НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.11.2019)

ИНТЕРЕСЪТ КЪМ ПРОТИВОГРИПНИТЕ ВАКСИНИ НАРАСТВА
“Остана само Централна Южна България да бъде снабдена с ваксини от днес. Това са Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска области”, каза за БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитирайки информация от фирмата дистрибутор. Той уточни, че до края на седмицата личните лекари и в тези области ще бъдат снабдени с ваксини, за да могат да обслужат записалите се хора над 65-годишна възраст.
“Тази година в България влязоха два пъти повече ваксини – 280 000 дози”, конкретизира д-р Кунчев и добави, че въпреки това те не стигат. От тях 120 000 са за безплатната ваксинация на възрастните хора, а 160 000 са влезли в аптечната мрежа.
Според д-р Кунчев интересът към противогрипните ваксини се е увеличил през последните години, но е трудно да се предвиди какъв брой са необходими, за да бъдат поръчани достатъчни количества:
“Години на ред в България се внасяха около 100-130 хиляди дози и в някои години 1/3 от тях бяха бракувани, защото не са били използвани. Естествено всяка прогноза се базира на използваното през предишния сезон. Когато ние сме залагали това количество – около 10% от рисковото население, имаше големи страхове, че тя няма да бъде оползотворена изцяло. Очевидно се променя ситуацията – и миналата година в края на октомври свършиха ваксините в аптечната мрежа, сега се повтаря ситуацията”, обобщи д-р Кунчев, според когото хората са осъзнали необходимостта от предпазване.

ВРЪЧИХА ГОДИШНИТЕ ОТЛИЧИЯ ЗА ПРИНОС ЗА РАЗВИТИЕТО НА ДОНОРСТВОТО И ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА
„Обръщам се с признателност към семействата, които в най-тежкия за тях момент, когато са загубили свой близък, са взели благородното решение да дарят органите му, за да спасят човешки животи: Вие имате големи сърца и знаете цената на живота. Прекланям се пред благородството ви. Ценя високо усилията на българските лекари, ангажирани в областта на донорството и трансплантацията, които със своя професионализъм са гордост за нашата страна, а с доброто, което са сторили за своите пациенти, дават вяра и надежда на всички нас.“ С тези думи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се обърна към присъстващите на церемонията по връчването на Годишните отличия за принос за развитието на донорството и трансплантацията в Република България през 2019 г., която се състоя на 23.11.2019 г. в Народния театър “Иван Вазов”. На церемонията присъстваха председателят на Комисията по здравeопазването в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова, представители на Българския червен кръст – партньор на Министерството на здравеопазването и ИАМН в Кампанията „Да. За живот!“, медийни партньори на кампанията и др., информираха от пресцентъра на МЗ.
Отличия получиха девет семейства, чиито благородни решения да дарят органите на свои близки позволиха 32-ма българи и 9 чужденци да получат шанс за втори живот. Други 46 отличия бяха връчени на лечебните заведения, координаторите по донорство и медицинските екипи, благодарение на които тази година у нас успешно бяха реализирали 14 донорски ситуации и извършени 32 трансплантации.
Към 23 ноември 2019 г. в листата на чакащите са 1161 човека, съобщиха от ИА “Медицински надзор”.

ДВАМА АНЕСТЕЗИОЛОЗИ НАПУСКАТ ПЕДИАТРИЯТА СЛЕД СМЪРТТА НА ТРИГОДИШНОТО ДЕТЕ
Двама анестезиолози от СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ са подали заявление за напускане на работа след случая с починалото тригодишно дете, потвърдиха пред Zdrave.net от детската болница. Единият го е направил веднага след трагичния случай, а другият – в края на миналата седмица. От болницата обаче смятат, че все още има начин да ги убедят да оттеглят документите си.
По време на днешното си посещение в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ министър Кирил Ананиев се въздържа да коментира напускането на лекарите пред медиите, но апелира да не се допуска противопоставяне и прекалено изостряне на тона заради този случай. Той припомни, че до края на седмицата се очакват резултатите от независимите проверки в трите столични болници, които се проверяват във връзка със смъртта на 3-годишния Александър. Очаква се и ИА”Медицински одит” да представи своя доклад по случая.

ОПРЕДЕЛИХА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА НЗОК В КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ КЪМ МЗ, КОЙТО ЩЕ ОЦЕНЯВА УЧЕБНИТЕ БАЗИ
Надзорният съвет на Националната здравно-осигурителна каса определи днес подуправителя на НЗОК д-р Йорданка Пенкова за свой представител в Консултативния съвет към министъра на здравеопазването, който ще одобрява или ще отказва одобрение на лечебно заведение да бъде учебна база. За резервен член е определена Павлина Петкова – началник отдел в дирекция “Методология на медицинските дейности и денталните дейности” към НЗОК. Надзорниците са взели решението на неприсъствено заседание, информира Zdrave.net.
Консултативният се състои от 13 членове като в състава му влизат петима представители на МЗ, двама от БЛС и по един от НЗОК, „Медицински надзор“, БЗС, БФС, БАПЗГ и представителните организации за защита правата на пациентите. За председател на съвета се определя представител на МЗ, а за зам.-председател – представител БЛС.

КНСБ И КТ “ПОДКРЕПА” СФОРМИРАХА ЕКСПЕРТНА ГРУПА ЗА БОЛНИЧНИТЕ ДНИ
КНСБ и КТ “Подкрепа” сформираха обща експертна работна група по темата с болничните дни. Тя трябва да анализира обезщетенията за временна неработоспособност, причините за драстичния им ръст и да набележи мерки срещу фалшивите болнични, съобщи БНР.
Очаква се групата да започне работа веднага след насрочения за 27-и ноември национален протестен митинг, организиран от КТ “подкрепа” под надслов “Болните работници не са престъпници“.
От КНСБ оповестиха анализ, според който ръстът на изплатените болнични се дължи най-вече на тези с продължителност от 15 до 30 дни, а не на по-кратките. Националният секретар на синдиката Ася Гонева уточни, че работната група ще се опита в рамките на един месец да излезе с конкретни предложения и мерки.

В БЪЛГАРИЯ СПИРА ВРЕМЕННО ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПРОТИВОЗМИЙСКИ СЕРУМ
Единственият производител и доставчик на страничен животински продукт (СЖП) в България – фирма „Ветбиофарм“ – Враца е в невъзможност да покрие повишените изисквания на Закона за ветеринарно-медицинската дейност и европейските регламенти за установяване на здравни правила. Това са причините поради които у нас на този етап не може да се произвежда противозмийски серум. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Анна Славова относно обезпечеността на лечебните заведения у нас с противозмийски серум.
От Изпълнителната агенция по лекарствата са информирали Министерството на здравеопазването, че през месец юли 2019 г. в ИАЛ е постъпило уведомление от фирмата-производител на серума „Бул Био” за предстоящо временно преустановяване на продажбите на Snake Venom Antiserum Bul Bio, като посочената причина е липсата на коне, донори на хиперимунна плазма, от която се произвежда активното вещество. Фирмата заявява, че при отстраняване на проблема производството ще бъде възстановено.
От „Бул Био“ са извършили обстоен преглед на всички производители на ваксини и серуми в ЕС, но са установили, че нито един от тях не произвежда имунни серуми. Затова управителят на фирмата е инициирал срещи с производители на хиперимунна конска плазма извън ЕС.
Според информация на Регионалните здравни инспекции във всички области в страната лечебните заведения, оказващи спешна медицинска помощ, разполагат с противозмийски серум.

ВСЯКА ГОДИНА У НАС СЕ РЕГИСТРИРАТ 4250 НОВИ СЛУЧАЯ НА РАК НА БЕЛИЯ ДРОБ
Всяка година в България се регистрират 4250 нови случая на рак на белия дроб. Близо 70% от пациентите получават диагноза в напреднал стадий на болестта. Онколози припомниха, че основен рисков фактор за възникване на заболяването остава тютюнопушенето – рискът пушачите да заболеят е 13,3 пъти по-висок от този ри непушачите, информира Zdrave.net.
Експерти изтъкнаха, че пасивните пушачи определено са много по-застрашени и единственият съвет, който може да се даде на всички е да избягват престой в задимени пространства. Наред с това е важно да се обърне сериозно внимание и да се потърси лекарска консултация, когато човек страда от ХОББ или чести възпаления на белия дроб.
Най-съвременния скринингов метод и нискодозовата компютърна томография (LD-CD), прилагани при високорискови групи. Този подход се прилага успешно чрез национални програми в Швеция, Германия и други европейски страни, посочи д-р Полина Лъжанска, съосновател и председател на фондация Cancer Care.

БЧК-БУРГАС СТАРТИРА ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ ЗА ДЕЦА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ
БЧК – Бургас започва дарителска кампания в помощ на деца в неравностойно положение, информира Clinica.bg. Кампания е под мотото “Подари Коледа” и се провежда за 14-и път. Инициативата се състои в продажбата на картички с цена от 1 лев. Всеки, който иска да честити празниците на своите близки, може да направи това чрез картичка от БЧК, подчертават от организацията. С парите, събрани от продажбите, ще бъдат закупени коледни пакети за деца от социални домове или семейства с ниски доходи.
През годините с подаръци, лакомства и дрехи са зарадвани 1600 деца. Те получават своите коледни изненади на специални тържества. Всеки, който иска да подари усмивка на дете в нужда, може да намери доброволците на БЧК Бургас. Те разпространяват картичките в различни училища в областта. Благотворителните картички се продават и в сградата на БЧК, която се намира на в жилищен комплекс „Възраждане”, блок 7.