не е отминала и всеки трябва да даде своя принос, защото борбата с епидемията е и лична отговорност и това кога и по какъв начин ще излезем от нея зависи от всеки един от нас“, категорични са медиците.

ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА СЕ УДЪЛЖАВА ДО 30 АПРИЛ
Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април. Това стана ясно след заседание на Министерския съвет, което беше предхождано от работно съвещание при премиера Борисов, съобщи БНР.
Подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията до момента, възлиза на близо 2 милиарда лева. С разплатените вече мерки по линия на Министерството на труда и социалната политика, възлизащи на около 1 млрд. лв. са запазени 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната. В резултат в края на миналата година безработицата в България достига най-ниската стойност след края на извънредното положение от месец май, а към момента продължава да бъде също под 7%. По линия на Министерството на икономиката размерът на средствата, които са стигнали до бизнеса са 550 милиона лева, като по още 440 милиона лева тече процеса по разплащане.
Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов в рамките на работното съвещание, което премиерът свика в Министерския съвет с членове на правителството.
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов изтъкна, че по мярката изпълнявана от НАП, за чието реализиране бяха необходими и законодателни промени, вече са в ход нарежданията на средствата към бизнеса. „8163 компании ще получат близо 116 милиона лева по тази мярка. В момента в ход е и разплащането на резервния списък от процедурата за подкрепа на микропредприятия. По нея бяха подпомогнати вече над 21 000 компании със 173 милиона лева. Обещахме на бизнеса, че и резервните списъци ще бъдат преразгледани. В момента тече разплащането и към тях, като 3354 микро компании ще получат още около 26 милиона лева“, докладва министър Борисов. По отношение на процедурата за средни предприятия вече са изпратени поканите до абсолютно всички компании, които успешно са преминали оценката и в момента се очаква бизнесът да представи своите отчети и да подпише договорите си. По тази процедурата 1703 броя проектни предложения ще бъдат финансирани с безвъзмездна помощ в размер на 233,6 млн. лева.
Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че всички мерки се финансират със средства от държавния бюджет, от европейските фондове или с инструмента „SURE“. „Каквито и мерки за подпомагане и на предприятията, и на заетостта да са приложени, никой от нас няма претенции, че която и да е мярка може да замести реалния бизнес. Това са мерки, които имат за цел да съхранят работниците и предприятията, а не да компенсират нормалния стокооборот“, заяви Дончев.
След работното съвещание министър-председателят Бойко Борисов свика и извънредно правителствено заседание, на което беше взето решение за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април.
Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.
По отношение на работата на ресторантите, заведенията и нощните клубове премиерът Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с техни представители и да обсъдят възможните решения за бранша. Един от възможните варианти е те да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22:30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друг вариант за ресторантите, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като дотогава се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация.

26 798 СА ВАКСИНИРАНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЛИЦА У НАС КЪМ МОМЕНТА
722 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. С PCR тестове са установени 359 от тях, а с бързи антигенни – 413. Тестовете, направени през изминалите 24 часа, са общо 13 540. От тях 3263 са PCR, а 10 277 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 20; Бургас – 43; Варна – 31; Велико Търново – 22; Видин – 3; Враца – 26; Габрово – 8; Добрич – 4; Кърджали – 13; Кюстендил – 24; Ловеч – 11; Монтана – 5; Пазарджик – 24; Перник – 13; Плевен – 33; Пловдив – 91; Разград – 9; Русе – 23; Силистра – 11; Сливен – 31; Смолян – 14; София област – 19; София град – 180; Стара Загора – 40; Търговище – 4; Хасково – 23; Шумен – 37; Ямбол – 10.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 215 589. Активните случаи са 26 582. Излекувани са вече 180 127 лица, 1059 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
2822-ма са общо пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 279 от тях се намират в интензивни структури.
Общо 26 798 са ваксинираните срещу COVID-19 лица у нас към момента. 655 от тях са се ваксинирали през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 9414 лица-медицински служители. 21 нови случая са регистрирани през последните 24 часа, от които 1 е установен при лекари, 8 – при медицински сестри, 7 – при санитари и 5 – при друг медицински персонал.
8880 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. Нови 60 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

БЪЛГАРСКИЯТ ЧЕРВЕН КРЪСТ СТАРТИРА МАЩАБНА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА COVID-19
Българският Червен кръст стартира мащабна информационна кампания за COVID-19 под наслов „Направи го за тези, които обичаш“, информира БНР.
Целта е да насърчи спазването на противоепидемичните мерки, да предоставя надеждна информация на българските граждани и да се бори с фалшивите новини.
Кампанията се провежда в периода от януари до март 2021 г., а целта е, спазвайки противоепидемичните мерки, да предпазим близките си.
Началото на кампанията беше дадено от председателя на БЧК академик Христо Григоров: “Когато сме заедно, когато сме обединени, ръката, която подаваме на хората в нужда, е много силна и ги изправя, и им връща надеждата”.
На старта на кампанията, който беше даден онлайн, присъства и посланикът на САЩ в България Нейно превъзходителство Херо Мустафа, която изрази гордостта си от работата на медиците на първа линия.
“За нас е изключително важно, че сега работим заедно, защото само обединени ние ще можем да преодолеем и да победим тази пандемия, само докато си оказваме подкрепа един на друг, на приятели, на съседи, на цялата си общност, ще успеем да се справим с тази пандемия и заедно ще я победим”, изтъкна посланик Херо Мустафа.
Инициативата се реализира като част от програмата “Дейности” в отговор на COVID-19, по която на социално слаби групи вече са раздадени над 30 хиляди хигиенни пакета, съдържащи предпазни средства.

Проф. д-р Коста Костов: МОМЕНТЪТ ЗА ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ НА МЕРКИТЕ НЕ Е НАЙ-УДАЧНИЯТ
„Една година сме в състояние на болест заради изгубения комфорт в живота ни. В този смисъл освобождаването на мерките е добра стъпка. Но като лекар мисля, че моментът за либерализиране на мерките не е най-удачният. След тази частична либерализация, която ще направим, след три-четири седмици ще имаме повдигане на заболеваемостта“. Това коментира пред БНР пулмологът проф. д-р Коста Костов.
Според него „навлизането на различния щам, който е по-заразен, а и вероятно по-патогенен, ще усложни допълнително ситуацията“.
В предаването „12+3“ проф. Костов призова, че „трябва да се удържи и месец февруари, за да излезем на зелено“.
Специалистът каза още: „Българинът има екстазен характер, ние сме с южна кръв, малко свобода води до голям екстаз. Онова, което провиждаме за заведенията, е идилично, утопично. На мен също ми липсва посещението на любимите ми места, но като лекар се страхувам, че либерализирането на ресторантите ще доведе до много по-тежка либерализация на поведението. А това е опасно… Малко вероятно е досегашните мерки срещу оригиналния щам да доведат до същия ефект при новия. Ние трябва да се отнесем много по-стриктно към индивидуалните и общо-социалните мерки, отколкото да освобождаваме напрежението и да отиваме към по-висока свобода“.
Пулмологът е категоричен, че все още сме далече от популационния имунитет.
„Препоръчвам преорганизация на фазата на ваксинацията. Възрастните с придружаващи болести трябва да бъдат придвижени напред… Не можем така мазохистично да приемаме всичко. Ние се държим като мазохисти, не разбираме, че вървим към лошо, ако не пренаредим ваксинационната програма“, подчерта проф. Костов.

Д-р Станимир Хасърджиев: НАЙ-ВАЖНОТО Е СТРАНАТА НИ ДА ВАКСИНИРА И ПРЕДПАЗИ ХРОНИЧНО БОЛНИТЕ И ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА, ЗАЩОТО ТЕ СЕГА СА НАЙ-ЗАСТРАШЕНИ
„Правителството е предпазливо не без основание по отношение на поетапното разхлабване на мерките, така е и по-света – там мерките дори се затягат“, коментира предстоящото разхлабване на противоепидемичните меки от началото на месец февруари в предаването „Преди всички“ на БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.
„Освен това нашата здравна система има много недостатъци и когато болните се увеличават, се вижда какво се случва. Така че мерките сега са доста предпазливи, ние ще бъдем късметлии, ако броят заболели сега се запази така. А бяхме на едно от първите места по смъртност от вируса миналата година, това не бива да се повтаря.“
Според д-р Хасърджиев здравеопазването ни в момента има много недостатъци.
„Сега се заплаща за бездействието за това да се реформира здравната система.
Относно ваксинирането нямаме добра организация, а няма и ваксини, които да стигнат за всички, дори те да поискат да бъдат ваксинирани.
Най-важното е страната ни да ваксинира и предпази хронично болните и възрастните хора, защото те сега са най-застрашени. Към тях трябва да се насочени всичките ни усилия – електронно здравеопазване, домашни грижи и достъп до най-съвременните лекарства, ваксини и всякаква грижа – само това ще позволи да се върнем към нормалния си начин на живот.”
По думите на д-р Хасърджиев в рамките на една година фармацевтичните компании няма да могат да произведат нужното количество ваксини.
“Затова беше важно България да си подреди правилно приоритетите в здравеопазването много ясно – реорганизация на лекарите, грижи да хронично болните пациенти и електронното здравеопазване. Сега на безплатния телефон към Националната пациентска организация много хронично болни пациенти питат как ще се лекуват, бременните също питат, защото някои от личните лекари са спрели да си вдигат телефоните, усложниха се много от заболяванията, много от хората са без достъп до лечение, защото беше ясно, че тази инфекция няма да си тръгне. Тези хора ни търсят, защото се лутат и не знаят какво да правят.
Аз виждам и опитите и на Министерството на здравеопазването и медицинската общност, но това са хаотични опити, защото години наред се пренебрегваха важни неща в здравеопазването”, каза още д-р Хасърджиев.

ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ И НЕПЕДАГОГИЧЕСКИЯТ ПЕРСОНАЛ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ ЩЕ БЪДАТ ТЕСТВАНИ ЗА КОРОНАВИРУС
Преподавателите и непедагогическият персонал в университетите ще бъдат тествани за коронавирус. Това уверение получиха представители на Съвета на ректорите от ръководството на Министерството на здравеопазването по време на среща във ведомството. Целта е да се провери степента на разпространението на COVID-19 в цялата образователна система в страната, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.
В кампанията за тестване, предхождаща поетапното възстановяване на присъствени дейности в сферата на образованието, от самото начало са включени и преподавателите във висшите училища. Всеки от тях, който пожелае, ще може да се изследва за COVID-19. Тестването на работещите в сферата на образованието, което започна този месец, е доброволно и безплатно.
На срещата в Министерството на здравеопазването присъстваха ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и председател на Съвета на ректорите проф. дфн Анастас Герджиков, деканът на Юридическия факултет в СУ проф. д-р Даниел Вълчев, ректорът на Техническия университет проф. дн инж. Иван Кралов, ректорът на Минно-геоложкия университет проф. д-р Ивайло Копрев и ректорът на НСА проф. д-р Николай Изов.
Общо 965 учители от Пазарджик ще бъдат тествани за коронавирус в рамките на пет дни, информира БНР. Повече от половината от преподавателите в града са отказали да бъдат тествани, съобщи областният координатор на Синдиката на българските учители Гина Кръстанова: “Това тестване не трябва да бъде за наличие на вируса, а е по-добре да се тестват за антитела. Голяма част от колегите се срещнаха с вируса, но нямат доказани тестове и искат да видят доколко имат антитела, затова и процентът на желаещите да се ваксинират е толкова нисък, защото те се колебаят, незнаейки дали трябва или не сега и в момента да бъдат ваксинирани”.
70 % от учителите и непедагогическия персонал в Благоевградска област са заявили желание за тестване, а половината от тях са дали проба само във вчерашния ден. Желаещите да се ваксинират срещу коронавируса обаче са едва 25 на сто. Планът за тестване, одобрен от Регионалното управление по образование, предвижда антигенните тестове да бъдат направени в рамките на три дни във всички училища.

В ЛОВЕШКА ОБЛАСТ ОТ ДНЕС ПРОДЪЛЖАВА ВАКСИНИРАНЕТО НА МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ ОТ ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
В Област Ловеч от днес продължава ваксинирането на медицински персонал от лечебните заведения, които са заявили желание и са включени в първата фаза на националния имунизационен план срещу COVID-19, информира БНР.
С новата доставка ваксини от началото на кампанията ще бъдат обхванати над 400 медицински и немедицински специалисти на първа линия. Останалите от тях, които не са заявили и в последствие заявят желание за ваксиниране, също ще бъдат обхванати при следваща доставка, уточниха от РЗИ.
Нови заявки ще могат да се подават от първи февруари в специализираните имунизационни кабинети в болниците в Ловеч, Троян, Тетевен и Луковит.
Тази седмица в областта започва и поставянето на ваксини на служители и потребители на социални услуги като първите имунизации са предвидени в домовете за стари хора в Угърчин и троянското село Добродан.

БЗС в свое становище: ЛЕКАРИ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА МОГАТ ДА БЪДАТ САМО ТЕЗИ, ПРЕМИНАЛИ ОБУЧЕНИЕ С МИНИМАЛНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 5 ГОДИНИ И 5000 УЧЕБНИ ЧАСА
За безопасността на пациентите и високото качество на денталната помощ в България не трябва да се допуска признаване на професионална квалификация „лекар по дентална медицина“ за чужденци, които не са преминали обучение с минимална продължителност 5 години и 5000 учебни часа. Това се посочва в становище на Българския зъболекарски съюз по предложени промени в Закона за професионалните квалификации, внесени за разглеждане в парламентарната здравна комисия, информира Zdrave.net.
От документа се разбира, че се планират промени, според които дентални лекари, завършили образованието си в Испания в периода 1986-1997 г. ще могат да практикуват у нас, ако предоставят документ, че са завършили обучение с минимална продължителност три години.
От съсловната организация са категорични, че обучение по медицина или дентална медицина с продължителност три години не съответства на минималните държавни изисквания, утвърдени у нас. В същото време подобни разпоредби поставят в професионална неравнопоставеност лекарите по дентална медицина, придобили правоспособност в България, изтъкват от БЗС.

МЕСЕЧНАТА ЗДРАВНА ВНОСКА ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ СТАВА 26 ЛЕВА
Здравната вноска за безработни вече е в размер на 26 лв. Промяната е свързана с увеличението на минималния осигурителен доход от началото на тази година, който вече е 650 лв. Миналата година здравната вноска бе в размер на 24.4 лв. , СЪОБЩИ Clinica.bg.
Става дума за трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата или от друго място, както и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание, се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се.
Здравната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 325 лв. месечно. Срокът за плащане на тези вноски е до 25-то число на следващия месец, припомнят от НАП. Така например 26-те лв. здравна вноска за януари трябва да се платят най-късно до 25 февруари.
Всички, за които тепърва възниква това задължение, трябва да подадат в НАП декларация Образец 7. Тя се подава електронно с персонален идентификационен код /ПИК/ на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция по постоянен адрес. Срокът отново е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.
Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три месечни вноски за срок от 36 месеца. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват, при условие, че заплатят всичко дължимо за последните 60 месеца. Правата се възвръщат от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.